Flera bilder

tagna i sommar och i sept. Mest på Dolce och Ella, som brukar gilla kameran. Bild 3 är något nytt som Dolce har börjat med hos mig, hon vill krypa in under tröjan för att få lite extra mörkt för det ena ögat.
 
 
 Bilden på Ella, där hon ligger inne på kattgårdens golv - utan sele, skickades till SVERAK:s tidning ang att hon blev GIC (Grand Internationel Champion) i Norge, nu i somras.
 
 
Denna bild på Marussia skickades till SVERAK:s tidning för att tala om att hon har blivit SC (Supreme Champion) i Norge, i somras. 
 
Bilden på Sakhi är tagen när han är väldigt, väldigt trött.  Sakhi har nu börjat äta medicinerna mot HCM och det går bra än så länge. Det är inte så roligt att ta medicin varje kväll (samt att han har en som han tar var 3e kväll) men det går bra trots allt. Han är så duktig vår fina kille!
 
 
 
 

Olagligt att lämna katten ensam

Det är nog inte många som tänker på att man gör något olagligt om man lämnar katten ensam över natten, med lite extra mat och vatten.

Detta är ingen ny lag alls, den kom redan 2008, men mycket jobb återstår fortfarande för att höja kattens status.
 
Nedanstående text hittar du här;

Du ska vara borta en natt och tänker ställa fram extra mat och vatten till katten. Därmed planerar du att begå en kriminell handling.
 
Sverige tros hysa runt 1,3 miljoner katter. Frågan är hur många av deras ägare som är bekanta med den föreskrift som slår fast att en katt ska ha tillsyn minst två gånger varje dag.
 
– Det här är inte en känd regel. Många tänker att katter klarar sig, så man kan lämna dem ensamma ganska länge. Men regeln finns och ska följas, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
 
Att bryta mot föreskriften är straffbart enligt djurskyddslagen, betonar även informationschef Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund.
 
– Tillsyn betyder att man ska se till att djuret inte är skadat, inte visar sjukdomstecken och att det finns mat och vatten.
 
Skyldigheten gäller såväl ute- som innekatter. En utekatt måste ägaren eller kattvakten försöka locka till sig två gånger per dygn — oavsett om katten behagar dyka upp eller inte.
 
Denna tillsynsplikt gäller sedan 2008. Veterligen har ingen ännu lagförts för att ha lämnat sin katt ensam en eller ett par dagar, men att kattägare trotsar lagen betvivlar inte Linda Andersson på Jordbruksverkets sällskapsdjursenhet.
 
– Vi får frågan med jämna mellanrum.
 
 
 

Några nytagna bilder

Jag flyttade klätterträdet/tunnan tillfälligt och då blev den väldigt intressant, så intressant att Sakhi blev tvungen att lägga sig längst ner (för en gångs skull, annars ligger han gärna överst).
 
Marussia brukar för det första vara svår att fota och för det andra aldrig ligga överst på tunnan. Men nu fick jag ett hyfsat kort på henne.

Vårt charmtroll Dolce har börjat sova i en kattbädd och här låg hon i godan ro och vilade....
 
när linslusen Ella kom och skulle vara med på bild. Här sitter Ella i  koja längst ner i ett klätterträd. Något hon alrig brukar göra men vill man vara med på bild så vill man.
 
Här är ett mer vanligt kort på vår älskade linslus.
 

Vikter på katterna

Jag var förbi mamma o passade på att vägta Jivara, det var ju ett tag sen. Jag har även passat på att väga våra katter oxå.
 
Jivara knappt 4.2 kg
Sakhi knappt 5.5 kg
Marussia drygt 3.8 kg
Dolce drygt 3.9 kg
Ella drygt 4.2 kg
 

HCM-test för Sakhi

I veckan var jag och testade Sakhis hjärta igen. Jag vet ju redan att han har HCM men denna gång var skälet att jag ville kolla om han behöver medicin eller om han fortfarande skulle kunna klara sig utan.
 
Tyvärr visade det sig så att Sakhi behöver medicin. Vi försöker tänka positivt att det är bra att det har upptäckts nu och att medicinerna förhoppningsvis gör att han får ett långt liv ändå. Det finns några katter som, trots HCM, har ett bra liv och vi håller nu tummarna för att Sakhi kommer tillhöra den skaran.
 
Två bilder på vackra, mysiga nallebjörnen Sakhi, tagna i somras.
 

Nu tar jag emot testbesökare igen

Nu kommer jag börja ta emot testbesökare igen, så om du är sugen på att testa om du tål rasen hör av dig.
 
Vi har fyra katter hemma, två är kastrater (Sakhi och Dolce) och två är fertila (Marussia och Ella).
 
Ett testbesök hos mig innebär att jag vill att man kommer två gånger under loppet av en vecka. Detta för att kunna se ev skillnad på besök 1 och besök 2. Reagear man mer, likadant ell tom mindre?
 
Jag vill även att man tar med sig ett örngott ell en liten handduk. Jag brukar lägga katterna på det när jag kammar dom och försöka gnida in lite löspäls. Efter att jag har kammat alla fyra katterna skickar jag såklart med pälshåret.
 
Ett besök brukar ta ungefär en timme.
 

Lugnt och stilla

bland katterna medan vi människor har lite fullt upp med födelsedagar i första hand.
 
Det kommer att bli en väldigt händelserik november för mig i år. Dels far jag och Karin ner till Säsk extra årsmöte. Då passar vi på att roa oss lite oxå. Helgen efter åker jag, Carina och fodervärd till Iggesund. Där ska vi ställa ut bla Trésor, aka Trisse.
 
Vi har nämligen fått dispens för Trisse, något vi inte vågade hoppas på. Men ingen är gladare än vi är. Det kommer bli extra roligt eftersom vi får fodervärdsmatte och "lill"husse med oss på resan. Carina kommer även passa på tillfället att ställa sina katter.
 
Helgen efter Iggesundsutställningen är det ett till uppfödarseminarium, anordnat av Royal Canin. Det spelar ingen roll hur gärna jag vill åka ner men jag kan inte - inte i dagsläget i alla fall.
 
Varför jag vill fara är för Dr Susan Little kommer att föreläsa och hon är en otroligt duktig föreläsare. Jag hade turen att få höra henne i Umeå för ett par år sen, då hon bla pratade om HCM. Tyvärr kommer RC ha detta seminarium i Helsingborg och det blir nog för dyrt för mig, då jag har hunnit boka in mig på två helger - på raken dessutom - före det! 
 

RSS 2.0