Cykelkullens vikter, 3 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 3 veckor

Status

Scott Addict

N 24

128

432

 

Pinarello Dogma

F 09 24

128

413

Under utvärdering

Cervélo S5

F

121

441

 

Bianchi Racer

N 09 24

108

397

 


Cykelkullen är 3 veckor

Som jag redan har nämnt har Marussia valt att flytta från bolådan, till hennes favoritställe att ha kattungar. Under databordet, helst bakom hurtsen. Men när jag lägger dit en kattbädd så brukar hon tycka att det är helt OK att dom ligger bredvid hurtsen.
 
Så Marussia har fått ha dom i en liten kattbädd och det har gått bra. Det har visserligen varit väldigt trångt i bädden när även Marussia ska ligga där men det har gått bra ändå. Lite pip o skrik innan alla har fått sin plats i mjölkbaren.
 
Igår köpte jag en ny kattbädd, det är eg en hundbädd men jag tänkte att den kan vara bra att ha när man har kattungar. Marussia älskade den direkt.

Jag sitter och jobbar med bilderna i RAW o känner plötsligt något på foten. När jag tittar ner sitter Cervélo i en kattbädd bredvid, helt tyst, och väntar på att Scott ska lyckas ta sig över min fot till henne.
 
Jag jobbar fortfarande i RAW och jag måste säga vilken otroligt stor skillnad det är att ha tyg som bakgrund och att ha papper. Jag fick en rulle med grå färg av Maria och vilken skillnad. Grått är för mig en färg jag inte har provat på men oj så fint det blir.
 
Scott Addict
 
Pinarello Dogma
 
Cervélo S5
 
Två bonusbilder på vackra Cervélo. Hon har ett så otroligt vacker teckning.
 
Cervélo är stadigast i kullen o det syns verkligen. Det blir nog en stor tjej detta.
 
Bianchi Racer
 
Slutligen kullbilderna och som vanligt tittar dom inte samtidigt mot kameran. Det verkar bli en lika aktiv kull som Chakrakullen, som var helt omöjlig att få alla att titta mot kameran samtidigt. Men så har dom ju oxå samma pappa. Nämnde detta för Carina och Susanne (som oxå har avkommor med Trésor) och jo, dom var/är oxå svåra att få fina kullbilder på.
 

 
 
 
 

Medan ni väntar på 3-veckorsbilderna

I torsdags var Maria Westling hit o fotade Cykelkullen. Eftersom jag har haft problem med att få till Cervélos färger rätt hade Maria snällt nog släpat med lite rullar så vi provade olika bakgrunder.
 
Det är lika fascinerande varenda gång att små kattungar kan vara så rörliga och snabba.
 
Alla bilder är tagna o bearbetade av Maria Westling och jag kan varmt rekommendera henne. Jag tog Sakhi till Marias fotostudio, för att ta nya bilder på honom. Jag kommer även ta dit Marussia (i höst, efter hon återhämtat sig från kastreringen) och även mina katter jag har på foder.
 
Innan jag lägger upp korten som Maria tog i veckan måste jag bara lägga upp kort på Dolce och Ella och jag förstår inte hur Maria har gjort. I synnerhet Dolce är så mkt Dolce.
 
Nu har Maria träffat mina katter ett par ggr men jag häpnas ändå över att man kan få till så fina bilder.
 
Den enda andra som jag känner till är Linda Karlström. Även Linda tar så otroligt fina bilder på katterna, som är så mkt deras personlighet. Det är Linda som har fotat bilden på Bilkullen (där Marussia är född) på min hemsida.
 
Men nog med prat, nu kommer först bilder på Dolce och Ella och sen kommer det bilder på Cykelkullen.
 
 
Brun bakgrund
 
Grå bakgrund med min piggelin-gröna filt i kattsängen.
 
Grå bakgrund, två stiliga hanar. Scott till vänster och Bianchi.
 
Eftersom jag fick en rulle med grått papper har jag valt mest med grå bakgrund. Här kommer flera kullbilder och det är skönt att Maria var mer envis än Cykelkullen för till slut fick hon en bild där alla tittade typ åt kameran.
 
Här är det Scott, Pinarello, Cervélo och Bianchi.
 
Här är det Scott, Pinarello, Bianchi och Cervélo.
 
Men till slut så.... Scott, Bianchi, Cervélo och Pinarello. Bästa kullbilden hitills.
 
Vackra Pinarello, som nu är under utvärdering.
 
Och vackra Bianchi.
 
 
 
 

Mer flitigt uppdatering

har jag på instagram. Där heter jag deltas.katter och det är ett öppet konto, så vem som helst kan se det. Jag uppdaterar ett par ggr/vecka, ibland tom flera ggr/dag.
 
Marussia är så lik sin mor, Jivara. Båda två har flyttat kullarna och det har även Marussia gjort med denna kull. Så just nu bor dom i en kattbädd under databordet.
 
Carina kommer idag med hagen och jag hoppas att Marussia går med att ha dom i hagen. Enda fördelen med att kullen bor i en kattbädd är att det är lätt att socialisera alla samtidigt.
 
Igår hade jag kattbädden i knäet flera timmar o Marussia kom o gick lite då och då.
 
Vad gäller vikterna är jag väldigt imponerande av småttingarna, Marussia har alltid haft bra med mjölk men detta är helt otroligt. Idag blir dom bara 3 veckor och Cervélo och Scott ligger redan över 400 gram, idag kommer även Pinarello gå över 400 gram och Bianchi är nog där om 1-2 dagar gissar jag.
 
Igår var jag och handlade kattungemat, just nu är det Marussia som äter det (o Dolce, när hon lyckas få lite rester). Detta handlade jag och så köpte jag även 5 påsar med VOM-mat, som Marussia just nu verkligen älskar.
 
Jag kör mkt med RC, som synes, men jag tycker även att ProPlan har bra mat. Tyvärr hade dom inte fler kartonger än dessa två. Det blir intressant att se hur länge detta räcker.
 

Cykelkullen blev två veckor i lördags

o här kommer nu bilderna. Det är inte helt lätt att fota kullbilderna som ni kommer märka, men jag hoppas att det blir lättare när dom blir äldre.

Det är alltid något visst med att ha kattungar. Mysigt att bara sitta och beundra vid bolådan men mysigare när dom har öppnat ögonen (Bianchi var sist ut) o när de sen börjar bli mer rörliga.
 
Vi har lånat ut studion till Susanne, då vi inte vill använda studion då det blir för starkt ljus de första tre veckorna. I lördags testade jag med att lägga bara en handduk på klöstunnan men det blev inte så bra bilder så vi fick bygga upp lite grann. Marussia blev lite orolig när vi fotade Scott så en bonusbild kommer på Scott och Marussia.
 
Jag håller fortfarande på att lära mig bearbeta i RAW o jag har vissa problem med att få till färgerna. Som tex på Cervélo. Hennes röda bläs blir inte riktigt bra tyvärr.
 
Scott Addict
 
Pinarello Dogma, kolla in söta tjejen som flörtar.
 
 
 
 
 
Cervélo S
 
Bianchi Racer
 
Kullbilderna, som inte blev så bra, bäst blev nog sista bilden, även om man inte ser dom så tydligt.
 
 
 
 

Cykelkullens vikter, 2 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 2 veckor

Status

Scott Addict

N 24

128

321

 

Pinarello Dogma

F 09 24

128

306

 

Cervélo S5

F (09)

121

331

 

Bianchi Racer

N 09 23/24

108

299

 


Änglakullen fyller 5 år idag

Marussias första kull, Änglakullen, kom samma dag som hon fyllde 2 år. Det blev 5 st kattungar i denna kull. Tyvärr har två redan gått över Regnbågsbron (Shekinah och Raphael) och vi tänker på dom extra mkt idag.

Här kommer några bilder från när kullen växte upp här.
 
Ibland är detta enda sättet att få kullbilder där alla är stilla.
 
Shekinah (kallades Kiara)
 
Anael (kallas för Lufsen)
 
Galgaliel (kallas för Lady)
 
Michael (kallas för Picasso)
 
Raphael (kallades för Finkel)
 

Idag är det 7 år sen Bilkullen föddes

och det känns väldigt länge sen, men samtidigt så har tiden gått så fort. Några gamla bilder på när Bilkullen växte upp här och sen några bilder på Marussia.
 
Marussia är den enda katt som gick vidare i avel och hon har nu fått sin femte o sista kull. Den första kullen, Änglakullen, fick hon när hon fyllde 2 år. Dom får ett eget inlägg senare i eftermiddag.
 
Nu några bilder på Marussias utveckling. På bild 1 är hon bara en vecka gammal. På bild 3 är hon ute med mamma Jivara, kring 6 mån.

 
Den här bilden är rätt gammal men jag gillar den. Den är tagen av Linda Karlström.
 
Den här är lite nyare och är tagen av Maria Westling.
 
Ett stort, stort grattis till alla i Bilkullen. Vi hoppas att ni får lite extra gott idag. Tyvärr har Bugatti vandrat över Regnbågsbron, på tok för tidigt.
 
 
 
 
 

Hur det är att bo med katt

Imorgon blir kullen 2 veckor och nu har alla börjat öppna ögonen, Bianchi är den som var sist ut.
 
Hittade så roliga bilder på temat hur det är att bo med katt så jag tänkte lägga upp det här och även passa på att önska trevlig helg.
 
 
Att ha fina saker hemma är bara att glömma, likaså att få äta ostört, gå på toaletten i fred och kunna gå utanför dörren utan att rolla kläderna först. Vissa saker förstår man helt enkelt bara om man är kattägare.

De kan vara kräsna, själviska och odrägliga och vi har för länge sedan tappat räkningen på allt de förstört. Men trots det skulle vi inte vilja vara utan våra älskade katter.

Det här punkterna känner du garanterat igen om du har katt.

 

1. Att uträtta sina behov är inte längre en privat angelägenhet. 

01. katt-toalett

 

2. Klädrollers är en förbrukningsvara och används flitigt varje dag. 

02. katthar2

 

3. Inget går upp mot en simpel kartong, det har du lärt dig nu –  tre dyra kattbäddar senare. 

03. katt-box

 

4. Fyra solklara tecken att du har en spindel i taket. 

 

5. Det är tydligt vem det är som bestämmer där hemma… 

05. katt-stol

 

6. ”Sitta vid datorn? Glöm det”. 

06. cat-laptop

 

7. Det spelar ingen roll vad du håller på med, det är bara att släppa allt när din katt vill ha uppmärksamhet. 

 

8. Läsning som avkoppling? Inte sedan du blev med katt.

08. katt-bok

 

9. Detsamma stämmer in på ledigt iPad-scroll… 

10. katt-ipad

 

10. För att inte tala om att läsa tidningen ostört. 

11. katt-tidning

 

11. Du vet inte hur många gånger du kommit hem till det här. 

13. katt-papper

 

12. Eller det här. 

15. katt-kruka

 

13. Trots att din katt har en välfylld matskål kan hen inte hålla tassarna borta från dina godsaker.

18. katt-kaka

 

14. Och det roligaste missen vet: Att springa framför dina fötter och försöka fälla dig. 

 

15. Något den däremot hatar är dina pussförsök. 

 

16. Och det är så här den visar tacksamhet. 

 

Oavsett hur påfrestande livet som kattägare än må vara är allt förlåtet när vi ser det här.

giphy


Cykelkullens vikter, 1 vecka

 Jag är fortfarande inte helt säker på alla mönster o jag tror att Cervéllo (nr 3) har lite vitt. Ev är hon oxå solid. Vi får väl se när hon växer vad det blir av henne. Bianchi är jag oxå lite osäker om han är tigré ell spotted.
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 1 vecka

Status

Scott Addict

N 24

128

243

 

Pinarello Dogma

F 09 24

128

221

 

Cervélo S5

F (09 23/24)

121

241

 

Bianchi Racer

N 09 23/24

108

223

 


Cykelkullen är en vecka

Vi fotade kullen väldigt snabbt då Marussia var lite orolig när bebbarna pep. Det blev inga bra kullbilder denna gång men jag hoppas att det blir bättre kullbilder sen.
 
Först ut är Scott Addict
 
Pinarello Dogma
 
Cervélo S5
 
Bianchi Racer
 
Två kullbilder
 
 
 

Dolce

Dolce delar vardagsrummet med Marussia och här har Dolce satt sig inne i katthuset. Det är inte så många kattungar som har velat vara i katthuset, men Chakrakullen var faktiskt inne i huset ett par ggr.
 
Här sitter Dolce så fint inne i katthuset.
 
 

Presentation av kull 9

Min bror har fått komma med förslag på tema för en kull och jag är inte ett dugg förvånad över att han valde cyklar som tema, det finns en hel värld om cyklar o tillbehör, men jag valde att fokusera på olika cykelmärken. Min bror har fått vara med och tycka till om namnen o hjälpa mig med texterna då det är en helt ny värld för mig.
 
Med reservation för att färg o mönster kan ändras när de vuxit på sig lite.
 
Bilderna är tagna igår, då dom blev 5 dagar.
 
Kattunge nr 1, hane n 24.
Scott Addict
När Addict kom ifjol blev vi inte så lite imponerade och vi kan bara fortsätta uppmana ambitiösa landsvägscyklister att komma in och kika på modellen. Den måste upplevas! Att det är lätt, riktigt lätt, vet den påläste redan om (ram 860gr/gaffel 360 gr/hoj 6,88kg). Men den besitter egenskaper man hittar först på betydligt dyrare cyklar.

Addict imponerar med sina totala egenskaper. Den är snabb, den är lätt, den är komfortabel - den är komplett!!! Det är inte ofta man börjar le när man ser en uppförsbacke, men med en Addict... keep on smiling! Visst, den kostar några sköna slantar. Men vill du skämma bort dig med garanterad prestanda är den helrätt.
 
 
 
 
Kattunge nr 2; hona, f 09 24
Pinarello Dogma
Pinarello är en av de främsta tillverkarna av cyklar idag. Firman grundades av cyklisten Giovanni Pinarello redan på 40-talet när han fortfarande var aktiv, men satsningen började på allvar när Giovanni slutade som professionell cyklist 1953 och helt satsade på tillverkningen och sin affär i Treviso.


 

Kattunge nr 3; hona, f (09) 23/24
Cervélo S5
Cervélo är ett företag som grundades 1995 och tillverkar ramar och hela cyklar för tävlingscyklister. Företaget är på många sätt ledande inom denna produktion och i och med att det till skillnad från många andra märken är relativt ungt, så har de också haft det lättare att snabbt ta till sig alla de senaste tekniska innovationerna. I dag tillhör Cervélo en av de ledande tillverkarna av professionella cyklar. Företaget har sin bas och är grundat i Toronto, Kanada.
 
 
 
 
Kattunge nr 4; hane, n 09 23/24
Bianchi Racer
Bianchi , det mest klassiska varumärket. Den (Celeste)-gröna cykeln från Milano har satt sin prägel på cykelsporten, med hjälp av de gamla mästarna sedan 1885.
 
I Italien är Bianchi nästintill heligt Man pratar om ”passione celeste”; den himmelsblå passionen, och med cykelvärldens mest anrika historia finns det gott om just passione. Efter att ha byggt cyklar i över 130 år i Lombardiet har Bianchi inte bara satt sin prägel på cykling i världen, utan även blivit en viktig del av den italienska kulturen.
 

Igår tog vi några bilder

och jag hoppas hinna bearbeta dom idag för att lägga ut. Det blev bara ansiktsbilder, det kommer att komma flera bilder längre fram. Det är otroligt så fort tiden har gått, imorgon är dom redan en vecka.
 
Jag har fastnat för 4 namn o har fått lite hjälp av min bror, då det är hans tema jag har valt. När jag började kolla själv så var det mycket att välja på, så det har varit skönt att ha hjälp.
 
Här är dom knappt 2 dagar och sover gott.
 

Att kastrera ell inte kastrera sin katt

För mig som uppfödare är det självklart att man kastrerar de katter som inte ska gå i avel. Man har allt att vinna på att kastrera katten.
 
Den blir lugnare, går (oftast) inte iväg lika långt - om man nu absolut måste släppa ut den - men den absolut största vinsten är nog att det inte blir oönskade kattungar som kanske inte får ett bra hem utan får driva vind för våg.
 
Att göra en kastrering på en hane är väldigt lätt och ett snabbt ingrepp. Att kastrera en hona är ett större ingrepp, som gör att hon bör ha lite vila och lugn o ro i början så att såret får läka ihop.
 
Jag fick ett mail som innehöll information om kastrering som Vettris har skrivit. Jag tänkte klistra in det här. Här står det mer noga om kastrering och den enda nackdel som finns är att efter kastrering så bör man hålla koll på vikten så att katten inte blir överviktig. En del, som Sakhi, går inte upp i vikt efter kastrering. Andra, som Dolce, kan ha lättare för att gå upp i vikt.
 
Vad gäller hur gammal katten bör vara så finns det olika uppgifter. En del uppfödare kastrerar redan innan kattungen har flyttat, andra väntar tills dom är 6 mån. Själv har jag förespråkat 6 månader men efter att ha lyssnat på en veterinär så rekommenderar jag nu att dom bör vara runt 8 månader.
 
 

En del frågar sig om man måste kastrera sin katt, och många avstår i tron att djur mår bäst om de får vara okastrerade. Om du inte har tänkt använda din katt i avel, finns det flera skäl att överväga kastration. Det finns även en hel del nackdelar med att ha en katt okastrerad, både för ägare och för katten.

 

Okastrerad honkatt

En hona som är okastrerad löper. Vissa honor löper sällan, andra löper ofta. I de fall där honan går utomhus, riskerar du att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder, en ålder då honan varken mentalt eller fysiskt är mogen att bli mamma.

 

När katten löper

En katthona blöder inte som en tik (honhund) gör. Det beror på att honan inte får ägglossning vid löpet. Ägglossningen inträffar först vid parningen, vilket gör att honan kan få långa löpperioder om hon inte paras.

När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på golvet eller marken medan hon högt ropar åt sig trånande hanar. Under denna period äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta, magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra.

Vissa honor urinmarkerar under löpet.

 

P-piller

P-piller ökar kraftigt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation så det är ingen långsiktig lösning för en hona. Det är också onödigt att stoppa i din katt läkemedel under hela dess livstid om hon ändå inte ska gå i avel. P-piller kan alltså medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser. Om man räknar ut kostnaderna för p-piller för katten under dess livstid, så brukar det bli samma som för kastreringen ungefär.

 

Kastreringen honkatt

Många tror att katten bör ha fått en kull före kastreringen, men detta är en myt.

Att kastrera en hona innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Oftast åker man till veterinären med sin hona på morgonen och får hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

 

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honan sövs under kastreringen.

 

Okastrerad hankatt

En hankatt kan bli könsmogen redan vid sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och för dig som har innekatt är detta mycket tydligt.

 

En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Slagsmålen brukar kunna ge bölder som oftast måste behandlas av veterinär. Hanen bidrar också till att fler oönskade katter föds i grannskapet.

 

Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.

 

Kastreringen hankatt

Hankatten sövs vanligen vid kastrering. Vissa veterinärer ger lokalbedövning och lugnande medel och i de fallen är katten avslappnad och smärtfri men vid medvetande.

 

Pungen öppnas och testiklar och bitestiklar tas bort. Pungen sys inte ihop igen utan får läka ihop och hanen är oftast som vanligt en till två dagar efter ingreppet.

 

Att kastrera en hankatt kostar mindre än att kastrera en honkatt eftersom ingreppet är mindre.

 

De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, gäller både hon- och hankatter, men det finns även veterinärer som utför ingreppet tidigare. Det viktigaste är att din katt är frisk och kan genomgå operationen.

 

Att tänka på efter kastrationen

När katten kommer hem från veterinären brukar den bli lite trött igen, trots att den verkade pigg när ni hämtade den. Detta är helt normalt och beror på att katten slappnar av när den kommer tillbaka till sin hemmiljö.

  • Observera att du inte bör låta din katt sova ut i sängen direkt efter kastrering, eftersom de lätt kissar på sig efter narkos.
  • Tänk på att en katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ställe och låt den hämta sig i lugn och ro.
  • Släpp inte ut katten på kvällen, de är fortfarande påverkade av medicinen de fått.
  • En kastrerad katt går lätt upp i vikt, eftersom den får lägre ämnesomsättning, rör sig mindre och blir hungrigare. Var därför vaksam på kattens vikt och justera mängden foder vid behov. Ibland kan det vara aktuellt att även byta till ett lättare foder. Fråga gärna din veterinär om råd.

Inte ens 24 timmar

är kullen när, i detta fall, kattunge nr 2 (en hona) är ute o kravlar runt i bolådan. Hennes lillebror, kattunge nr 4, brukar också vara ute och vandra - redan nu. Jag sitter och letar namn och tror att jag har fått ett passande namn till i alla fall kattunge nr 4.
 
Marussia är duktig, precis som vanligt. Något som vi dock får tänka på är att minska matmängden. Sista veckorna av dräktigheten åt hon konstant medan hon nu äter mer normalt och inte vill ha alltför stora portioner.
 
Dolce är med i vardagsrummet och håller Marussia sällskap medan Sakhi och Ella inte får komma in till Marussia o kullen. Sakhi o Ella var lite spak när de fick komma ner från övre plan, då hade dom varit där uppe i 2 dygn. Sakhi tar dock igen det hela med besked då han gör allt för att gosa med oss när vi är utanför vardagsrummet.

Nu är kull 9 här

Lite tidigare än planerat kom så kullen. Det har varit en annorlunda dräktighet och även förlossning, mot Marussias tidigare kullar. Men det gick bra även detta, trots att det var bitvis lite jobbigt.
 
Jag tyckte att hon var lite värksvag ibland, mot för hur hon brukar vara och första o sista kattungen tog det tid att få ut.  Tre är födda med huvudet först och den sista är född med rumpan först.
 
Igår var jag och hälsade på Majken (Manipura), hennes storasyster Wendella o fodervärdarna Anna o Johan. Bara på den korta tid jag var borta igår så märkte jag när jag kom hem att fostren hade sjunkit ner.
 
Sen började Marussia bli mer o mer orolig på kvällen, hon ville ut från vardagsrummet (hon har aldrig gillat att föda där) och när hon hade insett att vi skulle vara i vardagsrummet vandrade hon mellan mig och maken. Hon skulle absolut ligga täckt o så kurrade hon högt (pga värken).
 
Både Susanne och Ewa trotsade vädret och kom o hjälpte till. Mycket var att titta på Marussia men ibland behövde hon lite hjälp så det var skönt med lite extra händer. Stort TACK för hjälpen!!
 
Temat har varit klart sen tidigare och det är en extra present till min bror.  Nu ska jag bara välja ut några passande namn innan jag presenterar dom.
 
Vi vägde dom inte direkt utan först 01.45, då vägde
nr 1 - 128 g
nr 2 - 128 g
nr 3 - 121 g
nr 4 - 108 g.

Här är några få bilder från igår/inatt. Ella ligger o tittar på Marussia som inte vill föda i vardagsrummet. Längst bak syns den vita bolådan.
 
Marussia, stor o tung. Hon gick upp lite drygt 1.1 kg, då hade hon även hunnit med att gå ner i vikt första tiden under dräktigheten.
 
Marussia ligger under filten och vill gärna hålla tass med husse.
 
Efter två timmar var det klart och här är en nöjd mamma katt med sina fyra nya pälsklingar. Vid en första snabb titt i natt så är det två tjejer, en kille och en hen.
 

13 vanliga krukväxter som kan skada din katt

Det här brukar jag ta upp lite då och då, men nu hittade jag även lite om krukväxter som inte är så bra för katter.
 

Katter gillar att tugga på gräs, vilket hjälper dem med matspjälkningen. Men dessvärre tycker de även om att tugga på våra krukväxter (och att välta dem, men det är en annan historia).


Särskilt farliga är liljeväxter, vars växtsafter kan anstränga kattens njurar så kraftigt att de slutar fungera, vilket i värsta fall kan sluta med döden.

Men det finns fler växter att se upp med – här är 13 av dem:

1. Aloe vera

aloe-vera


2. Amaryllis

amaryllis


3. Liljeväxter

liljevaxt


4. Julros

julros


5. Oleander

oleander

 

6. Änglatrumpet

anglatrumpet


7. Hyacint

hyacint


8. Kottepalm

kottepalm
9. Azalea

azalea

10. Hortensia

hortensia

11. Korallbär

korallbar


12. Vit kalla

vit-kalla


13. Cyklamen

cyklamen

 

Även flitiga lisa, fredskalla, gullranka, prickblad, rosenkalla, tidlösa och tulpanknoppar kan vara skadliga för katter.

 

Vanliga tecken på förgiftning är att katten dreglar, kräks, blir utmattad eller får diarré. Du bör då kontakta en veterinär. I vissa fall är endast vissa delar av växten farlig, men den som vill vara på den säkra sidan gör bäst i att välja bort blommorna i den här artikeln.

 

Om du misstänker att din katt tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta en veterinär då liljeväxter kan ge bestående njurskador.

 

Källa: Agria djurförsäkring


Två scannade hjärtan

Igår var jag och scannade hjärtan på Ella o Sakhi.
 
Ella har ett jättefint hjärta och hon var så duktig på att ligga stilla, något jag inte trodde, då hon surrade hela vägen in. Jag hade med mig äldsta sonen, som är duktig på att hålla fast katterna. Att scanna ett hjärta tar eg inte någon lång stund, om dom bara ligger stilla.
 
Jivara, som verkligen ogillar att bli fasthållen, tycker det är jobbigt och protesterar högljutt. Så varje gång hon jamar så får Lennart Nilsfors börja om från början igen.
 
Sakhi, som ju har HCM, har jag med mig för att kolla upp hur sjukdomen utvecklas. Han går på två olika mediciner, en tablett som han får varje dag o en som han får var tredje dag. Vi hade problem med den dagliga medicinen i början, men till slut ordnade det upp sig när Sakhi fick börja med lägre dos.
 
Lennart blev lite förvånad men glatt överraskad att Sakhis förmak hade blivit så mkt bättre, det är något som är ovanligt men väldigt, väldigt positivt så klart. Dock hade Sakhi - som förväntat - fått lite sämre värden, så därför ska han öka på den dagliga dosen, så får vi se om vi får samma problem som sist.
 
Två kort som Maria Westling har tagit. Detta på Ella - ell som ena sonen brukade kalla henne - Ellosarius Rex.
 
och så ett kort på Hjärtekrossaren Sakhi, min solstråle.
 
 
 

Nu är det inte länge kvar

innan det är dags för Marussias o Trisses sista kull. Det är en dryg vecka kvar till BF, men vi får väl se om hon går över tiden eller får tidigare.
 
Jag har redan tidigare nämnt att denna dräktighet har varit annorlunda än hennes tidigare, då hon gick ner i vikt redan från början. Nu skulle hon lätt kunna äta varje halvtimme, så lite och ofta är vad hon får nu.
 
Hon är tung, ligger gärna på golvet o vilar. Men så fort någon av oss närmar oss de ställen där hon brukar äta så hoppar hon gärna raskt upp på bordet, då hon ju helst äter på ett bord istället för nere på golvet.
 
Eftersom det är viktigt att Marussia får lugn och ro under dräktigheten så har min man byggt om lite i huset så att vi nu har tre olika områden där katterna kan vara. Sakhi håller oftast Ella sällskap o Dolce håller oftast Marussia sällskap. Det är skönt med ett stort hus!
 
Inatt har jag tex haft Dolce sovandes hos mig hela natten, igår var det Sakhi och Ella. Marussia kommer ytterst sällan upp i sängen, men kan gärna sova under sängen eller i en garderob.
 
Jag har varit lite dålig på att fota med vanliga kameran, men jag brukar lägga upp lite bilder på instagram. Där heter jag deltas.katter och det är en öppen instagram. Där finns även några bilder på Marussia, om ni vill se hur hon ser ut nu.
 

RSS 2.0