#förvarendakatt

Jag fick ett mail som jag vill dela med mig av.
 
 
Veterinärens bästa: 5 enkla tips som gör skillnad för Sveriges katter.

Hej,
 
Jag arbetar med informationskampanjen #förvarendakatt på initiativ av kattmatstillverkaren Mjau. Genom #förvarendakatt försöker vi uppmärksamma problemet med hemlösa katter i Sverige idag och tillsammans arbeta för att höja katters värde i samhället.
 
Enligt Lena Myrenius, veterinär på Blå Stjärnan i Göteborg och med många års erfarenhet, bör det vara en självklarhet för alla kattägare att kastrera sin katt. Här nedan ger Lena sina 5 bästa tips för ett ansvarsfullt kattägande. Sprid gärna denna information och gör en insats för Sveriges katter.
 
  1. Gör en budget för ditt kattägande - vad kostar det att skaffa och att ha katt?
  2. Ta kontakt med din lokala veterinär - gör en tidig hälsokontroll av din katt.
  3. Kastrera din katt - både han- och honkatter, undantagsvis avelskatter.
  4. Vaccinera din katt - för att skydda din katt från smittsamma sjukdomar.
  5. Id-märk din katt - om din älskade katt skulle springa bort, så hittar den förhoppningsvis hem igen.
 
Nyligen släpptes den andra informationsfilmen i #förvarendakatt om vikten av att kastrera sin katt - du har väl inte missat den? Filmen har redan visats omkring 60 000 gånger. Se länk nedan.
 
 
 
Om du har några frågor kontakta gärna:
Fredrik Krook, marknads- och innovationschef på Lantmännen Doggy.
Tfn: 070-575 25 56, Mail: fredrik.krook@lantmannen.com
 
 
TV4 har ett klipp där en veterinär pratar om marskatter och har med sig två sibbar, en hona och en hane. Båda två är chipmarkerade (dvs, de är kemiskt kastrerade).

Tyvärr kallar veterinären rasen för Sibirisk skogskatt... Tråkigt när dom inte kan lära sig vad rasen heter. Rasen heter såklart Sibirisk katt. Skogskatt finns inte heller utan då är det Norsk Skogkatt, som kan kallas för skogis.
 
 
Det här är två gamla bilder, men som tyvärr fortfarande är aktuell!
 
 

En givande helg i Stockholm

Förra fredagen for jag, Susanne och Ewa ner till Stockholm. Fredagen ägnades åt att vandra runt lite och ta det lugnt.
 
Lördagen var det dags för årsmötet. Själva årsmötet i sig var väl rätt intressant även om jag var mer intresserad av Johanna Fagers väldigt intressanta föreläning: ”Parningskombinationer utifrån HCM-perspektivet”.
 
Tyvärr tog årsmötet väldigt lång tid att gå igenom så det blev lite snabbt genomgånget av Johanna, men väldigt intressant!! Johanna kommer så småningom att lägga upp det på SäSK hemsida, för medlemmarna.
 
Söndagen var den största anledningen till att jag for ner. Då skulle Dagny Dicken ha ett seminarium om genetik (färgkarta på svenska). Den var så bra, intressant och väldigt lärorikt.
 
Jag pratade mycket med Dagny om G3-kursen, så jag har nu anmält mig till den kursen. Det är ju dock lång kö men det gör nog ingenting, då hinner jag lära mig ännu mera.

Så här står det på sidan där man kan anmäla sig till G3.
Kölistan till G3-kursen på svenska består idag av 25 personer. Nästa G3-kurs på svenska planeras till höst/vinterterminen 2015-2016.
 
 
 
 

Kullbild, 3 dagar gamla

En bild på våra tre små charmtroll. Unge nr 1, är hanen, och nr 2 o 3 är honor. Visst är det ganska kul att se vilken färgskillnad det är på alla tre, trots att alla 3 är svarta.
 
Jag var lite osäker ett tag om unge nr 3 var svartgolden, men hon är nog inte det utan bara väldigt varm i sin svarta färg.
 
 

Kull nummer 7 har kommit

I fredags kom till slut kullen som så många har väntat på. Jag kommer i veckan gå ut med namn etc. Jag kan redan nu säga att det är 3 st svarta spotted, dvs SIB n 24. Med viss reservation för kattunge nr 3.
 
Det blev 3 kattungar denna gång, 1 hane (som kommer stanna i katteriet) och 2 honor.
 
När väl förlossningen startade så gick det bra. Hanen kom 05.30. Kl 06 blev jag hämtad för att hinna med flyget ner till Stockholm. Så jag missade tyvärr se tjejerna födas. Hade det varit Marussias första kull - eller Ellas första kull - så hade jag självklart stannat hemma. Men nu var min man ledig och äldsta sonen kunde även han hjälpa till, så det kändes tryggt att veta att Marussia hade det bra, trots att jag inte var där.
 
Unge 1 vägde 128 g.
Unge 2 vägde 99 g
Unge 3 vägde 118.
Här är en kullbild på de små underverken tillsammans med en nöjd mamma.
 
 
 

S*Deltas Dolce

För flera år sen fick Dolce problem med levern och hon har fått ta några leverprover för att se att allt är OK. För två år sen var värderna så bra att det skulle räcka att ta vartannat år. För ett tag sen tog hon nya leverprover och denna gång gick det bättre än väntat.
 
Hon fick inte en OK-stämpel på provsvaren utan hon fick tom en utmärkt-stämpel så nu behöver hon inte ta flera leverprover, ja såvida hon inte blir sämre.
 
Dolce är en väldigt trygg och harmonisk katt och charmar alla. Hon sa inget när dom rakade lite på benet eller när dom tog proverna. Hon hängde snällt på min arm och det gick fort och enkelt att fylla alla rör.
 
Veterinären tyckte att Dolce såg utmärkt ut och hon var väldigt nöjd med ögat, att det fortfarande ser otroligt fint ut. Än så länge behöver vi inte göra något med ögat och det känns såklart skönt det oxå.
 
Väl hemma ville hon snabbt ta bort bandaget. Vår underbara, älskade, bortskämda prinsessa. Det går inte att tänka sig ett liv utan Dolce.
 
 

GIC S*Frostuddens Ella Fitzgerald fyller 3 år

Det är helt otroligt att tänka sig att tiden har gått så fort, att vår underbara busiga charmiga virvelvind Ella idag fyller 3 år.
 
Det var en låååång väntan från det att jag fick första sms-bilden på Ella o Elvis tills det att vi kunde hämta hem henne. Denna otroligt underbara busiga galning. Jag saknar ord för att beskriva hur charmig hon är, när hon vill.
 
Ellas första utställningsår gick inte så bra, hon blev slagen av bla halvsystern Doris Day ett par gånger. Men sen blev det Ella tur och hon har gått från klarhet till klarhet på utställningarna. Domarna har varit väldigt imponerande av henne, både av hennes vackra blåguldfärg, men även över typen.
 
I Umeå ifjol gick burens handtag sönder när jag lyfte ut buren från bilen. Jag hade dock sån tur att när buren, med Ella i rasade rakt ner i backen, att hon chockad satt kvar. Jag har haft väldigt förstående domare, när jag berättat vad som hänt och när jag har bett att bara få en grundbedömning. Det har gått bättre och bättre för varje utställning skönt nog.
 
Nu är min tanke att Ella ska få 1-2 kullar innan hon ställs ut nästa gång. Det är ingen panik att ställa Ella känner jag. Hon är redan GIC (Grand Internationel Champion) och har bara sista klassen kvar innan hon blir SC.
 
Maj 2012. Bild 2 har Linda Karlström tagit.
 
 
Första veckan hemma
 
6 mån
 
 
Umeå utställning, april 2013. Första gången hon är helt själv i buren. Sakhi var med på lördagen men inte på söndagen.
 
Sommaren 2014
 
 
Två typiska bilder på hur Ella ligger hos mig på kvällarna.
 
 
Ella 1 år
 
2 år
 

Ella 3  år.
 
 
Idag blir det inte så mycket firande från min sida för jag satte mig på planet i morse till Stockholm för årsmöte och seminarium. Resten av familjen kommer dock fira Ella som får bjuda syskonen på lite extra gott idag. 
 
 
Ett stort grattis till brorsan Elvis!
 
 
 

Sällskapet sibirisk katt

SäSK har på lördag årsmöte samt seminarium och på söndagen blir det ännu en intressant seminarium, nämligen genetik med Dagny Dickens.
 
Så tidigt imorgon far jag till Stockholm, förutom mig kommer även Susanne och Ewa (som har stamnamnet Arwati's, men ingen hemsida ännu) från Umeå. Hemfärd blir det på söndagkväll.
 
Det kommer bli en intressant och väldigt givande helg!
 
 

Program

Lördag 28 mars

10.00 Kaffe
10.30 Årsmöte, ordförande inleder
Lunch
Rasseminarium:
”Årets Sibiriska Katt”
”Allergienkäten, hur har det gått?”
”Parningskombinationer utifrån HCM-perspektivet” – Johanna Fager, Hälsorådet

 

 

Söndag 29 mars

9.30 Rasseminarium
”Genetik” – Dagny Dickens
12.00 Lunch
13.00 Frågor till Dagny
Ca 15.30 avslut och kaffe


Trésor fyller 1 år

Hipp hipp hurra för charmtrollet Trésor (aka Trisse) som idag fyller 1 år. Trisse samägs av Carina och mig och han ska snart börja användas i avel. Han bor på foder, i Umeå, hos en väldigt bra foderfamilj som pysslar om honom på allra bästa sätt.
 
Här är några bilder på Trisse från det att han var liten tills kort tagna i feb, då han var knappt 11 månader. Hipp hipp hurra för Trisse idag!
 
 
3 mån
 
6 mån
 
11 mån
 
 
 

En till bild på Marussia

även den tagen idag. Jo, hon är stor, trött och less. Vår älskade primadonna.
 
När man kliar henne så tycker hon det är skönt att man försiktigt smeker henne över den stora magen, då rullar hon runt och visar upp hela magen.
 
Men snart nog kommer småttingarna och det är många som väntar på dom, inte bara Marussia och vår familj.
 

En obehaglig bild

kommer att komma lite längre ner i inlägget och jag vill varna för den.
 
MEN... Samtidigt så vill jag berätta och framför allt visa vikten av att inte ge honorna p-piller i onödan. Det är en skröna att en katthona mår bättre av att få en kull kattungar före kastrering. Jag rekommenderar att om man inte ska använda katten i avel så ska man kastrera dom i tid.
 
Jag rekommenderar runt 6 månader och det gäller för båda könen. Jag läste på Facebook om en hona som började löpa redan innan hon som kattunge flyttade till sitt nya hem. Visst, hon var verkligen ett undantag men det finns flera honor som börjar löpa tidigt.
 
Många honor börjar löpa kring 10 månaders ålder (Ella började löpa vid 7 månader). Även för hanar är det skönt att bli kastrerad före dom blir fertila.
 
Det är inte kul att ha fertila katter som kanske börjar markera i samband med löp eller i annat fall löpa högljutt och ofta. Att ha s.k "tomma löp" är inte heller att rekommendera då det inte är bra för honan.
 
Nu till det jag hittade på Facebook, som Djurskyddet Västerbotten lade ut på sin FB-sida. Dom hade i sin tur fått informationen från Mjönäs Djurklinik. Jag tar texten först så ni kan läsa den innan ni tittar på bilden.
 
Vi på Mjönäs Djurklinik tillsammans med Djurskyddet i Sunne, vill TACKA alla kattägare som tar ansvar och kastrerar era katter. Under vår kastreringskampanj har vi i år igen kastrerat och id märkt över 150st katter! MEN det är fortfarande många som ringer och vill ha p-piller till sin katt. Därför vill vi här visa hur det ofta ser ut.
 
Till vänster: Livmoder från katt som ätit p-piller i flera år = kroniskt förstorad, där risk för tumörer är överhängande.
Till höger: normal livmoder.
 
Vi hoppas att med hjälp av dessa kampanjer kunna:
*Öka antalet friska katter
*Minska antalet oönskade katter
*Öka kattens värde
*Minska antalet katter på katthem
*Minska antalet borttappade katter
 

För tillfället är det lugnt

Bolådan är fixad och klar och den som använder den minst är såklart Marussia. Dolce ligger gärna i den och när vi lade dit alla "lakan" så hoppade Ella upp och lade sig så jag inte kunde bädda de två sista lagren helt och hållet.
 
Jag bäddar med många lager så att man, allt eftersom kan plocka undan när det blir för kladdigt o blodigt. Det brukar gå bra att försiktigt lirka ut ett lager i taget.
 
Så nu är det den värsta tiden, att vänta! Jag hade hoppats att hon skulle komma igång igår men inte då. Beräknat datum är iofs först på ons, men jag hoppas dom kommer tidigare.
 
Marussia är ganska stor o trött. Hon går inte många steg innan hon lägger sig ner och vilar. Men hon har väldigt bra aptit fortfarande.
 
Det ska bli så spännande att se hur många och vilka det är som kommer ut - o när dom nu behagar komma ut!

 Kort 1 är taget 13/3, med 12 dagar till BF. Kort 2 är taget idag, med 2 dagar till BF. Men vi får väl se när kattungarna vill komma.
 
 

Kottepalm är en giftig växt

och små barn och katter kan dö av det. Länkar till en artikel där det står att IKEA säljer dom. Men så gör även Plantagen och Blomsterlandet.
 
Blomsterlandet har på sin sida, skrivit ut att den är giftig vid förtäring.
 
Jag har lånat en bild från nätet, då vi inte har denna växt hemma.

Regnbågsbron

Jag har skapat en ny kategori där jag lägger upp katter som vi har haft/som har vuxit upp hos oss och som tyvärr inte längre finns. Alla är djupt saknade av sina ägare.

 

S*Beverly Hills Miss Maggie May, BRI n. Född: 1988-12-06. Vår första raskatt.

 

S*Deltas Blue Athos, BRI a. Född 1990-07-16. Maggies avkomma som vi behöll

 

S*Deltas Bugatti, SIB n 23. Född 2009-02-21. Kortet är taget av Linda Karlström. Bugatti dog då hon svalt garn o trots operation gick hennes liv inte att räddas.

 
 
S*Deltas Shekinah, SIB f 23. Född 2011-02-21. Dog då hon skulle kastreras.
 
 S*Deltas Mellon, SIB n 23. Född 2008-01-12. Dog i HCM.

Värt att tänka på


Därför blir du lyckligare om du älskar katter

Allt enligt följande artikel.
 
Katter är självständiga med integritet.

Till skillnad från hundar följer de inte minsta vink från sin ägare.

Men underskatta inte de avvaktande husdjurens potential, för de har massor att ge sin husse eller matte.

Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi sex skäl till varför din hälsa blir bättre med en kissemiss i huset.

 
 

1. De lär dig att leva i nuet

Finns det någon trivsammare bild än den av katten som sitter alldeles still i fönstret och iakttar vad som sker där ute? Inte ens en förbiflygande fågel kan i den stunden få missen att resa sig. Nu har de flesta människor visserligen en matigare agenda än katten, men beteendet kan ändå fungera som en påminnelse om att stanna upp i vardagen och "bara vara". Kanske inte i timmar, men i alla fall en liten stund då och då.

 

2. De minskar risken för hjärtattack

Forskning har visat att kattägare löper 30 procent mindre risk att dö av hjärtattack än dem utan kisse. Även risken att drabbas av andra dödshotande hjärt- och kärlsjukdonar tycks vara mindre bland dem som lever med katt. Troligtvis är det husdjurens rogivande effekt på sina ägare som ligger bakom resultatet. Katter är bra på att ta tupplurar, vilket kan smitta av sig på omgivningen. Och vem får inte lugnare nerver av det harmoniska spinnandet?

 

3. De ger dig kärlek

Oavsett om du lever som singel eller med familj: ibland slår ensamheten emot oss med full kraft. Och då kan ett husdjur som väntar innanför dörren när du kommer hem eller kryper upp bredvid dig i soffan göra underverk.

Vi behöver inte alltid prata för att känna oss bättre, ibland räcker det med värmen från en annan levande kropp. (Och om du nu behöver lufta något så kan det vara skönt att göra det inför en varelse som inte ger svar på tal, utan åtminstone agerar som om den lyssnar.)

 

4. De får dig att skratta

Det finns en anledning till att videoklipp av djur har blivit en storfavorit på internet. Det är roligt att se gulliga varelser, som katter, göra misstag i sin jakt på mat eller lek. Och ännu roligare är att få uppleva det i verkligheten, när din egen misse stöter på patrull i form av ett halt golv eller ett oförutsägbart köksredskap. Så kan du bli en av dem som filmar händelsen och lägger ut på Youtube?!

  

5. De motverkar depression

Inte bara är det mysigt att gosa med en lurvig misse i tv-soffan: studier har dessutom visat att halterna av vällusthormonet oxytocin ökar när man klappar och smeker ett husdjur. Dessutom innebär ägandet av en katt att man måste mata, rasta och planera för en annan levande varelse – och rutiner och ansvartagande kan hjälpa till att hålla nedstämdhet och depression på avstånd, enligt psykiatriker.

 

6. De lär dig att det är okej att flippa ur ibland

De är vanligtvis en symbol för lugn och ro, men alla som sett en riktig kattfight vet att den snällaste misse kan bli ett riktigt odjur i en tvärvändning. Och de flesta kattägare kan nog vittna om ett och annat galet utspel, när den vanligtvis så stillsamma pälsbollen förlorat förståndet och sprungit fräsande fram och tillbaka över köksgolvet. Katter tappar det ibland, vilket även människor borde göra oftare, för att lätta på det känslomässiga trycket. Att inte agera ut ilska kan göra dig sjuk, enligt experter.


Marussia 8,5 vecka gången

Detta kort är taget förra veckan och så här ligger hon ofta. Det märks att hon är trött och less redan nu och ändå är det tag till innan kattungarna föds. Men skönt nog inte så länge till.
 
Bolådan och dörren är på plats så nu väntar vi ivrigt. Marussia äter många ggr/dag, men oftast inte så mycket åt gången. Den här dräktigheten är lite annorlunda än tidigare då Marussia är mer social än hon brukar vara. Hon älskar att ligga på en av köksstolarna, men nu ligger hon gärna nära oss.
 

Kattgården

Vi har haft väldigt lite snö denna vinter, mot för vad vi brukar ha. Nu på slutet går katterna allt oftare ut och bara njuter av att kunna sitta på hyllorna. Här kommer några kort, dels tagna där jag hänger ut via toalettfönstret men även ett där jag faktiskt gick ut och tog ett kort.
 
Katterna njuter verkligen av att vara ute och bara känna alla dofter.
 

Två olika kattrelaterade tips

som jag har hittat och vill lägga upp här.
 
Första tipset är helt underbart och jag tycker det vore hur läckert som helst att prova, perfekt till en utställning eller hur?
 
Det andra tipset är helt annorlunda, även om det är en del pyssel med det oxå.
 

Det första de gjorde var att köpa en byrå på second hand.

127-600x400

 

Sedan ritade de upp var hålen skulle vara på sidorna.

216-600x400

 

Och sågade ut hålen.

313-600x400

 

De tog ut de nedersta hyllorna och sågade till nya dörrar.

413-600x400

 

En dekorativ list limmades fast på skåpdörren.

squeeze2-600x400

 

Dörrarna är klara, nu behövs bara lite färg.

612-600x400

 

Så! Skåpet är färdigt!

811-600x400

 

Två nya kattlådor placerades till vänster, och katternas gamla till höger (så att de hinner vänja sig lite)

98-600x400

 

Katten är intresserad!

1111-600x400

 

Genom att dra ut den understa lådan är det lätt att städa.

134-600x400

 

När man stänger är det ingen som kan misstänka vad som finns där inne!

143-600x400

 

De översta lådorna är perfekta att förvara kattmat i.

155-600x400


Fröken virvelvind, dvs Ella

Ella har alltid varit min katt och hon kommer alltid och lägger sig hos mig när jag sitter i vardagsrummet på kvällen och likaså är det mig hon sover hos. Men.... inte nu längre.
 
Stackars Dolce är allt jag säger, för helt plöstligt duger husse oxå och det Ella vill, det vill hon på en gång.
 
 

Sakhi

För ett tag sen testades Trésor (Trisse) för ev HCM. Han har ett fint, friskt hjärta och det gick väldigt fort att testa honom. I samband med det pratade jag med Lennart Nilsfors om Sakhi.
 
Både jag och maken tyckte att Sakhi hade blivit så trött sen han fick börja med medicinen i september. Lennart trodde nog inte på det men vi stod på oss så vi tog bort hans dagliga medicin i två veckor. Oj, vilken skillnad det blev på Sakhi, på bara ett par dagar.
 
Här ligger han och myser med husse, innan det är dags att sova.
 
Dagen efter låg han på nytvättade kläder, tyckte tydligen det var för lite katthår på dom.
Han levde upp på en gång, blev lekfull och ville tom även gå ut i kattgården igen!
 
Vi var ju såklart på det klara med att Sakhi inte skulle klara sig utan medicin så efter ett par veckor ringde jag Lennart och berättade vad som hade hänt. Han föreslog då att vi skulle minska på den dagliga medicinen o så skulle jag höra av mig igen efter en vecka.
 
Sagt och gjort så minskade vi på tabletten och Sakhi mår så bra nu så han kommer fortsätta med den lägre dosen.
 
Det är underbart att se vilken skillnad det är på Sakhi från i höstas. Nu vill han som sagt, gärna gå ut i kattgården igen o vi har fått tillbaka vår älskade nallebjörn. Kortet nedan är taget mars 2015.
 
För ett tag sen hade BJK en raspresentation av kategori II-katter. De försökte få fram både honor och hanar av samma ras och Susanne tog med sig IP IC S*Altaicas Chana. Jag tog med mig SP S*Deltas Sakhi, vår lilla nallebjörn.
 
Det märktes tydligt på Sakhi att han inte har visat upp sig (annat än hemma) på ca 1,5 år. Vår blyga lilla nallebjörn. Han gjorde exakt som han gör på utställningar, så hade vi bara varit där 2 dagar så hade han tinat upp ordentligt.
 
En bild på en oberörd Chana, sen Chana o Sakhi och så slutligen vår blyga nallebjörn.
 
Bilden nedan är lånad från BJK. Sakhi tyckte väl inte det var alltför kul men att få komma fram och visa upp honom var kul och framför allt intressant (skulle jag tycka) att få skillnader på en ung hona och en vuxen hane.
 
Avslutar med ett kort taget på den senaste kattbädden, fast eg är det en hundbädd. Djurmagazinet hade 50% rabatt på vissa hundbäddar så jag köpte en till Sakhi i första hand, men jag kan tänka mig att även kattungarna kommer gilla ligga där tillsammans.
 
 

Ja, det är väl så det är ;)

 
HÄRkan du få lite inspiration till att göra trevliga hemmabyggen till ditt djur. En hel del smarta lösningar tycker jag.
 

Temadag anordnad av BJK och Agria

 I söndags var jag på en väldigt intressant temadag. En väldigt duktig, kunnig och engagerad veterinär Marie-Louise Almbjelke berättade om kattens fortplantning.
 
Jag lyssnar gärna på henne igen om hon skulle återkomma. Vi lärde oss en hel del och andra saker var en bra uppfräschning.
 
 
Efter fikat på eftermiddagen lottade Agria ut lite saker och jag vann en första hjälpen-väska. Alltid bra att ha.
 

Hög tid för ny djurskyddslag

Redan 2011 presenterades en utredning med ett förslag till ny djurskyddslag. Den förra regeringen lovade att lägga fram en proposition utifrån utredningens förslag men inget skedde under tre år.
 
När vi nu har en ny regering hoppas vi på mer handlingskraft och att en proposition till ny djurskyddslag snarast läggs fram till riksdagen. Nuvarande lag är gammal och på flera områden saknas skydd för djuren.
 
Vi vill särskilt lyfta följande punkter som finns med i förslaget till ny djurskyddslag:

• Obligatorisk märkning och registrering av alla katter samt ett förbud mot att överge djur.

• Tydligare krav på djurägare om kompetens för respektive djurslag samt en minimiålder på 16 år för att äga djur.

• Tydligare förbud mot avel som medför lidande för djur.

• Förtydligande av §4, dvs. att alla djur ska ha möjlighet och rätt till ett naturligt (och normalt) beteende samt hållas på ett sådant sätt att uppkomsten av beteendestörningar förebyggs.

• Förbud mot att hålla mjölkkor och hästar uppbundna.

• Förbud mot sjölejon och elefanter på cirkus.

• Införande av ”grovt brott mot djurskyddslagen” med upp till 4 års fängelse i straffskalan.

 

Vi kommer att uppvakta regeringen och kräva att förslaget till ny djurskyddslag läggs fram till riksdagen snarast. I samband med uppvaktningen kommer vi att överlämna alla underskrifter.

 

Hjälp oss gärna att sprida namninsamlingen!


Skriv på för ny djurskyddslag!


RSS 2.0