Förhoppningsvis

blir det lite lugnare om ett par veckor, då har jag massa bilder som jag ska försöka bearbeta och lägga ut i bloggen. Dels från Chakrakullen, Cykelkullen, utställningen i Uppsala etc.
 
En gammal bild kommer här och liten blir fort stor. Detta kort är när Ella hade varit hos oss bara ett kort tag.
 
 
Spara
Spara

Vilse.nu

Om man har otur och katten springer bort kan man nu söka på vilse.nu.
 
All text nedan är lånad från vilse.nu (jag har bara gjort texten lite luftigare), läs gärna deras tips- o råd-sida.
 

VILSE.NU är en nationell databas där du kan söka efter din bortsprungna katt eller söka efter ägaren om du hittat en katt.

 

Databasen är en del i SVEKATTs arbete för att minska antalet hemlösa katter. Tjänsten är kostnadsfri. Allt arbete med driften av sidan sköts helt ideellt.

 

HEMLÖSA KATTER

I Sverige finns uppskattningsvis mer än 100 000 hemlösa katter. Det är katter som kommit vilse, övergetts av sina ägare eller fötts ute av en redan hemlös katthona. Det är ett av våra stora djurskyddsproblem och leder till mycket lidande.
 
Tyvärr finns det fortfarande många som helt felaktigt tror att katter klarar sig själva. Våra tamkatter härstammar från den afrikanska vildkatten och är beroende av människor för att få mat och skydd i vårt kalla klimat.

Hemlösa katter

 

Hemlösa katter far illa och dukar ofta under av svält, köld, sjukdomar, parasiter och olyckor. Det räcker med några få köldgrader för att en katt ska få förfrysningsskador på öron och tassar. Katter med lång päls klarar inte att sköta den själv och får kraftiga tovor över hela kroppen.

 

Ett mycket smärtsamt tillstånd som slutar med att hela pälsen faller av. Hemlösa och okastrerade honkatter föder kull efter kull av ungar tills de själva dukar under och de flesta kattungar som föds ute överlever inte mer än några månader. Listan på vad de hemlösa katterna får utstå kan göras mycket lång.

 

Rädda liv – id-märk och kastrera
Det finns flera skäl till att det blivit så många hemlösa katter. Katten har låg status i vårt samhälle. Man kan få en kattunge gratis eller mycket billigt och alltför många skaffar katt utan att tänka igenom vad som krävs.

 

Tyvärr är det fortfarande många kattägare som inte id-märker/registrerar och kastrerar sin katt. Utan id-märkning/registrering blir det svårt för katt och ägare att återförenas om katten sprungit bort. Okastrerade katter, både ägda och hemlösa, bidrar till att det snabbt blir fler hemlösa katter.  

 

Även innekatter bör vara id-märkta och kastrerade. Om de råkar komma ut av misstag så blir de ofta mycket skrämda eftersom de inte är vana vid att vara ute och har svårt att hitta hem igen. En okastrerad katt vandrar långa sträckor för att hitta en partner och hamnar ofta i slagsmål med andra katter med svåra skador som följd.

 

Skygga och förvildade riskerar avlivning
En katt som varit utan nära kontakt med människor under en längre tid blir ofta skygg och håller sig undan mänsklig kontakt. Detsamma gäller katter som fötts ute och inte umgåtts nära med människor under den första tiden. Dessa sk. förvildade katter (den enda vildkatten i Sverige är lodjuret) löper också stor risk att bli avlivade av myndigheterna om de fångas in och saknar id-märkning/registrering. Det är ofta svårt att avgöra om en katt verkligen är förvildad eller om katten bara är väldigt rädd.

 

Med rätt kunskap kan skygga och förvildade katter bli sociala igen eller få ett bra liv i en sk. TNR-koloni med daglig tillsyn. Läs mer om detta på SVEKATTs hemsida. 

 

 

Så kan du hjälpa till
• Ser du en katt som du tror är hemlös – ge den hjälp att hitta tillbaka hem eller att få ett nytt. Här hittar du information om vad du kan göra.

 

• Se till att dina egna katter är id-märkta/registrerade, kastrerade, vaccinerade och veterinärvårdsförsäkrade.

 

• Tänker du skaffa katt – tänk efter före. Har du den tid som behövs? Vem tar hand om katten när du är på semester? Bra mat, försäkring och veterinärvård är inte billigt – har du den ekonomi som behövs?

 

• Avla inte på din huskatt och understöd inte avel. Vänd dig istället till ett katthem och adoptera en hemlös katt.

 

• Informera andra om god katthållning och uppmana dem att id-märka/registrera och kastrera sina katter.

 

• Kontakta ditt närmaste katthem/katthjälpsorganisation. Skänk en slant eller bli volontär. Alla katthem är beroende av ideellt arbete och gåvor från privatpersoner och företag.

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Höst 2016

Nu när hösten har kommit (ovanligt tidigt) så blickar vi framåt och hoppas att både Ella och Majken blir dräktiga i höst. Båda honorna kommer att få träffa Dylan, (Don Magnifico), som jag har på foder i stan.
 
Jag hade funderingar på att fara till Iggesund med Marussia, men kommer inte att göra det i år. Nästa utställning blir istället Umeå 2017. Jag hoppas att Marussia tar PR-titel på lördag och så chans på första certet dagen efter.
 
Dock innebär det att Marussia - om allt går som jag hoppas - fort blir stoppad för tävlingar i Sverige.  Måste nog kolla vilka tävlingar som är i Norge och Finland nästa vår/sommar.       
 
En fördel med att inte ställa Marussia i höst är att jag har tid att få ner henne i vikt. Sen hennes kastrering har hon blivit väldigt glad i mat och är konstant hungrig. Detta är en ny situation för oss eftersom varken Jivara, Sakhi eller Dolce har ändrat matvanor efter kastreringen.
 
Dolce har haft en tendens att gå upp i vikt men det har berott på att hon har passat på att förse sig med kattungefodret när Marussia har haft kullar.
 
Dessa bilder är gamla, snart 5 år faktiskt, men jag tycker fortfarande att dom är så fina. Vår vackra, snälla och charmiga Dolce.
 
Spara
Spara

Bilder på charmtrollet Luna

Jag fick bilder på Luna, alla bilderna är tagna av Isak. Visst är hon vacker.
 
Sen Luna fick börja gå ut har hon stenkoll på jordgubbarna, inga fåglar törs komma och äta av dom när hon är ute.
 
Spara
Spara

Lång väntan

Medan jag väntar på att Ella ska börja löpa så har jag hunnit vara o hälsa på några avkommor från oss. Dels före semestern, men jag har även hunnit vara förbi Luna (ell Svadhisthana, som det står i stamtavlan).
 
Luna är väldigt lik mamma Ella i ansiktet men även lite till sättet. En bestämd ung dam (hon blev 1 år i juli) och eftersom hon dagtid får gå ut så höll matte/mamma Jessica henne inne så vi skulle kunna få hälsa på Luna oxå.

Något som Luna inte alls uppskattade, utan demonstrativt, och stött,  lade sig ner för att sova och inte ens favoritvippan gick det att locka henne till bus utan det var först efter att ha försökt ett längre tag som hon tyckte den var kul.

Luna fick gå ut och hon blev så nöjd med det. Redan efter 5 minuter var hon dock inne igen. Också väldigt typiskt Ella. Bilder kommer att komma från det besöket oxå, jag har dock väldigt lite tid att sitta framför datorn längre stunder och bearbeta foton.

RSS 2.0