Ibland händer det tråkiga saker

Igår fick jag veta att vackra, ståtliga och underbara S*Deltas Raphael, aka Finkel och som även kallades Finkel Livsnjutaren, har vandrat över Regnbågsbron, pga en olycka. Våra tankar går till familjen som han bodde hos. Vila i frid vackra Finkel, du kommer att vara saknad av så många.
 
Här kommer kort på Finkel, från tiden han växte upp här och sen några bilder hos hans familj.
 
Finkel är från Marussias första kull, Änglakullen, som föddes 2011-02-21.
 
Några bilder som Lea har tagit och som jag har fått lov att använda.

 

På den här sidan himlen finns en plats som kallas Regnbågsbron.

När ett djur som varit särskilt betydelsefull för någon dör,

så kommer det till Regnbågsbron.

Där finns ängar och kullar för alla våra speciella vänner

så att de kan springa och leka tillsammans.

Där finns tillräckligt med mat, vatten och solsken,

och våra vänner har det varmt och skönt.

Alla djur som har varit sjuka och gamla

blir återställda till hälsa och vigör;

de som varit skadade eller handikappade blir friska och starka igen,

precis som vi minns dem i våra drömmar från gångna tider.

Djuren är glada och nöjda, utom för en liten sak;

de saknar alla någon väldigt speciell som de varit tvungna att lämna kvar.

Alla springer och leker tillsammans,

men en dag kommer någon av dem att stanna upp och titta i fjärran.

Dess klara ögon är intensiva; kroppen börjar skälva.

Han springer plötsligt ifrån gruppen, flyger över det gröna gräset,

hans ben bär honom fortare och fortare.

Han har sett dig, och du och din speciella vän möts till slut

i en lycklig återförening för att aldrig skiljas igen.

Lyckliga kyssar regnar över ditt ansikte,

dina händer smeker på nytt det älskade huvudet,

och du ser ännu en gång in i de tillgivna ögonen på ditt djur

som så länge varit frånvarande från ditt liv

men aldrig från ditt hjärta.

Sen går ni över Regnbågsbron tillsammans...

 

Författare: Paul C. Dahm

 
 
 

Tiden går fort, för fort ibland

och nu har det redan gått en vecka sen första kattungen flyttade.
 
Majken har vi fortfarande kvar ett litet tag till då fodervärdarna ska ut ut och resa o vi tyckte allihopa att det är bättre att hon får vara kvar hos oss. Men på söndag flyttar Majken och då får vi se hur det går att få ihop vår flock denna gång.
 
Ella är lite påverkad av att hon bara har en kattunge kvar. Hon är mer uppmärksam på om Majken protesterar mot att bli ensam kvar i vardagsrummet, då springer Ella genast tillbaka till henne.
 
Ella busar även en del med Majken och det är ju bra för även om vi försöker leka med Majken så blir det inte riktigt på samma sätt.
 
Ella och Marjken går ut en hel del i kattgården och det går bara bra. I Majkens nya hem har ena fodervärden, J, nätat in balkongen så att hon tryggt ska kunna vara ute på den. Blir så spännande att höra vad Majken kommer att tycka om sitt nya hem och sin nya kattkompis, Wendella!
 
Jag har fått flera rapporter, filmer och foton på det andra kattungarna och det går bra och alla mår gott, vilket ju alltid är kul att läsa. Bilder kommer längre fram, jag har haft fullt upp med annat och med att vara en hel del med Majken oxå.
 
Men den som väntar på något gott... 
 

Nu har alla utom Majken flyttat

och jag har fått små rapporter, kort och tom lite film. Alltid trevligt att se. Nästan allt är på mobilen så jag måste föra över dom bilderna/filmerna först.
 
Majken kommer vi få behålla ett litet tag till och det ska bli intressant att se hur både Ella och Majken kommer att reagera när det bara är dom två.
 
Idag flyttade Cleo (Sahasrara) och innan K kom så släppte jag ut Ella, Cleo o Majken i kattgården.
 

Katter i Go´kväll-studion

Här kan man se - till 12/11 - hur Susanne Hellman-Holmström pratar om färger och mönster. Den börjar ungefär 16 min in i programmet.
 
Hjärta (Vishuddha) som har ett så otroligt vackert mönster, spotted. Alla i kullen är spotted men Hjärta har utan tvekan det snyggaste o mest tydliga av alla 5. Kanske inte syns så tydligt på bilden dock.
 

Slutbesiktning

I eftermiddag var jag och slutbesiktade kullen. Det gick alldelens utmärkt, även om två tyckte det var mindre kul. Alla fick en OK-stämpel och nu sitter jag och ska göra det allra sista innan Hjärta (Vishuddha) följer med mig upp till Skellefteå, där Hjärtas familj väntar på att få hem honom.
 
Alla i kullen har redan sovit ett par timmar och är helt däckade, men så brukar det bli efter besök hos veterinär.
 
Hela veckan har jag vägt före varje måltid och passat upp kullen och Ella så att de har fått många små måltider. Men nu ökar alla i vikt igen och det är ju skönt.
 

Några bonusbilder

från kullens sista veckofotografering. Majken och Juno satt så stilla och snällt - i alla fall mot dessa tre galningar - så där gick det snabbt och enkelt att få fina kort.
 

13 veckor

och det är otroligt så fort tiden har gått. Det var ju verkligen alldeles nyss som vi gick o väntade på att Ella skulle få sina första bebisar.
 
Mycket har vi fått vara med om för första gången med denna kull o det blev en tuff start för Ellas bebbar. En liten, liten viktökning (406 g), som resulterade i låga födelsevikter (59-74 g). Men med tanke på att det blev 8 kattungar (tyvärr förlorade vi tre stycken bebbar) så var det inte så konstigt.
 
Detta är min nionde kull o jag har inte varit med om följande som jag nu kommer berätta om.
 
Men först måste jag berätta att Ella, som väldigt sällan kräks, förra veckan kräktes 2 ggr på en dag. Detta upprepades ett par dagar senare. Det var ingen hårboll eller matspya utan bara lite vätska, detta gällde vid båda dagarna. Man kan kräkas lite vätska om man är tom i magen.
 
Jag väger fortfarande kattungarna varje dag, inte för att jag eg behöver, utan mera för att jag gillar statistiken. Men tur är väl det att jag väger så ofta som jag gör.
 
Förra veckan började nämligen alla fem kattungar att tappa i vikt. Det är en väldigt aktiv kull och dom har gått upp bra. Men helt plötsligt slutade dom tycka om blötmaten.
 
Jag har gett tre olika blötfoder, de har även fått köttfärs, kokt kyckling o fisk. Allt detta har gått ner men helt plötsligt tyckte dom inte längre om blötmaten.
 
Eftersom jag inte varit med om detta tidigare - ell hört om andra - så gick jag ut på facebook, på en stor kattgrupp med många olika kattraser o ställde en fråga.
 
Jag fick snabbt svar och det var inte alls ovanligt att dom kunde tappa aptiten. Ibland hade dom slutat tycka om blötmat men oftast var det bara en kort period som gällde.
 
Jag fick även olika råd (såsom *att låta dom äta flera på samma tallrik, vilket jag redan gjorde, *hade jag gjort nyligt foderbyte - vilket jag inte hade - så kunde det bero på det, *strö torrisar över maten - vilket jag oftast redan gör - etc).
 
Jag fortsatte väga kattungarna och eftersom jag skulle gå på temadagen som BJK anordnat med Agria så kunde jag passa på att ställa en fråga om kullen till veterinären som var med.
 
Anledningen till att jag väntade var såklart att kullen var pigg hela tiden. Ingen som var påverkad på ett eller annat sätt. Under lördagen så hann jag haffa veterinären o fråga henne samt även visa upp kullens vikter.

Hon tyckte att det lät som om det kunde bero på fodret. Jag berättade även att jag hade kvar lite kosttillskott som Ella fick ii somras o det går även att ge det till kattungarna. Så efter en mkt trevlig och intressant dag tinade jag lite kycklinghjärta, hällde på lite kosttillskott och dom åt lite innan kullen sen gick därifrån.
 
Samma sak i söndags och igår kontaktade jag en veterinär i stan och  vi pratade en del så jag har nu köpt en speciell blötmat, som veterinärer har. Men man får vara lite försiktig så de inte äter för mkt då de kan få diarré av den.

Det märks att det kliar i munnen på dom och i synnerhet en kattunge kliar det tydligen väldigt mkt för, då det bits på olika saker.
 
Mjölktänderna tappas mellan 3-6 månader så det är ju väldigt ovanligt om dom ska tappa dom nu, men då kan man ju bli lös i magen och tappa aptiten. Men sannolikeheten att alla 5 ska börja tappa mjölktänderna redan är ju inte så stor.
 
Jag ska i alla fall fortsätta väga och nu väger jag flera ggr/dag. Före varje måltid och bara ett par timmar igår från lunch till igår em så hade alla utom en gått upp lite i vikt.
 
Vad gäller Ella så har hon på två dagar gått upp drygt 120 gram, så det är skönt att hon oxå börjar må bättre.
 
Eftersom jag fortfarande leker i RAW får ni 4 bilder/kattunge samt 5 kullbilder. Eg bara en kullbild som var sådär, resten var lika rörliga.
 
Det här är inte första kullen med fem kattungar och vi har haft livliga kullar tidigare men jag undrar om inte detta kan vara den absolut busigaste kull kattungar som vi har fött upp. Vi börjar bli lite rutinerade vad gäller kullfotograferingar och i vanliga fall brukar man kunna använda vippan för att få dom att titta in i/mot kameran men inte denna kull inte!! 
 
 
 
 
 

Trevlig helg

önskar Chakrakullen o titta så mycket som har hänt på bara ett par månader!!

På det första kortet är dom 1 vecka gamla.
 
 

Vissa bilder

är det en rätt hög igenkänningsfaktor på, faktiskt! Som tex det där med att låta katten sova vidare i stolen när man ska jobba.

Chakrakullens vikter, 12 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 12 veckor

Status

Luna (Svadhisthana)

F 24

64 g

1269 g

Flyttar till Stöcksjö

Majken (Manipura)

F 09 24

70

1306 g

Flyttar till fodervärd i Umeå

Juno (Anahata)

F 09 24

74 g

1313 g

Flyttar till Umeå

Hjärta (Vishuddha)

N 09 24

60 g

1410 g

Flyttar till Luleå

Sahasrara

F 24

59

1140 g

Reserverad en vecka


Nu är kullen redan 12 veckor

och eftersom jag håller på att lära mig att bearbeta i RAW - o inte är helt nöjd med alla bilder ännu - så blir det 4 bilder/kattunge denna gång.

Det är bara att inse att det behövs träning för att få till rätt ljus, kontraster etc och jag vet att eg borde jag kanske inte träna på kattungebilder men det blir inte så mkt fotandet av annat för tillfället.
 
Bild 4 på Luna är helt underbar tycker jag, även om den inte är helt perfekt, men där är det liv o rörelse.
 
Igår hade jag tre olika besök under dagen och efter dagens andra besök var det ganska lätt att fota kullen, det var i princip bara Luna som höll sig vaken, även om Sahasrara försökte ett tag att även hon vara vaken.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sahasrara är reserveverad en vecka

Idag blev Sahasrara reserverad och här kommer hennes utveckling från nyfödd kattunge till 12 veckor (jag håller på att bearbeta bilderna nu, så de kommer upp imorgon).

Maria Westling var här och fotade snällt nog med våran kamera (och även några med sin kamera) och man ser skillnaden på bilderna på vecka 11. Vecka 11 är även samma vecka som jag började redigera i RAW o det är inte helt lätt alla ggr.
 
Den allra största skillnaden på nyfödd till vecka 11 är bakgrundsbelysningen. Maria kan ju det där så mkt bättre än vi kan!
 
 

Busiga kattungar

Från att sova djupt till att ha max hastighet tar det inte lång stund för detta gäng. Det är lite otroligt att tänka sig att dom var så små när dom föddes och nu är det full fart, nästan lite för full fart ibland tycker även Ella. Ibland får hon gå ut i huset (när de andra är i kattgården) och då brukar Ella oftast gå o lägga sig i våran säng.
 
 
Jag filmar ibland med mobilen och lägger upp en hel del på Instagram. Ibland lägger jag upp det på youtube, om det är ett litet längre klipp. I detta klipp är dom 11 veckor o dom får vara ute i kattgården och busa, vilket var väldigt uppskattat.
 

Chakrakullens vikter, 11 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 11 veckor

Status

Luna (Svadhisthana)

F 24

64 g

1126 g

Flyttar till Stöcksjö

Majken (Manipura)

F 09 24

70

1175 g

Flyttar till fodervärd i Umeå

Juno (Anahata)

F 09 24

74 g

11161g

Flyttar till Umeå

Hjärta (Vishuddha)

N 09 24

60 g

1256 g

Flyttar till Luleå

Sahasrara

F 24

59

1024 g

 


I samband med 11-veckorsfotograferingen

passade vi (läs: Maria Westling) på att fota Ella oxå. Här är två kort på vår vackra prinsessa. Hon går gärna ut i kattgården ett tag (typ 1 timme) eller i huset, för att få lite lite paus från kattungarna.
 
 

Charmtrollet Dolce

önskar er alla en trevlig helg!
 

Besök hos S*Deltas Don Magnificio

För ett par veckor var jag till Dylans fodervärdar. Dylans fodervärd, J, har fått vänta ett tag på att det skulle födas en bra avkomma men till slut blev det aktuellt.
 
Dylan var vid besöket i värsta "slyngelålder" och såg väl inte helt klok ut egentligen, men han var så fin och charmig ändå.
 
Vi for dit (äldsta sonen föjde med då han känner J) och väl där fotade jag visserligen Dylan men den som jag tror fick flest kort var nog Dylans "storebror" en vacker perserhane, som kallas för Hendrix. Hendrix är född december 2014 så dom har kul ihop.
 

 
 

RSS 2.0