Ny kattbädd och burskynke

När jag var i Iggesund hittade jag en så snygg kattbädd att jag bara blev tvungen att köpa den. Jag såg framför mig hur snygg Sakhi skulle bli i den, även om han inte ska ställas ut igen.
 
Jag visade glatt upp bädden för folk på lördag fm. På lö em visade jag några de fina burskynken som fanns där och även om jag inte skulle ha något nytt burskynke (då Ivans, dvs London, matte sytt åt mig) fastnade jag och köpte ett lyxigt och dyrt burskynke.
 
Jag lämnade kvar "taket" för att brodera stamnamnet och för ett tag sen fick jag hem "taket". Oj, så fint det blev!! Det var ett danskt företag, Burgardin, som jag köpte av och dom kommer bla stå på SW (Göteborg, april 2015) och WW (Malmö, okt 2015).
 
Det ska verkligen bli jättekul att få prova det nya burskynket, även om planerna är att para både Marussia och Ella snart.
 
Här kommer några bilder på Sakhi, som verkligen gillar kattbädden. På bild 1 och 2 ligger han i kattbädden, som jag vill, och på bild 3 o 4 som han vill. Dvs när kattbädden är helt uppvikt och det blir ett bra och mysigt gömställe.
 
Även Marussia passade på att prova kattbädden och visst blir även hon snygg i den.
 
En bonusbild på vår vackra, underbara snygga Sakhi. Han ligger gärna nära mig eller husse när vi jobbar framför datorn. 
 
 

Planer är planer är planer

och snabbt kan dom ändras!
 
Ella blev tyvärr skendräktig med Mandu, precis som hon blev skendräktig med CC ifjol. Det kan tänkas att hon behöver få träffa hanen mycket tidigare än Jivara och Marussia har behövt.
 
Jag var väldigt sugen på att prova med Mandu igen men då dom väntar på att en hona ska löpa så kan det blir svårt att lämna Ella där. Så Ella kommer nu få vänta in Trésor (Trisse) under nästa år.
 
Marussia hade jag tänkt vänta med ett tag men även där har det blivit ändrade planer. Hon kommer få träffa en hane så snart hon löper. Mer info och bilder kommer längre fram.
 
Det är detta som är så spännande med avel. Man kan aldrig ta något för givet med sina planer.
 
Här är två kort på tjejerna från i somras.
 
 
 

Kattens dag idag

Idag är det Kattens Dag och min kattklubb, BJK, kommer ha kattvisning på Djurmagazinet, Mariedal. Det kommer vara kattfotografering mellan kl 10-13 så ta med din katt för fotografering.
 
Under Kattens Dag 2014 kommer våra Björkstakatter att bedömas och tävla i följande klasser:

Årets gentleman (hanar, kastrerade o fertila)
Årets primadonna (honor, kastrerade o fertila)
Årets busfrö (juniorer o ungdjur)
Årets look alike (husse/matte o katt)

 

S*Deltas Triumph

För ett tag sen behövde tyvärr Triumph (Marussias kullbror) hitta ett nytt hem. Det har han nu gjort och det går bara bra. Han bor kvar i Luleå och har dessutom fått en kompis som heter Alex.
 
Jag har fått lov av Triumphs nya matte att lägga ut dessa två bilder på Triumph och Alex.
 
Jag blir så glad när jag ser hur bra det har gått och så snabbt dessutom! Båda korten är tagna nu i november, sen Triumph flyttade. 
 

#förvarendakatt

Jag fick ett mail som jag vill dela med mig av.
 
    
 
Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. Dessa katter lever ofta i misär på grund av sjukdomar, skador, undernäring och kyla. En stor, bidragande orsak är samhällets attityd till katter, att katten inte har ett "värde" på samma sätt som exempelvis en hund.
 
Det här vill vi på Mjau ändra på genom informationsprojektet #förvarendakatt. På söndag, den 30 november, är det Kattens dag och inför den drar vi igång projektet med att släppa en av fyra informationsfilmer. Syftet är att höja kattens värde. Kommande filmer kommer även att ta upp vikten av att kattägare kastrerar och id-märker sina katter.
 
Filmen kommer att släppas idag på Mjaus Facebook-sida, på eftermiddagen den 26 november.
 
 
 
Mjaus facebooksida hittar du här.
 
Här finns dessutom ett faktablad som man kan läsa lite mera om och så avslutar jag med filmen som Mjau skickade med. 
 
 
 

En frusen Marussia

Nu i höst har Marussia börjat bli mer social och vilja vara mycket mer med oss. Det kan ju bero på att hon tydligen har blivit frusen av sig och tycker att de ställen där hon helst ligger har blivit lite för kalla.
 
Två kort på vår underbara, högt älskade, speciella och bortskämda prinsessa Marussia. Detta är damen/prinsessan som inte äter om hon inte får sin tallrik på köksbordet. Så jo, hon (precis som de andra) är bortskämd.
 
Jag kommer inte på vad det heter som hon sitter på, det enda ord jag får upp är modem och det är det inte, så mycket vet jag!
 
 

Katterapi

Funkar säkert lika bra med hundvalpar oxå.
 
 

Sad cat diary

Det finns en hel uppsjö med söta/roliga/charmiga klipp på youtube. Detta är bara ett i mängden.

 
 
 

Grattis Yin o Yang!!

Nyss fyllde Storstadskullen 1 år och nu är det redan dags för nästa kull att fylla år. Kinesiska filosofikullen fyller idag 3 år!!
 
Det här var en liten kull, bara två kattungar, men oj vad dom var livliga!! I synnerhet Yin. Yang (aka Sunny) hakade glatt på allt tok som storasyster gjorde.

Först kommer några bilder på föräldrarna. Marussia for till Casper, men stackars Casper blev väldigt frustrerad när det hade gått en vecka och han inte hade fått para sig med Marussia. Detta gjorde att Casper utsöndrade väldigt mycket allergener (för mer information om kattalleergi kan du läsa här) och det slutade med att mannnen i huset fick åka in till akuten.
 
Så vi röjde i tvättstugan (som vi har som parningsrum) och for upp och hämtade både Marussia och Casper. Vi satte ihop dom hemma och nu fick Casper klartecken av Marussia.
 
I vår familj är både jag och äldsta sonen allergisk mot katt och när vi två först gick in i tvättstugan var det som att gå in i vägg och det blev väldigt tungt att andas. Men, så fort Casper hade fått börja para så släppte det och vi kunde båda två vara i tvättstugan.
 
Här är ståtliga pappa Casper och sen vackra Marussia.

 
När dom föddes så gjorde vi - som vi alltid brukar göra - att vi fotar kullen dag 2. Då får någon distrahera mamman medan vi fotar kattungarna. Då fotar vi dom framifrån, från sidan, ibland uppifrån. Vi fotar även magen och såklart även könet. Det är mycket lättare att kunna sitta och titta på ett kort (bara det blir skarpt) än att ibland försöka titta en vilt sprattlande kattunge i rumpan, för att inte tala om vad mamma katt tycker.
 
Sen brukar jag skicka ut till andra uppfödare för att se om jag har gissat rätt och sen fotar jag inte könet igen. Folk har ju redan tyckt till o de som fick korten tyckte, precis som jag, att Yin var tjej och Yang kille.
 
Döm om min förvåning när Sussie kom förbi - tur nog innan jag hade hunnit skicka iväg registreringsanmälan - och sa att Yang var en tjej!!! Stort tack Sussie, för att du räddade mig från allt extra jobb som det skulle ha blivit annars.
 
Vad jag har lärt mig av detta är att fota som vanligt, men även fota en gång till efter ett par dagar. Jag tyckte dock att det var konstigt att Yang (som jag alltså trodde var kille) hela tiden låg under i vikt.....

Först några kullbilder på Yin o Sunny när dom växte upp, sen några enskilda bilder på dom. På andra bilden är dom 16 dagar gamla.
 
 
Yin bor i Lycksele och har sällskap av fiskar, två nymfparakiter och en jakthund. När Yin flyttade till familjen så hade dom dels jakthunden (Kira) men även en äldre hund (Smulan) så vi pratade en hel del om hur vi skulle göra - för mig var det första gången en katt flyttat till hundfamilj - så att alla 3 skulle må bra.
 
Jag bara måste lägga upp denna underbara bild när Yin hade bott i familjen ett kort tag. Det är Smulan, Yin och Kira. En helt underbar bild eller hur!!
 
 
 

Yang, som alltså är en tjej, kallas nu för Sunny. Hon bor som ensamkatt i Flurkmark och brås på mormor Jivara som är en väldigt duktig jägare trots att Jivara sitter i koppel. Sunny är utekatt och kommer hem med allt möjligt. Grodor, hackspett, snok (!!) etc.
 
 
 Stort grattis på 3-årsdagen. Jag hoppas att ni får lite extra gott idag.
 
 
         
                         

En väldigt trevlig helg

har jag spenderat på Camp Igge, Iggesund. Där har vi (Carina och jag) ställt ut Trésor (aka Trisse) för första gången. Vi är mer än nöjda med hur duktig han var, han var bara nyfiken hela helgen och fick väldigt fina omdömen. Det enda negativa domarna hade att säga var att hans huvud inte hade hunnit utvecklats lika mycket som kroppen.
 
Men det kommer, han blir bara 8 månader nu på söndag.
 
 
Jag har fotat en hel del och bilder kommer att komma upp. Jag vill dock ha resultaten oxå innan jag lägger upp bilderna. Överlag så gick det nog väldigt bra för sibbarna i helgen.
 
Lördagen gick för mig åt att hälsa på alla utställarvänner och shoppa (bla köpte jag ny fin burklädsel (för enkelbur) o kattbädd) samt massa nitlotter. Söndagen koncentrerade jag mig dock på att fota och jag fick nog bilder på nästan alla sibbar. Det var några som jag inte hittade och några som jag missat att fota dagen före.
 
Utställningen hade tidig hemgång, dvs de katter som inte kom till panel, fick fara. Vilket vi (jag, Carina och Trisses familj) passade på att göra. Vi valde att ta det lite lugnt ett par timmar där vi bodde innan vi sen åt en väldigt god middag.
 
Söndagen gick lika bra för Trisse som lördagen. Han fick EX1 båda dagarna. Även denna dag blev det tidig hemgång.
 
Ett helt obearbetat kort på trygga Trisse.
 
 

Grattis Storstadskullen!

Det är otroligt så fort tiden går, det är svårt att tänka sig att storstadskullen redan blir 1 år.
 
Här kommer bilder från när de växte upp hos oss. Men jag börjar med några bilder på föräldrarna. Först kommer pappa S*Frostuddens Eddie Cochran (halvbror till Ella). En helt underbar katt!
 
Eddie kom ner i samband med Luleå-utställningen. Han fick åka ner med Susanne, och det blev en lång väntan för stackars Eddie. Det här kortet är taget i början hans vistelse hos oss o här väntar han på att Marussia ska bli intresserad av honom. Det är tufft att vara en fertil hankatt ibland.
 
Han var även ute i kattgården och där kom första parningen - precis när vi nästan hade gett upp och var på väg att skicka hem honom.
 
Marussia är den katt som är mest privat, det här är taget de sista dagarna före förlossningen. Att hon höll mig sällskap (medan jag pysslade) är väldigt olikt Marussia, men det säger ju bara hur trött och less hon var på slutet.
 
Susanne kom hit och fick uppleva det mirakel som det innebär att vara med och se en kull födas. Det är lika magiskt varenda gång! Här är kullen alldeles ny.
 
Dolce fick vara med under förlossningen och här sitter hon på ett klätterträd och undrar vad det är för små blöta "saker" som har kommit.
 
Kullbilder på kullen först. Numren står för den ordning de föddes så det blir alltså;
1. Moscow (aka Leo)
2. Tehran (aka Tea)
3. Venice (aka Bea)
4. London (aka Ivan)
 
 Ni ska bara veta hur svårt det är att bara välja ut några enstaka kort. Det är nästan helt omöjligt!! Denna kull var den som var mest tidig, jag skulle vilja säga att den var två veckor tidigare om jag jämför med de andra kullarna vi haft.
 
Här kommer enstaka kort på storstäderna och jag tar dom i rätt ordning. 
 
Leo (Moscow) bor i Tavelsjö, där han har sällskap av andra katter.
 
 Tea (Tehran) bor i Örnsköldvsik och är ensamkatt.
 
Bea (Venice) flyttade till Mo i Rana, Norge, o har där sällskap av en till sibbe.
 
Bea har så otroligt läckert mönster på ryggen, så här kommer två bonusbilder. Dels som liten och sen även när jag hälsade på henne i somras.
 
Ivan (London) bor i Umeå, som ensamkatt.
 
Det här kortet var på Sveraks hemsida jul o mellandagarna 2013.
 
Jag hoppas att ni alla får lite extra gott att äta idag. Stort grattis på födelsedagen!
 
 
 
 
 

 
 

På väg till Iggesund

I skrivande stund är jag, Carina och Maggan samt Albin på väg till Iggesundsutställningen. Med oss har vi två av Carinas honor och Trésor (aka Trisse).
 
Det kommer kännas väldigt konstigt att vara på utställning och inte ha någon egen katt att ställa ut, men jag tar med kameran och hoppas på att kunna fota många fina sibbar!
 
En liten snutt av en av mina favoritfilmer, trots att den har väldigt många år på nacken.
 

Things Cats Do That'd Be Creepy If You Did Them, part 1 and 2

Det finns en hel uppsjö med roliga filmer vad gäller katter o deras beteenden. Jag tycker att dessa två är ganska roliga.
 
 

Vilken helg!

I fredags for jag och Karin till Stockholm för att vara med på SäSK extra årsmöte samt en redovisning av hälsoenkäten och en föreläsning ang sjukdomar.
 
Vi hann göra stan på fredagen innan det på lördagen var dags att ta tunnelbanan för det extra årsmötet. Vi var ett tappert gäng (knappt 30 pers) och det var en väldigt givande och väldigt intressant dag.
 
Det är verkligen jättekul att få träffa gamla vänner igen men även kul att få träffa nya människor. Människor som man kanske har pratat med en hel del på FB men inte ännu hunnit träffa.
 
Tack Karin för trevligt sällskap, nu hoppas jag att vi blir fler som far ner till SäSK årsmöte sista helgen i mars 2015.

Ella är skendräktig

så tyvärr blir det inte någon kull hos oss kring Lucia.
 
Jag har gjort ett ultraljud på henne då Ella gått ner i vikt varje vecka. Scenariot var att antingen hade hon fullt med foster - som gjorde att hon mådde illa och inte villa äta (även fastän hon inte har kräkts) - eller så var hon skendräktig.
 
Jag pratade en del med veterinären och hon gav mig lite tips och en del att tänka på. Hon sa själv att hon är inte en smådjursveterinär (fast hon kan ju såklart kolla dräktighet etc) men på kor så kan det ibland vara svårt för vissa att bli dräktiga.
 
Då kan man blanda raser (något som jag inte har tänkt göra) för att då kan det gå lättare att bli dräktig. Kalven skickar man sen till slakt (låter hemskt det oxå) och sen kan man fortsätta att para med samma ras. Då brukar det funka.
 
Jag kommer inte para med annan ras, som ex Norsk skogkatt, av flera skäl. Att jag är diplomerad uppfödare är bara ett av skälen.
 
Nu på lördag kommer Anja Kanold, veterinär i Stockholm, ha en liten föreläsning (i samband med Säsk har ett extra årsmöte) så jag har tänkt prata med henne och få lite tips/råd. Jag ska även maila veterinären som föreläste i Östersund och fråga henne.
 
Ibland blir det så här sa dagens veterinär, att vissa djur inte passar ihop. Såklart väldigt tråkigt när sånt här händer för jag är övertygad om att det skulle bli väldigt fina kattungar efter Mandu och Ella. Nu får jag ta mig en funderare om jag ska åka ner med Ella till Mandu, för en omparning, eller om jag väntar in Trésor.
 
Jag kommer lägga in lite bilder längre fram på Mandu och berätta mer om besöket hos honom, men här kommer först en helt oredigerad bild på fina och otroligt snälla Mandu.
 
 

Tidig bokning

Något jag länge har varit sugen att fara på är WW (World Winner) och nästa år kommer den arrangeras i Malmö, 151024-25.
 
Sverak har redan gått ut med information om var man kan boka hotellrum och vi är några stycken som redan har gjort det. Nu gäller det att planera in så att man inte har en hona som ska paras eller föda omkring det datumet.
 
Jag kommer fara dit utan katt/katter och det känns skönt det oxå. Då hinner man gå runt och se allt som hör till denna stora tävling. 
 
I början av april 2015 kommer det att vara Scandinavian Winner Show, i Göteborg. Dit kommer jag nog inte att fara då jag troligen har annat för mig.
 
Nu något helt annat....
 
När jag ser på dessa två bilder av Dolce (kort 1 taget då hon är 7 månader och kort 2 taget då hon är är 2,5 år) har jag ändå visst hopp för att även Ella (som visserligen är drygt 2,5 år) ska få mera päls.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0