HUR MYCKET FÖR EN KATT?

Låt mig säga dig ett par ord, ja till dig, personen som skickar ett mejl, bara för att fråga om priset.

Till dig som ringer och efter att ha hört priset överraskat säger: "Jag kan köpa en billigare kattunge någon annanstans".

Jag talar också till dig; som inte bryr dig om papper/stamtavla, för du vill ju ha "bara ha en sällskapskatt". Ingen katt är "bara en sällskapskatt".

Bakom varje renrasig kattunge finns en UPPFÖDARE. Jag använder stora bokstäver för att skilja en uppfödare från en kattungefabrik eller BYB (BackYardBreeder).

En ansedd uppfödare kommer inte att föda upp och sälja oregistrerade katter, vilket inte skyddar rasens integritet. Registrering (papper/stamtavla) är ett härstamnings-register som dokumenterar blodslinjen och gör det möjligt att hålla koll på eventuella hälsoproblem i släkten.

När du säger till en uppfödare att du inte bryr dig om papper, att katten inte behöver vara registrerad, så säger du egentligen till uppfödaren, att du inte bryr dig det minsta om kattungens hälsa. Att du vill bara ha den billigaste du kan hitta!

När du köper en kattunge från en ansedd och högkvalitativ uppfödare, känner sig uppfödaren ansvarig för hälsan hos varje kattunge; denna uppfödare hoppar över semestrar, går miste om sömn, och det mesta av det personliga hemutrymmet har omvandlats till utrymme för katterna.

Den verkligt passionerade uppfödaren som älskar rasen denne föder upp lägger hela sitt hjärta och själ i det. Inte bara när det gäller kattungar som säljs, utan också med varje kattungeköpare som nu har en del av dennes hjärta och nu är medlem i uppfödarens utökade familj.

Uppfödare oroar sig för sina kattungar, även efter att de lämnat uppfödaren och tar tillbaka dem utan att fråga eller hjälper till att hitta ett bra omplaceringshem, de finns där att svara på frågor även om de inte alltid kan göra något så finns de där som stöd och tröst.

En uppfödare kommer att "smutsa ner händerna", ofta tyngd med allt vad en förlossning innebär. För det är vad livet handlar om ... Mitt i födseln och döden sker livet.

Hjulet fortsätter att snurra, även efter tunga förluster.

En uppfödare gör tester, röntgen, analyser, akuta operationer, vaccinationer, köper mat och kattsand i mängder, registrerar kattungarna så att de får stamtavlor, avmaskar om utekatter finnns i hemmet, ofta tillgång till kattgård, och de ID-märker sina kattungar med chip.

Sist men inte minst så är det uppfödaren som väljer de familjer, som har turen att få köpa en av kattungarna.

Ja, du läste rätt. En riktig uppfödare väljer vem som får köpa en kattunge, eftersom uppfödaren egentligen inte tjänar några pengar på att sälja den.

Det finns ingen ersättning stor nog, som kan kompensera för de investeringar som en uppfödare gör. De försöker matcha rätt katt med rätt familj. En uppfödare säger oftare nej än ja...

En bra uppfödare kommer att ha kriterier uppsatta för dem som vill fortsätta avla på de blodlinjer som de jobbar med.

Varför? Därför att avel är ett ansvar som aldrig någonsin bör tas lätt på, avel är ett livsstilsval som är reserverat ENDAST endast för de få hängivna som är villiga att göra uppoffringar.

Det finns statistik som visar att de flesta uppfödare varar i ca 5 år.

Eftersom en kattunge, är inte bara, en sällskapskatt! Den är uppfödarens arv, den är en liten pojke eller flickas bästa vän, den är en beskyddare för ett litet barn, terapi för äldre eller behövande, en familjemedlem och någons hela värld!!!

Ursprungligen delvis skriven av: Sr. Eduardo Loredo Muller (troligen modifierad av fler)
(Översatt och åter delvis modifierad, av Malin/Dagdrivarn).


Kommentera här: