Trevlig valborg

Med en gammal (men oj så vacker) bild som Linda Karlström har tagit så önskar vi er alla en riktigt trevlig valborg! Kortet är taget 2010 men visst är hon helt otroligt vacker och titta på hennes maffiga krage!!! 
 

Ny omgång hos fotografen

Igår tog jag och yngsta sonen med oss Sakhi och Marussia för fotografering hos fotografen Maria Westling. Det blev en svettig timme men jag tror o hoppas att det blev många fina bilder. Maria visade några stycken och hon lyckades fånga en superbra bild på Marussia och Sakhi tillsammans.
 
Maria var lite imponerad över hur snälla/lydiga katterna var och jag måste säga att ordet "vänta" är ett otroligt bra ord att lära katterna. Jag använder det en hel del, som hos veterinären, vid fotografering, ibland när de ska få godis etc.
 
Marussia är inte så förtjust i kameran, hon gör exakt likadant som Jivara, dvs vänder sig bort. Så att få henne att stanna kvar och titta på Maria var inte helt lätt. Men det blev en del fina bilder där också. Vi försökte även få några bilder där båda satt tillsammans men Marussia envisades med att bara ligga när Sakhi satt upp. 
 
 Jag har sagt till Maria att det inte är någon brådska med bilderna eftersom jag och mannen åker bort en vecka i maj. Sen återstår det att kunna välja bland alla fina bilder. Ett trevligt nöje men ack så svårt - så var det i alla fall förra gången. 

Kastrera din katt

Jag är emot att ha utekatt, men om man absolut släpper ut katten ska man kastrera katten. Här är ett räkneexempel på vad som kan hända.

Vi antar att en hemlös honkatt blir dräktig av en förbipasserande okastrerad hankatt som kanske smitit ut från sitt hem eller har en oansvarlig ägare.

Eftersom honkatten är hemlös så överlever bara 2 kattungar, en hona och en hane. (Vanligtvis föds det 3-6 kattungar i en kull.)

Om alla honor plus den första honan fortsätter få kullar 2 gånger om året med samma utkomst (en hona och en hane) så får det detta resultat:

Första året: 7 katter
Andra året: 25
Tredje året: 121
Fjärde året: 505
Femte året: 2 041
Sjätte året: 8 185
Sjunde året: 32 761
Åttonde året: 131 065
Nionde året: 524 281
Tionde året: Över 2 miljoner katter

En kastrerad katt kan göra stor skillnad.
Kastrera mera! ♥

Umeås utställning, april 2013, dag 2

Jag hade med mig Sakhi på lördagen men på söndagen var Ella själv. Inte så kul att ha en stor bur och vara ensam. Här ligger hon i ett hörn och sover. Vår fina busiga prinsessa.
 
Jag har inte haft tid att bearbeta korten ännu utan tog bara dessa två, till att börja med.

Jag som skulle jobba

 
med massa annat viktigt jobb, istället fastnade jag i utställningsmappen (från Umeå-utställningen). Så nu har jag sorterat och ska börja skicka ut korten till ägarna. Kom ihåg att det enda jag vill är att man hänvisar till hemsidan, www.deltaskatter.nu.
 
Jag tycker det är så himla kul att få se kort från utställningar. Även om man inte har varit med så kan man få se bilder på fina katter. Tyvärr missade jag helt att fota några katter på denna utställning och det händer ibland...  
 
Jag fotade tex bara några få kort på Ella i buren, på söndagen. På lördagen fotade jag inte alls och Sakhi har jag inte ens något kort ifrån. Sakhi saknade nog Marussia och tyckte att Ella var för liten för att gömma sig bakom.  
 
Några katter missade jag som sagt att fota och några katter tyckte det var lite jobbigt att komma fram ur buren så några har jag fotat i buren. En del har jag fotat framme hos domaren, det började jag med på söndagen.
 
Jag har varit på en utställning (i Sundsvall, tror jag) där en domare hade alla sibbar. Det var så otroligt intressant och lärorikt, för man lär sig mycket genom att lyssna på en bra domare. En domare som dels förklarar för utställaren men även vänder sig till publiken och berättar för- o nackdelar med katten. Det enda som blir negativt med att en domare har alla sibbar är ju att det blir få sibbar i panel.
 
Något som ytterst sällan slår fel när jag ska jobba framför datorn är att Sakhi kommer och vill upp i famnen. Det är absolut inga som helst problem om jag bara slösurfar etc, men just när jag jobbar på riktigt så passar det inte så bra alla gånger.
 
Han brukar tom lägga sig ner bredvid mig så att jag åtminstone ska se att han finns där och vill upp i famnen. Ibland försöker han tom hoppa upp direkt. Min fina solstråle!!
 
Denna vecka är ganska fullbokad för mig och jag kommer inte att ha tid att börja bearbeta korten denna vecka. Sen har jag kort från fler utställningar som jag inte har bearbetat. Tiden räcker inte till och även om sjukdomsproblematiken har blivit bättre är det inte helt bra.

Avel med framgång

För ett bra tag sen (november 2012) gick jag en kurs som heter Avel o framgång. En väldigt trevlig och väldigt lärorik helg och jag kan varmt rekommendera denna kurs.
 
Vi fick diplom när kursen var slut men det har varit mycket omkring mig (bla sjukdomar) som har gjort att det har tagit tid men nu har jag äntligen scannat in diplomet.

Det finns kattgårdar

och så finns det kattgårdar. Jag var väldigt nöjd med vår kattgård - är fortfarandet det - men önskar att vi hade kunnat ha något liknande.
 
Titta HÄR så ska ni få se en helt underbar kattgård. En helt underbar film och det är helt underbart att se katterna när de släpps ut för första gången.

Önskar er en trevlig helg


Det går att träna katter också

I detta fall en ung katt på bara 8 månader. Härligt att se eller hur!
 

En konkurrent

Jag har flera ggr berättat om hur Sakhi alltid kommer till mig när jag pysslar. Denna gång var han lite sen så Dolce (som man bara ser ryggen på här) hade hunnit ta bästa platsen. Det är så mysigt att sitta och pyssla och då och då klappa katterna.

Ute i kattgården

Katterna är mer och mer ute i kattgården och Sakhi älskar den, han kan sitta flera timmar. Det gäller mao att tänka sig för innan man släpper ut honom, för han kommer inte in frivilligt. Inte ens om vi försöker locka med godis.
 
En bild på alla 4 katterna, Ella sitter på en stol nära bordet.
 
Linslusen Ella, med Sakhi i bakgrunden på första kortet.
 
Underbara Marussia, som verkligen inte är en linslus. Hon är tvyärr svårfotad, på så sätt att hon undviker kameran.
 
Pälsklingen Dolce
 
och min fina prins Sakhi.
 
Detta är kanske inte det bästa kortet men såhär sitter han gärna.
 

Vilken helg!

Vilken helt underbar helg det har varit. Stort TACK till alla trevliga kattmänniskor jag har träffat i helgen och sibbe-gänget (från Kiruna till Sundsvall och tom en från Östersund) vad trevligt vi har haft när vi har suttit tillsammans och surrat och skrattat (o tom gråtit av glädje).
 
Jag som hade bestämt mig för att ställa Ella i Umeå, på hemmaplan, skulle få bli årets första och sista utställning för henne. Nu har jag bestämt mig för att ställa i Skellefteå, trots att syrran Doris Day kommer dit.  Eventuellt får även Ella åka med till Finland i sommar.
 
Jag for i fredags till utställningen och jobbade och slet ett par timmar med att fixa allt som ska fixas. En stor eloge till alla medlemmar ("järngänget") som orkar att ro detta jätteprojekt i land och som även tar ledigt från jobbet.
 
Sen föjde jag med Elvis (Ellas kullbror) matte o husse när de kom till stan för att hämta en omplaceringskatt, som uppfödaren Kicki, har hjälpt till att placera om. Förutom att se fina Migli fick jag även se otroligt maffiga "Julle" o Nova som bor hos Kicki.
 
Dessutom hann vi se Uteha (som bor hos Marie) en snabbis innan det var dags att fara hem. Väl hemma väntade Karin med fina tjejen Grace och Elvis matte/husse kom in en snabbis för att titta på våra katter. Dolce charmade nog bäst tror jag.
 
I lördags hade jag med mig Sakhi för jag hoppades att han skulle ta sitt cert och därmed bli stoppad i Sverige. Så skedde också och jag är så nöjd. Fast Sakhi saknade nog Marussia, för han är van att kampera med henne på utställningar. Jag hade bara anmält Sakhi en dag så han fick vara hemma idag.
 
Ella mötte som sagt syrran Doris Day och domaren tyckte att tjejerna var väldigt jämna. Det som gjorde att Doris (5 dgr äldre) fick EX1 (o Ella EX2) var att Doris hade lite längre päls. Domaren blev dock väldigt förtjust i Ellas färg och gick iväg med henne för att visa henne för några domare. Men så är Ella, vad jag vet om, den första blåguldsibben född i Sverige.
 
Idag var Ella själv och denna domare blev väldigt förtjust i hennes päls, däremot sa hon inte så mycket om färgen. Om hon har sett blåguld på sibbe tidigare vet jag inte.Även om man är själv i sin grupp är det långt ifrån säkert att man får certifikat bara pga det. Nu blev det dock inga problem så idag blev det CAC för Ella.
 
Det har varit en ovanligt kall helg i lokalen och att sitta i informationen/entrén båda dagarna har varit jobbiga o kalla! Idag blev det lite strul för Ella skulle upp som katt nr 15 så jag fick springa ifrån mitt pass för att kunna bära fram henne. Klockan 9.41 var Ella tillbaka i sin bur och jag satt vid informationen igen. Så idag gick det snabbt för sibbarna.
 
Jag räknade lite snabbt igår och fick det till 37 anmälda sibbar samt att det även var två st Nevor. Det har inte blivit så många kort som vanligt men jag tror o hoppas att jag har fått kort på alla. En katt var lite trött och blyg så han fotade jag inte alls i helgen.
 
Stort GRATTIS till alla fina resultat bland sibbarna o nevorna. Måste ju berätta att vackra Orianna, som bor hos Susanne, blev BIS både igår och idag! GRATTIS!!!

Underbara Dolce UPPDATERING m burrad

Ibland hittar man Dolce i handfatet. Då sitter hon och ser så söt och charmig ut, som bara hon kan göra. 
 
Önskar er alla en riktigt trevlig helg och om ni har tid/möjlighet kom gärna förbi och titta på utställningen. Sakhi ställs bara ut på lördagen medan Ella är där hela helgen.
 
Jag o katterna sitter på burrad E, mittemot en Royal Canin-monter. Det finns många sibbar på rad E o F. Som sagt kom gärna förbi och säg hej!
 
Kl 9:00 - 17:00 i B-hallen på Umeå Arena.

ENTRÉ: Vuxna 50:-, barn (7-15 år) 20:- och familj 120:-

 
 
 

Två badade katter

I helgen har Sakhi o Ella badats. Sakhi, som inte tycker att detta är så jättekul, står för det mesta tålmodigt kvar tills det är över. Lite prat o några få rymningsförsök men det blir även mycket att slicka mig på armen.  
 
Sakhi är verkligen min katt, han följer mig gärna överallt. Sitter jag och pysslar så ska han absolut vara nära, det bästa är ju såklart att ligga precis där jag ska pyssla.
 
Igår blev det annat pyssel också, en välbehövlig städning på övre plan. Såklart att alla katter måste följa med upp och kolla vad som händer, men Sakhi var den som stannade kvar längst. Här är en bild från igår.
 
Ella, vår mycket bestämda unga dam, muttrade en hel del. Men hon var otroligt snäll även hon. Detta trots att detta, om jag nu räknat rätt, bara blev hennes 4e bad. Det var ju dock ett tag sen sist hon badade (i oktober). När jag höll på att skölja av henne ordentligt lade hon sig ner i badkaret. Vår underbara gosetjej.
 
Det blev senare än tänkt att bada katterna så vi provade att använda hårtork på både Sakhi o Ella. Sakhi, som kan vara en stor fjant ibland, tyckte inte det var så roligt men med godis går allt vägen. Ella, som är lite rädd för dammsugaren, klarade detta rätt galant. Kul att ha provat och jag kommer nog fortsätta använda hårtorken.

Fotograf Linda Karlström

När jag hänvisade till Linda i förra inlägget kollade jag in lite på hennes fotogalleri. Just nu har hon några bilder på några av våra katter.
 
Om du kollar här och sen tittar du på bild
nummer 9 en ung Marussia
nummer 20 Änglakullen som var nästan flyttklara 
nummer 21 Anael
nummer 22 är oxå en från Änglakullen men nu blir jag lite osäker om det Michael eller Shekinah (skulle behöva se svanstippen för att veta säkert)
nummer 23 en ung Dolce.
 
Jag kan verkligen rekommendera Linda också, för Linda är suverän på att fånga djuret när dom är dom. Dolce tex, så typisk uppsyn.
 

Fotograf Maria Westling

För ett tag sen var jag och fotade Dolce o Ella hos den lokala fotografen Maria Westling. Det gick snabbt o lätt att fota och Maria fotade o fotade. (Hon gör om hemsidan så försök igen om det inte funkar.)
 
Jag fick sen hem en länk med några bilder hon hade tagit, för det var ju bara de bästa hon lade upp. Om jag minns rätt var det drygt 120 bilder. En första utrensning och jag slutade på 80 bilder!! Efter ett par timmar senare var jag nere på 18 bilder.
 
Maria kommer förresten att stå på utställningen och fota samt sälja sin kattkalender. En kalender som gäller från maj 2013 till december 2014. Det är flera sibbar i kalendern och sen är ju resten av bilderna otroligt vackra också. Kan verkligen rekommendera att gå o fota hos Maria.
 
Köper man kalendern finns det på baksidan så att man får en gratis fotografering inom Umeå-området. Funderar på att kanske fota Sakhi hos Maria under helgen.
 
Bara att välja ut vilka bilder jag lägger upp här var inte lätt att välja på!
 
Jag börjar med en bild på Dolce som är så Dolce. Vackra, charmiga, underbara och helt oemotståndliga Dolce. Detta är Dolce i ett nötskal!
 
Ella, ja vad ska jag säga om detta charmtroll, denna underbara högt älskade lilla bustjej.
Sen är det bara att konstatera att vi kommer skaffa plexiglasskiva. Tänk så läckra kort det kommer bli med kattungar.
 
 
Båda tjejerna tillsammans.
 
Det här är en favoritbild. Jag har sett att Linda Karlström (oxå en helt underbar fotograf) har något liknande med sin katt Valentine. Valentine och Dolce påminner lite om varandra, till personligheten. Båda två har en stor utstrålning, det magiska "DET".

Snart börjar utställningsäsongen

Vad jag längtar tills nästa helg då BJK har kattutställning. Det ska bli så roligt att träffa alla trevliga vänner igen, sitta och surra med dom och bara ha kul! 
 
För ett par veckor sen var jag på pälsvårdspreparering och nu i helgen ska Sakhi o Ella badas. Får se om jag får till Sakhis mjuka päls bra.
 
Jag har valt att bara ställa Sakhi på lördagen, detta för att jag hoppas att han tar cert (och därmed blir stoppad i Sverige) och Ella hela helgen. Ella... ja, vi får väl se vad domarna tycker om denna nakenfis till katt. Hon har inte mycket päls men faktiskt så väger hon rätt bra.
 
Vad gäller Ella så är denna utställning enbart till för att träna henne och jag har inte tänkt ställa ut henne mera i år. Ja, det är klart att om hon skulle gå väldigt bra försöker jag nog ställa henne i Skellefteå (i juni). Men jag tror att hon får vara hemma och skaffa lite mera päls.
 
Jag kollar med jämna mellanrum om inbjudan till Finland (i juli) har släppts men inte ännu. Räknar med att den släpps kanske nästa vecka. Finland-trippen kommer nog bli väldigt trevlig.
 
Jag har med Marussia (som förhoppningsvis blir GIC) och Sakhi (som förhoppningsvis blir SP). Det vore ju kul om det skulle gå så bra men annars kommer jag nog vara nöjd med sällskapet. Det blir rätt många från Skellefteå-trakten (+ jag och en till från Sävar) som åker. Räknar med att vi kommer ha lika trevligt som vi alltid brukar ha och drömmen vore ju om det går lika bra som det gjorde i Trondheim.
 
Utställningen är alltså nästa helg, 13-14/4. Det vore kul om ni kommer förbi och säger hej! 

Mobilbilder

Min mobil har inte den bästa kameran men nu har jag köpt en ny mobil som nog är bättre. Här kommer i alla fall några mobilbilder på några katter.
 
Efter senaste SÄSK-mötet for jag och Susanne V förbi och hälsade på Agent007 (Ellas pappa) en snabbis. Bortsett från att han är hane o därför större, samt att han har börjat få mera päls är Ella otroligt lik sin pappa.
 
Ella lägger sällan i denna hängmatta, oftast är det Dolce som ligger där och tom även Sakhi. Marussia har nog bara legat där någon enstaka gång tror jag. Ber om ursäkt för att bilden är lite väl mörk.
 
Livsnjutaren Ella!!
 
Avslutar med ett relativt nytaget kort på Jivara.

Vikter, 130327

Jag vägde såklart katterna när Ella fyllde ett år och jag måste säga att jag blev lite förvånad över Ellas vikt. Jag tycker inte att hon ser ut att väga så mycket som hon ändå gör. Dessutom så är hon väldigt aktiv på dagarna också.
 

Sakhi

Knappt 5,8 kg

Marussia

Knappt 3, 6 kg

Dolce

Knappt 4,2 kg

Ella

Drygt 3,7 kg


Busfröken Ella

När vi tog 1-årskorten (det blev bara några få eftersom vi skulle bort) blev detta ett kort. Nog är hon väl bra charmig ändå, Ella Bella Bus! 

RSS 2.0