Marussia fortsätter vara hungrig

och äter många små mål mat/dag. Idag på ca 2,5 timme lyckades hon äta 2 små portioner blötmat medan Sakhi o Dolce var i kattgården. När alla katterna var inne fick dom lite torrfoder och även då åt Marussia och var trots det fortfarande hungrig.

Det ska bli intressant att se hur mycket hon har gått upp på en vecka, tisdag är vägdag. Sen, från dag 59 väger jag Marussia varje dag. Inte för att det eg spelar någon roll utan det är bara för att jag vill ha statistik för varje kull.

Fotade Sakhi o Dolce idag men hittade inte Marussia. Dock hinner jag inte lägga upp kort ikväll utan det får nog bli imorgon em/kväll.

Kostföreläsningen

idag var verkligen väldigt bra och tänkvärd. Trots att Ulrika höll på i drygt tre timmar så hann hon inte helt klart. Vi hade helt enkelt för många frågor.  Här hittade jag en länk om BARF, det är bara att googla.

Att köra hem från Skellefteå är ju inga problem alls men det är inte direkt roligt när det är mörkt ute, duggar lite, mycket trafik etc. Nu dröjer det en dryg månad tills jag ska tillbaka till Skellefteå igen.

Jag har fått kort från Lady o Lufsen som jag kommer lägga ut till veckan, jag ska även få vikter på dom. Det är så himla kul att se ett syskonpar (dessutom av olika kön) tillsammans o se hur mycket det kan skilja. Lufsen såg ut att ha växt ganska mycket och även Lady, vilket ju är roligt!

Marussia har börjat bli mer hungrig, vilket är kul. Nu matar vi henne lite men många ggr under dagen. Jag ska imorgon köpa kycklinghjärta och ge henne (o dom andra). Dolce har tyvärr nästan helt slutat att äta sitt torrfoder, det är ju verkligen inte lika gott som Marussias o Sakhis torrfoder. 

Kostföreläsning

Idag är det dags att fara till Skellefteå då SOL anordnar en kostföreläsning.

Text är lånad från SOL:s hemsida;

Välkommen till föreläsning om kost för katter
med Ulrika Sörlid

Innehåll:

  • Kattens biologiska förutsättningar (rovdjur, ökenlevande)
  • Näringslära (presentation av huvudgrupperingarna av näringsämnen kopplat till kattens behov av dem, dvs återkoppling till första delen)
  • Kommersiella foder (olika typer av foder och hur man kan jämföra dessa)
  • BARF (rå mat)

Information om föreläsaren Ulrika:
Jag bor tillsammans med min man, vår riesentik och våra fem européer strax utanför Askersund vid norra Vättern. Uppfödningen är liten med knappt en kull per år. I grunden är jag utbildad naturresursplanerare, vilket betyder att jag har läst ämnen som biokemi, cellbiologi och zoofysiologi. Det gör mig verkligen inte till någon expert på katter men det har gett mig de verktyg jag behöver för att kunna ta till mig den information som finns, även forskningsrapporter och sånt som inte är populärvetenskapligt. När jag skaffade mina första européer 2006 så drogs jag snabbt in i kattvärlden och jag jobbar mycket med PawPeds. Att jag snöade in på kattmat är min riesentiks fel. Hon funkar bäst på färskfoder men vi bodde då så illa till att det var lättare för mig att åka till vårt lokala slakteri och köpa slaktrester än att få något färdigt färskfoder hemkört. Då var jag ju tvungen att sätta mig in i vad hundar behöver och nyfiken som jag är fortsatte jag in på katter av bara farten och på den vägen är det.

http://www.somhundokatt.se/
Dolce

önskar er alla en trevlig helg!

Jag skulle ha farit bort i helgen men pga sjukdomar så blir det inte så. Dataskärmen är lagad så jag slipper nu sitta framför sonens dator.

Sakhi o Dolce

Köpte en ny kattbädd, en liten för att ha i utställningsburen. Jag var lite tveksam om storleken när jag såg den men tänkte att Marussia kan ju i alla fall ha den.

Så blev det såklart inte utan det var stackars Sakhi som fick "knö" sig ner i den, medan Dolce (som aldrig brukar ligga i kattbäddar) la beslag på Sakhis stora kattbädd.

Men Sakhi är så snäll så han tvättar bara sin lillasyster, detta trots att han knappt ryms i nya kattbädden.


Stackars Sakhi

Han lyckades göra illa sig när vi var borta. Troligen har han stuckit ut nosen genom stängslet på kattgården och så fastnat där. Stackars Sakhi. Nu hoppas jag att det hinner bli bra innan det är dags för Umeå-utställningen i april 2012.

Ser ni den lilla svarta pricken, på nosryggen?

Andra färger

Idag har bildskärmen lagt av, så just nu sitter jag på sonens dator. Tur nog har jag knappat in några inlägg med foton (tidsstyrt). Mannen jobbar hela helgen men jag hoppas att han hinner titta på skärmen alt köpa en ny bildskärm mot slutet av nästa vecka.

När jag tittar på bilderna som är upplagd ser jag att bilderna (som såg så bra ut på vår dator) är mycket ljusare på sonens dator. Det är lätt att bli lurad.  :)

Expected outcome for litter number 5

Beräknat utfall för kull 5. Stamtavlan hittar ni här.

Honor: svart tigré med eller utan silver, med eller utan vitt.
Hanar: svart tigré med eller utan silver, med eller utan vitt.

Expected outcome for this litter will be black mackerel, with or without silver, with or without white. The pedigree can be found here.

Casper, ns 09 23.IC S*Deltas Marussia, n 23.


This is how she looks 6 weeks in her pregnacy, she rests quite a lot in this bed.


S*Deltas Shekinah, aka Kiara

Kiaras obduktionsprotokoll har kommit och det visar inte så mycket. Obduktionen visar att dom har inte hittat någon medfödda defekter eller hjärtförändringar som HCM-katter kan få.

När man tittar på bilderna av ljuvliga o livliga Kiara blir jag så ledsen. Men jag hoppas att den känslan snart ska gå över, för det är inte så jag vill minnas henne.


Det är skönt att veta att familjen har Ivar som kan hjälpa dom över denna tunga tid. Lägger upp några bilder av vackra Kiara. Det sista kortet har familjen tagit.


6 veckor in i dräktigheten

Idag är det exakt 6 veckor sen första parningen och denna dräktighet har varit annorlunda mot förra. I början måste Marussia ha mått ganska dåligt då hon inte ville äta så mycket men nu har hon tur nog börjat äta lite bättre. Att det är jobbigt att hålla borta framför allt Dolce behöver jag väl knappast skriva.

Marussia har en favoritplats, där hon väldigt gärna ligger, så jag satte dit en kattbädd så att hon ska få det lite skönare. Bredvid kattbädden har jag en skål med torrisar, så att hon inte ska behöva gå så långt när hon blir hungrig.

Maten försvinner rätt snabbt men jag tror att det är flera som har upptäckt den skålen.

Två bilder på Marussia i kattbädden, där hon ligger och har det skönt.

Nog är det skillnad alltid

Det första kortet på Jivara är taget när hon var 2 år. Det andra kortet är taget nu i sept, dvs då hon var 4.9 år.Korten på Sakhi (blir två för hans svans är så fin här) är taget dec 2008, dvs när han var 11 månader. Här ska han snart få träffa sin första hona, Signe (IC S*Vintermarkens Bellinha Busy Bee).


Det här kortet har duktiga Linda tagit, i samband med att hon var ner i maj för att fota bla Ängelkullen. Sakhi är här lite knappt 3,4 år.


Marussia är ju fortfarande ung, inte ens 3 år och Dolce blir ju bara 2 år (i december) så jag väntar ett tag med att visa skillnader på dom. 

Vikter, 111025

Sakhi

6044 g

Dolce

3907 g

Marussia

4241 g


Kommer lägga upp mera bilder idag

men först ska jag ha besök av testpersoner, sen ska jag bearbeta bilderna lite.

Marussia har äntligen börjat äta lite mat nu så på en vecka har hon gått upp bra i vikt. Tyvärr gäller detsamma för Dolce den skurken som går o äter kattungematen. Även Sakhi har gått upp i vikt, väger nu 6 kg. Första gången han har nått upp till den vikten. Viktinlägg kommer också under dagen.

Höstbilder på Marussia

Måste ju visa upp några bilder på Marussia också. Hon är tyvärr inte lika lätt att fånga på bild, som både Sakhi o Dolce (som älskar kameran!). Marussia brås väldigt mycket på sin mor, Jivara. Men några bilder blev det ändå på Marussia.


Supercat, del 1 och 2

är dels en mycket trevlig affär men dom har även en blogg. Idag läste jag något sant och tänkvärt. Önskar verkligen att man skulle kastrera sina katter så fort dom inte ska gå i avel. Detta gäller såklart både raskatter men framför allt huskatter.

Här är ett mycket bra inlägg, som dom skrivit.

UPPDATERING.

Här hittar ni nästa inlägg, del 2!


Höstbilder på Dolce

Jag hann inte ut och fota katterna, då jag fick besök av Stina ett tag. Som vanligt charmar Dolce våra besökare och Stina är inget undantag.

Här är två bilder på Dolce tagna tidigare i oktober.


När vi kom hem så var resväskan mycket intressant och skön att ligga och sova i. Vi hade inte hjärta att ta bort Dolces nya favoritställe på ett par dagar. 


Låg uppdatering

har det varit ett par dagar. Ska försöka bearbeta några nya (för er) kort och lägga upp. Ev hinner jag ta ut katterna o fota dom ute idag. Vi har ett strålande väder idag.

Avslutar med ett gammalt kort på Dolce, taget i mars 2011. Vår underbara älskade gose-gumma!

Genetikkurs

Som jag redan har skrivit har jag i helgen gått en tvådagars genetikkurs. Den var så otroligt bra och jag förstår inte hur fort tiden gick.

Maud Dickson, vår föreläsare, är väldigt kunnig och hon var väldigt duktig på att kunna backa o fånga upp de som inte hängde med hela tiden.En livsnjutare

Min fodervärd kallar ofta Finkel (Raphael) för livsnjutaren och visst njuter han av livet! Fick ett kort som hon fotat med mobilen. Jag hoppas ni ser vilken underbar stil han har Finkel.


En riktigt mysdag

har det blivit idag för mig och framförallt Sakhi. Han kommer upp i min famn o ska gosa, ibland bara ett par minuter men oftast längre innan han lägger sig i en kattbädd. Efter 10-15 min är det dags för en ny omgång med gos och så fortsätter det.

Passar bra eftersom jag dels har varit mycket på språng tidigare (o behöver en lugn dag) och sen även för att det är tråkigt väder ute, både blåser och regnar.

Som ni förstår så blir det väldigt lite gjort i dag, det spelar ingen roll om jag sitter framför datorn och försöker jobba eller sitter någon annanstans. Min underbara gosekille vill bara ha väldigt mycket myspys och det säger jag ju såklart inte nej till.

Vilken härlig helg

jag har haft! Genetikkurs i dagarna två kan ju låta otroligt tråkigt och trist men det har absolut inte varit ett dugg trist. 

Maud Dickson är duktig på att lära ut och det har varit skönt att se att jag har kunnat börja knäcka koden och hänga med lite i den stora genetikvärlden.

Alla som deltog fick ett fint diplom och jag kommer lägga ut det här senare i veckan.

Hemma igen

och katterna har saknat oss. I synnerhet Sakhi har varit väldigt, väldigt gosig med ena sonen.

Marussia har gått upp i vikt o tom blivit lite rundare.

Dolce är sig lik, lika charmig som vanligt.

Alla katterna har fått nya sovplatser. Sakhi har tagit Dolces plats, som har tagit Marussias plats. Men jag har inte ännu hunnit hitta Marussias nya plats.

Imorgon börjar en efterlängtad genetikkurs, som ordnas av BJK, så jag är borta hela helgen.

Fortfarande bortrest

Jag är bortrest ett tag till men har tidsinställt några inlägg så att det inte blir helt tyst här i bloggen.  När jag kommer hem är det full fart, ända till söndagkväll. Helgen tillbringar jag nämligen med att sitta på skolbänken och plugga genetik. Något som jag verkligen ser fram emot!

Gå gärna in på Lindas blogg och rösta på Dolce.


Höstbilder

Mannen fotade våra katter ute tidigare i veckan, tänkte lägga upp några få av alla fina bilder det blev.

Sakhi blev så fin att jag blev tvungen att ta med 2 kort på honom. Han ser alltid så stor o ståtlig ut, min fina gosiga vän nallebjörnen.


Vackra Marussia


Vackra Dolce

Dolce kan

Det är visserligen ett bra tag sen hon har börjat vara högst uppe på bokhyllan men jag har bara inte fotat henne tidigare. Hon låg så väldigt charmigt o gulligt men jag är inte så lång så innan vi hade fotat Marussias tissar o mannen sen skulle fota Dolce så hade ju självklart hon hunnit ändra ställning.  Men visst är hon charmig även här?!

Jag är med och tävlar

Linda har en tävling, där temat är HÖST. Senaste anmälningsdag att skicka in bilder är 9/10. Efter det kan man rösta på hennes blogg.

Gå gärna in o rösta på Dolce!


Texten är lånad från Lindas blogginlägg om tävlingen.

Regler: För att vara med i tävlingen publicerar du bilden du deltar med i ett nytt inlägg i din blogg som enbart handlar om tävlingen. Inlägget ska innehålla en länk till min blogg. Sen bifogar du länken till ditt inlägg i en kommentar till det här inlägget. Du får delta med en bild och den måste vara fotograferad utav dig!

Sista anmälningsdag: Söndag 9 Oktober, sen kommer det upp en omröstning på bloggen.

Priset är en valfri bild från min hemsida www.lkfoto.se eller från min blogg (om jag har kvar den bilden i originalstorlek, vill du vinna en bild från bloggen ska det finnas en länk till bilden i kommentaren till det här inlägget).


Bortrest

Imorgon försvinner jag bort för en vecka.

Mobilen lämnas, som vanligt, hemma. Vill ni nå mig är det enklast att maila mig på deltaskatter@gmail.com.

Hinner jag kommer jag bearbeta några kort som har tagits idag, inför en tävling, o lägga upp några andra än tävlingsbidraget. Annars får dom fina höstbilderna vänta ett tag.

Jag hinner bara hem, hämta andan och sen är det genetikkurs, en hel helg. Det ser jag verkligen fram emot o jag hoppas att jag kommer lära mig mycket!

Även veckan efter jag kommit hem igen kommer jag vara lite på vift, men då blir det bara enstaka dagar. Sen ska jag försöka hålla mig hemma och njuta av Marussias dräktighet.

Marussia o Casper

kommer bli föräldrar till vår 5:e sibbekull.

Så här ser stamtavlan ut o om allt går vägen så kommer kullen födas vecka 46.

Det ska bli väldigt intressant att se hur den här dräktigheten fortskrider. Marussia har ju inte varit direkt hungrig på mat ännu, jag hoppas dock att det vänder snart.

Temat för kullen har jag inte bestämt ännu utan jag avvaktar tills kullen är född och jag får se hur många - och vilka - det blir. Har dock ett bra tema om det skulle bli 7 kattungar, men jag tror inte att jag vill ha så många. Bara att kloklippa dom små rackarna, vänja dom vid mat, rensa alla lådor etc.

Jag skrev tidigare att jag skulle fota hennes tissar, vilket jag också gjort. Det gör jag för att jag enkelt ska kunna se skillnaden på om det har blivit någon förändring eller inte. Denna gång hade jag inte behövt fota, då det är stor skillnad.

Jag är borta

större delen av dagen idag. Först ärenden, sen träning, sen behandling. Hem o äta innan det är dags att fara tillbaka till stan igen. Det är enda nackdelen med att bo utanför stan, just att det kan bli massa rännanden fram o tillbaka.

Vi har haft ett otroligt härligt väder, väldigt varmt o skönt, de senaste dagarna men nu regnar det. Katterna har dock inte varit så pigga på att gå ut, utan har mest sovit. När dom väl har gått ut till kattgården så har det varit i skift. Det är sällan alla 3 har varit ute samtidigt - så typiskt! En går in o en eller två går ut.

Jag ska försöka fota Marussias mage sen o jämföra med förra kortet o så får jag återkomma med besked om hon är dräktig eller inte. Ni får fortsätta vara nyfikna ett tag till.

Bara för att....

Sitter o tittar igenom gamla kort o hittar då detta, som jag inte kan låta bli att lägga upp. Tycker det inte är sååå längesen men tiden går fortare o fortare ju äldre man blir.

Här är Marussia bara tre veckor gammal.

Katten Larsson

Igår var jag och sonen till S*Laghamras Jason, som nu är dryga året. Hans matte o småmattar har varit o hälsat på våra katter och idag lyckades vi äntligen komma dit o träffa denna snygga kille.

Jag försöker peppa matte Jenny att hon ska ställa ut honom i Umeå. Jag tror att hon kommer bli lika "biten" som jag är och säkert fara runt en del med katten Larsson.

Han är fertil - ett tag till - och kände säkert doften av Marussia. Mycket snäll kille, lugn o fin och otroligt kompakt! Han väger 6 kg (!) men inte ett dugg fett på honom, snarare lite smal just nu. Men om han fortsätter vara det efter kastreringen återstår att se.

Ett kort taget med min mobil igår, han är mkt ute och går i koppel och tycker om det. Jag blev lite lat idag och har inte bearbetat kortet alls.Trötta katter

Som jag har skrivit tidigare så har vi väldigt trötta katter och det är inte bara jag som har det utan jag hör även om andra trötta katter.

Sakhi får vara modell idag. Han sover på ett klätterträd som börjar bli för liten för honom - men det är ju ofta så med katter. Ju mindre desto bättre.

RSS 2.0