Dolce

önskar er alla en riktig trevlig helg!
 

Idag firar vi

att Sakhi har blivit Supreme Premier. Katterna ska också få något gott till middag, kanske lite räkor. Ella har haft lite svårt att förstå att räkor är gott, hon har oftast bara nosat och sen gått därifrån, till lycka för Sakhi som snabbt har varit framme och ätit upp hennes del. Senaste gången tyckte hon dock det var gott.
 
Ett kort på allra finaste nallebjörnen Sakhi med den fina kokard han fick i Norge nu i helgen.
 

Utställningshelgen i Bodö

Ja, var ska jag börja?! I fredags for jag till Sussie o tanken var att vi skulle försöka sova ett par timmar innan vi startade 01.30. Men istället var vi på trevligt midsommarfirande och sen gick vi hem och spelade spel ett par timmar tills det var dags att fara.
 
Vi var 3 som körde och det gick bra och snabbare än vi trodde, trots att det var lite dåligt väder. Redan kl 07 var vi framme vid utställningshallen o gick in med alla våra saker.
 
Sussie hade med sig två katter, Loka och Lilith och jag hade med mig Sakhi och Ella. Vi klädde burarna och satte in katterna och kollade sen in katalogen för att se vilka domare vi skulle ha.
 
Ella fick på lördagen Maud Olsen Johansson och på söndagen hade hon Bertil Johansson. Jättebra domare med katter båda två!
 
Sakhi fick på lördagen Lone Lund (oxå en jättebra domare) och han hade Bertil på söndagen.
 
Jag är så nöjd med utställningen även om det blev en väldigt intensiv helg och jag var rätt trött och seg igår.
 
Ella tog sina cert båda dagarna så hon har en liten chans att bli IC i Finland. Dock tror jag konkurrensen är hård där och hon är ju ändå bara 1 år och 3 månader.
 
Sakhi tog titel i lördags och är nu SP (dvs det högsta en katt kan bli) och blev NOM, men på söndagen gick det inte lika bra tyvärr. Men det viktigaste var titeln! 
 
Loka tog cert o BIV båda dagarna o blev NOM i lördags. Lilith tog sina cert båda dagarna.
 
Så vi är så nöjda båda två med trippen!
 
I lördags när jag satt och lyssnade på bedömningar hördes en katt i vår gång vråla högt, det lät nästan som om den var på väg att "smälla" så jag gick till Ella och Sakhi. Ella, som vid tillfället låg framme vid burdörren, backade morrandes mot bakväggen. Ella muttrade båda dagarna och även om hon fick komma tillbaka inför NOM:en så tyckte både Maud och jag att hon skulle gå hem. Jag vill inte gärna utsätta mina katter för extra stress om jag kan låta bli. Exakt så var det i Sundsvall, på Sibirutställningen (sept 2011), där Raymond ville ge Raphael NOM men tyckte att han var lite orolig och återigen, jag håller med. Det är inte värt det!
 
I alla fall, i söndags tog jag fram Sakhi till Bertil. Stod länge med honom (utställningshållning o då blir det rätt tungt), satte ner honom på en stol och Sakhi var helt lugn. Bar fram honom till Bertil som tom fick lyfta upp Sakhi utan problem. Oftast gör sig Sakhi väldigt tung och blir då för tung för att lyfta. 

Bertil satte ner Sakhi på bordet och skulle börja döma honom, stryker Sakhi över ryggen och till min otroligt stora förvåning slänger Sakhi ut en tass mot Berti!!!  Något Sakhi aldrig, aldrig har gjort!!! Att dra Sakhi var ett väldigt lätt val i synnerhet med tanke på att Sakhi ska med till Finland om ca 2 veckor. Att det var rätt beslut jag tog visade Sakhi när han kom tillbaka till buren och slog Ella!!  
 
Nu är det ju jättesvårt att säga varför Sakhi gjorde som han gjorde, om han blev lite stressad av att Ella var morrig (dock inte i buren), om det var något i hallen, bilresan etc. Mao väldigt svårt att veta. Men att han gick på Ella visade bara att han var stressad, för det har han inte gjort förut på utställningar. Ibland har han fått läxa upp Ella hemma, då hon varit (o är ibland fortfarande är) lite väl kaxig. Men Sakhi älskar verkligen Ella så ja, jag blev verkligen förvånad.
 
Här kommer många bilder på några katter och många vackra bilder från resan hem. Det är verkligen väldigt, väldigt vackert i Norge! Tyvärr är utställningsbilderna väldigt gula då det var konstigt sken i hallen.
Ella efter lördagens bedömning.
 
Sakhi i panel på lördagen. Det är så synd att han är så blyg och inte vill visa upp vilken snygg o snäll katt han är!  
 
Loka gosar med matte.
 
Lilith gör det också.
 
På väg hem stannade vi till och fotade lite. Ja, vad säger man! Vackert så det förslår!!! Det är svårt att fånga känslan på kort dock, otroligt maffigt och imponerande i verkligheten.

Avslutar med bilder på två av våra underbara katter. Fotograf är Maria Westling.
 
CH S*Frostuddens Ella Fitzgerald.
 
SP S*Deltas Sakhi (som går i pension efter Finland, då han nu har gått så långt som han kan gå).
 
 

Till slut så blev jag klar

och kunde välja bland alla fina bilder på Sakhi o Marussia (o 2 bonusbilder på Ella). Så otroligt svårt att välja bara några bilder så det blev en hel del, faktiskt!

Fotograf är även denna gång Maria Westling och här kommer bara några få bilder. Jag blir alltid lika full av beundran när fotograferna - som ju inte känner mina katter - lyckas fånga deras personlighet. Linda Karlström är likadan o jag kan verkligen rekommendera dom båda.
 
Här kommer några få bilder på det jag till slut lyckades välja. Nu blir nästa angenäma problem att välja ut vilka kort jag ska skriva ut att ha på utställningsburen.
 
 
 
Maria har som sagt verkligen lyckats fånga katternas själ och det är extra kul att ha på bild när Sakhi o Marussia myser, för det gör dom ofta hemma. Här kommer några såna bilder.
 
 
 
 
 

Trevlig midsommar!

Kortet är taget av fotografen Maria Westling.
 

Ellas utställningar hittills

Ellas utställningsresultat

Ort

Datum

Klubb

Domare

Resultat

Luleå

12-08-25

Norrskenskatten

Karina Bjuran

EX2

Luleå

12-08-26

Norrskenskatten

Vezna Riznar-Resetic

EX2

Umeå

12-10-06

Absolut Kattklubb

Lena Nordström

EX3

Umeå

12-10-07

Absolut Kattklubb

Bertil Johansson

EX1

Umeå

13-04-13

Björkstakatten

Anette Engwall

EX2

Umeå

13-04-14

Björkstakatten

Grazyna Laskowska-Malaga

CAC

Skellefteå

13-06-15

Solkatten

Anne Veland

CAC

Skellefteå

13-06-16

Solkatten

Michael Edström

CHAMPION


Vikter, 130619

Det var ett tag sen jag vägde katterna, i samband med att Ella fyllde 1 år faktiskt, så nu var det på tiden.
 

Sakhi

5,6 kg

Marussia

3, 6 kg

Dolce

3,9 kg

Ella

3,7 kg


Vilken helg

I helgen var jag på Solkattens utställning i Skellefteå och det har gått jättebra för Ella båda dagarna, hon har fått otroligt fina bedömningar och tog tom titel i söndags och är numera CHampion.
 
Något jag så klart är jätteglad och väldigt, väldigt nöjd över men.....
 
En anledning till att jag gärna far på utställning är ju såklart för att försöka få certifikat o titlar men en annan väldigt stor anledning är alla trevliga människor man möter.
 
Vi sibbeägare i norr har en väldigt bra sammanhållning, vi sitter alltid tillsammans (om det går) och vi bjuder gärna in andra sibbe-ägare att sitta tillsammans med oss. Man kan kanske säga att vi njuter av denna underbara ras som vi har.

MEN det finns så många underbara människor med andra kattraser som man gärna surrar med och man uppskattar att man träffar dom också. För oftast är det ju samma folk som far på utställningar. Vad jag vill säga med detta inlägg är att det är detta som ger mig så mycket kraft, ork och energi att fortsätta fara på olika utställningar så STORT TACK till alla er kattvänner!!!
 
Nu lite mera detaljer om helgen. I lördags var det två honor som kämpade om certifikatet och jag blev lite förvånad över att Ella fick det, då jag tyckte att den andra honan hade lite mera päls. Ella har fortfarande inte så lång päls, men hon brås tydligen väldigt mycket på sin mor som blev en liten pälsboll när vuxenpälsen kom så jag har inte gett upp hoppet ännu.

Dag två var det tre honor som ville ha det åtråvärda certifikatet. Jag och Helene (en underbar norsk tjej) hade chans på titel och till min stora glädje fick Ella certet och därmed titel!
 
Han valde dock att inte ta ut BIV trots att det fanns tre honor (det behövs vara tre av samma ras o kön för att ta BIV) utan han valde att ta ut BIV-T(otal), där det var båda könen. Här kom Ella 2 av 5.
 
Tyvärr glömde jag kameran hemma, tyvärr eftersom det var så otroligt många fina sibbar. Jag tror att jag fick det till 36 sibbar/dag. Dessutom var det flera Nevor också. Samt att det på söndagen var 3 kullar (2 sibbe-kullar och 1 neva-kull).
 
Så håll tillgodo med några kort. Några är fotade med mobilen och några har jag fått plocka från Facebook.
 
Jag börjar med bilderna på Ella. Det första kortet är taget på lördag morgon och det märktes ganska tydligt att hon tyckte det var jobbigt att vara själv i utställningsburen. Hon ville gärna ha lite skydd, vårt älskade lilla hjärta! Men sen blev hon modigare o modigare, även om skyddet var väldigt skönt att ha.
 
Här kommer en salig blandning av bilder på Ella, tack Lisa, Linda, Helene för korten!
 
Sen den enda bild jag knäppte på andra katter. Här är det några av Sussie (Busungarnas) Godiskull. Tänk att man kan sova så gott, trots att man ligger så obekvämt.
 
 
På söndagen var det som sagt 3 kullar som alla så klart ville ha BIS avelskull. Bilderna är lånade från Facebook.
 
Tyvärr har jag problem med att länka så jag skriver bara stamnamnet inom parentes får ni googla själv, om ni är intresserade eller också går ni till min hemsida där alla tre finns bland länkarna.
 
Stort grattis till Therese (Triquetras) som tog hem tredje platsen!
 
Stort grattis till Sussie (Busungarnas) som tog hem andra platsen (fast denna bild är från lördagen där hon blev BIS. )
 
Stort grattis till Helena (Sibirietass) som tog hem BIS på söndagen!   
 
Nästa utställning skulle bli i Finland (6-7/7) men jag och Sussie åker till Norge redan nu till helgen. Det blev snabbt beslutat och jag fick fundera ordentligt på om jag skulle följa med eller inte. Men efter att ha övervägt för- resp nackdelar så far jag nu. Jag tar med mig Ella (som har en minichans att bli IC i Finland) och Sakhi. Marussia får stanna hemma en vecka.

I förrgår blev jag äntligen klar

med att välja ut bilderna som den lokala fotografen Maria Westling tog på Sakhi och Marussia. Det blev så fina bilder och det var så kul att se dom igår. Tyvärr strular det för mig just nu, att lägga till bilder eller länkar så ni får vänta ett tag tills efter helgen.
 
För som sagt, det är kattutställning nästa som gäller!
 
Igår hade jag främmande över och eftersom en reagerar på katter stängde jag ut dom i kattgården, alla 4. Jag hann precis få ut dom när det började ösregna!!! Men det gick bra ändå, dom kunde sitta på långhyllan (Ella), under bordet (Dolce), på fönsterbrädan (Marussia) och på gräset (under en hylla, Sakhi).
 
 

Det går lite trögt

och jag är hos läkare titt som tätt, nu har jag fått en ny diagnos idag och förhoppningsvis stämmer denna bättre.

Jag ser i alla fall fram emot kattutställningen till helgen, då jag och Ella ska få sova över hos Helena, det ska verkligen bli kul att få träffa alla igen. Som om det inte vore nog att träffas hela lördagen ska flertalet av oss oxå gå ut och äta middag ihop.
 
Domarfördelningen har kommit och Ella kommer ha på lördagen Anne Veland och på söndagen har hon Michael Edström.
 
Ella är nybadad och fin, men hon får gå ut i kattgården ändå. Vår fina, fina underbara prinsessa Ella Bella Bus! Ska bli intressant att höra vad domarna säger om henne och halvsystern Doris Day, som hittills har slagit Ella på varje utställning.
 

Allergibesök med lyckligt slut

När Bilkullen föddes (feb 2009) hade jag väldigt många som var intresserade av dom. En tjej kom och ville prova allergin och jag berättade att jag hade en fertil avelshane (Sakhi), en fertil hona (Jivara) och 5 kattungar så det kunde ju hända att hon reagerade på alla katter.
 
Tjejen kom och när hon for härifrån sa jag till min man, att det där kommer aldrig att gå. Tjejen reagerade så mycket så jag trodde att det var det. Men, tjejen ville fortsätta komma och prova och visst ställer jag upp på det. För varje gång gick det bättre och bättre och till slut, efter väldigt många gånger hon varit här kände jag att jag med gott samvete kunde sälja en kattunge till henne och hon kände att hon klarade av kattungarna så pass bra att hon ville köpa en.
 
Nu finns det vissa saker jag tränar kattungarna på, som tex att vänja sig vid vatten. Ett råd jag alltid ger till mina allergiska köpare är att börja med att sovrumsdörren stängd, natt som dag. Det är inte lätt för en kattunge att veta att den får komma in dagtid, men inte nattetid. Att duscha regelbundet är också bra.
 
Bilkullen flyttade i maj och det är inte optimalt att ta en kattunge då om man samtidigt har pollenbesvär. Men, det gick vägen och nu känner denna tjej knappt av Smilla (eller Ferrari som hon heter enligt stamtavlan).
 
Linnéa är exemplet jag alltid drar när jag har testbesökare. Det går faktiskt att övervinna sin allergi, om man ger det tid.
 
Om jag minns rätt sov Johan ute med Smilla de första nätterna. Efter 6 mån kunde dom öppna dörren till sovrummet och nu funkar det väldigt bra. Det är inte så ofta Linnéa känner av sin kattallergi och jag vet flera kattallergiker som har reagerat så.
 
Ifjol gick det tom så bra att dom tog hand om en övergiven huskatt och det funkade jättebra, allergimässigt. Tyvärr gillade inte Smilla den nya katten Lillan, så hon fick ett nytt hem, men dom träffas då och då.

Smilla är till vänster (tänk att hon är kullsyster med Marussia, så liten och späd Marussia är i jämförelse!) och Lillan till höger. Visst är dom vackra, tjejerna! 
Smilla igen med sin "vän" hittekatten Lillan!!

Tänk på följande

Nu börjar sommaren komma och det finns risk att det är en hel del som skaffar sommarkatt. Tänk på följande två saker (låter bilderna tala för sig själv).

Jag har samma information

på min hemsida under fliken "Att tänka på", lägger upp den även här. Tänk på att bilar blir fort väldigt varma!!!
 
 
 
Viktigt att notera är att bilens innertemperatur påverkas mycket litet av om fönster och/eller baklucka står öppen. Värmeslag kan även uppstå om hund/katten färdas i bur där solen ligger på under en längre tid och inget solskydd finns.

 

Hundar och katter svettas inte Hundar och katter är mycket känsliga för höga temperaturer. Redan när termometern visar på över 41 grader kroppstemperatur

finns det risk för överhettning. Hunden och katten svettas inte som vi människor. Istället används tassar och öron för att reglera kroppstemperaturen, blir temperaturen för hög blir djuret stressat och börjar flåsa vilket förorsakar ökad cirkulation och ytterligare ökad kroppstemperatur

 

Kyl ned djuret Djuret kan mycket snabbt gå från att vara kontaktbar till total chock/koma. Några av organen som kan ta skada vid värmeslag är njurar, hjärta och lungor. Upplever du att ditt djur påverkats av värmen bör du försöka få ner kroppstemperaturen genom att tex hälla vatten (OBS! ej iskallt vatten!) på det och därefter snabbt uppsöka veterinär.

 

Hur ersätter försäkringen? Försäkringsvillkorens säkerhetsföreskrifter talar mycket om att du som ägare och försäkringstagare måste göra allt som står i din makt för att undvika att ett försäkringsfall uppstår. Om du som ägare/försäkringstagare avsiktligt eller oavsiktligt bryter mot

dessa föreskrifter har Agria rätt att sätta ner ersättning.

 

Nedsättning av ersättningen beror på yttre omständigheter, det vill säga omständigheterna till varför skadefallet uppstod. Som regel krävs väldigt exceptionella händelser för att kostnaden för behandling av värmeslag ska vara ersättningsbar ur försäkringen. Oftast sätts ersättningen ner till noll kronor.

 

Vad säger lagen? Du som lämnar ditt djur i en varm bil kan bli åtalad för djurplågeri. För dig som räddar ett djur ur en varm bil och det handlar om en nödhandling har du skydd enligt Brottsbalken §24. Agria rekommenderar dock att du kontaktar polisen om möjlighet finns,

alternativt att du har ett vittne som kan intyga att djuret led innan du räddar djuret.


Satt och slösurfade

och hamnade hos Linda. Linda har fotat mina katter, ibland på utställning men även ibland kommit hem till mig och fotat. Nu tittade jag in i hennes portfolio och hittar bla en bild på Dolce, som bara är såååå typiskt Dolce. Älskar denna bild.
 
Ni får gå till hennes portfolio och titta på bild 23, så ser ni denna bild (som jag har lånat från Linda) större. Men visst är hon bara så söt, så söt att man smälter helt för henne!  Bilden togs i samband med att Änglakullen var nästan flyttklara, dvs för lite drygt 2 år sen.

 

Låg uppdatering

Det är låg uppdatering just nu. Dels för att vi har så härligt väder att jag inte vill sitta inne men även för att det helt enkelt inte händer så mycket.
 
Marussia har fått tillbaka sin krage, vilket vi är tacksamma för. Annars är det som vanligt.
 
Det som är lite ovanligt är att jag har råkat göra illa mig och ska sitta och ta det lugnt, hela dagarna. Sakhi gillar det. Han kommer - som vanligt - ofta till mig och ska gosa.
 
Jag har börjat leta avelshanar till både Ella och Marussia. Ella vill jag para i september och Marussia senare på året. Vi får väl se hur det går med den biten. Det är inte alltid så lätt att hålla fertila hanar så länge.

RSS 2.0