Kattägarskolan 27/4

BJK anordnar en kattdag i slutet av april, på Ersboda Folkets Hus. Adressen är Byttgränd 13, 906 27 Umeå

Kattbeteenderådgivare Susanne Hellman Holmström och andra kunniga föreläsare kommer till Umeå för en spännande och spinnande dag i kattens tecken!

Program
11.00 Om katters beteenden med Susanne Hellman Holmström, känd från Go’kväll
12.00 Kattens inre och yttre parasiter, leg djursjukskötare Marisa Marchi, Bayer
 
13.00 Kaffe/te och matig smörgås
 
13.45 Feromoner – kattens hemliga doftspråk med Linda Johansson, Ceva
14.45 TR/FORL – tandproblem hos katt, leg veterinär Karolina Lindström, Svedea
 
15.45 Avslutning/diplom

 BILJETTER: Endast 100 kr per person, inkl föreläsningar och fika kl 13.00. Biljetterna köper du på Billetto.
 

Folkan Restaurang & Café på Ersboda Folkets Hus är öppet denna dag så det går att köpa fika mm även före kl 11.00.

Operakullen

Idag fyller Operakullen 4 år. Stort, stort grattis till er alla.
 
Som vanligt kommer här några bilder från när de växte upp hos oss.
 
Dylan (Don Magnifico) föddes först, han bor tillsammans med en perser.

 
Sen föddes Pamina, som bor tillsammans med en hund.

 
Sist föddes Tanja (Tatyana) o som bor med två st ragdolls.


 


 
 
 

Älskade virvelvinden

Idag fyller vår älskade toka, busfia, virvelvind etc 7 år. Hon förgyller verkligen vårt liv på så många sätt.
 
Trots att Ella blir 7 år idag behöver hon fortfarande mycket aktivering för att "trötta" ut sig. Hon försöker - än så länge förgäves - sätta upp sig mot Sakhi någon gång då o då. Han brottar snabbt ner henne o så får hon finna i sig i det, igen.
 
Nyfiken på Dolce, första dagarna hemma.
 
6 mån
 
1 år
 
 
En väldigt vanlig syn hos oss.
 
Ellas första upplevelse av snö var inte så kul tyckte hon. Numera kan hon glatt plumsa i snön, i kattgården. Ella trivs fortfarande bäst i kattgården.
 
 
Vi tar ut Ella i sele lite då o då, men det är sällan uppskattat - till skillnad från våra andra katter.
 
Vår fina gumma som har blivit GIC (Grand Internationell Champion) innan hon kastrerades o just nu är hon PR (Premier) o saknar ett cert för att bli IP (Internationell Premier). I samband med att hon fyller 7 år kommer hon även börja tävla som Senior.

 
 
Från denna bild där hon inte är så gammal
 
till denna bild (tagen med mobilen), nästan 7 år gammal.

Ikväll bjuder Ella gänget på lite räkor för att fira.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trésor, aka Trisse

Idag fyller Trisse 5 år. Trisse samägde jag med Carina o han är för länge sen överskriven till fodervärden.
 
Gamla bilder på Trisse. Stort grattis Trisse!
                                        
 

Ella

Ella har alltid varit lik sin pappa, Agent 007. På denna delade bild är Ella till höger.
 
 

Marussia

För en gångs skull fick jag bilder på Marussia, så här kommer en bildserie på henne. Så här stor o maffig päls har hon sällan så tidigt på året. O jo, hon behöver gå ner lite i vikt....
 
Denna lilla låda gillar alla katterna, de försöker - förgäves - få in huvudet i lådan. Men den funkar även bra att ha som kudde tycker Marussia.
 

Bilder på våra katter

Ibland lyckas jag få igång katterna med att leka, tom att jag en gång fick dom (mest Sakhi och Ella) att leka lite före lunch. Här är några bilder från det tillfället.

Sakhi


Ella

Marussia
Husse håller på med lunchen o det är så mkt mer intressant än olika leksaker.
 
Äntligen lunch.

 
 

SäSK årsmöte 2019

Första helgen i mars var det dags för årsmöte för SäSK. Förutom årsmöte så hann vi lyssna på rapportering från Hälsorådet, lyssna på Ulrika Olsson, dela ut priser för årets sibbar (olika klasser), träffa massa trevliga människor o även lära känna nya trevliga människor. Söndagen gick snabbt och vi slutade väldigt tidigt och vi var tre som även fick skjuts direkt till Arlanda. Skönt det eftersom det snöade hela söndagen.
 
En mkt trevlig helg på alla sätt. Ett par bilder från helgen.
 
Två väldigt nöjda katter när jag kom hem. Sakhi låg först hos mig, men sen kom Ella och lade sig PÅ honom, varpå hon visste att han skulle flytta sig så att hon fick all min uppmärksamhet. Tokfian. 
 
Sakhi kom lite senare och han visste inte riktigt HUR han skulle göra för att kunna vara så nära mig som möjligt. Min älskade nallebjörn.
 
 

Vikter mars 2019

Sakhi

5,6 kg

Marussia

5 kg

Dolce

3,9 kg

Ella

4,9 kg

Pina(rello)

4,5 kg


Testresultat

190307 testade S*Deltas Pinarello Dogma för både hjärta (HCM) och njurar (PKD). Veterinär var Lennart Nilsfors. Allt såg bra ut.

För ett par år sen testade jag Sakhi för PKD eftersom han har HCM, han hade skönt nog fina njurar.
 
Då tyckte veterinären att det var lite överkurs, men tyvärr har det börjat komma lite PKD-fall, bland sibbarna. PKD är en sjukdom som kan drabba alla, inte bara sibbarna. Jag har skrivit mer om PKD här.
 
En gammal bild på Sakhi o nu längtar vi alla - även katterna - till sommar o slippa snön.
 
Bilden på Pina är tagen av Maria Westling.
 

PKD (Polycystic Kidney Disease)

Det har på senare tid uppdagats att även sjukdomen PKD (Polycystic Kidney Disease/Polycystisk njursjukdom på svenska) förekommer hos våra svenska sibiriska katter. PKD är en ärftlig sjukdom som nedärvs dominant vilket betyder att det räcker med att en av föräldrarna är bärare av sjukdomen för att kattungen ska kunna drabbas.

 

PKD innebär att det bildas cystor på njurarna som växer sig större med åren och som till slut leder till njursvikt. Cystorna finns redan vid födseln men förstorade njurar och njursvikt har visat sig uppträda  vid sju års ålder i medeltal. Symptomen innefattar ökad törst och urinering, minskad aptit, viktnedgång, depression och allmänt dålig kondition.

 

Idag finns tyvärr ingen behandling som stoppar utvecklingen av cystorna, men sjukdomen kan lätt begränsas inom rasen genom att alla PKD–positiva katter tas ur avel.

 

Det finns idag två sätt att testa katter för PKD – via ultraljud eller genetiskt test (DNA). Ultraljudsscanning är det säkraste sättet att testa för sjukdomen hos vår ras och är således den metod vi rekommenderar att man använder sig av. Ultraljudsscanningen utförs en gång och bör utföras efter att katten fyllt ett år.

 

Det genetiska testet visar bara om katten bär på en särskild mutation som ger PKD (vilken är vanligt förekommande hos t ex perser). Det genetiska testet fångar bara upp vissa fall av sjukdomen hos sibirisk katt. Har katten visat positivt vid ultraljud så är det dock av intresse ur studiesynpunkt att även DNA-testa katten för att se om det är just PKD1-genen som katten har eller inte.

 

För att kunna ta fram anpassade testrekommendationer inför avel för vår ras behöver vi större kunskap om sjukdomens spridning. Vi önskar därför att alla som har testat sina katter vill anmäla detta via den dedikerade rapportfunktionen.

 

https://sv.surveymonkey.com/r/PKD-resultat

 

Ambitionen är att framöver skapa ett öppet register för detta likt det för PK-brist. Vill man att ens katt ska vara med i detta måste man aktivt ange det i rapportfunktionen.

 

(Ovanstående text har jag lånat från Sällskapet Sibirisk katts hemsida)


RSS 2.0