Fina, duktiga Ella

Det är otroligt så bra alla katthonor är, med sina kattungar. Ella är nästan lite för bra tycker jag.
 
Hon ger sig sällan tid att äta utanför bolådan - helst vill hon ha matskålen så hon kan ligga och äta sin mat, medan kullen diar henne.
 
Ibland lägger hon sig dock utanför bolådan och kan tom äta utanför lådan, men vid minsta pip lämnar hon allt och går tillbaka till kullen.
 
Vi försöker även göda upp henne då hon fortfarande är tunn. Hon ligger nu ca 0,4 kg under sin startvikt innan hon blev dräktig, så hon har mkt att ta igen.
 
Här är ett kort på Ella, när yngsta sonen håller henne.
 
 

Gör det straffbart att överge katter

Jag såg denna artikel och vad ska man säga. Hur kan folk lämna kvar djur (i detta fall katt), bara för att man inte orkar ta hand om dom. Djur är ingen slit-o-släng-vara som man kan hantera hur man vill.
 
Har man väl skaffat sig en katt (oavsett om du har fått den gratis eller betalat lite/mycket för den) så ska man ta sitt ansvar. Det innebär att man inte reser bort utan att se till att katten har det bra, med regelbunden tillsyn.
 
Det innebär även att om man tröttnar, tar sitt ansvar och placerar om katten. Det innebär inte att man lämnar sin katt/katter någonstans med risk för att de får svälta.
 
Man lämnar ju inte hundar vind för våg så varför ska man göra det med katter??
 
Här kommer artikeln inkopierad.
 

En lägenhet ekar tom. Förutom två små katter som ensamma har lämnats kvar. Frånflyttade. På en sopstation står en kattlåda med sand i, en transportbur med filtar och vid sidan av sitter en skitig, ensam katt. Övergiven, lämnad, bortkastad som om katten var sopor. Inne i en tät buske kämpar tre kattungar. Ungar som har kastats bort. Inget värda.

 

Inte längre något värda. Oönskade och bortkastade.

 

Detta är vardag i Sverige 2015. Historierna är lika många som det finns katter. Man räknar med att det finns mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter idag. En högst osäker siffra. Många av de övergivna katterna ser du inte, de är rädda, skrämda och på flykt i en värld där vi gjort dem oönskade.

 

Och inte har de någon hjälp av lagen. Våra politiker blundar och vill inte se. Övergivna och hemlösa katters lidande är ett oerhört stort problem som vi inte får fortsätta blunda för eller ignorera.

 

Kattens status måste höjas. Vi kan inte längre tillåta att okastrerade katter springer ute fritt. Det måste bli straffbart att överge en katt. Straffa den som lämnade katterna kvar i lägenheten. Kräv märkning av djur så att den som dumpade sin katt hittas, åtalas och får ett straff.

 

Skänk eller slumpa inte bort kattungar. Köper du en kattunge ska den leva vid din sida i uppemot tjugo år oavsett om du skaffar barn eller ska ut och resa. En kattunge är bara kattunge en mycket liten period av sitt liv. Skaffar du katt tar du på dig ett stort ansvar under väldigt lång tid. Ta det ansvaret.

 

Ser du någon ensam, rädd och vilsen själ där ute så våga agera. Gå inte förbi, titta inte bort, blunda inte. De är så många, så många. Vi måste alla hjälpas åt att höja deras status. Vi måste hjälpas åt att väcka politikerna som sover. Vi måste bli de övergivna kisarnas höga rop efter hjälp.

 

Marie Jönsson

 

Vikter vid 2 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 2 veckor

Status

Svadhisthana

F 24

64 g

249 g

 

Manipura

F 24

70

251 g

 

Anahata

F 24

74 g

213 g

 

Vishuddha

F 24

60 g

213 6

 

Sahasrara

F 24

59

211 g

 


Chakrakullen är 2 veckor

Och eftersom alla har nyss öppnat sina ögon så har vi valt att inte fota med de externa blixtarna denna gång.
 
Men en sak är säker, det var inte lätt att få till en bra kullbild, för att vara ärlig så lyckades vi inte alls.... Det är otroligt så snabba dom är på att vända bort huvudet - o dom är lika snabba även när vi tog de enstaka bilderna.
 
För en gångs skull kommer kullbilderna först och det blir 3 kullbilder.
 
 
 
 
 

Det börjar bli trångt i transportburen

Men Ella är så nöjd med att ha dom där.
 
Nu kan hon gå ut från transportburen, men vid minsta pip skyndar hon sig fortfarande tillbaka till kullen. Så oftast äter hon i transportburen och när hon har ätit upp maten använder hon matskålen som huvudkudde.
 

Stödmatning och könsbyte

Vi har nu slutat stödmata och alla kattungarna går upp bra i vikt.
 
När jag nu ser tillbaka på den dryga veckan som var efter förlossningen var det väldigt jobbigt. Men när man är mitt uppe i det så gör man det bara. Det har varit en omtumlande vecka som startade med Ellas snabba o jobbiga förlossning där hon på knappt 2 timmar födde 6 små kattungar.
 
Ella var väldigt nöjd och belåten efteråt och jag är just på väg att föreslå en kopp te när Ella efter en dryg timme föder två kattungar till.
 
Vi förlorade tyvärr tre kattungar (Muladhara, Ajna och Tejas). Ella fick vätskas upp då hon hade både kräkts och blev dålig i magen. Ett lugnt dygn fick vi innan det var dags för nästa sak, då Ella fick UVI. Hon fick sista medicinen i fredags och allt är nu bra.
 
Sen har vi som sagt stödmatat och då har jag gjort så att jag har stödmatat sent på kvällen, sovit ett par timmar, stödmatat en gång på natten, sovit ett par timmar till och sen gått upp o stödmatat igen och så har det hållit på.
 
Men nu är det 4 dygn sen vi stödmatade och Ella har fått igång mjölken ordentligt. Vikterna ser väldigt bra ut och jag kommer nu bara väga en gång/dygn.
 
Här är några bilder på lilla charmtrollet Vishuddha, som vi har stödmatat mest.
 
Före och efter stödmatningen har vi vägt dom och fört noga statistik.
 
Jag köpte en ny nappflaska för att ge dom mat, men den var väldigt klumpig tyckte vi så istället har vi använt spruta med gummituta.
 
Vi började först med en liten spruta (1 ml) och ibland orkade Vishuddha 2 sprutor, men oftast blev det bara en dryg ml hon orkade och sen var hon mätt.
 
Sen gick vi över till en spruta som var på 3 ml och slutligen gick vi över till den sista sprutan, den på 5 ml, som syns på bilderna.
 
Det är en svår balans detta med stödmatning. Man vill ge lagom så att dom även orkar kämpa i mjölkbaren hos mamman, så i början gav vi vi lite o inte så ofta. Till slut gav vi lite men oftare och då blev det bättre fart på Vishuddha.
 
Lilla stumpan, här är hon så mätt, belåten och trött. Ser ni henne tunga, som fortfarande sticker ut? Hon somnade ofta med gummitutan i munnen.
 
Detta att könsbestämma är inte helt lätt. Det lärde jag mig den hårda vägen, med kull 5. Det blev två kattungar i den kullen och det var solklart vad gäller könen. En av varje så Yin och Yang passade ju perfekt.
 
Jag kollade för säkerhets skull även med andra och alla höll med mig. Efter att ha könsbestämt behövde jag ju inte titta i rumpan igen, men det borde jag ha gjort, Yang var nämligen ingen hane som vi trodde utan  en tjej, så hon kallas nu för Sunny!
 
Jag pratade med en kompis om att jag var så fundersam över att Yang (aka Sunny) inte gick om syrran i vikt och skojade, skulle inte förvåna mig om det är en hona. Tyvärr tittade jag inte i rumpan ändå. Så det var först när en uppfödare kom förbi och det första hon säger är "Men det är ju en tjej"..... som misstaget upptäcktes
 
Kull 6 var väldigt lätt att könsbestämma då färgutfallet skulle bli svarta hanar och sköldpaddshonor, dvs honorna skulle ha rött någonstans. Det var inga problem alls att könsbestämma dom men ena kattungen, Tehran (som nu kallas för Tea) var den som ledde viktligan, ända tills kullen blev 10-11 veckor. Då gick Moscow (som nu kallas för Leo) förbi.
 
Vad gäller denna kull gick det snabbt o lätt att könsbestämma fyra kattungar medan vi hade problem med en kattunge, nämligen Svadhisthana.
 
När vi var i Vännäs passade jag på att fråga veterinären. Vi tog fram en tydlig tjej och en tydlig kille (Sahasrara) och veterinären tyckte att Svadhisthana var ett mellanting mellan dom två.
 
Av någon anledning har jag inte kunnat låta bli att leta rött på Svadhisthana och för bara ett par dagar sen upptäckte jag rött på henne, men hon såg fortfarande ut som en kille i rumpan.
 
Då började jag jämföra med Sahasrara och blev mer och mer övertygad om att även hon var en tjej.....
 
Vi fotade dom två kattungarna (ansiktet, kropp o rumpa) och la ut 3 bilder på varje kattunge på facebook och frågade om hjälp där. Det har inte varit helt lätt att se på bilderna men till slut kom vi fram till att det är två tjejer jag visade upp (även om några skrev att det ser ut som en tjej i ansiktet, men som en kille i rumpan) så nu har vi fem st tjejer och ingen kille alls.
 
Den här bilden är tagen när dom var 8 dagar och jag är inte helt säker på vem som är vem, men jag kan försöka gissa. Från vänster till höger så ligger Anahata, Manipura och sen blir jag osäker....  Men jag tror Svadhisthana, Sahasrara och Vishuddha.
 

Backyard Breeding, BYB

Min kattklubb (BJK) lade ut denna text på sin facebooksida och jag tycker att texten är så pass bra och viktig att jag vill lägga ut den här oxå. För att göra den lite luftigare o lite mer lättläst (då det är mycket text) har jag gjort några extra radbrytningar.
 
Texten är skriven av Malin Sundqvist, www.kattstatus.se.
 
 
Back yard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln.
 

Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa.

 

Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning.

 

Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet.

 

Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!


För att läsa hela artikeln o framför allt för att se hela tabellen på skillnader mellan en BYB och en seriös uppfödare, gå hit o läs.
 
 

1.    En seriös uppfödare kommer som regel inte att avla på katter under ca 1 år några få undantag finns (t ex Siameser/Orientaler som är extremt tidiga med löp men även vissa medicinska själ som då ofta kan styrkas med veterinärintyg).

 

En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen:

 

Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av. Försäkringsbolag har numera uppmärksammat de hälsoprogram som finns och har uttalat ett krav på offentligt registrerade hälsoresultat för utbetalning av försäkring gällande sjukdomar omfattade av hälsoprogram inom vissa berörda raser.

 

2.    Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger att deras ras/linje är problemfri.

 

Det finns inga problemfria linjer och inte heller problemfria raser. Däremot finns raser som inte har behovet, men alla duktiga uppfödare är medvetna om att problem finns inom alla raser och även hos huskatter och är medvetna om att även om de idag inte har ett behov så vet man aldrig när en dold genetisk åkomma kan dyka upp.

 

En välrenommerad uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av ”sällskapskvalitet”. Katter som inte ska gå i planerad avel mår bäst av att kastreras. P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmoderinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdomstillstånd. 

 

3.    En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt bevis på försäljning. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation,  ev. Återköps policy.

 

4.    En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt om hemmet inte är lämplig.

 

5.    En seriös uppfödare kommer att hålla på kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.

 

6.    Många kommer inte att gå med på att sälja en kattunge till ett ensamhem där familjen jobbar hela dagarna utan kommer då att rekommendera dig att även köpa två.

 

De kommer att rekommendera dig att du gärna kan ta dig an en katt från katthem ihop med din nya lilla kattunge, alternativt köpa en äldre omplaceringskatt eller en annan liten kattunge.

 

7.    Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara ren och välskött. Acceptera inte att möta en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här!

 

8.    En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag - en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år t ex. Däremot en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.

 

9.    En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.

 

10.  Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det.

 

11.  En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt,  om det uppstår svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem.

 

12.  En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan 12 veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt.

 

 

Malin Sundqvist

www.kattstatus.se


Det går bättre och bättre

dag för dag. Lilla gumman Vishuddha blir ibland så ivrig när vi ska stödmata henne att hon börjar suga på fingrarna. Lilla gumman då, hur ska vi kunna släppa dig!!
 
Vishuddha tappar ungefär 3 gram från föregående vägning men nu är hon med o kämpar för sin spene. Ella är nästan för duktig mamma, som har svårt att lämna sin kull. Så oftast håller jag fram en matskål åt henne i bolådan.

I förrgår började hon ligga ett par ggr utanför buren men så fort man närmade sig buren så gick hon genast in till bebbarna.
 
Igår blev det lite bättre så idag ska vi testa att se om hon accepterar att ligga i bolådan, dvs att vi flyttar hela transportburen dit.
 
Lilla älskade Ella Bella Bus, vad du har hunnit vara med om mycket sen förlossningen för en dryg vecka sen.
 

Don Magnifico

som nu kallas för Dylan, kommer att bli min nya avelshane. Men än så länge är han på tok för liten för sånt.

Han är född 2013-03-27 och är SIB n 24. Stamtavlan hittar du här.
 
Dylan bor i Umeå, tillsammans med en perserkattunge, som kallas för Hendrix. Det skiljer bara drygt 3 månader åt mellan dom två och dom kommer nog ha väldigt mycket roligt ihop.
 
Några bilder från Dylan när han växte upp här.
 

Vikter, vid 1 vecka

Vi stödmatar som jag redan har nämnt 1,5 kattunge (Anahata får bara lite då o då). Vi har 3 "flodhästar" som är duktiga på att ta för sig och deras magar är stora och runda!

Jag är fortfarande inte helt säker på om Svadhisthana är en tjej (F 24) eller om hon är en kille (N 24), men det ordnar sig snart.
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 1 vecka

Status

Svadhisthana

F 24 (om det är hona, annars N 24)

64 g

145 g

 

Manipura

F 24

70

154 g

 

Anahata

F 24

74 g

123 g (efter stödmatning)

 

Vishuddha

F 24

60 g

117 g (efter stödmatning)

 

Sahasrara

N 24

59

134 g

 


Kullen är nu 1 vecka gammal

Nu när det mesta verkar gå åt rätt håll (peppar, peppar...) är det otroligt vad vi har hunnit med mycket på den korta tiden.
 
Det har varit mycket nattvak, idel vägningar på 2 st (Anahata och Vishuddha), stödmatningar på i första hand Vishuddha och jag säger det redan nu. Rackars vad det kommer bli svårt att skiljas från denna kull. 
 
Våra kattungar är minst 13 veckor när dom flyttar, beroende på hur kullen utvecklas o går upp i vikt kanske denna kull stannar tills dom är 14 veckor. Jag har dom hellre en vecka till hos oss och det går inte att jämföra med Operakullen, som var en stor kull, viktmässigt!
 
Småttingarna kommer i den ordning dom föddes. Eftersom det inte blir en kullbild idag - vill inte stressa Ella i onödan när dom är så små - så får varje kattunge 3 bilder istället.
 
Det blir två lite annorlunda kullbilder denna gång. Ella mår så bra nu när hon har fått medicin och inte längre har UVI, men vi ska ju såklart fortsätta ge henne medicinen tills den är slut.
 
Jag är inte helt säker på alla kattungar här men från vänster (med kattungen som ligger på rygg och visar upp sin söta, prickiga mage ) till höger är Manipura, Anahata, Vishuddha (som oxå ligger på rygg) och sen är det Sahasrara och Svadhisthana. Men vem som är vem är jag inte helt säker på. En ligger och smuttar, nästan helt dold av Vishuddha.
 
 
 
 
 
 
 

Kull 8 är nu 1 vecka gammal

och det kommer att komma upp bilder, men först imorgon. Så ni får vänta ett tag o titta ett tag på dessa bilder, tagna när dom är 1 dag gammal.
 
Svadhisthana
 
Manipura
 
Anahata
 
Vishuddha
 
Sahasrara
 
 
 
 
 

Presentation av kull 8

Detta tema är ett tema som jag har velat ha i många år, ända sen min yogalärare berättade vad de olika chakran heter på Sanskrit. (Sanskrit är förresten det språk som jag har använt till Sakhis namn, som ju betyder vän).
 
Man har flera chakran i kroppen, men man pratar oftast om dessa 7. Mer information finns att läsa här. Jag har gått på yoga regelbundet och vi kör ibland med rena chakranpass så det är därifrån inspirationen kommer.
 
Jag tror inte att någon köpare till denna kull kommer att behålla namnen då en del kan vara svåra att uttala och hålla rätt på alla bokstäver.
 
Här är en bild där man ser var de olika chakran sitter i kroppen.
 
 
Så här kommer nu namnen, färg + kön, och de som tyvärr har gått över Regnbågsbron har såklart oxå fått namn. Bilderna är tagna när dom är bara 1 dag gammal. Jag är lite osäker på om någon har guld men det kan komma lite senare men för tillfället är det svarta hanar och svartsköldpaddshonor.
 
1. Muladhara

Kallas även för Rotchakrat.

Läge: Längst ned vid änden av ryggraden

Färg: Röd

Tyvärr blev Muadhara vår första ängel.

 

2. Svadhisthana

Kallas även för Navelchakrat.

Plats: i den övre bäckenområdet, ungefär två fingrar nedanför naveln

Färg: Orange

Detta är den kattunge som när vi var till veterinären i Vännäs inte heller kunde könsbestämma. Jag tror att det är en hane, i så fall blir det SIB n 24. Men det kan lika gärna vara en hona, i så fall blir det SIB f 24. Jag kommer att titta lite närmare snart. Vid närmare undersökning visade det sig att det är en hona, SIB f 24.

Födelsevikt: 64 gram.

 

3. Manipura

Kallas även för Solar Plexus Chakrat

Plats: ovanför naveln, Belos, mjukbens strukturen i bröstet

Färg: Guld (gul)

Hona; SIB f 24.

Födelsevikt: 70 gram.

 

4. Anahata

Kallas även för Hjärtchakrat

Plats: bröst, mellan brösten

Färg: Grön

Hona: SIB f 24.

Födelsevikt: 74 gram.

 

5. Vishuddha

Kallas även för Halschakrat.

Plats: Halsen, vid basen av halsen där du kan se en liten grop.

Färg: blå (ljusblå)

Hona: SIB f 24

Födelsevikt: 60 gram.

Vid närmare undersökning visade det sig att Vishuddha är en hane, SIB n 09 24.

 

6. Ajna

Kallas även för Tredje ögat.
Plats: mellan ögonbrynen vid roten av näsan

Färg: Indigo (mörkblå)

Ajna blev vår andra ängel.

 

7. Sahasrara

Kallas även för Kronchakrat.

Plats: på toppen av huvudet

Färg: Purpur (Violett)

Hane: SIB n 24

Födelsevikt: 59 gram.


 

8. Tejas

Kallas även för Aura.

Plats: utanför kroppen

Färg: regnbågens alla färger

Tejas har jag redan berättat om här och Knorris blev vår tredje ängel.

 

Vi saknar er, våra små änglar.

 
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara

Vilket kaos det blev

Ella hade en snabb, intensiv och jobbig förlossning och det har inte bara varit en dans på rosor sen dess. En del har jag berättat om här, och del två har jag berättat om här.
 
Hela torsdagen var lugn och jag hade tid att bearbeta bilder och lägga ut inlägg på bloggen. To kväll går jag i säng, tittar till Ella 2 gånger under natten, samt går upp 8.30. Från det att jag tittade till henne kl 06 till 8.30 hade Ella blivit orolig. Vi var 2 stycken som fick hålla fast henne för att ungarna skulle få dia, Ella var så orolig och hade inte ro att stanna kvar.
 
Hon tvättade sig hela tiden i rumpan o luktade urin, så jag misstänkte urinvägsinfektion. Vi plockade in en till sandlåda och hon gick dit, krafsade och stod upp men inget hände, ny krafs och innan hon hann försöka igen pep en ungarna så hon gick direkt till småttingarna.
 
Efter att till slut ha kommit fram till en veterinär skrev han ut antibiotika som jag sen for och hämtade. Maken jobbar hela helgen så vi bad äldsta sonen komma hem och hjälpa till. För vi behövde vara 3 personer som kunde hjälpa till, i alla fall i går morse.
 
Vi badade Ella, med schampoo, såklart bara rumpa och byxor, så att det inte skulle lukta kiss. För det satt i ordentligt och när Ella hade fått flytta kullen så tog det inte lång stund innan hon tyckte att det luktade för mkt o ville flytta igen.
 
Ett par timmar efter första medicinen getts blev hon till slut lugnare. Hon valde då att flytta från sin villa, dvs bolådan, till en lägenhet, i detta fall en transportbur.
 
Där har hon nu legat och det har gått bra. I skrivande stund har Ella fått 3 doser av medicinen och det har funkat bra. Jag har för säkerhets skull legat i vardagsrummet inatt för att kunna hjälpa till, om hon skulle bli lite orolig, men det har funkat över förväntan.
 
Upp på morgonen för att få hjälp av maken att stödmata en kattunge och sen fick Ella tillbaka sin bebis.
 
Eftersom allt lugnat ner sig så for äldsta sonen hem, men jag är så glad att han kunde komma ut. Detta trots att han får jobbiga problem med sin kattallergi.
 
Ella blev så glad att se äldsta sonen att hon hela tiden gick och buffade mot honom, ja även mot mig. Satte man ner en hand så kom Ella direkt och skulle gosa.
 
Vår fina, fina, underbara Ella Bella Bus. Vilken otrolig jobbig start hon har haft på sin första kull.
 
Dom här korten är från "villan", dvs bolådan.
 
Katter är verkligen olika, för där Ella bor nu är där vi hade bolådan allra första kullen, dvs Vänskapskullen. Jivara tyckte inte om det stället så vi flyttade bolådan medan Ella verkar föredra att bo nedanför ett stort fönster.
 
I den här "lägenheten" bor nu Ella och kullen och det går alldeles utmärkt tycker Ella. Tom att äta där inne ibland.
 
 
 

Lite bilder före, under och efter förlossningen

Sakhi och Ella väntar på att sista tesbesökaren ska komma.

En bild på hur det brukar se ut när vi har testbesökare, ser ni hur alla 3 stirrar på skinkan i handen?

En mycket trött, stor och framför allt less Ella, dagarna före förlossnigen.
 
LIlla gumman, vem hade kunnat ana att det var så många ungar där inne. Jag skämtade visserligen med en kompis om att nu är hon stor, det ser ut att vara 10 kattungar - och min gissning kom nog närmast.

Förlossningen har börjat och i början var alla 4 katterna i vardagsrummet, här är det Dolce som står på bolådan och undrar vad det är som står på o varför Ella o inte Marussia ligger där.
 
Sakhi smög sig även ner i bolådan ett tag. Efter ett tag tog vi ut dom andra katterna, så att Ella skulle få lugn och ro.
 
Ella fick ligga i denna kattbädd och här har värkarbetet börjat.
 
Ella har bytt till en öppen kattbädd, där hon föder de första kattungarna.
 
Nedanstående bild är med för att visa hur snabbt kattungarna föddes. Man har ju fått höra att honan tömmer ett horn, sen tar hon paus (ibland kort paus och ibland längre paus) innan hon sen tömmer det andra hornet.

I Ellas fall stämde det inte alls. Här är det kattunge nr 1 och nr 2. Båda två har fötts, men ingen moderkaka har kommit ut ännu. Kattunge nr 2 har precis kommit ut och Ella har inte hunnit slicka kattungen ännu.

Ellas paus kom efter 6 kattungar och då hade hon paus på lite drygt en timme innan kattunge nr 7 o nr 8 sen kom.
 
Här ligger Ella och myser med sina 6 små underverk.
 
En bild på de 5 små underverken, Ella "gömmer" en kattunge under frambenet.Detta kort är taget efter att Knorris gick över Regnbågsbron.
 
 
Vi stödmatar för tillfället 2 kattungar och vi använder KMR mjölkersättning. Doseringen är 1 del pulver och 2 delar vatten. Vi har valt att stödmata väldigt lite men istället 2-3 ggr/dag (för tillfället, snart kan vi nog börja minska hoppas jag) för att ungarna ska orka hitta sin spene och hålla fast vid den när resten av syskonen vill ha den.
 
Igår var det väldigt lugnt i bolådan, det hördes lite pip, men inte alls så mycket som det hördes tidigare. Jag fortsätter dock att gå upp åtminstone en gång på natten ett par dagar till, bara för att...

Citykatten är den nya sommarkatten

Det är verkligen tråkig läsning, som man hittar här. Jag kopierar även in hela texten. För mig är det helt otänkbart att man har råd att åka på semester, men inte råd att låta katten komma till kattvakt/kattpensionat under tiden.
 
 
 

Citykatten är den nya sommarkatten. Stressade storstadsbor åker på semester och kommer på att de inte har tid för katterna och inte hittar kattvakt. Nu larmar katthem om att allt fler katter överges under sommarmånaderna.

 

– Det är krisartat, säger Kattstallets ord­förande Lotta Hell.

 

I Stockholm ser man inte längre så många så kallade sommarkatter – katter som köps på sommaren och överges på hösten. I stället har citykatten blivit allt vanligare, katten som man inte har tid med längre för att man ska på semester.

 

På Kattstallet i Vällingby, som tar emot övergivna katter, är trycket rekordstort under sommarmånaderna.

 

– Det är väldigt många som överger sina katter på sommaren. Folk släpper ut katten och inbillar sig att den ska klara sig. Vi får också mejl från folk som skriver att de plötsligt blivit allergiska, andra är helt uppriktiga och skriver att de ”har inte tid för katten, ta den ni”, säger Kattstallets ordförande Lotta Hell.

 

På Kattstallet finns just nu 82 katter, fler får inte plats och kön är lång. Många har kommit in de sen­aste veckorna, övergivna av perso­ner som inte anser sig ha tid för dem.

 

– Det gör mig arg, vi är inte till för privatpersoner som bara tröttnat på sin katt. Behöver du omplacera katten på grund av allergi eller tidsbrist finns det andra vägar att gå, men många är väldigt lata, säger Lotta Hell och fortsätter:

 

– Kan du åka i väg tre veckor på semester har du råd att sätta katten på ett kattpensionat. Har du inte råd att göra den prioriteringen ska du inte ha husdjur.

 

Fler kattägare id-märker sina katter, köper bra mat till sina katter, försäkrar sina katter. Ändå ser Lotta Hell samma problematik med semesterkatter år ut och år in.

 

– Som vanligt är det krisartat. Alla katthem är fulla, det föds kattungar överallt ute och det hittas övergivna katter på det ena stället värre än det andra. Det som känns tröstlöst är att det egentligen inte verkar bli bättre. Så fler tar bra hand om sina djur, men vanvården verkar inte minska.

 

Anledningen till att människor lämnar katterna vind för våg tror Lotta Hell beror på att många skaffar husdjur utan att ta reda på vad som krävs som ägare.

 

– Det är det stora problemet. Katter är tyvärr lätta att få billigt, vilket gör att många tycker att katter är ett billigt djur att ha, men det är det inte. Du ska ha bra mat, försäkring, vaccinering, råd att gå till veterinären om den blir sjuk. Det kostar mellan 8.000 och 10.000 kronor om året per katt.

 

Under vår och sommar föds flest kattungar. Flera av honorna som kommer hit har precis fött ungar och några kattungar är här ensamma. Kastrerar man inte sin katt tar det inte lång tid för en katt att bli flera, och vissa som inte vill ha kattungar slänger då ut hela familjen, vilket snabbt ökar antalet hemlösa katter.

 

– Det är ohållbart och ger upphov till väldigt mycket lidande. De flesta kattungar överlever inte de första månaderna, men tillräckligt många överlever för att ge upphov till ännu fler katter och det blir mycket sjukdomar, parasiter, olyckor, skador förfrysning och svält, förklarar Lotta Hell.

 

Varje månad omplacerar Kattstallet ungefär 25 katter i nya hem, men nya katter i behov av hjälp kommer in direkt. En av dem är Stjärna som kom hit för några dagar sedan.

 

Hon är en liten grå kattunge med stora blå ögon. Hon kommer nyfiket mot oss när vi kommer in i rummet. Hon jamar högt, men när hon blir upplockad ersätts det hjärtskärande ljudet med högt kurrande och hon klamrar sig fast vid handen som är lika stor som henne själv. Stjärna hittades för några veckor sedan bakom en husvägg. Hennes mamma, som var övergiven, lämnade henne där när hon flyttade sina ungar och sedan dess har grannar gett henne mat tills hon fick plats på Kattstallet. Här bor hon nu med en annan kull kattungar och några vuxna katter.

 

Stjärna har tur som är så liten, många vill köpa kattungar och hon kommer troligen att få en bra framtid, trots den knaggliga starten. De äldre katterna har svårare att hitta nytt hem.

 

– Vissas katter har svårare att anpassa sig, de har kanske varit med om någonting som gjort dem skygga och passar inte för alla. De är svåra att hitta ett nytt hem till.

 

Katterna placeras i olika rum beroende på personlighetsdrag och i rummet för de mer tillbakadragna katterna gömmer sig de flesta när vi kommer in. För att göra de skygga katterna mer sociala och våga lita på människor igen – eller för första gången – finns det volontärer som umgås med katterna flera gånger om dagen.

 

Om man är intresserad av att ta hand om en övergiven katt kostar det 1.500 kronor. På Kattstallets hemsida finns bilder på katter som behöver ett nytt hem.

 

Så var det dags igen

Igår blev Ella dålig, hon kräktes en hel del och det såg o luktade inte så gott. Vi försökte ge henne pyttelite vatten men hon kräktes även det. Efter det blev hon även dålig i magen, väldigt lös avföring.
 
Eftersom kl var över 22 så var det bara att ringa jourhavande vet. i Vännäs. Så vi for dit med Ella och kullen och visserligen brukar jag träna kullen på bilåkning, men absolut inte så här tidigt!
 
När vi hade vår allra första kull, som faktiskt föddes just idag för 25 år sen, blev britthonan Maggie May oxå dålig så vi fick fara in och vätska upp henne.
 
Jag kom ihåg detta och var därför säker på att Ella oxå skulle behövas vätskas upp. Lite lågt blodsocker, men inte så mkt, ingen feber och så var det dags för att ge vätska till Ella. Något som inte var populärt!

Jag passade på att fråga massa saker, som tex om det faktum att Ella kräkts efter förlossningen (ti morgon) och igår kunde ha något samband med att hon fått äta lite för många moderkakor. Det kunde vet tyvärr inte svara exakt på men gav det självklara svaret att det blir ju bättre med tiden.

Jag är osäker på könet på en kattunge så jag bad vet. kolla. Vi tog fram en tydlig tjej och en tydlig kille och så den kattunge jag är osäker på. Vet. blev lika osäker som vi tyvärr, så det får bli en hen. Tur att temat inte är könsbundet!
 
 
Vi fick med oss medicin för att stärka magfloran och så skulle vi fortsätta med specialkosten jag köpte på onsdagen.
 
När vi kom hem och släppte ut Ella gick hon direkt till vattenskålen och drack lite.
 
Vi har kokat torsk o det åt hon med bra aptit. Jag satt uppe till 04, gick upp vid 7 för att kolla till dom, och sen vid 10 vägde vi och stödmatade två st.

Det är verkligen en svår balans vad gäller att stödmata, för vi vill ju inte att dom ska sluta snutta på Ella, utan vi vill bara stärka dom så dom orkar suga.

Nu på em har det varit ett helt annat lugn i bolådan. Kattungarna är mer nöjda och tysta, då dom nog har fått i sig mera mjölk. Här kommer ett kort på kullen, tagen idag, på dag 3.
 
 

För att det inte bara ska vara elände på bloggen

kommer här två roliga katt-saker.
 
13 situationer alla kattägare känner igen samt
 
15 regler alla katter tycks leva efter.
 
 

Det är inte alltid roligt att vara uppfödare

 Ella förlorade kattunge nr 1 och nr 6 under förlossningen. Dagen efter, eller mer korrekt timmar efteråt, så hör vi att en unge knorrar när vi tar upp honom. Han kallas för Knorrhanen aka Knorris och jag misstänker gomspalt.
 
Vi åker in till veterinären med Ella och alla kattungar. Väl där har dom öppen mottagning, så vi fick vänta ett tag innan vi kom in.

Jag berättar om Ellas snabba och jobbiga förlossning samt om de låga vikterna och att Knorris inte vill suga, varken när vi försökt stödmata lite eller ens på Ellas tisse, som jag dels har satt lite KMR (mjölkersättning) på ell när jag lyckades få ut lite mjölk.
 
Jag behöver väl inte ens säga att när veterinären kom in så ligger Knorris och diar....
 
Veterinären kollar ungarna och ingen har gomspalt, skönt nog. Men... hon gör oss uppmärksam på att Knorris bakben ser lite annorlunda ut. Jag berättar även att jag tycker att han håller halsen/nacken så konstigt och veterinären berättar att det kallas "starstruck" och att det bla är vanligt på kossor.
 
Hon ger mig rådet att massera benen och menar att det ser ut om om hanen har fått en neurologisk skada. Så länge Ella tömmer är det inga problem, men det kan bli det när han väl ska börja vandra omkring och även äta mat/gå på lådan.

Vi får rådet att massera och återkomma om ett par veckor. Går det inte till sig är det tyvärr avlivning som gäller....
 
Vi far hem efter att jag har handlat lite extra näringsrik mat o pasta till Ella. Stoppar in dom i bolådan och går ut till vårt främmande. Efter en timme ber jag sonen att kolla till Ella och kullen och att säga till om Knorris ligger själv, vilket han ofta gjorde.

När jag sen kommer in lite senare så ligger inte Knorris själv så jag gör lite andra saker. När maken kommer in ligger Knorris själv, död.
 
Den enda trösten jag/vi har är att Knorris inte har ont längre, men det är en klen tröst för oss.

Ännu en stjärna har kommit och lämnat oss alltför tidigt. Vila i frid Knorris, du är saknad av oss.
 
Regnbågsbron

Det finns en bro som förbinder himmel och jord. Den kallas Regnbågsbron för sina många färger. På den här sidan Regnbågsbron finns ett land med ängar, kullar och dalar med frodigt grönt gräs.

När ett älskat husdjur dör, kommer det till den här platsen. Det finns alltid mat, vatten och varmt vårväder. De gamla och sköra djuren är unga igen. De som varit skadade har blivit hela igen. De leker hela dagen med varandra.

Det är bara en sak som fattas. De är inte med den speciella person som älskade dem på Jorden.

Så varje dag springer de och leker till den dagen kommer när någon plötsligt slutar leka och ser upp. Nosen skälver, öronen är uppåt, ögonen stirrar och plötsligt springer den här från gruppen.

Du har blivit sedd och du och din speciella vän möts. Du tar dem i dina armar och kramar om. Ditt ansikte blir kysst igen och igen och åter igen ser du in i ögonen på ditt trogna husdjur.

Sedan korsar ni Regnbågsbron tillsammans…för att aldrig mer skiljas

av Paul C. Dahl
 

En lite längre berättelse

Som jag redan nämnt hade vi Ella hos oss i sovrummet en natt, tanken var att vi skulle göra så varje natt. Bara för att vara säkra på att få lite sömn men ändå kunna ha koll på henne, utifall att förlossningen skulle starta mitt i natten.
 
Det är väldigt olika hur lång tid första stadiet tar. Med Marussia tex tar det mkt längre, med Ella gick det otroligt fort. Här kommer några tider och små fakta, kanske mest av intresse för mig.
 
Ella har haft en jobbig dräktighet och förlossning. Jobbig dräktighet då kattungarna har ätit av henne, för Ella gick bara upp + 406 g under hela dräktigheten - att jämföra med ex Marussias senaste kull där Marussia gick upp + 1575 g.

Så Ella har haft ont och det har framför allt varit proppfullt i magen. För att få vara ifred för retstickan Marussia har Ella gärna krypit in under soffan och legat där, men de två senaste dagarna kom hon inte dit då magen blev för stor för henne.
 
 
Måndagkväll 13/7, när Ella är på dag 63, börjar hon bli lite mer orolig/extra gosig. Ett tecken på att förlossningen börjar närma sig, men återigen detta första stadie kan ta låååång tid oxå.

Kl 21.15 Ella är mer orolig och vill ha sällskap. Går med på att ligga i bolådan (vilket Marussia inte brukar göra). Då Ellas mage har blivit så stor och i vägen har hon de senaste två dagarna fått svårt att tvätta sig i rumpan, så jag har hjälpt henne.

Kl 22.15. Börjar tvätta sig ordentligt, riktiga värkar.

Kl 22.30. Krystvärkar och blåsa 1 syns.

Kl 22.48 kattunge nr 1 föds (med ansikte först). Det är alltid jobbigt att få ut första kattungen så Ella hade riktigt, riktigt ont här och skrek flera ggr. Höll vi handen för länge på henne högg hon efter oss, men det var värken som "pratade". Kl 22.55 Moderkakan kommer. Kattunge nr 1 föds med ett litet, litet hål på buken och tarmarna ligger utanför.
 
Kl 22.55 . här är jag lite osäker på tiden då allt skedde så fort och Ewa inte hade hunnit komma ännu - föds kattunge nr 2, oxå med huvudet först. Kl 23.05 kommer moderkakan.

Kl 23.22  Krystvärkar. Kl 23.27 kattunge nr 3 föds, med huvudet först. Vet inte vilken tid moderkakan kommer.

Kl 23.30 Kattunge nr 4 kommer. Kl 23.52 Moderkakan kommer.
 
Kl 00.07 Krystvärkar. Kl 00.13 kattunge nr 5 kommer, även den med huvudet först. Vet inte vilken tid moderkakan kommer.

Kl 00.25 Kattunge nr 6 föds, med svansen först. Tyvärr dödfödd. Här vet jag inte heller vilken tid moderkakan kommer.
 
Här tror vi felaktigt att det är slut och vi tre sitter och pratar vid bolådan. Jag är precis på väg att föreslå en kopp te när....

Kl 01.40 krystvärk kommer och kl 01.42 kattunge nr 7 föds, även den med hvudet före. Kl 01.57 moderkakan kommer.
 
Kl 02.05 krystvärk kommer och kl 02.06 syns en blåsa. Denna gång är Ella ordentligt trött och slut och det tar lång tid innan kl 02.15 kattunge nr 8 föds, med benen först. Här var Ella så trött att hon denna gång inte orkade krysta fram sista moderkakan så efter att vi hade väntat ett tag lirkade Ewa ut den och avnavlade även kattungen. Minns jag rätt avnavlade Ewa 2 ell 3 st kattungar.

Vi stödmatade alla ungar en gång igårkväll och det är en svår balans då vi inte vill ge för mycket så att dom inte orkar dia på Ella, men samtidigt vill vi inte att dom tappar för mkt i vikt heller.

När vi stödmatade kullen fick yngsta sonen hålla Ella sällskap i ett annat rum. Hon hör skönt nog inga ljud men när hon kom tillbaka lade Ella sig ganska demonstrativt på kullen, så att vi skulle lämna småttingarna i fred.
 
Bilder kommer att komma upp, jag har i alla fall lagt upp en bild på Instagram, där jag finns under namnet "deltas.katter".

Vilken natt!!

Det här inlägget började jag skriva igår em, jag skulle bara bearbeta kort innan jag lade upp inlägget, men jag hann aldrig så långt.
 
Först vill jag säga TACK Ewa för all hjälp med att föra anteckningar, avnavla vid behov och även dra fram två moderkakor. Nu blir du flitigt anlitad hädanefter!
 


 


Vi har börjat ta in Ella i sovrummet, bara hon, med stängd dörr. Allt för att vi ska få sova lite men ändå höra om/när förlossningen startar.
 
Ella har inte gått upp så mycket i vikt men hon är ganska tunn. När man smeker henne försiktigt över ryggen känner man varenda knota. Så ungarna har nog tagit ganska mycket av Ella.
 
Ella har tyvärr ont så jag vill inte gärna lyfta henne i onödan, men jag väger henne fortfarande varje morgon och nu har hon blivit så stor att Ella inte längre kan sköta tvättandet så bra, då hon inte når dit. Så vi får hjälpa Ella lite med det, men det är ju tur att det inte är så många dagar kvar.
 
 
 
Nu är kl snart 05 o jag är äntligen på väg i säng för ett par timmars sömn.

Ella började vara lite orolig igårkväll och på kort tid födde hon fram 6 kattungar, sen blev hon klar - trodde vi. Istället (efter en dryg timme) kom kattunge nr 7 och nr 8.

Tyvärr mår inte alla kattungar bra. Kattunge nr 1 och nr 6 har tyvärr vandrat över regnbågsbron, men de kommer självklart få sina namn senare.
 
Alla kattungar är små, väldigt små. Så nu ska jag snart sova ett par timmar i vardagsrummet, med Ella och kullen, och sen gå upp och titta till dom, innan det blir ett par timmars sömn igen etc.

Bilder kommer senare, men det har gått väldigt fort igårkväll och inatt, så jag har inte hunnit fota så mycket som jag brukar. Nu är ju alla kattungar blöta men jag tycker att det ser ut att vara svarta hanar och svartsköldspaddshonor. Men mer om det längre fram.
 
 


Regnbågsbron

Det finns en bro som förbinder himmel och jord. Den kallas Regnbågsbron för sina många färger. På den här sidan Regnbågsbron finns ett land med ängar, kullar och dalar med frodigt grönt gräs.

När ett älskat husdjur dör, kommer det till den här platsen. Det finns alltid mat, vatten och varmt vårväder. De gamla och sköra djuren är unga igen. De som varit skadade har blivit hela igen. De leker hela dagen med varandra.

Det är bara en sak som fattas. De är inte med den speciella person som älskade dem på Jorden.

Så varje dag springer de och leker till den dagen kommer när någon plötsligt slutar leka och ser upp. Nosen skälver, öronen är uppåt, ögonen stirrar och plötsligt springer den här från gruppen.

Du har blivit sedd och du och din speciella vän möts. Du tar dem i dina armar och kramar om. Ditt ansikte blir kysst igen och igen och åter igen ser du in i ögonen på ditt trogna husdjur.

Sedan korsar ni Regnbågsbron tillsammans…för att aldrig mer skiljas

av Paul C. Dahl
 
 

 
 

Hittade en så fin dikt på facebook

hos en kompis så jag kopierar in den här oxå. Sen har jag valt automatisk översättning så det kan ju bli lite annorlunda översättning, vissa ord. När jag har lite mera tid ska jag fixa till den svenska översättningen bättre.
 
Än så länge är allt lugnt med Ella, inget händer just nu.
 
    
 

To my dearest friend.

I stood by your bed last night; I came to have a peep.
I could see that you were crying you found it hard to sleep.
I spoke to you softly as you brushed away a tear,
"It's me, I haven't left you, I'm well, I'm fine, I'm here."
I was close to you at breakfast, I watched you pour the tea,
You were thinking of the many times, your hands reached down to me.
I was with you at the shops today; your arms were getting sore.
I longed to take your parcels, I wish I could do more.
I was with you at my grave today; you tend it with such care.
I want to re-assure you, that I'm not lying there.
I walked with you towards the house, as you fumbled for your key.
I gently put my paw on you; I smiled and said, "it's me."
You looked so very tired, and sank into a chair.
I tried so hard to let you know, that I was standing there.
It's possible for me, to be so near you everyday.
To say to you with certainty, "I never went away."
You sat there very quietly, then smiled, I think you knew...
in the stillness of that evening, I was very close to you.
The day is over... I smile and watch you yawning
and say "good-night, God bless, I'll see you in the morning."
And when the time is right for you to cross the brief divide,
I'll rush across to greet you and we'll stand, side by side.
I have so many things to show you, there is so much for you to see.
Be patient, live your journey out...then come home to me.

By
"Missing You"
Colleen Fitzsimmons ©
In memory of Shadow

 

 

Till min käraste vän.
Jag stod vid din säng igår kväll. jag kom för att ha en chans.
Jag kunde se att du grät du fann det svårt att sova.
Jag pratade med dig mjukt som du borstade bort en tår,
" det är jag, jag har inte lämnat dig, jag mår bra, jag mår bra, jag är här."
Jag var nära att du på frukost, såg jag häller man upp teet,
Du tänkte på de många gånger, händerna nått upp till mig.
Jag var med dig i affären i dag; dina armar blev arg.
Jag längtade efter att ta din skiften, jag önskar att jag kunde göra mer.
Jag var med dig vid min grav i dag; du tenderar det med sådan vård.
Jag vill på nytt försäkra er, att jag ljuger inte där.
Jag gick med dig mot huset, som du har fumlat för din nyckel.
Jag försiktigt satte min tass på dig, jag log och sa, " det är jag."
Du såg så mycket trött, och sjönk i en stol.
Jag har försökt så hårt att du ska veta, att jag stod där.
Det är möjligt för mig, för att vara så nära dig varje dag.
Att säga med säkerhet, " jag har aldrig varit borta."
Du satt där mycket tyst, då log, jag tror att du visste...
I stillheten från den kvällen, jag var väldigt nära dig.
Dagen är över... Jag le och se dig gäspningar
Och säga " god natt, gud välsigne, vi ses i morgon bitti."
Och när tiden är inne för dig att korsa den korta klyftan,
Jag ska skynda över för att hälsa dig och vi kommer att stå, sida vid sida.
Jag har så mycket att visa dig, det är så mycket för dig att se.
Ha tålamod, lever din resa ut... Då kom hem till mig.

Genom
" saknar dig "
Colleen fitzsimmons ©
Till minne av skugga

Ella, dag 57

och hon har det jobbigt. Vi har dels haft väldigt varmt ett tag och sen är hon stor, även om hon inte går upp i vikt särskilt mycket. Hittills har hon gått upp bara runt 300 gram, men trots det ser det ut att vara proppfullt därinne. Men så var ju Ella stor redan innan parningen så det kan hända att ungarna äter av Ella.
 
Ella går ett par steg och sen lägger hon sig ner igen. Men hon har blivit väldigt intresserad av mat och när Ella då får mat så står oftast de andra katterna bredvid och väntar på att Ella ska gå därifrån.
 
Lilla gumman då... det ska bli så kul och väldigt intressant att se vilka som vill komma ut nästa vecka.
 
Marussia, som precis haft sin kull, har aldrig varit så här tung. Nu blev det "bara" 3 ungar i Operakullen, men ändå. Så hon är stor och vill ha mat, ofta och gärna!!
 
I början muttrade Ella lite åt en förvånad Marussia. Mycket berodde ju såklart på att de inte har setts på 3 månader, förutom små korta stunder. Men jag har städat - även om alla kattungesaker är kvar i vardagsrummet - och jag har även Feliway i väggen i vardagsrummet. Ella har även fått ett par stycken Zylkéne och nu funkar det bra. Ella har tom ro att komma upp och lägga sig ett tag i mitt knä, när jag sitter i soffan.
 
Här är några kort tagna i början av juli och det sista är taget dag 57. Någon som vill gissa hur många kattungar det kan vara?
 
Kort 2 är såååå typiskt Ella, dvs att hon ofta har tungan ute på kort, det spelar ingen roll om hon ligger stilla när jag närmar mig med kameran. Då ska hon alltid börja tvätta sig och göra sig fin.
 
 
 

Denna vecka, dvs vecka 28

är sista veckan jag kommer ta emot testbesökare på ett bra tag. Anledningen är att jag dels inte vill stressa Ella (som har beräknad förlossning nästa vecka) samt att jag sen inte tar emot testbesökare på ett bra tag efteråt.

Skälet där är att man brukar reagera mest på kattungar och eftersom vi har våra kullar i ett rum så kan man ha lättare att känna av allergin då.

Det går dock bra att skriva till mig under denna tid så kan jag hänvisa vidare till andra uppfödare samt att jag kan få hänvisa till två av mina köpare oxå.
 
Nu är det bara att vänta tills det är dags för förlossningen. Det blir inte att jag gör så mycket sista veckan utan jag håller mig hemma och väntar och väntar...
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Tänk på att det fort blir väldigt varmt för djuren

Dessa tips har jag lånat från en grupp på Facebook.
 
               
 
1) Lägg i isbitar i vattenskålarna/fontänerna och även framme på golv/bord som dem kan leka med :)

2) Vattna tomten (gräs, stenar, husväggen, blommor och katterna om dem tillåter förstås) det är svalkande skönt för tassarna.

3) Gör en minikattpool som dem kan leka i (lägg gärna i flytande leksaker typ små miniisbitar av plast), dricka från och/eller bara doppa tassarna i.

4) Dra för gardiner och dra ner persiennerna så att solens strålar inte kommer in och värmer upp huset/lägenheten.

5) Se alltid till att ha färsk blötmat framme och blanda ut med extra vatten.

6) Borsta och känn igenom pälsen ofta och noga, dem fäller säkert mycket nu och så kliar det när det är varmt, speciellt om där finns fästingar(!)

7) Gå hellre ut på kvällen när det är svalare än på dagen när det blir stekhett även i skuggan, oftast svalare inne än ute då...

8) Sitt i skuggan!

9) Skaffa "kattsäkra" svalkande fläktar. Små och behändiga med usb-anslutning så passar dom även utmärkt att ha i bilen :)

10) Köp en kylmatta "keep cool" och ha den med hela tiden ex. i buren, på golvet eller i bilen!

Men glöm inte att lyssna på kattens signaler och känn om dem känns varma med ovansidan av handflatan - gå sedan på magkänslan så fort något inte stämmer!
 
Symptom på värmeslag
* Flåsighet
* Kraftigt röd tunga
* Kraftigt rött eller blekt tandkött
* Klibbig saliv
* Slöhet
* Vinglighet
* Kräkningar och diarré (eventuellt blodblandat)
* Chock
* Koma

SP S*Deltas Sakhi

 

Nu finns Deltas katter även på Instagram

och adressen dit är deltas.katter. Där blir det enbart bilder som rör katter, våra och även katter som flyttat till sina nya  hem, efter jag har varit och hälsat på dom.
 
Vi har sakta påbörjat att jobba ihop Marussia med Sakhi igen o peppar, peppar... än så länge går det väldigt bra. Jag hoppas att vi snart får se detta igen. Kortet är taget av Maria Westling för 2 år sen.
 

RSS 2.0