En del intalar både sig själva och andra att katter alltid klarar sig. Men det stämmer inte. En katt är helt beroende av människan för att överleva. I den svenska faunan finns ingen vildkatt. De smutsiga, magra och skygga katter som kan ses stryka omkring är ingenting annat än övergivna före detta huskatter. Varje år lämnas tusentals katter att frysa eller svälta ihjäl. Det är rent djurplågeri.


Möss ger inte tillräckligt med näring

En diet bestående av enbart möss är inte tillräcklig för en katt. Proteinrik föda är ett måste för att katten inte ska få fel på sin lever. Att maten innehåller mycket fett är också viktigt. Även friskt dricksvatten är livsnödvändigt. Katten behöver dricka mellan tio och femton gånger per dag för att inte drabbas av urinsten.


En katt som misstänks vara övergiven eller bortsprungen ska man aldrig tillfälligt mata. Börjar du ställa ut mat så måste du fortsätta.


Ideella katthem försöker hjälpa

Runt om i Sverige finns katthem som arbetar ideellt med att hjälpa de övergivna katterna. De är dock oftast fulla och kan sällan ta emot nya katter direkt.


Sedan år 1997 jobbar Anna Sokolov på föreningen Djurhjälpen i Vaxholm. Hon berättar att de vanligaste åkommorna på omhändertagna katter är uttorkning, bakteriesjukdomar och skellettskador. Hon konstaterar också att antalet övergivna katter ökar för varje år som går.


– Katten har ingen som helst status i dagens samhälle. Vi har 300 katter som står i kö för att komma till oss, säger hon.


Hur förhindrar man att fler katter överges

Lotta Möller, veterinär på Agria, håller med om att kattens värde måste höjas för att människor ska sluta överge dem.


– Katter ska aldrig säljas billigt. Det bör kosta att införskaffa katt, säger hon.


Hon tycker också att alla katter som inte ska gå i avel bör kastreras vid tidig ålder för att förhindra oönskade kattungar.


Id-märkning i form av en tatuering i örat eller chipmärkning är bra åtgärder som den ansvarfulle kattägaren kan vidta. En veterinärvårdsförsäkring ger också ägaren tryggheten att alltid kunna hjälpa sitt djur om det blir sjukt eller skadat.


Det absolut viktigaste är dock att aldrig skaffa ett djur, om du inte är helt säker på att kunna ta hand om det resten av dess liv.