Sommarfaror

Jag har Agria som försäkringsbolag åt våra katter o förra veckan jag fick ett nyhetsbrev från dom. Jag har kopierat av inlägget, som man kan hitta här.
 
                       
 

Sommarmånaderna är härliga, men också farliga. Enligt Agrias statistik ökar antalet traumatiska skador hos katt med 33% under sommaren.

 

-          Katter gillar att vara ute när det är fint väder. När de är ute och rör på sig ökar risken att komma i konflikt med andra katter vilket lätt resulterar i bitskada och bölder. De kan också råka illa ut i trafiken. Det är viktigt att tänka på att kastrera katter som inte ska gå i avel, eftersom att det gör att inte går så långt hemifrån, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.   

 

Unga utekatter får känna på friheten för första gången och innekatter får komma ut på balkongen. Sommaren är både härlig och farlig för våra fyrfota vänner. Statistik visar att antalet traumatiska skador ökar med 33% i juni, juli och augusti jämfört med resten av året. Det gör sommaren till årets i särklass farligaste tid sett till antalet traumatiska skador.

 

Många skador kan förebyggas

Tänk på att stänga balkongdörr och fönster när du inte är i närheten och näta gärna in din balkong. Katter kommer ofta ner på alla fyra tassar när de faller från en hög höjd, men de kommer inte ner oskadda. Kom också ihåg att ID-märka din katt så att han eller hon kan identifieras vid eventuell rymning,

 

Vanliga skador sommartid

 • Bitskador och bölder
  Under sommaren förekommer det att katter stöter på varandra utomhus och råkar i konflikt. Även små bitskador kan resultera i bölder som normalt behöver behandlas av veterinär.
 • Orm/insektsbett
  Enstaka geting- och bistick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner, även om en del katter kan klaga högljutt. Det brukar ge sig utan åtgärd. Ormbett däremot ska man se upp med. Om du misstänker att din katt blivit ormbiten ska du hålla katten i stillhet och uppsöka veterinär snarast. 
 • Påkörd av bil/tåg
  Ta katten till en veterinär så snart som möjligt. Var försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly.
 • Fall från hög höjd
  Öppna fönster, balkongdörrar och höga träd kan vara frestande för katten. Fallolyckor är vanliga på sommaren och ger ofta frakturer i ben och bäcken, men också i käken samt att gomtaket spricker.
Spara

S*Deltas Vishuddha, aka Hjärta

För ett tag sen gjorde Hjärta en HCM-scanning och det visade att han har ett fint, friskt hjärta. Så nu är han redo för att träffa några snygga honor.
 
Hjärta bor tillsammans med sin familj i Luleå och matte Ellen kan man nå på
070-325 57 25 ell på mail: ellen.brannvall@gmail.com.
 
Spara

HCM-test juni 2016

I veckan som gick testades S*Deltas Manipura (aka Majken) och hon har ett fint, friskt hjärta. Så till hösten hoppas jag att mina planer för henne kommer igång.
 
Majken var så otroligt duktig och snäll under testandet, så det gick fort för Lennart Nilsfors att kolla hennes hjärta.
 
Ett stort tack till Majkens fodervärdar som tar så bra hand om henne.
 
Spara

Trevlig midsommar

S*Deltas önskar er alla en riktig trevlig midsommar.
 
 
 

Sammanfattning av utställning i Uppsala

I helgen var jag och maken ner till Uppsala för att vara med på deras utställning. Den enda katt vi hade med oss var Marussia och med tanke på hur nykastrerad (prick en månad på lördagen) och hur nyligt kullen flyttade gick det över förväntan.
 
På lördagen fick hon Olga och Marussia började om från början igen. Hon fick med lätthet CAP. Sen hade hon Mats, i Seniorklassen, och hon fick fina omdömen även här. Men när man tittade vilka de andra två honorna var så var det självklart - o väldigt rättvist - att Marussia blev 3e hona (av 3).
 
På söndagen hade Marussia Mats o fick även där fina omdömen och med lätthet CAP. Sen hade hon Henry och eftersom Marussia även den dagen mötte samma honor var resultatet sjävklart o helt rättvist, dvs 3 av 3.
 
Vi sökte dispens och fick fara efter grundbedömningen och det var skönt att få komma iväg tidigare.
 
Det var en väldigt trevlig utställning och det var så kul att få träffa så många fina katter och även att få träffa så många människor jag annars oftast bara träffar på årsmöten som SäSK har.
 
Grattis till alla fina resultat och det kommer att komma upp bilder så småningom, bla på GIP SC (N) Sjakkmatt's Bowser, vars mor Podruga kommer från oss.
 
 
Men nu är det sommartider och jag försöker att inte vara så mkt på datorn, då jag har annat att göra. Jag är fortfarande flitig på att uppdatera instagram (där jag heter deltas.katter) så följ mig gärna där.
Spara

På väg till Uppsala

Just nu är jag och maken på väg ner till Uppsala, där vi i helgen ska ställa Marussia.
 
Det är nästan 2 år sen hon sist ställdes, dessutom är det första gången som kastrat OCH som senior.
 

Klass 15 a - Senior
Klass för alla katter, både raskatter och huskatter, mellan 7 och 10 år. Klassen är uppdelad i hanar och honor och en bästa totalt tas ut inom respektive kategori.

 

Klass 15 b - Veteran
Klass för alla katter, både raskatter och huskatter, från 10 år och äldre. Klassen är uppdelad i hanar och honor och en bästa totalt tas ut inom respektive kategori.

 

Det blir väldigt intressant detta, jag tror (o hoppas) att Marussia, som nu börjar om igen med att ta certifikat och titlar, har chans på sitt första cert som kastrat.

Efter tre tagna cert får hon titel PR (som betyder Premier o är samma som Champion, fast katten är kastrat), sen blir man IP (Internationell Premier), GIP (Grand Internationell Premier) och slutligen SP (Supreme Premier).

Men för att bli SP krävs det totalt många certifikat och många tävlingar, både inom och utom Sverige.

 

Förutom att hon ställs nu så är det bara en dryg månad sen kullen flyttade och att det är prick en månad sen Marussia kastrerades, så jag hoppas att domarna har lite överseende med att hon inte är i full pälskondition.

Vi blir några stycken från norr som åker och jag ser verkligen fram emot denna utställningshelg o även att ha möjlighet att träffa andra uppfödare/utställare som jag inte brukar träffa på utställningar.

Domarfördelningen har kommit och Marussias domare är

på lördag:

Olga Sizova:

SIB grupp 3


Mats Askett:

Kategori II: Klass 15 a (dsv Senior-klassen)

 

Olga var den ryska domare som kom när SäSK hade 15års-firande i Skellefteå i höstas. Blir kul att träffa henne igen och att få höra vad hon säger om Marussia, men jag tror att hon är en pälsdomare så ja, vi får väl se hur det går helt enkelt med certet.

 
på söndag:

Mats Askett:

SIB grupp 1, grupp 3, grupp 8.

Henry Hornell:

Kategori II: Klass 15 a (dvs Senior-klassen).

 

Mats Askett har jag haft som domare, minns jag rätt så var det i samband med SIbbe-utställningen i Sundsvall då Mats var domarelev. Henry Hornell är en trevlig o väldigt spexig domare, det var väldigt länge sen jag hade honom till någon av våra katter.
Spara
Spara
Spara

Tillgänglig avelshane, S*Deltas Vishuddha aka Hjärta

Hjärta föddes i Ellas första kull, Chakrakullen. Nu har han växt upp o kommer att finnas tillgänglig för ett fåtal parningar.
 
Hjärta bor tillsammans med sin familj i Luleå och matte Ellen kan man nå på
070-325 57 25 ell på mail: ellen.brannvall@gmail.com.

Hjärta har blivit en stor hane, han väger nu knappt 5 kg, och har ett underbart temperament. Familjen består av matte och husse samt deras två småtjejer och en hamster, Fester.
 
Hjärta kommer att testas (Fiv/felv/blodgrupp/HCM) före han kan börja dejta.

Hans stamtavla i pawpeds hittar du här och stamtavlan i Findus hittar du här.

Här kommer bilder på Hjärta, dels från uppväxt och sen bilder när han börjat bli stor. Hjärta var den kattunge som vi fick stödmata ett tag, så här kunde det se ut. På bild 2 har han slocknat helt och hållet.
 
 
En bonusbild på charmtrollet, som fick ett sånt passande namn, Hjärta.


Många bilder (jag hade så svårt att plocka bort bilder) på Hjärta, sen han flyttade till sitt nya hem.


Det här kortet är taget i april, 2016.
 
 
 
 

 
 

Marussia

April o maj har varit två tunga månader för mig, på det privata planet. Det som gjorde mig/oss glad var att se hur bra Cykelkullen utvecklades o att se hur efterlängtade alla kattungar var.

 

Marussia kastrerades och det var också skönt, skönt att slippa ge henne p-piller i onödan. Däremot blev jag väldigt förvånad när jag kom för att hämta henne. Jag hade bett dom kolla henne för ev tandsten i samband med att hon var sövd.

 

När jag hämtade henne fick jag höra att hon hade två TR-tänder (TR är den nya benämningen för FORL). På den ena tanden hade kronan helt lossnat o på den andra tanden var den nästan helt lös. Detta utan att vi hade märkt något.

 

Jag pratade med en god vän (som tyvärr har erfarenhet av TR) o jag bokade även in en tid på en veterinär som har mer erfarenhet av TR. I veckan träffade Marussia honom och han gick igenom tänderna och det finns (för närvarande) inga fler TR-tänder. Vi ska såklart kolla detta regelbundet i fortsättningen.

 

Det kändes som om jag hade 7 miljoner frågor om TR eftersom Marussia har två avkommor som ska gå vidare i avel, men jag har fått lugnande besked av veterinären.

 

1) Man vet inte ännu hur TR uppkommer.

 

2) Var tredje katt drabbas.

 

3) Det är vanligare med TR ju äldre de blir (Marussia fyllde 7 år i feb)

 

4) Han var inte orolig över att låta avkommor gå vidare i avel.

 

5) Det har ingen betydelse om man är flitig med att borsta tänderna eller inte, inte vad gäller TR. Däremot för att förebygga mot tandsten är det bra.

 

Jag har såklart pratat med de som är bokade på Dylan så att dom också vet om det.

 


RSS 2.0