10 fakta om sibbarna

Detta delas just nu på FB, men jag tänkte att jag kan lägga upp det här oxå, så att det händer något i bloggen.
 

10 fakta du antagligen inte visste om sibirisk katt

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt 5–9 kg, honor 4–5. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder.

 

Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren. 

 

Äger du möjligtvis en sibirisk katt? Eller kanske har planer på att införskaffa dig en? I så fall bör du känna till dessa tio fakta om raskatten i fråga!01 Kom till Sverige år 2000…
Den sibiriska katten blev godkänd som ras i FIFe först år 1998, och år 2000 importerades de första sibiriska katterna till Sverige, som på senare år har blivit ett populärt husdjur.

 

02 Kan vara hypoallergen…
Det har hävdats av uppfödare och somliga forskare att sibirisk katt är hypoallergen (mindre allergiframkallande) än andra katter. Men inga säkra medicinska vetenskapliga bevis för påståendet finns ännu att tillgå.

 

03 Blev populära i början på 2000-talet…
Den tidigaste kända hänvisningen till sibiriska katter är från redan år 1000 e.Kr., enligt International Cat Association. Trots att de bevisligen har existerat i över 1000 år kom den första rasbestämningen av Kotofei Cat Club i Moskva relativt nyss.

 

Internationellt blev rasen godkänd 1992 av International Cat Association. Först efter Kalla Krigets slut fick den sig ett internationellt uppsving, då amerikanaren Elizabeth Terrell år 1990 importerade de tre första katterna till USA.

 

04 Väldigt lekfull…
Sibirisk katt är orädd, tyst, lekfull och lugn. Som tidigare nämnt kan det upp till fem år för raskatten att mogna fullt ut, men den förblir i regel lekfulla hela livet ut.

 

05 Hundliknande beteende…
Katterna älskar att vara nära familjemedlemmar och kommer bra överens med barn, hundar, katter och andra djur. De är mer benägna att kvittra eller leka än att jama. De är också mycket kreativa och intelligenta; sibiriska katter är kort sagt problemlösare. De uppvisar också hundliknande beteende; de möter människor vid dörren, kommer vid inkallning och njuter av att leka.

 

06 Troligtvis sökte de sig till människan för att undkomma den sibiriska kylan…
Sibirisk katt tros ha sitt ursprung i de täta skogarna i Sibirien för minst 1000 år sedan. Vissa människor tror även dessa silkeslena katter är förfäder till alla moderna långhåriga katter.

 

Lite är känt om deras tidiga stadier, men kattungar blev troligen domesticerade när de sökte upp gårdar, affärer, och kloster som en flykt från den brutala sibiriska temperaturen. Husdjursägarna välkomnade dem med öppna armar tack vare deras skarpa jaktegenskaper, vilket innebar färre gnagare inomhus.

 

07 Kom förmodligen till England med ryska invandrare…
Sibirisk katt reste förmodligen till Storbritannien tillsammans med ryska invandrare, även om vi inte kan vara säker på exakt när. Deras första omnämnande i det gamla England var i Harrison Weirs sena 1900-talsbok ”Våra katter och allt om dem”.

 

08 Priset en stor anledning till sen USA-import…
En av anledningarna till att kattrasen inte importerades till USA förrän 1990, beror främst på att de var så oerhört dyra. Men en entusiastisk kvinna vid namn Elizabeth Terrell förhandlade om villkoren och lyckades komma över tre katter, i utbyte mot att hon själv exporterade fyra himalayanska katter. Än i dag är rasen väldigt ovanlig och exklusiv i USA.

 

09 Ett vänligt utseende…
Många anser att deras utseende ser väldigt vänligt ut, jämfört med vad många andra katter kan göra. En av anledningarna sägs vara de ofta grön– eller guldfärgade ögonen, som ofta pryder och kännetecknar en sibirisk katt. Även blåfärgade ögon hör inte till ovanligheten.

 

010 Att hänga i ljuskronan är ett fullkomligt normalt beteende…
Med sin atletiska förmåga och höga intelligensnivå, är det ingen överraskning att sibiriska katter är energiska och äventyrliga problemlösare. De älskar att klättra och hoppa.

 

Om du är en matte eller husse till en sibirisk katt, förvänta dig då att hitta den på de mest märkliga ställen – som på toppen av ditt kylskåp, hängandes över en dörr, eller kanske svänga från ljuskronan i vardagsrummet!

Spara
Spara

Kinesiska filosofikullen

Marussias andra kull blev det två stora kattungar o då jag trodde att jag hade en hona och en hane blev valet av tema rätt enkelt. Det blev kinesiska filosofikullen.

Jag förvånades över att Yang (hanen) aldrig gick om sin syster. Yin, 131 g, är den tyngsta kattungen jag har fått och Yang (som alltså är var en hona) kom inte långt efter med sina 128 g.
 
Strax före jag skulle skicka in för registrering av kullen upptäcktes det att jag hade två honor, men vid det laget var dom 5-6 veckor och dom fick behålla sina namn ändå.
 
Pappa kallas för Casper
 
 
o mamma är Marussia.
 
Yin (kinesiska för skuggsida). Hona, n 23.
 
Yang (Sunny) (kinesiska för solsida). Hona, n 24.
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Ella fyller 5 år

Jag har redan berättat många ggr tidigare om hur lång väntan var på att det skulle födas en blå hona hos Karin, så det tar jag inte igen. Men många gamla bilder på vårt älskade, älskade busfrö bjuder jag på.
 
De här korten har Linda Karlström tagit och kolla vilken liten primadonna Ella är!
 
 
Första natten hos oss.
 
Ella älskar att vara ute i kattgården.
 
Men däremot att vara ute på "grönbete", dvs i sele o utanför kattgården är inte lika kul. Första vintern var allt annat än rolig, tyckte Ella. Nu älskar hon snö och plumsar gärna runt i snön.
 
Dom här korten (tagna 2013) har Maria Westling, WM Artphoto, tagit.
 
Detta är taget när Ella hade sin sista kull, Jennys kull.
 
Stort grattis till vår älskade virvelvind.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Operakullen fyller 2 år

Jag kommer så väl ihåg när denna kull skulle födas. Äldsta sonen var hemma för att hjälpa maken med kattförlossning då jag var på väg till årsmöte i Stockholm.

Anledningen till att jag for på årsmöte istället för att ställa in resan var bla beroende på att detta var Marussias fjärde kull, hon hade haft lätta dräktigheter och förlossningar hittills, men framför allt att maken (som varit med på alla förlossningar) var hemma. Dessutom kom som sagt äldsta sonen hem och kunde hjälpa till han oxå.

Jag hann precis se Don Magnifico födas innan jag blev upphämtad för att sen fara vidare. När vi väl landade i Stockholm kunde jag berätta att det hade blvit 3 kattungar i kullen, att allt hade gått bra och jag hade även fått bilder jag kunde visa upp.

Denna gång valde jag att göra ett UL på Marussia och denna gång hann jag även fota i samband med undersökningen.
 
 
Don Magnifico blev min avelshane och kallas för Dylan, så Dylan får ni lite flera bilder på.
 
 
Tillsammans med storebror, persern Hendrix.
 
Pamina
 
Tatyana (aka Tanja)
 
Mycket hinner hända på kort tid.
 
 
                   
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Kort uppdatering

Jag planerar för fullt och letar hanar till både Majken och Pina. Men först ska dom göra tester, bla HCM-tester i april. Pina ska även göras klar för avel, med allt vad det innebär.

Till veckan fyller Ella otroliga 5 år och samma dag blir Operakullen 2 år.
 
Ella, nyfödd.
 
Operakullen, en vecka gamla.
 
Jag har förberett några inlägg - som det där varje kull får sin låt till sitt tema. Annars har jag långa perioder då jag inte är på datorn. Men det går alltid att nå mig, antingen att ringa eller att maila.
 
 
Spara
Spara

Änglakullen

Marussias första kull föddes samma dag som hon fyllde 2 år. Jag hade tidigt bestämt mig för detta tema och även om alla änglar fick nya namn, i samband med flytt, så gillar jag fortfarande de namn de fick av mig.
 
Pappa heter Belllman
 
o mamma är Marussia.
 
Shekinah (Kiara). Hona, f 23.
Ängel av enhet och ovillkorlig kärlek. Friar dem som är fast i rädsla och inspirerar till rättvisa, harmoni, sanning och integritet. (Plånbokskort; HOPPET).
 
Anael (Lufsen). Hane, ns 24.
Ärkeängel av romantisk kärlek, passion och romans, skönhet, konst och musik samt frågor som rör försoning och acceptans. (Plånbokskort; KÄRLEK).
 
Galgaliel (Lady). Hona, f 09 23.
Ängel över energi och vibration. Hjälper oss att upplösa blockeringar och ger glädje under grå dagar. (Plånbokskort; GLÄDJE).
 
Michael (Picasso). Hane, n 24.
Miraklens ärkeängel. Stöttar under svåra tider, inspirerar till mod, sannfärdighet, tålamod, kärlek och kreativitet. (Plånbokskort; STÖD)
 
Raphael (Finkel). Hane, ns 09 24.
Helandets ängel. Inspirerar till glädje, vänskap, humor, älskvärdhet, kärlek och kreativitet. Uppmuntrar oss att bli dem vi innerst inne är. (Plånbokskort; MIRAKEL)
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Fashionkullen

Detta var Jivaras tredje och sista kull. Det blev 4 st kattungar (men två var missbildade).
 
Pappa heter Adik
 
o mamma är Jivara
 
Dolce. Hona, ny 24.
 
Gabbana (Theo) (bilden är tagen aug 2012), hane, n 09 23
 
Nog syns det att Dolce och Theo är syskon alltid. Detta är faktiskt Theo, även om man kan tro att det är Dolce.
Kattunge nr 3 fick namnet Chanel. Tyvärr föddes Chanel missbildad.
 

Kattunge nr 4 fick namnet Chapurin, en rysk modeskapare.Tyvärr föddes även Chapurin missbildad. 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Ella

Ella vill fortfarande vara med på bilderna när vi fotar kullen varje vecka. Så här kommer bilder från januari och februari och jag har suttit och lekt lite med olika inställningar, jag försöker lära mig att bearbeta bättre i RAW.
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Bilkullen

Här blev det 4 honor och 1 hane, men jag ville ändå behålla det tänkta temat, nämligen snabba bilar.
 
Pappa kallas för Alex.
 
o mamma är Jivara
 
Här är kullen nyfödd
 
Marussia, n 23, hona. 
 
Marussia är en rysk sportbil och uttalas något mittemellan Marusja/Marussia där betoningen ligger på "ru".
 
Bugatti, n 23, hona.
Lite information och bilder på Bugatti, som är ett franskt bilmärke.
 
Ferrari (Smilla) (här har jag varit fräck o lånat kortet från mattes instagram när Smilla blev 8 år ), n 23, hona.
Lite information och bilder på Ferrari, som är ett italienskt bilmärke.
 
Triumph, enda hanen, n 09.
Lite information och bilder på Triumph, som är ett engelskt bilmärke.
 
Vid sin första utställning.
 
Lamborghini (Tussan) (kortet är taget för 6,5 år sen), n 23, hona.
Lite information och bilder på Lamborghini, som är ett italienskt bilmärke.
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Vänskapskullen

Något jag har funderat på ett tag men som jag inte har haft tid med tidigare, är att försöka hitta passande musikvideo till respektive kull.
 
Vänskapskullen har alla namn som betyder vän, på olika språk. Här är det blandande åldrar på korten.
 
Pappa kallas för Simba
 
O mamma är Jivara
 

Sakhi är sanskrit, hane ny 24.
 
Vinur (Findus) är isländska, hane ny 24.
 
Mellon kommer från "Sagan om ringen", hane n 23.
 
Podruga är ryska, hona ny 23.
 
Här är dom bara en vecka gamla.
 
 
 
Så då var det rätt logiskt att det skulle bli denna låt jag tänkte på när jag hade bestämt temat. Vänner som håller ihop.
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

RSS 2.0