Gott nytt år

önskar vi er alla o hoppas att ni får en lugn och fin nyår.
 

Fjärilskullens bilder, 7 veckor

Jag ber om ursäkt för att det har tagit tid att få ut Fjärilskullens veckobilder, men här är dom i alla fall.

 
Denna gång var Frigga sååå busig. Jag o Anna (fodervärden) tröttade ut både Helle o Argus, men Frigga blev aldrig trött. Hon bara fortsatte hela tiden. Jag har många bus-kort och när jag har mera tid så kommer jag lägga ut några inlägg med bonusbilder, från båda kullarna.
Det slutade med att Anna, vänligt men lite bestämt fick hålla fast Frigga.
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Besök

Igår kom Maria Westling förbi. Maria är en lokal fotograf som är väldigt duktig, jag har varit många ggr hos henne och hon har även varit snäll och kommit hem till mig ett par ggr när jag har haft kattungar. Jag kan varmt rekommendera Maria om du vill ta fina bilder.

Maria har en studio i stan o du hittar hennes hemsida, wmartphoto, här.
 
Om man tittar på hennes bilder (Raskatter, sibiriska katter) så finns flera av våra katter där och även några av våra kullar.
 
Vi har en väldigt enkel fotostudio och igår hade Marie med sig en starkare/snabbare blixt + softbox o sin nya kamera. En kamera som jag inte ens hann titta på! Jag var så inne i kullen o att fota dom så jag glömde helt bort det... Nåja, en annan gång.
 
Det märks att Maria är van att redigera bilder och även om det inte blev så mkt redigerat så blir det stor skillnad. Maria har lärt mig lite ang att jobba med bilder i RAW och jag är långt ifrån snabb, men massa träning ger till slut resultat.
 
Maria hade även med sig två bakgrunder, så vi fotade med grön bakgrund (sååå snyggt), med svart o så med våran grå bakgrund.

Jag fotade oxå, men dom bilderna har jag bara snabbt tittat igenom, just nu fokuserar jag på att bearbeta Fjärilskullen, som blev 7 veckor i onsdags. Så dom bilderna kommer upp senare ikväll.
 
Här är några bilder som jag har lånat av Maria. Stort tack för hjälpen och jag häpnar över att det blev så många fina kort o framför allt kullbilderna. Det var alltid en kattunge som hoppade ur bild. Stort, stort tack Maria för hjälpen o alla råd ang bearbetning av bilder. Det är bara synd att tiden alltid går så fort.

Jag gissar bara på alla bilder vem som är vem och här tror jag att det är Siri (Minnie Mouse), Kit and Clowder och Sackie (Sacré-Coeur).
 
Det kan vara Siri, Kit o Sackie - kanske...
 
Här tror jag att det är Kit, Sackie o Siri.
 
Absolut ingen aning då jag inte ser tofsarna. 
 
Ett underbart kort på busan Kit.
 
 
Spara
Spara
Spara

S*Deltas Lycaena helle är ledig att tinga

Lycaena helle tillhör Fjärilskullen och bor på foder i stan med sin mamma, Majken (S*Deltas Manipura), birman Wendella, samt fodervärdarna A o J.
 
Helle är en otroligt docksöt o väldigt näpen kattunge, hon är den av syskonen som är mest gosig o kommer gärna upp i knäet.

Helles stamtavla i Pawpeds hittar du här. Hennes stamtavla i Findus, SVERAK, hittar du här.
 
Några bilder på Helle under uppväxten o så många kort från senaste veckofotograferingen. Helle är 7 veckor o är flyttklar vecka 6, 2017.

 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Två bonusbilder

När vi är i vardagsrummet är inte tv:n på så ofta, utan det är oftast datorn vi är på eller att vi busar/myser med kullen. Här är tv:n på o vi ser Kalle Ankas jul när Kit and Clowder blev väldigt fascinerad av tv:n.

Hagen kan användas för att (försöka) hålla kattungar inne eller som i detta fall då hagen (de senaste veckorna) har skyddat tv:n o högtalarna. Nu har vi tagit bort tv:n och dom är rätt fascinerad av tv:n och allt som rörs på den.
 
Något som oxå är populärt är datastolen. Vi får tänka oss för så att vi skjuter in databordet och flyttar stolen så fort vi inte sitter och jobbar framför datorn o det händer att vi får lyfta bort kattungar som gärna ligger i datastolen och sover gott.
 
 
Spara

En mobilbild på Fjärilskullen

Fick nyss detta av fodervärden. Det är Helle som var först upp i det stora klätterträdet, sen kom även Frigga och så Argus. Majken stod längst ner och var lite olycklig.
 
 
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 9 resp 7 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 9 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1124

Tingad

Sacré-Coeur (byter namn till Sackie)

N 24

112

1209

Tingad

Kit and Clowder

N 24

114

1187

Tingad

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 7 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

786

LEDIG att tinga

Plebejus argus

N 09 24

122

895

Tingad

Boloria frigga

N 09

117

939

Tingad


Jennys kull är redan 9 veckor

o det är lustigt att se hur de har ändrat lite personlighet.

I början var Sackie (Sacré-Coeur), den som utan att tänka alltför mkt, ledaren vad gällde att hitta på bus - tätt följd av Siri (Minnie Mouse) medan Kit and Clowder var den som oftast ville titta på ett tag innan hon oxå kastade sig in i leken.

Nu är Kit vildast, rätt tätt följd av Siri (som oxå är den som är mjukast/gosigast) medan Sackie har blivit lugnare och nu är den som tittar på ett tag innan hon kastar sig in i leken. Dom är alla tre helt underbara och nu håller vi på med att träna dom vid vatten, åka bil men framför allt försöka få dom att somna hos en, vilket inte är så lätt alla gånger, då dom brås på mamma Ella som oxå var väldigt aktiv som kattunge.
 
Jag busade med kullen en dryg timme och de fick verkligen busa ordentligt. De slocknade och jag började försiktigt ställa i ordning studion. Allt gick bra tills jag rullade ner bakgrunden, då vaknade alla och så var det full fart igen.
 
Då fick vi de enstaka bilderna och så lät vi bakgrunden vara framme, jag lite orolig då dom älskar hur den låter när man hoppar mot den... De slocknade till slut i denna rottingkorg, och försiktigt bar jag fram dom till bakgrunden.

Tänk så lätt det skulle vara att fota kullen om de alltid var lite pömsiga.
 
Vitt halsband har Sackie (Sacré-Coeur), grönt halsband har Kit and Clowder och längst bak ligger Siri (Minnie Mouse) utan halsband.   
 
Spara
Spara
Spara

Vikter vid 6 veckor

Jag vet att man inte ska jämföra med andra kullar, då förutsättningarna är helt olika. Trots det så kan jag inte låta bli då jag häpnar över vikterna i Jennys kull o även Frigga (i Fjärilskullen).

Yin, från Marussias andra kull, är fortfarande den kattunge som vägt mest vid födelsen, 131 g. Hon är fortfarande en stor hona. Hon är fortfarande den kattunge som vägt mest vid 6 veckor, med sina 882 g.
 
Sacré-Coeur (Jennys kull) kommer på andra plats med sina 874 g o på tredje plats (vad gäller honorna) kommer Boloria frigga (Fjärilskullen).
 
Tyngsta hanen vid 6 veckor är Scott Addict (Cykelkullen) med sina 858 g. Scott slår tom Don Magnifico (Operakullen) som vägde 847 g vid samma tillfälle.

Nu är Dylan (Don Magnifioco) kastrerad slutet av oktober, så det ska bli intressant att se hur han kommer utvecklas när han har fått äta upp sig. Jag kastrerade honom tidigare än planerat då han bara gick ner i vikt (precis som Sakhi).
 

Kull

Tyngst

Lättast

Vänskapskullen, 4 st

Sakhi

Podruga

Bilkullen, 5 st

Triumph

Lamborghini

Fashionkullen, 3 st (2 missbildade)

Gabbana  (Theo)

Dolce

Änglakullen, 5 st

Raphael (Finkel)

Galgaliel (Lady)

Kinesiska filosofikullen, 2 st

Yin , 882 g (tyngsta kattungen som fötts)

Yang (Sunny)

Storstadskullen, 4 st

Tehran (Thea)

London (Ivan)

Operakullen, 3 st

Don Magnifico (Dylan)

Pamina

Chakrakullen, 8 st (1 död, 1 missbildad o 1 som dog efter
½ dygn)

Vishuddha (Hjärta)

Sahasrara (Cleo)

Cykelkullen, 4 st

Scott Addict (Scott), 858 g

Cervélo S5 (Kata)

Jennys kull, 4 st (1 missbildad)

Sacré-Coeur (Sackie), 874 g

Minnie Mouse (Siri)

Fjärilskullen, 4 st (1 missbildad)

Boloria frigga (790 g)

Lycaene helle


Värt att tänka på

 
O slutligen något som i alla fall jag/vi känner väldigt mycket igen.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Majken

Både Majken o Wendella är gärna med när jag kommer med kameran,  i samband med att jag ska fota Fjärilskullen. Här är en bild på vackra och duktiga Majken, tagen när kullen var 5 veckor.
 
Spara
Spara
Spara

God jul

önskar vi er alla och nu passar vi på att ta ett par dagar ledigt och mysa med kullen.
  
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Kit and Clowder är tingad

Även Kit and Clowder är tingad o här är hennes utveckling.
 
Spara
Spara
Spara

Sacré-Coeur är tingad

Alla i Jennys kull är nu tingade så här kommer inlägg på deras utveckling.
 
Spara

Plebejus Argus är tingad

Hans utveckling i bilder.
 
 
 
Spara
Spara

Boloria frigga är tingad

Här kommer hennes utveckling.
 
 
Spara
Spara

Fjärilskullen 6 veckor

Det är rätt kul att se denna kull o se deras olika personligheter och utstrålningar. Den som märks mest (för mig i alla fall) är Frigga, den svarta solida. Inte pga färgen utan pga hennes personlighet och utstrålning. Hon är rätt lik Sacré-Coeur (i Jennys kull) till sättet. Frigga kommer hamna hos en köpare, som har köpt katt av mig tidigare och jag tror att detta kommer bli väldigt bra
 
Sen har vi otroligt vackra Argus, som jag är väldigt kär i o jag hade gärna sparat honom, men tyvärr passar han inte till någon av mina honor. Argus hamnar nu som sällskap till en sibbekille.
 
Slutligen o faktiskt minst är galet söta Helle. Detta är en mycket vacker och näpen tjej, som också charmar mig helt med sitt söta ansikte. Det blir intressant att se var Helle hamnar o hos vem.
 
Alla tre har olika utstrålningar och märks på olika sätt oxå.
 

 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 8 resp 6 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 7 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1031

Tingad

Sacré-Coeur

N 24

112

1129

Tingad

Kit and Clowder

N 24

114

1057

Tingad

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 6 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

679

 

Plebejus argus

N 09 24

122

760

Tingad

Boloria frigga

N 09

117

790

Tingad


Jennys kull är 8 veckor

Jag tycker det är roligt när tidigare köpare kommer förbi för att hälsa på kullen jag har hemma för tillfället. Denna gång fick vi av köparna en så söt tomte som lutar sig mot en katt.
 
Det blev två omgångar enskilda kort, den ena direkt efter jag kom hem med dom från veterinären och den andra när dom hade slocknat, ett par timmar senare. Siri var dock jättetrött vid session 2 och ville inte alls vara med på bild, så på henne blev det bara två tomtekort.

Här kommer många bilder på charmtrollen.
 
 
Att sätta på takfläkten var ett effektivt sätt att få Sacré-Coeur att vara stilla.
 
Här har Siris familj väldigt effektivt tröttat ut kullen, att ta dessa bilder gick på ett par minuter. Något som jag/vi inte är vana vid. Men här är kullen väldigt, väldigt trött. Tack för hjälpen med kullbilderna.
 
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Premiär på många sätt

Jag brukar alltid låta mina kattungar få åka bil före de åker till veterinären, men i år har jag haft så mkt omkring mig så det blev premiär först igår. Dessutom till veterinären.

Premiär för bilåkning (där det var tyst 1/3 av vägen, det var Kit som inte gillade åka bil). Eftersom jag inte hade hunnit låta dom träna på att åka bil tröttade vi ut dom rejält innan jag for iväg med dom. Om det hjälpte eller om det var julsångerna - jag har på radion, dagtid och just nu är det julsånger för hela slanten. Efter ett tag började Kit prata lite, men det var inte så höga mjau.
 
Väl hos veterinären så fick dom sitt chip (mellan skulderbladen) och även första vaccinantionssprutan. Där var det bara Sacré-Cour som pratade vid chipningen (första sprutan). På väg hem pratade Kit och Sacré-Coeur lite lätt innan de till slut somnade.
 
Jag brukar alltid passa på att köra en bit längre efter veterinärbesök, då jag vet att dom ändå är trötta. Det gick bara fint igår.
 
När jag kom hem med kullen hade min man gjort i ordning studion och vi hade hoppats att dom skulle sova så här gott, så det skulle bli lätt att lägga ut dom och fota kullbilder.
 
Bilden nedan är tagen när dom är 7,5 vecka och för första gången har upptäckt datastolen. Men jag hann bara bära in transportburen o öppna dörren så var det full fart på hela gänget igen.

 
 
 
Spara
Spara
Spara

S*Deltas Plebejus Argus är nu reserverad

På två kullar fick jag fem tjejer och bara en kille, Plebejus argus.
 
Fjärilskullen är född 2016-11-09 och är redo att flytta mitten av feb 2017.
 
Mamma är S*Deltas Manipura (ell Majken som hon kallas av fodervärdarna) och pappa heter S'Deltas Don Magnifico (ell Dylan som han kallas).
 
Stamtavlan i PP och stamtavlan i Findus (Sverak).
 
 
Argus brås på sina föräldrar, Dylan o Majken. Eftersom Majken tillhör Chakrakullen (som var väldigt små o många när de föddes) har jag valt att ta bilder på henne när hon var en vecka äldre.
 
 

 
 
 


 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Man kan verkligen skämma bort sina katter

11 bilder på hur du skämmer bort din katt

 

1. En säng som passar en kunglighet (ja, din katt är kungligheten i huset, du är betjänten)cat


2. Varför inte en spansk villa?

luxury-cat-house-spanish-style

 

3. Din katt förtjänar en egen lädersoffa

catsss


4. Och definitivt en egen klättervägg

image001-131

 

5. Eller i alla fall åtminstone en sådan här

unique-cat-furniture1

 

6. Den här var ju till och med rätt snygg

cat-furniture-bookcase

 

7. Kattlägenheter

höghus

 

8. Alla katter borde ha en egen hängmatta

hängmatta

 

9. Och en egen borg

kattslott

 

10. Praktisk våningssäng

vaningssang

 

 

11. Glöm aldrig: Hundar har ägare. Katter har personal

 cat-furniture-111
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Dags för att börja smaka riktig mat

Även Fjärilskullen har börjat äta små smakprover av bla köttfärs. Det är inte så gott tycker tjejerna medan Argus gärna äter.
 
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 7 resp 5 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 7 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

925

Tingad

Sacré-Coeur

N 24

112

1011

Reserverad

Kit and Clowder

N 24

114

919

Intresse finns

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 5 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

610

Intresse finns

Plebejus argus

N 09 24

122

651

 

Boloria frigga

N 09

117

664

Reserverad


Fjärilskullen är nu 5 veckor

och det går bara fortare och fortare. Dom växer som bara den och jag har så bra fodervärdar att jag oftast bara är dit en gång/vecka i samband med att dom ska fotas. Tusen tack Anna och Johan, för allt jobb ni gör så bra.
 
En köpare från Jennyskull följde med till Fjärilskullen för att titta även på dom och här fick jag o Anna hjälp med att fota kullbilderna. Stort tack för hjälpen! Inte sååå lätt ändå som ni ser på kullbilderna. Något som är skönt är att även denna kull nu har förstått vad en vippa är till för.
 
Jag har upptäckt att jag har glömt lägga till bilder på hur de ser ut, i samband med presentationen. Nu har jag åtgärdat det men lägger även in bilderna här oxå.
 
Lycaena helle
 
 
Plebejus argus
 
 
Callophrys Rubi, som tyvärr hade gomspalt o därför fick somna in.
 
 
 
Boloria frigga
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Busiga Boloria frigga

När jag och maken var hos Fjärilskullen förra veckan för att ta veckobilderna busade Frigga en hel del.

Frigga är till sättet väldigt lik Sacré-Couer, dvs dom två bara går och går. Utan att tänka sig alltför mkt för...
 
Frigga var först med att kissa på lådan.
 
 
Spara
Spara
Spara

Första gången sandlådan tas fram

Hittade denna bild, tänkte jag skulle lägga upp denna oxå.

Den är från när jag tog fram en sandlåda (jag använder havregryn i början) till kullen för att lära sig att använda sandlådan. Jag tog fram lådan när kullen var 3 veckor och Ella la snabbt beslag på den i början.
 
Spara
Spara
Spara

Siri (Minnie Mouse)

Nu är Siri tingad och jag brukar alltid visa upp bilder på deras utveckling, så här kommer bilder på Siri - från nyfödd till nu.

När Siri föddes så kollade jag kön o tyckte att det var en hane. Men då jag har haft fel på kön tidigare så avvaktade jag ett tag innan jag gick ut med namn o kön.
 
Siri var en tydlig hane så namnet fick bli "The Phantom of the Opera". Så långt var allt bra, men sen tittade jag på de andra två och även om jag tyckte att det såg ut som tjejer så kunde jag inte riktigt förstå att även Sacré-Coeur skulle vara hona. Detta med tanke på vikten.

Jag lade ut bilder på FB och fick väldigt varierande svar. En del sa att alla var honor, andra sa att alla var hanar och så var det en del som sa att jag hade båda könen. Till slut kom det en Brittuppfödare och tittade och kunde bekräfta vad jag anat, men inte kunde acceptera, nämligen att det verkligen var 3 honor jag hade fått.
 
Så därför står det på vecka 2 "The Phantom of the Opera alt Minnie Mouse" på bilderna.
 
 
Spara
Spara

Storstadskullen

 Fick upp denna bild som minne på facebook idag.
 
Här är en bild på Thea (Tehran)
 
Bea (Venice)

Ivan (London)
 
 
 
Spara
Spara

Nu är Jennys kull 7 veckor

I veckan fick vi hjälp av Siris (Minnie Mouse) nya familj med att ta veckobilderna. Hela familjen aktiverade kullen väldigt bra, så pass bra att dom sov många timmar efteråt.
 
Jag har såklart frågat om lov innan jag la ut denna bild. Från vänster till höger är det Kit and Clowder, Siri och Sacré-Coeur, som är helt utslagna. Stort tack för hjälpen. Det underlättar verkligen när man är flera stycken när det är dags för kullbilderna.
 
 
Spara
Spara
Spara

Lite paus

medan jag håller på med veckobilderna.
 

18 Cats Who Are Really, Really Excited About Christmas Trees

 
18 Cats Who Are Really, Really Excited About Christmas Trees
Spara
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullens bilder, 4 veckor

Till slut har jag haft tid att bearbeta 4veckors-bilderna, från förra veckan. Det blir inte samma sak när jag inte har vår studio med oss och inte är det helt lätt att bara fota lite snabbt heller.

Denna gång valde jag att ha en grå bakgrund då jag ville visa Helles och Argus tassar. Helle är en padda, utan vitt, och Argus har vita tassar. Det är inte lätt att få till bra färger på bilderna när dom två och Frigga (som är svart solid) är med på samma bild.
 
Jag tycker att Argus är såååå snygg. Hade jag bara haft en hona som passade hade jag sparat honom.
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Grattis Fashion-kullen

Jivaras tredje och sista kull blev Fashionkullen som föddes samma dag som Jivara fyllde 3 år.
 
I den kullen föddes två missbildade kattungar, samt två friska kattungar. När Dolce började öppna ögonen så upptäcktes det att hon hade halvsidig ansiktsförlamning.
 
När jag letade bland mina gamla inlägg så hittade jag bla detta inlägg och hade helt hunnit glömma att Sakhi och Marussia fick vara med ett tag när Jivara hade Fashionkullen.
 
Här kommer några bilder på Dolce o Gabbana (som kallas för Teo).
 
Några bilder på Teo när jag träffade honom för ett par år sen.
 
Storasyster Dolce, som har en egen kategori, måste ju oxå få några bilder.
 
 
Favoritstället, vid fönstret till kattgården.
 
Dolce har fått vara med på Marussias samtliga 5 kullar och hjälpa till. Här är det Änglakullen och Storstadskullen.
 
 
                                     
 
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Det går undan

Detta är en aktiv och tidig kull, som dessutom väger väldigt mkt. De är tyvärr inte så förtjust i blötmat (dessto mer förtjust i köttfärs och kycklinghjärta (som såklart varit fryst först), men vi kämpar på. Denna kull är väldigt duktig på att äta torrfoder och jag har 4 olika sorter som de får äta av.
 
Imorse såg jag att Siri (Minnie Mouse) var först in på Ellas stora sandlåda. Inga problem med att ta sig in ell ut heller. Det är en bra sandlåda som gör att det blir lite mindre sand utanför lådan.

Ella har börjat busa med dom väldigt mkt, hon springer och jagar dom ell blir jagad. Igår var det två kattungar mot Ella.
 

Vår finaste drottning Jivara

Tänk att Jivara idag fyller 10 år, det är helt ofattbart vad tiden har gått fort och vad många nya vänner jag har fått i samband med att jag gick med i Sibbe-världen.
 
Ett stort GRATTIS till brorsan Manne (Manjari) som bor hos Camilla i Skellefteå.

När vi fick hem Jivara (mars 2007) så blev vi testhem i Umeå, eftersom det inte fanns ett rent testhem (dvs utan andra kattraser ell andra djur) och det har varit otroligt trevligt. Jag har fått trevliga köpare och vänner och alltid blivit lika glad varje gång man har kunnat köpa en egen sibbe - oavsett var man har köpt sin (s)katt.
 
Här kommer några bilder på drottning Jivara o jag har valt att göra det väldigt enkelt för mig. De flesta bilderna är från en fotosession (hos Maria) 2014.
 
 
Två nytagna mobilbilder på Jivara. Hon visade väldigt tydligt att hon ville vara ensamkatt och medan jag skulle leta rätt hem tog mamma henne tillfälligt, det är nu snart 5 år sen.
 
Idag kommer Jivara att få lite extra gott o säkert en eller två räkor också.
  


 
 
 
Spara
Spara

Bilder på Jennys kull, 6 veckor

Fjärilskullens 4veckorsbilder hoppas jag hinna bearbeta imorgon.
 
Denna kull blir bara mer och mer vild. Vilket iofs är kul, men kanske inte när man ska fota veckobilderna. Förra veckan var det bara jag och min man och det syns på kullbilderna.
 
Vi fick faktiskt börja med att stänga in Ella i transportburen, för hon älskar verkligen att lägga sig på bakgrundspapperet.
 
Sen tog vi de enstaka bilderna först och även här fick vi stänga in kullen och bara ta ut rätt kattunge, en i taget.
 
Igår var Siris (Minnie Mouse) nya familj här och dom lekte så bra med kullen att vi passade på att ta kullbilderna en dag i förväg. Kullen sov, mer ell mindre, hela kvällen.
 
Om ni undrar så har vi halsband på Sacré-Coeur och Kit and Clowder när vi fotar dom för att enkelt kunna skilja dom åt.
 
 
 
Spara
Spara
Spara

Två "gamla" bilder på Jennys kull

Har glömt att lägga ut dom här bilderna. Här sover dom gott men be mig inte att säga vem som är vem. Det är lite svårt när jag inte får hålla i dom och känna vikten samt jämföra ansikten. Tre ovanligt trötta tjejer, för oftast är det full fart som gäller.
 
 
Spara
Spara

Vikter på Jennys kull och Fjärilskullen

Förra veckan var totalt kaos, dels hjälpte jag en uppfödare med kattförlossning och lite annat. Det var såklart jobbigt att det tog tid men det var ändå positivt, tyvärr slutade inte veckan på samma sätt.

Imorgon blir Jennys kull 7 veckor och ikväll kommer Minnie Mouses blivande familj och då hoppas jag kunna få hjälp med att fota veckobilderna. Vi fotade veckobilderna förra veckan oxå, men jag har bara inte haft tid att sitta och bearbeta dom.
 
Fjärilskullen blir 5 veckor på onsdag o även dom fotades förra veckan, men tyvärr har jag inte haft tid att bearbeta dom bilderna heller.

Men bilderna kommer att komma upp denna vecka.
 
Här kommer i alla fall förra veckans vikter.
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 6 veckor

Status

Minnie Mouse

N 24

104

792

Reserverad

Sacré-Coeur

N 24

112

874

Reserverad

Kit and Clowder

N 24

114

802

 

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 4 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

518

 

Plebejus argus

N 09 24

122

577

 

Boloria frigga

N 09

117

600

Reserverad

 

Bilder på Majken, tagna april 2016

Jag har nog helt glömt bort att visa bilder som jag - i samband med Umeåutställningen - tog på Majken (Manipura). Fotograf är Maria Westling, som har WMartphoto.
 
Alla bilder är såklart helt underbara men jag älskar verkligen den sista bilden, den påminner mig om när Majken var en liten flodhäst.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Tung dag

Idag blir en riktig tung dag för oss o våra tankar går till anhöriga, vänner och bekanta. Vila i frid.
 

 
 
Spara
Spara
Spara

Veckobilderna kommer att dröja

Jag har fått lägga allt åt sidan för att istället kunna hjälpa en kompis så veckobilderna kommer bli väldigt sena och mycket talar för att dom inte kommer att komma upp denna vecka tyvärr.

En lång början på veckan

Jag har haft jour som kattmorska o det blev en lång och utdragen förlossning innan det till slut var klart idag.

Jag har inte hunnit fota Jennys kull, som blir 6 veckor idag (snart halvtid!) och jag hinner inte fota Fjärilskullen (som blir 4 veckor imorgon). Jag hoppas kunna få upp bilder mot slutet av veckan.

Inne- kontra utekatt

När jag letade bland tidigare inlägg om julens faror för katten så kom jag ihåg vackra o blyga Skuggan. Skuggan var en utekatt (exakt vad som har hänt fick vi aldrig reda på) och tur nog så hörde min man Skuggan jama när maken var ute.
 
Här kan man läsa bilder om Skuggan när han hittades och här kan man läsa en uppdatering. Jag var och hälsade på Skuggan efter ca 6 mån och eftersom man inte hade hittat någon ägare till honom och hon som hade jourhemmet blev så förtjust i Skuggan fick han stanna kvar där. Skuggan var väldigt tillgiven matte, men lite blyg inför främmande.
 
Detta är bara ett exempel på vad som kan hända när man har utekatt. Listan kan göras alltför lång och idag anser jag att det är människan som är det största hotet mot utekatter. Andra faror är ju såklart trafik, sjukdomar, riskera bli instängd o inte kunna ta sig ut, andra djur etc.
 
Det finns ju alltid undantag såklart, men generellt tycker jag att katten/katterna har det bättre inne. Man får vara lite mer aktiv med katten/katterna men det är det värt. Att göra en kattgård är väldigt uppskattat bland katterna. Vi har kattgård och alla våra katter älskar den. Sakhis allra bästa tid är att sitta i kattgården på våren och bara njuta av alla spännande dofter.
 
Spara
Spara

Fjärilskullen, 3 veckor

Snart är dom 4 veckor, tiden går så fort, så fort. Detta är från förra veckan när jag fotade 3-veckorsbilderna.
 
Majken är en otroligt snäll och duktig mamma, hon litar en hel del på storasyster Wendella, men även på att besökare inte tar med sig bebbarna.
 
Efter jag hade fotat förra veckan la vi ner bebbarna i bolådan och här njuter Majken av sina små. Helle är en otroligt vacker tjej.
 
När jag har valt att fota mot vit bakgrund syns inte Helles eller Argus vackra tassar (paddfläckar och vitt på Argus), ska försöka komma ihåg att ta med en annan färg och fota 4veckorsbilderna. Nackdelen är väl att Frigga i så fall helt försvinner....
 
Spara

Bilder på Majken

Några bilder på Majken som jag tog i samband med att Fjärilskullen blev 3 veckor. Längst ner även en bild på vackra Wendella. Vackraste Majken som bor på foder i Umeå och nu har sin första kull.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Två mobilbilder på Jennys kull

Har glömt att lägga upp dessa två mobilbilder. Dessa är tagna en dag när de var ute i vardagsrummet, dvs innan hagen flyttades till att stå framför tv:n/högtalarna.

För tillfället har vi 5 sandlådor i vardagsrummet. Två väldigt små, en liten, en mellan och en stor. Något säger mig att jag snart kan ta bort de två minsta sandlådorna.
 
 
Spara

Fjärilskullens bilder, 3 veckor

Till slut fick jag tid att sitta och bearbeta fjärilskullens bilder. Det har varit en intensiv vecka och det kommer det att vara även nästa vecka. Men sen hoppas jag att det blir lite lugnare.
 
Det är ganska svårt att få till i synnerhet bra kullbilder på Frigga när man inte har studioblixtarna med sig. Men det blir för mycket att släpa på, fram och tillbaka, så dessa bilder får duga.
 
Frigga brås på båda sina föräldrar o hon ser ut som en liten flodhäst, precis som Majken gjorde när hon var riktigt liten.
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

I väntan på Fjärilskullens bilder

Jag kan berätta att Jennys kull, som vi har hemma, är det full fart på. Igår skulle jag göra ett kort ärende o letade kattungar för att kunna sätta dom i hagen. Snabbt gick det att hitta två stycken, men den sista kattungen... Jag letade i 40 min innan jag till slut hittade henne.
 
In till syskonen i hagen medan jag gör mig klar och precis som jag ska gå ut tänker jag att det är väldigt tyst i vardagsrummet. Tittar in och alla tre har lyckats - fråga mig inte hur - ta sig ut ur hagen och låg under soffbordet och sov gott.

Så nu har dom fått fri tillgång till vardagsrummet och för att dom inte ska vara på tv:n ell högtalarna så har vi satt hagen framför tv:n/högtalarna.
 
Nu har jag till slut fått tid att börja bearbeta Fjärilskullens bilder. Jag har jour som kattmorska, men varken jag ell Katarina tror att dom kommer idag. Siri är beräknad till imorgon, men vi får se när kullen vill komma.
 

Charmtrollet Kit and Clowder

Kit and Clowder är den enda med hjärna brukar jag säga om denna kull.
 
Sacré-Coeur hon bara går, är pigg på allt och är den som är först med allt (som att ta sig ur hagen etc). Minnie Mouse hakar gärna på Sacré-Coeurs alla upptåg medan Kit and Clowder gärna vill tänka ett tag innan hon sätter fart.
 
Kit and Clowder är mysproppen av dessa tre kattungar och har inget emot att ligga stilla o nära, medan  de andra två har så mycket mera spring i benen.
 
 
 
Spara
Spara
Spara

Intressant föreläsning

Ikväll har jag varit på kattklubben och lyssnat på en intressant föreläsning, av en domare som heter Elin Hoffner. Väldigt intressant och väldigt lärorikt.
 
Vad står i standarden?
 
En dialog med FIFe-domare Elin Hoffner

Vi ser på våra katters rasstandarder ur olika perspektiv.
Vad står där, vad är tolkningsutrymmen, vad står inte,
vilka etiska frågor väcker den och hur läser vi den
som utställare, domare och uppfödare.

Vi väcker viktiga diskussioner och frågeställningar
för ett framtidsperspektiv i vårt arbete. Vilka
ställningstaganden behöver vi göra?

 

 

(Nedanstående har jag lånat från BJK.)

 

Det blev fullt hus med 30 åhörare när FIFe-domaren Elin Hoffner besökte Björkstakatten!
Vi fick en ingående inblick i hur en domare tänker och bedömer.

 

Elin Hoffner inledde med att berätta hur den långa, kostsamma och ibland jobbiga utbildningen till utställningsdomare går till. Samtidigt uppmuntrade hon fler att göra detsamma eftersom det är ett mycket givande exrajobb, med möjlighet att resa samt att träffa intressanta människor och snygga katter. Hon är mycket glad över att nu vara domare på kategori 3 och 4, samt att få döma även huskatter.

 

Kvällen ägnades till största delen åt att studera exempel på hur olika och inkonsekvent katternas rasstandarder ofta är skrivna. Ibland kortfattade, ibland detaljerade, skilda begrepp för samma egenskap hos olika raser. Ibland är exteriöra detaljer, som idag anses som väsentliga för rasen, inte ens omnämnda i standarden. Så man kan inte enbart läsa sig till hur en ras ska se ut. Andra konstigheter i standarder: En perser ska t ex ha "kort nos" medan en devon rex ska ha "mycket kort nos". En oriental och en burma ska ha exakt samma pälstyp. Därför kan standarderna aldrig jämföras sinsemellan. Poängfördelningen mellan olika raser skiljer sig stort. Det kan vara knepigt att jämföra en ras där t ex det flesta poängen ligger på pälsen med en där typen är viktigast. Det finns mycket i raskatternas standarder som kan förbättras och förtydligas. Fikapaus.

 

Därefter demonstrerade Elin hur hon systematiskt går igenom kattens alla delar vid en bedömning. Hon "plockar sönder" katten – och sätter sen ihop den igen. Även en katt som har en del småfel att anmärka på kan vinna om den i sin helhet är bäst. Fyra katter var på plats och fick agera tålmodiga modeller. Elin poängterade att det viktigaste är att katter känner sig lugn och trygg. Tveka inte när katten ska lyftas ut ur sin "hembur", spring aldrig med en katt fram till domaren, håll katten nära kroppen och skydda ögon och öron på den om den är ängslig. Sträck inte ut katten framme vid domarbordet om den blir stressad av det. Domaren bedömer ändå proportioner etc genom att känna själv. Att du presenterar din ras som den helst ska visas upp är tjusigt – men mest för publikens skull.

 

Deltagarna fick var sin bedömningssedel och uppmanades själva att göra en objektiv bedömning av en egen katt. Som uppfödare måste vi känna våra katters svagheter och styrkor. Vi måste också sätta upp ett avelsmål för vår uppfödning. En rasstandard kan alltid tolkas lite olika och trender av varierande slag bör inte styra vårt avelsmål.

 

Elin Hoffner är en mycket inspirerande föreläsare som inbjöd till en öppen och tankeväckande dialog.

Spara
Spara

Jennys kull

är nu 5 veckor och det händer så mycket. Alla går på lådan, hittills är det dock bara Sacré-Coeur som har bajsat. De är mer och mer utanför hagen och Sacré-Coeur är som vanligt helt galen.
 
Ella börjar springa och busa med sina små (nåja, så små är dom ju inte - alla väger över 700 g) bebbar.
 
Det var inte lätt att få till bra bilder men här kommer i alla fall några försök till bilder. Vi har i samband med besök (men framför allt i samband med fotografering) satt på Sacré-Coeur och Kit and Clowder små färgade halsband. Dom är väldigt praktiska att ha då dom i denna kull är väldigt lik varandra. Halsbanden har jag köpt hos SuperCat o du hittar halsbanden här.
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

RSS 2.0