Sommarfaror

Jag har Agria som försäkringsbolag åt våra katter o förra veckan jag fick ett nyhetsbrev från dom. Jag har kopierat av inlägget, som man kan hitta här.
 
                       
 

Sommarmånaderna är härliga, men också farliga. Enligt Agrias statistik ökar antalet traumatiska skador hos katt med 33% under sommaren.

 

-          Katter gillar att vara ute när det är fint väder. När de är ute och rör på sig ökar risken att komma i konflikt med andra katter vilket lätt resulterar i bitskada och bölder. De kan också råka illa ut i trafiken. Det är viktigt att tänka på att kastrera katter som inte ska gå i avel, eftersom att det gör att inte går så långt hemifrån, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.   

 

Unga utekatter får känna på friheten för första gången och innekatter får komma ut på balkongen. Sommaren är både härlig och farlig för våra fyrfota vänner. Statistik visar att antalet traumatiska skador ökar med 33% i juni, juli och augusti jämfört med resten av året. Det gör sommaren till årets i särklass farligaste tid sett till antalet traumatiska skador.

 

Många skador kan förebyggas

Tänk på att stänga balkongdörr och fönster när du inte är i närheten och näta gärna in din balkong. Katter kommer ofta ner på alla fyra tassar när de faller från en hög höjd, men de kommer inte ner oskadda. Kom också ihåg att ID-märka din katt så att han eller hon kan identifieras vid eventuell rymning,

 

Vanliga skador sommartid

 • Bitskador och bölder
  Under sommaren förekommer det att katter stöter på varandra utomhus och råkar i konflikt. Även små bitskador kan resultera i bölder som normalt behöver behandlas av veterinär.
 • Orm/insektsbett
  Enstaka geting- och bistick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner, även om en del katter kan klaga högljutt. Det brukar ge sig utan åtgärd. Ormbett däremot ska man se upp med. Om du misstänker att din katt blivit ormbiten ska du hålla katten i stillhet och uppsöka veterinär snarast. 
 • Påkörd av bil/tåg
  Ta katten till en veterinär så snart som möjligt. Var försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly.
 • Fall från hög höjd
  Öppna fönster, balkongdörrar och höga träd kan vara frestande för katten. Fallolyckor är vanliga på sommaren och ger ofta frakturer i ben och bäcken, men också i käken samt att gomtaket spricker.
Spara