En intensiv dag

var det igår. Vi hann bla besöka 2 olika djuraffärer o köpte massa sand till bra priser, sen hann vi även vara och uppvakta en person innan vi till slut var hemma sent på eftermiddagen.

Idag kommer snart testbesökare, de första sen jag hade uppehållet. Jag hade ju ett uppehåll dels i sommar (då jag var upptagen med annat) och sen valde jag att ha ett uppehåll för att jag ville så gärna vara med på Mys förlossing. Förlossningen gick jättebra och dom är redan runt 10 dagar. Otroligt så fort tiden går.
 
Kullen finns hos Carina i Yttersjö och dom är så fina, så fina!!! Om ni går till Carinas hemsida kan ni dels på kattungar-fliken se bilder på dom små söta guldklimparna men även i bloggen.
 
Marussia är - om hon är dräktig - på vecka 2, så mao är det för tidigt att säga något. Eftersom hon hade ett mycket konstigt löp har jag denna gång (för första gången faktiskt) valt att ultraljuda henne. UL blir 16/10 så det blir spännande att se. Jag håller fingrarna för att hon är dräktig för jag tror att det skulle bli väldigt fina ungar mellan Marussia och Eddie.
 
Annars fortsätter tyvärr dagarna att vara långa och intensiva och jag är inte hemma så mycket för tillfället. Men jag hoppas att det sakta blir bättre.
 
Hittade en gammal bild på Dolce, här är hon bara 7 månader och titta vad lite päls hon har här. Det finns hopp om att nakentjejen Ella oxå kommer få mera päls.
 
 
 
 
 

Det här blev

en mycket mer intensiv vecka än jag hade trott. Jag har knappt varit hemma alls men jag kan i alla fall berätta att jag har varit ut till Carina idag och hälsat på Mys nya kull. Imorgon blir dom 1 vecka och dom är otroligt bedårande charmiga.
 
Jag kommer så fort jag har tid lägga upp några bilder på småttingarna.

Vi fotade om kattungarna idag och dom är ju  mkt mer lugna än förra gången, men då var det inte så konstigt då dom var nyfödda. My var så lugn och cool, hon tittade upp tom ställde sig upp ibland men vi fotade varje kattunge trots att My var i rummet. Dvs 4 av 5 kattungar för vi hann precis börja fota sista kattungen när batteriet dog....

Äldst och yngst av våra katter hemma

Sakhi, min underbara fina prins som nu verkligen får njuta av pensioneringen från utställningar. Hela hans titel är ju SP S*Deltas Sakhi, flott värre.   SP betyder Supreme Premier och betyder att han har gått så långt man kan komma i utställningsvärlden.
 
 
Två kort från denna månad.

Två bilder på vår prinsessa, som för en gångs skull är trött. Annars är det minsann full fart på henne. Hennes fulla titel är IC S*Frostuddens Ella Fitzgerald. IC betyder att Ella är Internationell Champion.
 

Fertil hane söker hona/honor

Lince's Migliaro (född  2012-11-14, SIB n 24) bor hos Elvis matte o husse. Elvis är ju Ellas kullbror så jag tänkte vara snäll och sprida Miglis annons.
 
Migliaro, som kallas för Migli, kommer HCM-testas 1/10.
 
Miglis stamtavla hittar du här.
 
Matte heter Johanna Lahti och har telefon 072- 586 3434 o de bor strax utanför Luleå.
 
Några bilder på fina Migli.
 
 

En kattförlossning

I tisdags for jag till Carina för att hjälpa henne med Mys förlossning. My hade blivit lite mera "mammig" och följde efter Carina hela tiden så då ringde hon mig.
 
Öppningsfasen tog lång tid men sen gick själva förlossningen rätt snabbt och lätt. Det blev först 3 stycken kattungar och vi var lite osäkra på om hon var klar, men eftersom My hade gått upp så mycket i vikt trodde/hoppades jag på 1-2 st till.
 
Efter en lite längre vila gled unge nr 4 o ett tag senare kom unge nr 5 ut. 
 
Att vara med om en förlossning är en otroligt häftig upplevelse och jag har nu haft förmånen och turen att få vara med om Mys båda förlossningar. Jag känner mig hedrad att My accepterar mig trots att jag inte träffar henne så ofta.
 
Bara för att dom går in i förlossningen - och sin egen värld - behöver det inte betyda att katten accepterar vem som helst. Jag var en gång hos en kompis vars hona snart skulle föda. Jag väntade och väntade men blev till slut tvungen att fara hem eftersom jag hade en bit att köra. Jag hann inte så långt innan honan började få krystvärkar och föda sina kattungar.
 
Jag har fotat och bilder kommer att komma så småningom. Jag ska dit en dag i helgen oxå och det ska bli jättespännande att se dom igen. Vi fotade kattungarna en och en, från alla vinklar och vrår, men jag har inte hunnit titta igenom korten ännu för att se hur det blev.
 
Mer info kommer att komma här men framför allt på Carinas blogg.
 
 
 

Jag väntar....

Detta är ett tidsinställt inlägg så jag kanske redan är hos Carina och kan hjälpa till vid My's förlossning. Vi får se, hon är i alla fall beräknad till idag och hon har gått upp 900 g så det blir väldigt intressant att se vilka (o hur många) som kommer titta ut snart!    Det är alltid lika fascinerande med kattungeförlossningar och jag blir lika full av beundran varje gång hur duktiga kattmammorna är. Även förstagångare sköter det hur bra som helst.

Så nu har jag packat en liten "förlossningsväska". Där ingår bla kamera, laddare etc. Väskan kommer att få följa med mig överallt tills det är dags!

Ny länk till SÄSK

SÄSK är Sällskapet Sibirisk katt och dom har precis lanserat nya hemsidan. Jag har uppdaterat den här (bland länkarna till höger), du hittar den här. Dom lanserade sidan i lördags så allt är inte helt klart ännu. Jag har även lyckats uppdatera hemsidans länkar, både till SÄSK men även till Susanne (SE*Alerias)

Hemfärd

Igår for Eddie hem till sig, matte och husse fick en surrig katt hem då han såklart ville berätta om allt han varit med om här.

Det var allt annat än lätt att lämna över Eddie till dom för maken till mysig fertil katthane var det länge sen jag såg! Vi har kunnat lyfta upp Eddie även om Marussia har varit i tvättstugan, fast då hade han inte riktigt ro att vara nära oss.
 
Ibland har vi släppt ut Marussia och oj vad han har varit gosig då. Jag skickade en bild hem till matte Izabell och uppfödaren Karin och det enda som syns på bilden är ett halvt öra då han bokstavligen tryckte sig så nära mig som möjligt.

Eddie har varit helt underbar och jag hoppas verkligen att han får lämna 1 eller 2 kullar efter sig. Nu får vi bara vänta och hålla tummarna för att Marussia och Eddie får kattungar i mitten av november.
 
Hemfärd ikväll blir det för vår pälskling Dolce!! Som vi har saknat henne!!!
 
Det är konstigt det där att även om man har flera katter hemma så saknas alltid katten som är borta. Dolce har haft det väldigt bra på sin långa semester och alla som har träffat henne har fallit för hennes charm - men det är ju inte så ovanligt. Dolce är ett riktigt charmtroll! Det ska bli intressant att se o höra vad hon säger när jag och husse kommer för att hämta henne och om husse får sova i fred inatt.
 
 
 
 

Vad ska katten äta?

Agria har en artikel som handlar om Ulrika Sörlid och mat för katten. För 2 år sen var jag på en föreläsning som hon hade i Skellefteå och lyssnade. Intressant att höra henne berätta.
 
Nu kopierar jag texten från artikeln rakt upp och ner, så att fler får möjlighet att läsa och skaffa sig lite kunskap.
 
 
Ulrika Sörlid är utbildad biolog och som hon själv uttrycker det ”inbiten kattnörd”. Ett ämne hon brinner särskilt för är vikten av att utfodra sin katt rätt. – Jag älskar att samla på mig information och dra slutsatser av vad jag hittar, säger hon. En av slutsatserna är att de flesta katter får i sig alldeles för lite vätska och här förklarar hon varför det är så skadligt för dem.

 

Det finns tre grundläggande näringsämnen som man bör känna till för att förstå vilken kost en katt behöver. Kolhydrater är det första som framför allt kommer från växtriket och som korttidslagrar energi. Det andra är protein som behövs för att bygga upp muskler, bindväv, klor, päls med mera.  Och det tredje är fett som används för att lagra energi och skydda kroppens inre organ. – Dessutom måste vi ta med i beräkningen att katten både är ett rovdjur och ett ökendjur, säger Ulrika.

 


Fett och protein utan kolhydrater En katt är gjord för att äta fet och proteinrik föda nästan helt utan kolhydrater. – Alla rovdjur behöver dessutom hålla en jämn blodsockernivå vilket också bidrar till att de inte är anpassade för att äta kolhydrater.

 

Katter har inga kolesterolproblem utan klarar mättat fett i mängder. – Däremot behöver de bara en liten mängd fleromättat fett som till exempel finns i laxolja. Se dock upp så att det inte blir för mycket eftersom det kan leda till e-vitaminbrist.

 

Förutom fett och protein behöver katten få i sig tio olika essentiella aminosyror varav ett par av dem endast finns i animaliska produkter. – Det betyder att en katt inte kan överleva som vegetarian trots att vissa fortfarande hävdar det, poängterar Ulrika.

 

Tillräckligt med vätska A & O Förutom ovanstående finns det yttreliggare ett jätteviktigt faktum att ta hänsyn till när det kommer till katter och utfodring vilket är att katten från början är ett ökendjur. – Det betyder att den är anpassad till att få i sig all sin vätska via bytesdjur och därmed har en nedsatt törstreflex.

 

Studier visar att katter som äter torrfoder har dubbelt så koncentrerad urin jämfört med en som äter blötmat. Det medför att njurarna får jobba mycket mer och risken för urinsten, njursvikt och andra liknande sjukdomar ökar.

 

När urinen stannar längre i urinblåsan är dessutom risken för att bakterier växer till större. – En katt som bara äter torrfoder bör dricka en halv deciliter vatten per kilo kroppsvikt varje dag. Det motsvarar till exempel två deciliter dagligen för en fyra-kilos katt.

 

Torrfoder, blötmat, rå mat Generellt är det därför så att rå mat i form av kycklingvingar, lever, hjärtan med mera är den bästa födan för katten eftersom det ligger närmast dess naturliga kost. – Rå mat är också bra bara för att den är just rå eftersom tillagning minskar näringsmängden, säger Ulrika.

 

Blöt mat är det som Ulrika tycker är näst bäst eftersom den har högt animaliskt innehåll, är förhållandevis bra processad samt till stor del utgörs av vätska. Torrfoder är bara bra för kattägarna på grund av sin bekvämlighet.

 

– Torrfoder innehåller alltid kolhydrater eftersom det är ett måste i tillverkningsprocessen. Dessutom kan det innehålla proteiner från växtriket vilket inte heller är bra för katten, säger hon. 

 

Bara för att ett foder har ett högt animaliskt innehåll betyder det dock tyvärr inte med automatik att det är ett bra foder. – Trots att media för några år sedan avslöjade att vissa kattfoder innehåller de animaliska proteinerna keratin och kollagen som katter inte alls kan tillgodogöra sig förkommer dessa fortfarande i kattfoder. Och tyvärr har vi som vanliga privatpersoner ingen möjlighet att ta reda på om keratin och kollagen finns i vårt torr- eller blötfoder.

 

Konsten att läsa innehållsförteckningen Inte ens genom att läsa innehållsförteckningen kan man alltså vara helt säker på att katten får i sig allt det den behöver. Men det finns i varje fall några saker du kan titta efter för att fodret åtminstone ska ha goda förutsättningar att vara bra.

 

– Du bör känna till att en innehållsförteckning alltid presenteras i fallande skala. Animalier vill man därför ha så mycket som möjligt av i början och helst inte i mjölform eftersom de då redan varit upphettade en gång och garanterat innehåller mindre näring.

 

Proteinkällor som soya och gluten ska du som kattägare vara skeptisk till eftersom de kommer från växtriket.

 

– Se också upp för fraktionerade innehållsförteckningar som innebär att tillverkaren valt att redovisa en ingrediens, till exempel majs uppdelat i; ren majs, majsmjöl, och majsgluten.

 

Du ska också efterstäva att din katts foder ska ha så hög fett- och proteinhalt som möjligt.

 

– Envisas du med att ge enbart torrfoder ska det helst ha en fetthalt på över 20 procent och en proteinhalt på 30 procent. Ger du blötmat så ska procentsatsen fett vara fyra medan proteinet nästan aldrig är ett problem, säger Ulrika.

 

Magnesium har blivit en ingrediens som många kattägare förknippar med urinsten eftersom det är lätt att kontrollera i innehållsdeklarationen. Men faktum är att magnesium inte är ett problem så länge katten får i sig tillräckligt med vätska.

 

Rå mat = bästa dieten Det enda sättet att få full kontroll på vilka råvaror vi stoppar i vår katt är att ge den rå mat, eller BARF (bones and raw food) som några väljer att kalla det. – En sådan diet är den mest naturliga för katten som då egentligen inte behöver dricka vatten eftersom den får i sig tillräckligt med vätska genom maten.

 

Det leder till att njurarna belastas mindre och risken för urinvägsproblem minskar. Dessutom är det mycket bra för mun- och tandhälsan att gnaga på ben och lite större köttbitar.

 

Grundrecept för rå mat

Minst 50 % Kött
10-20 % Ben (kycklingvingar & kycklinghalsar). Vill du hellre ge benmjöl är det 1 tsk per 2 hekto kött som gäller. Obs! Benmjölet ska vara av livsmedelskvalité.
10 % Hjärta (Obs! Fryser du maten kan du öka denna procentsats eftersom näringsämnet taurin som finns riktigt i hjärta försvinner med tiden i frysen).
5-10 % Lever (Obs! Överdosera inte och välj helst lever från så unga djur som möjligt).

 

Ge gärna:    Äggula

 

Undvik: Potatis (för mycket stärkelse) Lök i alla former (giftigt) Kakao (mycket giftigt) Rabarber Spenat Russin Vindruvor

 

Om du följer ovanstående recept för råmat behöver du, så länge din katt är fullt frisk, inte tillsätta några vitaminer.

 

– Katter har ett stort B-vitaminbehov men det täcks av köttet. Det finns mulitvitaminpreparat för katt att köpa och skulle du vilja ge det så tänk på att inte överdosera levern i receptet.

 

En kastrerarad katt behöver äta 2-4 % av sin egen kroppsvikt. Fertila katter i extrema fall 9-10 % men oftast räcker det med 5-7 %. – Det brukar inte vara några problem att få dem att äta lagom mängd av rå mat, säger Ulrika.

 

Vill du ge grönsaker som bukfylla räcker det med att råriva dem men om du ger dem för näringens skull måste de frysas eller syras först och sedan passeras för att katten ska kunna bryta ned dem.

 

– Maler du din mat så lämna helst några större bitar kött, gärna hjärta som brukar vara populärt. Tänk också på att inte bara köpa filéer utan variera bitarna. Brosk, senor och bindväv är bara bra och behövs som bulk för tarmarna så att katten inte får problem med tarmar och analsäckar.

 

Hygien och hantering Det är det lika viktigt att vara noggrann med hygienen när det gäller rått kött till katten som om du själv skulle äta det. – Servera bara svenskt veterinärbesiktigat kött så är risken för bakterier och smittor mindre. Frys också alltid köttet i minus 20 grader i minst tre dygn så att eventuella parasiter dör. Tina i kylskåp och låt inte serverat kött stå framme mer än en halvtimme.

 

Om du tycker det är besvärligt eller riskfyllt med rå mat kan du även välja att koka köttet (Obs! Ej ben) för det mesta av näringen stannar ju ändå kvar.

 

Var också försiktig med rå fisk men inte på grund av smittorisken utan för att vissa fiskarter innehåller ett enzym som gör att katten inte kan tillgodogöra sig B-vitamin. – Fet fisk (som t.ex. lax, sill och strömming) innehåller också mycket fleromättat fett som är väldigt nyttigt för oss människor men inte för katterna om det blir så mycket att det utgör basen i fodret.

 

Artikeln är skriven efter ett föredrag som Ulrika Sörlid höll för kattuppfödare och medlemmar i aby- och somaliringen samt bengalklubben i samarbete med Agria Djurförsäkring hösten 2012.

 

Susanna Martell


På besök hos Sunny

dvs Yang, från kull 5, hann jag oxå hälsa på i somras. Otroligt så stor hon är!!! Hon brås verkligen inte på mamma Marussia utan storleken kommer nog helt från pappa Casper. Sunny har en egen blogg, och den hittar du här.
 
Sunny är en riktigt storjägare, hon kommer hem med många byten. Som exempel kan jag berätta att hon i sommar har tagit fåglar bla en hackspett, en groda och snokar. Hon är väldigt duktig på att smyga och har stort tålamod.
 
Sunny är en utekatt och går tur nog mest upp mot skogen, som finns på deras baksida. Efter att vi hade "tvingat" Sunny att vara inne fick hon till slut gå ut och fort sprang hon iväg för att lägga sig och lurpassa.
 
Här kommer en hel hög med bilder på vackra Sunny och hon är precis som sin mamma, Marussia, väldigt svårflörtad när det gäller att fota (som på bild 1). Visst är Sunny för söt på sista bilden där hon piper när hon tycker att nu räcker det med fotografering!   
 
Jag tog ingen direkt tassbild men man kan se på flera bilder, bla profilbilden, att hon har stora o fina tassar.
 
 

Det går framåt för kärleksparet

Jag satte ut Eddie i kattgården igår för att han skulle få frisk luft och eftersom jag inte hade tid att vara med så knuffade jag ut Marussia som fick hålla honom sällskap. Döm om min förvåning när mannen kommer in och säger att det har varit en parning! 
 
Eddie stannar nu kvar hos oss till på söndag förmiddag innan han far hem. Allt för att öka på chanserna att Marussia blir dräktig.
 
Det märks dock att detta är Eddies första parning, då han är lite fumlig men med lite hjälp från oss har han fått till det ett par gånger.
 
Jag har inte nog med lovord över Eddie, jag pratade med hans matte igår och verkligen berömde Eddie. Han är en så otroligt fin kille och vilket snällt charmtroll/prins han är!! Vi kommer verkligen sakna Eddie när han far hem.
 
Sakhi har jag alltid haft höga tankar om som fertil avelshane men vete 17 om han inte blir nedknuffad från tronen av Eddie. Detta eg av ett enda skäl, Eddie är inte vår katt och ändå går det väldigt lätt att hantera honom, både när han är själv och även när Marussia är med. Vi respekterar honom såklart men det går som sagt utmärkt att hantera honom.
 
Social och super, supermysig kille!!! Jag hoppas att han kan vara fertil ett tag till, men han har pratat lite på nätterna både här och hemma, så vi får väl se hur det går.
 
Att vara fertil avelshane är absolut inte lätt. Den mesta tiden går åt till att vänta och åter vänta på att honan ska gå med på parning. Det gäller att ha ett stort tålamod, något Eddie har haft hela tiden.
 
Ofta har det räckt att Marussia har tittat på Eddie för att han ska backa, ibland har det kommit fram en tass och ibland har hon morrat åt Eddie när han har varit lite för ivrig.
 
Men till slut gick det och även om det var lite problem med att komma rätt så gav Eddie inte upp utan trampade och trampade på Marussia och bet henne i nacken.
 
Igårkväll pratade jag med Eddies matte, hade precis tagit in lite lyxmat till dom, så att dom skulle orka fortsätta. Marussia åt med strålande aptit men inte stackars Eddie. När Marussia sen gick till hans tallrik såg Eddie sin chans och försökte para henne.
 
Men det var bara det att han kom lite väl långt bak. Han bet henne mitt på ryggen istället för i nacken. Men släppte greppet det gjorde han inte förrän Marussia hoppade ner på golvet (tur nog var det inte så högt hopp) och fullt med päls hade ju stackars Eddie då i munnen....
 
Det här är andra parningen o här har han inte hittat helt rätt men är på god väg.
 
Men det är inte alltid så lätt att vara en fertil avelshona heller. Att ha en kavaljer som ständigt är påflugen och som sen biter i nacken etc.

En bild på underbara trögfian Marussia, tagen i kattgården igår när hon lugnt satt och iakttog sin uppvaktande pojkvän.
 
 
 

S*Deltas Mellon

Jag har tidigare berättat att Mellon fick HCM och nu kan jag berätta att han har fått somna in. Vila i frid Mellon, du är saknad av många.    
 
Familjen har fått tillbaka askan efter Mellon och kommer strö ut den på en av Mellons favoritplatser, på så sätt kommer han alltid att vara nära dom.
 
Mellon tillhörde min första sibbekull och även om varje kattunge har o får en speciell plats i hjärtat så är det något väldigt speciellt med första kullen. Första o säkert även sista kullen (men där är jag inte ännu).
 
Några bilder på fina, busiga Mellon, allt från nyfödd till senare bilder (tagna av oss och av familjen), huller om buller. Kort 3 har Podrugas matte, Guro, gjort om bakgrunden till mig. Bara älskar detta kort och sekunden efter att jag tog detta kort hade busfröet Mellon raskt hoppat ur korgen.  
 
Stort tack till familjen som gav Mellon ett sånt underbart hem med två kompisar, Fjollan och Igor, som fanns där när Mellon kom.
 
Bland de sista bilderna som togs på Mellon.
 
Hans två kompisar, Fjollan och Igor.
 
Regnbågsbron

Det finns en bro som förbinder himmel och jord. Den kallas Regnbågsbron för sina många färger. På den här sidan Regnbågsbron finns ett land med ängar, kullar och dalar med frodigt grönt gräs.

När ett älskat husdjur dör, kommer det till den här platsen. Det finns alltid mat, vatten och varmt vårväder. De gamla och sköra djuren är unga igen. De som varit skadade har blivit hela igen. De leker hela dagen med varandra.

Det är bara en sak som fattas. De är inte med den speciella person som älskade dem på Jorden.

Så varje dag springer de och leker till den dagen kommer när någon plötsligt slutar leka och ser upp. Nosen skälver, öronen är uppåt, ögonen stirrar och plötsligt springer den här från gruppen.

Du har blivit sedd och du och din speciella vän möts. Du tar dem i dina armar och kramar om. Ditt ansikte blir kysst igen och igen och åter igen ser du in i ögonen på ditt trogna husdjur.

Sedan korsar ni Regnbågsbron tillsammans…för att aldrig mer skiljas

av Paul C. Dahl


En uppfödare i Sundsvallstrakten

Marie Holmberg som har Sessans uppfödning skrev följande på Facebook. Jag tycker det är så bra att jag lånar hennes text rakt av.
 
Läser nästan varje vecka om katter som råkar illa ut, inte av de "vanliga farorna" man tänker sig för en utekatt så som bilar, råttgift mm. Utan barn och vuxna som ...använder vapen, kokande vatten, sin moppe (!"?)eller andra "vapen" för att medvetet misshandla katter eller döda dem. Tankarna som väcks gång på gång, är vad vi gjort fel när barn har så lite medkänsla för andra levande varelser!?

Enligt lag måste du ha uppsikt över din hund och katt, tyvärr skulle lagen behöva en uppdatering där vi även kräver att katterna märks med chipp, och kastrerade innan de släpps ut som utekatter.

Lagen om tillsyn över hundar och katter. Enligt 1 § "skall hundar och katter hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
 
Här kan ni läsa mer om lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.

På besök hos Findus

dvs Vinur från Vänskapskullen var jag i somras. Findus har fått börja vara utekatt och blev tyvärr påkörd av en bil i höstas, men han skulle absolut ut igen, redan innan han var tillräckligt pigg för det.
 
Sakhi, Findus o Podruga (enda honan i kullen) var våra guldtrillingar. Podruga kunde man enkelt se skillnad på, då hon var lite smalare än killarna men Sakhi och Findus var det inte alltid så lätt alla ggr. Nu var det ett bra tag sen jag såg Findus och nu när jag såg honom upplevde jag att han var mer lik Podruga än Sakhi.
 
Detta bara för att han inte hade hunnit komma upp i sin matchvikt igen sen olyckan. Men vissa kort är han såååå lik storebror (Sakhi är min förstfödda sibbe).
 
Det är alltid så kul att få se bilder på "våra" kattungar (som oftast har hunnit bli stora), för även om dom bara bodde hos oss en kort tid så har varje kattunge en speciell plats i våra hjärtan. Jag har hittills lyckats vara och hälsa på alla våra kattungar (förutom stackars Shekinah, aka Kiara, som dog i samband med sövning när hon skulle kastreras ) och det är alltid så kul att få se dom eller att få bilder på dom.
 
Här kommer en hel hög bilder på fina Findus som var väldigt snabb på att äta upp godiset jag hade med mig.  Det blir såklart tassbild o profilbild också!
 

Det går trögt för kärleksparet

och allt beror på att Marussia inte har börjat löpa ännu. Jag blir så förvånad att hon inte har börjat löpa. Så här länge har hon aldrig varit utan p-piller och inte löpt.
 
På fre em/kväll åker då Eddie hem till sig och jag skulle inte bli förvånad ett dugg om Marussia sätter igång och börjar löpa bara ett par dagar senare. Fördelen med det (det gäller att tänka positivt ) är att dom två redan känner varandra.

Jag var igår och hälsade på Dolce en snabbis. Hon mår bra och det är kul att se att hon känner igen mig. Killen som lånar Dolce skulle gärna ha henne hela tiden men det går varken jag eller min man med på.  Att hon charmar alla som träffar henne är ju inte ett dugg förvånande, vårt lilla charmtroll!
 
För tillfället är det två katter i kattgården och två i tvättstugan. Eddie är väldigt intresserad av Marussia och cirklar närmare och närmare henne. Men det räcker oftast med att hon sätter upp tassen mot honom så backar/stannar han.
 
Kan inte låta bli att lägga upp bilden igen för det säger precis allt om hur det är att vara en fertil hane som bara väntar på att honan ska låta honom komma till!
 

Föreläsning med Susanne Hellman Holmström

Jag hoppas att det går att läsa på bilden vad som står, men för säkerhets skull skriver jag under bilden oxå.
 
Jag har precis anmält mig och det blir 3e gången jag lyssnar på henne. Väldigt duktig både på området och på att föreläsa. Kan varmt rekommenderas.
 
 
Ni glömmer väl inte bort att anmäla er till Föreläsningen på Folkets Hus ¨Studion¨ den 28 oktober med Susanne Hellman Holmström.
Entré: 80 kr*
För garanterad plats betala på pg 179 84 37-8 senast 25 sept.
Märk betalningen med ”Kattföredrag” och ange mejladress eller telefon.
Biljetten erhålls 28 okt vid entrén. Info via Eva, bengal@sparkoflife.se.
*60 kr för medlemmar i arrangörsföreningarna

För katter i Umeå-området

På Facebook är det just nu en "efterlysning" ute som jag tänkte lägga ut här.
 

 
 
SVT Go´kväll och jag behöver din hjälp!
 
Bor du i Umeå med omnejd? Och har kattproblem, litet eller stort? Katten kanske klöser på fel ställen, kissar på fel ställen, väcker dig på nätterna, bråkar med sina kattkompisar, eller något annat som du tycker du vill lösa? Kanske ditt förhållande knakar i fogarna på grund av kattens beteende?
 
Vi letar efter olika typer av kattfall att lösa inför höstens kattinslag i Go´Kväll. 
 
Maila ditt problem och skicka med en bild på din katt till susanne@kattproblem.se, så kanske vi tar kontakt med dig.
 
Dela gärna detta till dina kattvänner uppe i norr
 
Tack för din hjälp!
 
Det kan hjälpa många katter ifrån avlivninghot med att ta upp olika beteendeproblem och hur man löser dem på bästa vis. =^..^=
 
Maila ditt problem till susanne(a)kattproblem.se
 

Eddie Cochran

I vanliga fall är det honan som far till hanen när hon löper men denna gång var det lite problem för hankattsägaren så vi fick tänka till lite extra. Ett alternativ var att ta hem Eddie till Karin (uppfödaren) och ha parningen där, ett annat var att vi (om vi kunde låna ut Dolce ett tag) kunde ha parningen här hos oss.
 
Jag valde det andra alternativet och Eddie kom ner med Susanne. Jivara var klockren, hon började alltid löpa exakt 10 dagar efter p-pillret hade tagits bort. Marussia har också varit väldigt snabb med att löpa efter p-pillret har tagits bort.
 
Vid Marussias senaste löp (kull 5) släppte jag p-pillret en vecka i förväg, sen for jag på kattutällning (Sundsvall, Sibirspecialen), kom hem och var hemma 2 dagar innan jag sen for till Öjebyn där hanen bodde då. Nu har Marussia varit hemma hela tiden och inte åkt långa sträckor, rättare sagt - hon har inte åkt bil alls sen vi kom hem från Finland. Skumt, mycket skumt! Men det här bevisar ju bara att det finns undantag och att man inte alltid kan lita på att honan (i detta fall) gör som man vill.  
 
Vi har pratats vid, Eddies matte och jag, och kommit fram till att dom vill ha tillbaka sitt charmtroll till veckan. Så just nu har Marussia en vecka på sig att hinna löpa. 
 
Det händer inte så mycket här just nu och för att muntra upp Eddie tog jag ut honom i kattgården idag. Här kommer en hel hög med bilder på vackra och gosiga Eddie!
 
Men först en bild på trögfian Marussia , som lugnt sitter och väntar på att få bli utsläppt från tvättstugan.
 Här kommer bilderna på Eddie, både från tvättstugan men även från kattgården idag. En riktigt stilig kille och kolla in hans underbara färg och mönster!!!
 
En kille som är het, det riktigt glöder om honom!

Såklart måste det bli en tassbild oxå! 
 
Nog kan säkert Eddie bli arg oxå, men det har jag inte märkt något av ännu. En supergosig kille som nästan "buffade" mot mig idag i kattgården - något han inte brukar göra så ofta så jag känner mig lite extra hedrad och glad! Här är han långt ifrån arg utan försöker bara säga att han är less på att vara ute i kattgården och vill komma in nu.

Avslutar med två bilder på Eddie, ett där han intresserat tittar på Marussia (som är nere på golvet) och en bild som jag bara älskar, den sista bilden berättar nog allt vad Eddie skulle säga om han kunde!!

För att vara en fertil hankatt, som bara får sitta i vår (rätt stora) tvättstuga så är han helt underbar. Han känner att det finns andra katter i huset och att det finns en fertil honkatt, men inte att han blir irriterad/sur etc över att inte få göra "sitt jobb". Helt underbar katt och även om det är lite jobb att ha en fertil hane på besök så är det värt det när dom är så här underbara! Jag kan inte ösa nog många lovord över Eddie!!!
 

Förkyld

Ena sonen har smittat mig så jag har blivit riktigt förkyld, jag har inte så mkt ork att sitta framför datorn utan tiden går åt till att hälsa på Eddie, bära in Marussia då och då, och ta hand om mig själv.
 
Dolce har det bra på sin semester och killen som lånar henne är väldigt fascinerad av henne och undrar om alla sibiriska katter är så här underbara. Som jag har sagt tidigare, Dolce är en bra representant för rasen men det är tomt utan henne.
 
Eddie var lite blyg när han kom men har nu tinat upp och är en supermysig kille. Han tycker såklart att det är ett tråkigt ställe han har hamnat på, bara sitta instängd i vår stora tvättstuga, känna lukten av andra katter etc. När vi tar in Marussia till Eddie vaknar han till på ett helt annat sätt än när jag (eller ngn annan av familjen) kommer in. Han är väldigt intresserad av Marussia, som bara tittar på honom och förstår ingenting.
 
Som jag har nämnt tidigare är Eddie och Ella halvsyskon, Ella ligger gärna framför dörren till tvättstugan och vill gärna gå in och hälsa på.

Marussia visar ännu inga som helst tecken på att börja löpa men vi hoppas ju såklart att hon snart börjar.
 
Bilder kommer på Eddie senare, förhoppningsvis under dagen, det beror på hur mkt ork jag har.
 

Marussia och Eddie

Marrussia har fått en pojkvän på besök, Eddie Cochran. Han kom i söndags och liftade med Susanne (tack vännen) ner från Luleå i samband med Luleå-utställningen.
 
Det är tänkt att det ska bli en fin kull med dessa två, dvs om Marussia vill börja löpa. Hon fick sista p-pillret mitten av augusti så nu väntar jag ivrigt och otåligt på att hon ska komma igång.
 
 
Så här ser parningen ut mellan Marussia och Eddie. Eddie är en halvbror till Ella och kommer alltså från S*Frostuddens.
 
Förväntat färgutfall blir svartmönstrade hanar och vad gäller honor så blir de antingen mönstrade sköldpaddor eller svartmönstrade. Tänk vad häftigt att få en sköldpadda, jag har haft lite svårt för dom tidigare men nu har jag upptäckt hur fina dom kan vara!
 
Ella har tyvärr mer eller mindre alltid lekt lite hårdhänt med Dolce. Det kommer sig nog av att hon är yngsta tjejen av Karins två kullar. Kull 1 (där Eddie är född) är 5 dagar äldre och det gör en hel del.
 
För ett par månader sen började även Sakhi gå på Dolce ibland. Vi har inte sett något mönster då det sker och det sker inte ens varje vecka men såklart är det jobbigt för Dolce ändå.
 
Att ta hem en ny katt, som dessutom är fertil, är alltid ett stressmoment så därför tog vi beslutet att låta Dolce få lite semester och har lånat ut henne till en kompis till äldsta sonen. Vi lämnade henne förra veckan och det känns redan nu tomt, mycket tomt utan vår pälskling Dolce. Så nu hoppas vi på att det ska bli en lyckad parning mellan Marussia och Eddie - gärna snabbt - så att Dolce får komma hem igen.
 
 

Ny uppfödare i Sävar

Grattis Susanne till det fina stamnamnet, SE*Alerias!

Nu ska hon "bara" hitta en snygg hane till Chana o para innan det är dags för kull. Vilken tur jag har att jag och Susanne bor så nära varandra så det kommer bli väldigt enkelt att fara dit och hälsa på blivande kull, väldigt ofta.´
 
Jag har uppdaterat länklistan här på bloggen och kommer att uppdatera även på hemsidan så fort jag har tid. Det börjar sakta lugna ner sig för mig (peppar, peppar....) och från o med vecka 39 tar jag åter emot testbesökare.

RSS 2.0