De senaste åren

har jag skrivit ett inläg om julens faror för katt (finns såklart för hund oxå). Lättaste sättet att hitta dom inläggen är nog att gå till kategorin "Värt att tänka lite extra på".
 
                                  
 
Här finns ett inlägg om växter o livsmedel som inte är bra för katten.                                          
Ett inlägg handlar om vanliga krukväxter som kan skada din katt.
                     
              
 
Mat som kan vara dödlig för ditt husdjur.
                   
 
Giftiga växter för katten (från Agria).
                      
 
Nedanstående text är lånad från Allas.
Ordna en lugn och säker jul för katten

 

En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskilt utrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.

 

Katternas skadetopplista

 1. Julväxter och liljor– katten smakar gärna på välluktande växter. Flera är giftiga för katten och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge livshotande njurskador. Se hela listan på agria.se Andra giftiga julväxter.
 2. Paketsnören och glitter – om katten tuggar i sig snören kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen. Det krävs kirurgi och normalt måste tarm tas bort men det är inte alltid katten klarar sig. Lek gärna med katten men ta bort alla snören när du inte har uppsikt.
 3. Glykol – den söta glykolen kan vara frestande att smaka. Om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt
 4. Levande ljus – en svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ.
 5. Julgran och granvatten – katten kanske gärna klättrar i granen – se till att den är säkert fast och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.
                                      
                                 
 
Nedanstående text har jag lånat från SVERAK.

Visst är juletid en härlig tid - men den kan också vara farlig för våra husdjur.

Vi tänder ljus, slår in paket och tar in växter i hemmet som vi i vanliga fall inte har hemma - det finns en del för oss kattägare att tänka på!

 

Tillsyn minst två gånger om dagen...
Alla firar inte jul hemma och har kanske inte möjlighet att ta med sig katten till julfirandet. Om du lämnar katten hemma - tänk då på att katten ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Om katten följer med dig på resan bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen.

 

Levande ljus
Levande ljus är vackert - tänk på att aldrig lämna ett tänt ljus obevakat och glöm inte att släcka, både för katten och för din egen skull.

 

Grönt kan vara farligt skönt
Ja visst är det härligt med blommor av olika slag - men för en kattägare gäller det att hålla koll. Många katter tycker om att tugga på blommor och då ska man tänka på att flera av de kruk- och lökväxter vi har i juletid kan ha irriterande växtsaft och till och med vara giftiga. Placera dem så att katten inte kommer åt.

Detta gäller julstjärna, hyacint, amaryllis och många fler. Tänk på att liljeväxer och julrosor är mycket giftiga!

Misstänker du att katten blivit förgiftad - kontakta veterinär omgående för hjälp och rådgivning.

Julgranen kan vara en dröm för katten - har du en äkta gran ska du undvika näringsmedel i vattnet i julgransfoten eftersom en nyfiken katt kanske vill dricka. Om katten vill klättra i granen kan man förankra den (ståltråd fäst i krok mot tak eller vägg till exempel) så den inte ramlar omkull.

 

Julgranskulor och pynt
Tänk på att julgranskulor och annat pynt av glas kan gå sönder och katten kan skära sig.

 

Paketsnören, glitter mm
Många katter tycker att vanliga paketsnören är jätteroligt - men detta är ingen leksak. Snören, glitter, nystan... listan kan göras lång över saker som katten kan svälja och som kan orsaka stora skador i mun och tarmar.

 

Påsar och kassar
Kassar och påsar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse - klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar.

Låt aldrig katten leka med och i plastkassar eller plastpåsar.

 

Julekök och julestök
Under julen bakas och lagas mat som aldrig förr. Se upp med varma spisplattor och plåtar - katten kan få rejäla brännskador på tassarna.

Julmat och godis är gott - det kanske även katten tycker - men det finns en del mat som kan orsaka stora problem för katten:

 • Julskinka - feta kanter är inte nyttigt för katten. Häng ut svålen till fåglarna istället.

 • Lök eller mat med lök (till exempel köttbullar) - ska katten aldrig äta! I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.

 • Revbenspäll och andra ben - små benrester kan fastna i matstrupen och kan vara livsfarligt för katten.

 • Nötter och nötskal - kan vara vassa och ibland så små så katten kan få in dem i munnen.

 • Russin och vindruvor - är inget för katten och kan i värsta fall orsaka njurskador.

 • Choklad - är giftigt och är absolut inte något godis för katten.

 

Fyrverkerier
Många av våra sällskapsdjur reagerar kraftigt på fyrverkerier och smällare. Om din katt är orolig kan du prova att låta den vara i ett rum utan fönster. Distrahera den genom att leka med den, spela musik på hög nivå eller liknande.

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Jag känner mig

stolt, glad, hedrad och tacksam. En köpare (från en av Marussias kullar) har idag kommit till Umeå för att titta på Fjärilskullen (som blir 3 veckor imorgon) och så for vi hem till oss för att även titta på Jennys kull, 5 veckor idag.
 
Denna familj kontaktade mig tidigt i början av året och ville köpa en till katt från mig - och det gör mig så glad och tacksam.
 
Jag vet att Yin har det väldigt bra hos familjen i fråga och nu blir det snart en fjäril som flyttar hem till dom. Dock vill jag avvakta lite så att vi (jag och fodervärdarna) får se lite mera av deras personligheter innan det blir klart vem som flyttar till Lycksele. Jag passade på att ta hjälp av familjen med att fota Fjärilskullen (en dag i förväg) men även Jennys kull.
 
Imorgon är jag upptagen hela dagen så det blir först på torsdag som jag har möjlighet att bearbeta bilderna.
 
Tusen tack för all hjälp idag och så himla trevligt att träffas igen. Hoppas att hemresan gick bra.
 
Min telefon skickas nu in för service o under tiden har jag en gammal telefon. En telefon som är väldigt seg och som jag inte vill installera bla Instagram på.
 
Under tiden min telefon är på service kommer jag försöka uppdatera lite mer flitigt här på bloggen.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Bonusbild

Ibland har man tur o får till en så härlig bild.
 
 
Spara

Vackraste Ella

Ella var med när vi tog fram studion nu i veckan. Hon är en vädligt duktig mamma som gärna vill ha koll på sina små.
 
 
Vacker är Ella oxå, här är några bilder från fotograferingen. Det märks faktiskt inte så tydligt att hon har kull. Pälsen är visserligen lika kort som vanligt, men ändå i fint skick.
 
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullen är 2 veckor

och det har hänt en hel del med dom. Jag har valt att inte släpa med mig studion till Majkens kull utan jag har bara den vanliga kameran och den vanliga externa blixten. Tyvärr märks det på bilderna av Frigga, som är svart solid med lite vitt. Det är svårt att få till en riktigt bra bild på henne, så att det inte bara blir en svart klump.
 
Eftersom det har tagit lite tid att bearbeta bilderna kommer därför väldigt många bilder nu istället.
 
 
Då jag inte träffar Majken o kullen varje dag så tog jag det lite lugnt i början, jag är väl inte helt nöjd med bilderna men jag vill inte stressa Majken.
 
Först hälsade jag, som jag alltid gör på Majken o Wendella. Vi lade upp båda kattmammorna i soffan och så låg dom där hela tiden vi fotade. Majken är så söt, man ser att hon sträcker ut tassen på några kort.
 
Wendella är helt underbar, vilken utstrålning och personlighet denna vackra - och väldigt snälla - dam har.
 
 Lycaena helle
 
 
Plebejus argus
 
 
Boloria frigga

 
Om man tittar på de första kullbilderna så ser man att Wendella ligger till vänster och Majken till höger.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen

Både Ella och Majken har bra mat, jag har tyckt att kattungarna hos oss (Jennys kull) har bra vikter, men Frigga var tyngre än Jennys kull, vid samma tillfälle.
 
Hos oss har kattungarna fått börja smaka på köttfärs. Minnie var den enda som i alla fall svalde det lilla vi gav i måndags. Det har varit en svårflörtad kull, vad gäller att äta köttfärs men igår fattade Minnie och Sacré-Coeur vad dom skulle göra. Nu är det bara kvar att övertyga Kit om att köttfärs är gott.
 
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 4 veckor

Status

Minnie Mouse

N 24

104

590

 

Sacré-Coeur

N 24

112

654

 

Kit and Clowder

N 24

114

575

 

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 2 veckor

Status

Lycaena helle

F (09) 23/24

128

320

 

Plebejus argus

N 09 23/24

122

356

 

Boloria frigga

N 09

117

381

 

Spara
Spara

Problem med mobiltelefonen

Jag har problem med min mobiltelefon o det har som aldrig varit rätt tillfälle att skicka iväg den, men nu är det ett måste då den inte funkar alls.
 
Tillsvidare har jag ett tillfälligt telefonnummer man kan nå mig på, 070-308 23 24.
 
Mest troligt kommer jag inte uppdatera på Instagram under tiden min är på lagning, men jag ska försöka vara flitigare på bloggen istället.
 

Inte helt oväntat....

Hagen hade glidit lite och självklart upptäckte Sacré-Coeur det och försvann ut, tätt följd av Minnie Mouse. Men sen stoppade jag igen hålet så att inte även Kit and Clowder skulle kunna smita ut.
 
Det är så roligt att se kullen utvecklas och växa dag för dag. Dom blir modigare och modigare. Sacré-Coeur är - just nu - ledaren som hittar på allt bus. Tätt följd av Minnie Mouse, Kit and Clowder vill gärna tänka efter lite innan hon hakar på syrrorna.
 
Spara

Jennys kull är nu 4 veckor

och dom har börjat busa, tvätta sig och rent allmänt hitta på massa bus. Det är nästan alltid Sacré-Coeur som leder ligan, tätt följd av Minnie Mouse. Kit and Clowder är den enda som tänker efter lite.
 
Det är samma bakgrund på alla bilder, det är bara jag som inte får till rätt färg på varje kort.

Det händer alltid mycket så jag är noga med att skriva in i kalendern varje besök etc. Men det underlättar ju oxå om jag kan läsa i den varje dag.
 
När vi skulle fota veckobilderna så hade jag glömt bort att det skulle komma en spekulant, men det var ju lite tur för då fick dom oxå hjälpa till med fotandet.  
 
Stort tack för hjälpen och jag tror att vi får börja ha besökare varje gång veckobilderna ska tas, för oj vad det kommer att bli jäktigt att fota när vi numera bara är två som kan hjälpas åt.
 
När man ska fotas i studio, med extra starka blixtar, är det skönt med mamma nära.
 
Det råkade bli en extra bild på Kit and Clowder, men här är hon less.
 
Detta blev nog veckans bästa kullbild på ett väldigt busigt gäng.
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Jennyskull, treveckorsbilderna

Förra onsdagen kom jag hem från Cherokees förlossning tidigt på fm, o eftersom jag var ordentligt trött och ville få en tidig kväll valde vi att inte ta inte fram studion. Dessutom blev det bara några väldigt snabba kort på Jennyskull. Vi fick faktiskt dock till ett riktigt fint kullfoto.
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Presentation av Fjärilskullen

Precis som Jennyskull betyder Fjärilskullen väldigt mkt för mig. Dels är denna kull oxå en hyllning till min vän Jenny. Men det visar sig att Fjärilskullen passar även för fodervärdarna.

 

Johans syster, Emma, har illustrerat denna bok. Tryck på bilden om du vill beställa boken. 

Min fjärilsbok

 

Anna har tagit fram informationen om fjärilarna.

 

Detta blir en lång berättelse av de sista dagarna av dräktigheten, samt lite om förlossningen, presentation och många bilder.  Det började med att jag satt kattvakt två dagar när fodervärdarna jobbade. Majken var ganska obrydd och likaså även Wendella.

 
Jag hade tagit med mig lite material så att jag skulle kunna göra annat och Majken var gärna nära mig och även mitt lunchsällskap båda dagarna. Men Majken var inte långt ifrån Wendella heller.
 
Vackra, ståtliga damen Wendella som är 12 år gammal.
 
 
Dag 65 kom och jag jobbade med andra saker hemma. När Anna kom hem vid 17-tiden efter jobbet hade Majken väntat in henne. Jag kom till fodervärdarna kring 18.40 o Majken tydde sig till båda fodervärdarna (här Anna) men även till Wendella. Kort två är taget av fodervärdarna.
 
 
 
Kattunge nr 1, Lycaene helle, var stor och tung, vägde 128 g. En sköldpadda, ev med vitt. SIB f (09) 23/24.

Lycaena helle (violett guldvinge)

Den violetta guldvingen är en liten dagfjäril som lever på slåtterängar och strandängar. Vingarnas ovansida är violetta på brunorange botten. Larverna lever på en växt som heter ormrot.

 

Den violetta guldvingen var förr vanlig i det traditionella, småskaliga jordbruket med fäbodvallar och regelbunden slåtter på blomrika ängar. Den klarar sig inte alls lika bra i det storskaliga moderna jordbruket, där traditionella metoder att hävda ängar har upphört.

 

Arten är därför starkt hotad i Norden och finns bara på ett fåtal lokaler i Sverige. En sådan plats är Holmön utanför Sävar i Västerbotten.

 

Artnamnet är taget efter Helle i den grekiska mytologin. Hon var dotter till molngudinnan Nefele.

 

 

Kattunge nr 2, Plebejus argus, vägde 122 g. En svart hane, med vitt. SIB n 09 23/24.

Plebejus argus (ljungblåvinge)

Ljungblåvingen är en ganska vanlig liten blåvinge som trivs i alla slags magra öppna skogsmarker, t.ex. tallhedar och hällmarker. Hanarnas vingovansidor är vackert blå med svarta kanter, medan honorna är bruna.I Sverige förekommer ljungblåvingen från Skåne och upp till Västerbotten.

 

Larverna lever på ljung, odon och olika ärtväxter. Larverna utsöndrar en söt vätska som svartmyror gillar. Svartmyrorna tar därför hand om blåvingarnas larver, vårdar dem och försvarar dem mot rovdjur – trots att fjärilslarven äter upp myrornas egna ägg och larver!

 

I den grekiska mytologin var Argus en jätte med hundra ögon.

 
 

Eftersom Majken hade en jobbig förlossning samt att jag upplevde henne lite värksvag skulle vi precis fara till Vännäs när kattunge nr 3, Callohrys rubi, SIB d, en vacker röd hane kom. Vi fick torka av honom och även bädda in Majken, bebbar och bur ordentligt så att det inte skulle bli kallt.

 

Väl i Vännäs fick vi veta att Majken bar på en till kattunge, som oxå föddes naturligt senare. Veterinären upptäcker att Rubi har gomspalt så vackra Rubi fick somna in där. Veterinären behandlade Rubi väldigt värdigt och med stor respekt hela tiden. Medan Rubi fick sin spruta smekte jag honom hela tiden. Rubi vägde vi inte.

 

Callophrys rubi (grönsnabbvinge)

Den lilla grönsnabbvingen är den första dagfjärilen som kläcks på våren. Den är bara drygt 2 cm bred och vingarna är vackert smaragdgröna på undersidan.

 

Grönsnabbvingen trivs i många olika miljöer, bara det är soligt och varmt. Larverna lever bland annat på blåbär, lingon och tranbär. Grönsnabbvingen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet förutom i fjällkedjan.

 

Kattunge nr 4, en solid hona med två vita fläckar, vägde 117 g. SIB n 09.

Boloria Frigga (Friggas pärlemorfjäril)

Friggas pärlemorfjäril förekommer på torvmossar i hela Norrland. Larverna lever på hjortronblad. Vingarnas ovansidor är orange med svarta markeringar, medan undersidan är vackert tecknad i olika roströda nyanser.

 

Friggas pärlemorfjäril kan variera ganska mycket i utseendet. De blir mörkare i färgen ju längre norrut man kommer – i norra Lappland är de nästan helt svarta!

 

I den nordiska mytologin var Frigga härskarinna i Asgård och maka till Oden. Hon var synsk och hade vetskap om alla människors öden.

 
Hemma och Majken gör precis som mamma Ella, dvs hon vill gärna ha sina småttingar så nära som det bara går. Gärna ha matskålen så att hon står och äter medan kullen är gömd under henne. Här har vi precis kommit hem från Vännäs och Majken väljer att bo i transportburen, precis som Ella gjorde med bla Majken den första tiden.
 

Kullbilder då dom är 5 dagar samt två bonusbilder på duktiga Wendella som har så bra koll på kullen o kollar att allt går rätt till samt även tömmer dom vid behov.

 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Väldigt oväntat men ändå inte

När Jennyskull föddes såg det ut som tre svarta hanar, men jag har lärt mig att ev svullnad på honor kan gå ner, så jag har väntat ett par dagar med att kolla upp kön ordentligt. Sen kom Majkens kull och veckan efter det kom en till kull, som jag oxå var kattmorska hos.
 
Jag har kollat rumporna och lagt ut fråga på facebook och av det sista blev jag inte så mkt hjälpt, utan det var väldigt olika svar.
 
Jag har som sagt kollat rumporna och även jämfört mot de andra i kullen och allt eftersom tiden gick blev jag osäker på om det verkligen var tre hanar.
 
I rumporna såg dom ut som honor men om jag tittade på vikten och framför allt på Sacré-Coeur så kunde jag inte få det till att det skulle vara tre honor.
 
Jag har jämfört med Marussias kull, Operakullen, där pappa till Jennys kull är född. Don Magnifico (aka Dylan) var när han flyttade vid 13 veckor tyngsta hanen jag har haft. Blir intressant att se denna kull, för dom är inte ens 4 veckor och Sacré-Coeur har redan passerat 600 g. Inte ens Dylan var så stor vid samma tidpunkt.
 
Susanne var hit i fredags och hon blev inte heller riktigt klok på om det var han, hon, hen ell den/det. Skönt man inte är ensam om att fundera.
 
Jag frågade därför Sara Björk (som har britter) o de kom och tittade o ganska fort blev beskedet att det är verkligen tre honor vi har! Tusen tack för hjälpen Sara!
 
Inte ens min största hona Yin var så här stor vid samma tillfälle! Undrar hur stora dessa tre tjejer kommer att bli och undrar vad Ella har för specialgrädde hon matar sina "småttingar" med.
 
The Phantom of the Opera byter därför både kön och namn och kallas numera för Minnie Mouse.
 
Bildresultat för mimmi pigg
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Idag fyller Yin 5 år

Ett stort, stort grattis till Yin.
 
Våra tankar går till Sunny (Yang) som tidigare i år vandrade över Regnbågsbron.
 
Yin o Sunny var länge "mina" största kattungar som fötts, de vägde 131 och 127 g. Dom föddes i kull 5. 
 
I kull 7 föddes en hane som var tyngre än Sunny. Dylan (Don Magnifico) vägde 128 g när han föddes. I kull 9 (Marussias sista kull) kom två kattungar Scott Addict och Pina (Pinarello Dogma) som oxå vägde 128 g. Kull 11 föddes en hona, Lycaena helle, som oxå vägde 128 g.
 
Men hittills är Yin den tyngsta kattungen som har fötts hos oss och när jag hälsade på henne hade jag kunnat tro att det var en hane som jag såg.
 
Det blev bara två kattungar i denna kull men oj vad den var busig. Den var då den busigaste kullen som jag har fött upp. Bla får jag upp ett minne av att Yin klättrade upp på datastolens nackstöd och hoppade rakt över till gardinen. Sunny var inte sen att haka på.

 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullens vikter, en vecka gamla

Allt släpar efter mig tyvärr, men här kommer i alla fall vikterna för Fjärilskullen.
 

Namn

Födelsevikt

Vikt 1 vecka

Status

Lycaena helle

128

214

 

Plebejus argus

122

250

 

Boloria Frigga

117

254

 


Nu börjar jag ta emot spekulanter

då kattungarna har börjat vara mera aktiva etc. Så hör av er så bokar vi in en tid. Antingen på mail (deltaskatter@gmail.com) ell via telefon; 070-831 87 31.

Jag har tyvärr problem med mobilen och ska skicka in den på lagning till veckan, så det är kanske lättast o säkrast att nå mig på mailen.

Kullen växer och frodas o Ella har väldigt bra mjölk till alla tre. Så här små var dom för 2,5 vecka sen. Tiden går så fort, nu är det mkt bus som gäller och om man tittar på mitt instagramkonto (deltas.katter) kan man bla se att Sacré-Coeur gick ut från hagen igår.
 
Spara

Vikter på Jennys kull, 3 veckor

Det har varit en väldig intensiv vecka för mig och jag har varit kattmorska hos S*Fairlines. Detta var Cherokees tredje förlossning och själva öppningsfasen var väldigt lång. Hon kämpade tappert på och till slut så kom kullen. Mer info kommer att finnas på Carinas sida sen. Jag kom hem vid 10 imorse och gick direkt i säng för ett par timmar.
 
Det är magiskt att få vara med som kattmorska och nästa kull som jag hoppas kunna vara med på kommer första veckan i december. Men sen blir det paus ett tag för mig.
 
Vi har idag fotat Jennyskull, 3 veckor o en dag gamla. Eftersom jag har varit borta ett tag valde vi att fota mot samma bakgrund som förra veckan. Tills nästa vecka ska jag ta fram studion med bra blixtar och bra bakgrund.
 
Fjärilskullen fotade jag i måndags, då var dom 5 dagar, och jag trodde att jag skulle hinna bearbeta korten på dom, men eftersom jag for iväg redan i måndagskväll så blev det inte så.
 
Jag har lite saker att göra men jag kommer att försöka bearbeta bilderna på både Jennys kull och Fjärilskullen så fort jag kan.
 
Detta är en helt otrolig kull, Ella måste ha bra mjölk. I snitt går dom upp varje dag mellan 10-30 gram. Jag för statistik över mina kullar och jag har aldrig haft en kull som vid tre veckor har vägt så här mkt.
 
Eftersom jag har haft jour som kattmorska så har jag inte haft tid att ta tag i detta med könen på kullen. Därför står det fortfarande två namn på kattunge nr 1. Jag har tittat o är fortfarande lite osäker, så jag har tänkt ta hjälp av en annan uppfödare som har haft fler kullar än mig.
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 3 veckor

Status

The Phantom of the Opera/Minnie Mouse

N 24

104

491

 

Sacré-Coeur

N 24

112

525

 

Kit and Clowder

N 24

114

486

 


Storstäderna fyller 3 år

Hipp hipp hurra för idag fyller Storstadskullen 3 år.
 

 
 
Några bilder från deras uppväxt hos oss.
 
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara

Vikter på Jennys kull, 2 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 2 veckor

Status

The Phantom of the Opera ell Minnie Mouse

N 24

104

379

 

Sacré-Coeur

N 24

112

408

 

Kit and Clowder

N 24

114

374

 


Tvåveckorsbilderna på Jennyskull samt jour som kattmorska

Det har varit mycket förra veckan, dels föddes Fjärilskullen (jag har tagit några kort på en nyfödd Fjärilskull, som jag hoppas ha tid att bearbeta) och sen fick vi ett väldigt tungt besked.
 
Denna vecka har jag jour som kattmorska, denna gång blir det hos S*Fairlines, där Cherokee väntar smått. Pappan till denna kull är min f.d avelshane Dylan, nu är han överskriven till fodervärden.
 
Jag är fortfarande lite osäker på könen i kullen, jag kommer ta tag i detta nästa vecka o kolla upp säkert. Den enda som har ett könsbundet namn är The Phantom of the Opera, så därför står det på dom bilderna även Minnie Mouse.
 
 
Det blev tre kullbilder och dom togs väldigt fort. Vi hade en korg bredvid bolådan och med ena handen höll jag fast kullen och med andra tröstade jag Ella, som var lite olycklig över att hennes bebbar var ute på egen hand.
 
 
Eftersom det har tagit sån tid att få till bilderna tänkte jag lägga upp två bonusbilder oxå.
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Blocket: Skilj på annonser för ras- och huskatter

Det är hög tid för Blocket att skilja på annonser för hus- och raskatter! Vi har absolut inget mot huskatter, tvärtom. Men kattköpare ska inte betala för en raskatt om de köper en huskatt. Huskatter får gärna kosta en bra slant, men "varudeklarationen" måste stämma!

 

En katt som säljs med stamtavla innebär att uppfödaren förbundit sig att följa sin organisations regler och rekommendationer. Det innebär att man tar ansvar för sin djurhållning och följer reglerna för hur avel ska bedrivas. Man ska till exempel inte ta för täta kullar på en hona, avla på sjuka katter eller de som har ärftliga defekter. Finns hälsoprogram för rasen ska det följas. Uppfödare som inte följer reglerna riskerar att uteslutas ur förbundet.

 

 • En katt utan egen stamtavla är ingen raskatt - det är en huskatt!
 • Bara för att en kattunge är långhårig är det ingen "skogskatt".
 • En kattunge som har flera raser i sig är inte en "bättre" raskatt.
 • Det finns inga raser som heter Ragamese eller Skomali Dolls!

 

Texten "Följer Sveraks regler" står det ofta i annonserna.
Men det innebär inte bara att kattungarna måste vara 12 veckor innan de får flytta hemifrån. Kattungen måste också vara vaccinerad och ID-märkt SAMT vara besiktad av veterinär inom sju dagar före köpet!

 

Kattungen måste också ha en stamtavla som är registrerad i ett officiellt kattförbund! Sverak, som ingår Fife, är det största förbundet i Sverige. Andra kattförbund är WCF, CFA och TICA.

Dela gärna bilden nedan och länka hit!

Godkända raser i Sverak
Sverak: Köpa raskatt
Sveraks regler för uppfödare
Birmaringen om Blocketannonser

Föreningar och organisationer som stöttar namninsamlingen: Birmaringen, Birmavänner, The Maine Club

 

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

My house, my cat, my rules ;)

 
 
Spara

Ibland blir det tungt

Allt är bra med katterna och kullarna, men inte med oss. Vi har tyvärr fått ett dödsbud ikväll och jag kommer att bearbeta bilderna, men jag vet inte när. Jag hoppas att ni har förståelse för att saker och ting kommer att stå stilla här ett tag.

Igår/inatt kom Fjärilskullen

dvs kullen mellan Majken och Dylan (S*Deltas Manipura och S*Deltas Don Magnifico).
 
Majken hade en jobbig förlossning. Kattunge nr 1, svart med vitt - just nu hona - vägde 128 g. Kattunge nr 2,  svart med vitt - just nu hane - vägde 122 g.

Sen hade Majken paus ett tag o när hon hade kämpat för att få fram kattunge nr 3 (röd hane) så hann jag bara hämta bilen innan kattunge nr 3 var född. Vi valde att ändå fara till veterinär då Majken var trött.

Väl hos veterinären kom nr 4, svart - vägde 117 g, med baktassarna först. De andra tre hade fötts med huvudet först. Här kollade vi aldrig könet, så vi får se om vi kan lista ut könet på nr 4.
 
Tyvärr upptäcktes att den röda hanen hade gomspalt så veterinären gav honom en spruta så att han snabbt somnade in. Jag var med Rubi hela tiden, smekte honom o tog avsked.
 
Förra gången jag fick gomspalt på en kattunge var 1990 och då tittade jag inte hur det såg ut. Jag har fortfarande svårt att tänka på att den kattungen fick leva ett halvt dygn innan vi for till veterinär.
 
Veterinären var så väldigt omtänksam och hanterade Rubi så otroligt fint. Det finns några bilder på instagram, bla en på Rubi.
 
Nu ska jag iväg till mina fodervärdar och titta lite närmare på Fjärilskullen.
 
Detta betyder att jag inte kommer hinna bearbeta korten på Jennyskull idag.
Spara
Spara
Spara

På väg till Majken

och jag kommer att uppdatera, dock bara på instagram, där jag heter deltas.katter. Vi får se om det bara är förvärkar ell om det är värkar.

Ett förinställt inlägg

Idag och imorgon kommer jag att sitta och kattvakta Majken. Hon är ju beräknad till denna vecka och även om vi inte tror att hon kommer föda idag så känns det nog tryggt för oss alla 3 att jag sitter där.

Jag tar med mig lite saker så jag har något att roa mig med de timmar jag sitter med Majken och Wendella. Bla ska jag ta med kameran oxå så jag kan fota lite bilder på systrarna.
 
Detta innebär att jag inte kommer att hinna lägga upp bilder på Jennys kull imorgon, förhoppningsvis på onsdag ell torsdag.

Vad gäller Jennyskull så har Ella fortfarande väldigt bra mat. Alla väger över 300 gram o Sacré-Coeur är tyngst av alla.Sacré-Coeur var oxå den som först öppnade båda ögonen helt och nu har även de två andra öppnat ögonen, dock inte helt.
 
Det råder lite delade meningar om könen i Jennys kull, så ev blir The Phantom of the Opera en Minnie Mouse. Vi får se lite längre fram helt enkelt.
 
Spara
Spara

Vikter på Jennys kull, 1 vecka

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 1 vecka

Status

The Phantom of the Opera

N 24

104

258

 

Sacré-Coeur

N 24

112

278

 

Kit and Clowder

N 24

114

277

 


Presentation av Jennys kull samt bilder, 1 vecka

Äntligen har jag kommit fram till vilka namn jag vill ha på kattungarna.
 
 
Jenny var en nära och kär vän och denna kull ville jag ge namn på olika saker som betydde mycket för henne o som jag förknippar med Jenny. Det har inte varit helt lätt att få med så mycket som jag eg ville ha o därför har det tagit lång tid att få fram rätt namn.
 
Dessutom har jag varit lite förvirrad över könen. Kattunge nr 1 var jag snabbt inne på var en hane. Ju mer jag tittade på dom andra två kattungarna tyckte jag att även dom var hanar. Dock ville jag jämföra med att hålla upp kattunge 1 och kattunge 2 och sen göra samma sak med kattunge 1 och kattunge 3.
 
Till det har då behövts en tredje person, tack till sonen som kom hem för att hjälpa oss med att hålla och jämföra.Så tillsvidare är alla hanar och alla är just nu n 24.

Ljuset till vänster fick jag från Carina och det ljuset är till kattunge nr 3, som tyvärr hade en öppen buk. Ljuset till höger fick jag av Scotts matte, ett par veckor före beräknad förlossning.
 
 
 
 
Kattunge nr 1 har fått namnet The Phantom of the Opera, en underbar musikal.
 
 
 
 
 
Kattunge nr 2 har fått namnet Sacré-Coeur. Fotot är taget av Jenny. Sacré-Coeur betyder Heliga hjärtats basilika.
 
 
 
Kattunge nr 3, som tyvärr hade en öppen buk, har fått namnet One in a million.
 
 
 
 
Kattunge nr 4 har fått namnet Kit and Clowder.  Kit and Clowder är ett företag där man kan gå kurser och lära sig olika färgläggningstekniker. Dessutom betyder clowder en samling katter, och katter gillade Jenny verkligen.
 Bildresultat

 
 
Två kullbilder blev det oxå.
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

S*Deltas Don Magnificio,

ell Dylan som han kallas i dagligt tal, har nu kastrerats o övergått till fodervärdarna.

Dylan har fått träffa 4 honor och alla 4 är dräktiga. En kull har redan kommit, det är Jennys kull, och nästa vecka kommer Majkens kull.
 
V46 kommer en kull hos Carina och i början av dec kommer sista kullen, som dock inte har någon hemsida riktigt ännu. Det ska bli kul att få följa Dylans avkommor och kanske kunna jämföra lite.
 
Det här är ett kort jag fick av fodervärdarna då Dylan hade sista honan på besök. Dylan hade aldrig legat och gosat med de andra honorna, men denna hona blev han nog lite kär i.
 
Lite kul oxå att se hur dom verkligen ligger nära varandra och jag kan inte ens förstå hur dom lyckades tränga sig ner i samma transportbur.
 
Följande kort är tagna när jag lämnade Dylan efter kastreringen. Lite vinglig och husses famn är bra.
 
Tack Johan och Bea för att ni har tagit hand om Dylan så bra.
 
 
 
 
Spara
Spara

Vikter oktober 2016

För ett tag sen vägde jag katterna men har glömt att skriva upp det här. Sakta men säkert börjar vi få ner Marussias vikt o det är skönt! Jag har inget bestämt slutmål för henne, men gärna lite till. Även Sakhi o Dolce kan må bra av att gå ner lite i vikt.
 

Sakhi

Knappt 5,6 kg

Marussia

Drygt 4,6 kg

Dolce

3,7 kg

Ella (dräktig)

Drygt 5,1 kg

 

RSS 2.0