Vi önskar er alla ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!

Detta är en låt som jag alltid vill ha till nyår och det finns säkert fler översättningar än denna.
 
Skall gamla vänner glömmas bort och ingenting bli kvar?
Skall gamla vänner glömmas bort och gamla goda dar?
För gamla goda dar, min vän, för gamla goda dar.
En skål för gammal vänskap än och allt som fordom var.

Här är min hand, min trogne vän, din hand i min jag tar.
En skål för gammal vänskap än och allt som fordom var.
För gamla goda dar, min vän, för gamla goda dar.
En skål för gammal vänskap än och allt som fordom var.
 

Mobilbilder på Ella

Har börjat rensa telefonen på bilder och oj vad många kattkort jag har. Väldigt många är på fina Ella o är tagna för ett år sen.
 
Men innan jag lägger upp bilderna tänkte jag göra en uppdatering på hur det går med att få ihop flocken igen efter Ellas kull. För att använda två ord så går det inte bra.
 
När Marussia har haft kullar så har hon kommit ut ur vardagsrummet, vi har matat Ella och Marussia (o såklart de andra oxå) med lite godis. Vi har gjort så ett par ggr (skynda långsamt ni vet) och när Ella har fräst åt Marussia har Marussia bara tittat på henne o inte brytt sig om henne.
 
Nu när Ella hade kullen så fick Majken stanna kvar ett tag längre än de andra syskonen. Detta då fodervärderna skulle ut på resa och jag inte hade något emot att få ha kvar Majken ett tag längre.
 
Vi gjorde som vi alltid gör och det gick rätt skapligt. Vi släppte ihop dom, under uppsikt såklart, och det slutade med att Ella flög på Marussia. Marussia kan vara en stor retsticka men den gången gjorde hon inget o var inte ens i närheten av Ella.
 
Eftersom jag har parat Marussia och hon ev är dräktig (fast jag tror inte det tyvärr) så vill jag inte att det blir bråk mellan tjejerna samt att Sakhi har HCM o att han ska inte behöva bli orolig/stressad.
 
Vi pratade hur vi skulle göra och min man stängde sen av vårt stora hus på två ställen. Så nu flyttar tjejerna omkring. Det går bra med Sakhi o Dolce för Ella o såklart Marussia, så ibland händer det att tre katter är på ett ställe medan en katt är ute i hela huset etc.
 
Vi får väl se vad som händer längre fram. Vi fortsätter att mata med godis och tar det lugnt. Det konstiga är att Ella kan vara mysig med Marussia, innan hon har fått blötmat (som de får två ggr/dag) och efter maten blir hon sur på Marussia igen. 
 
Man kan tro att alla bilderna är tagna samtidigt, men det är vid ett par tillfällen. Ella älskar denna filt och hon ligger gärna i knäet hos mig. Ibland bara ett par minuter, ibland flera timmar. Vår älskade lilla tokfia!
 

Vi önskar er en riktigt god jul

 Vi passar även på att ta några dagar ledigt från datorn för att ägna oss åt familjen och katterna.
 

Varje jul brukar jag skriva om farorna

som finns för katterna. Jag tyckte att den text jag lånade ifjol (från SVERAK) var så bra, så jag kopierar in den en gång till.
 

Visst är juletid en härlig tid - men den kan också vara farlig för våra husdjur.

Vi tänder ljus, slår in paket och tar in växter i hemmet som vi i vanliga fall inte har hemma - det finns en del för oss kattägare att tänka på!

 

Tillsyn minst två gånger om dagen...
Alla firar inte jul hemma och har kanske inte möjlighet att ta med sig katten till julfirandet. Om du lämnar katten hemma - tänk då på att katten ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Om katten följer med dig på resan bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen.

 

Levande ljus
Levande ljus är vackert - tänk på att aldrig lämna ett tänt ljus obevakat och glöm inte att släcka, både för katten och för din egen skull.

 

Grönt kan vara farligt skönt
Ja visst är det härligt med blommor av olika slag - men för en kattägare gäller det att hålla koll. Många katter tycker om att tugga på blommor och då ska man tänka på att flera av de kruk- och lökväxter vi har i juletid kan ha irriterande växtsaft och till och med vara giftiga. Placera dem så att katten inte kommer åt.

Detta gäller julstjärna, hyacint, amaryllis och många fler. Tänk på att liljeväxer och julrosor är mycket giftiga!

Misstänker du att katten blivit förgiftad - kontakta veterinär omgående för hjälp och rådgivning.

Julgranen kan vara en dröm för katten - har du en äkta gran ska du undvika näringsmedel i vattnet i julgransfoten eftersom en nyfiken katt kanske vill dricka. Om katten vill klättra i granen kan man förankra den (ståltråd fäst i krok mot tak eller vägg till exempel) så den inte ramlar omkull.

 

Julgranskulor och pynt
Tänk på att julgranskulor och annat pynt av glas kan gå sönder och katten kan skära sig.

 

Paketsnören, glitter mm
Många katter tycker att vanliga paketsnören är jätteroligt - men detta är ingen leksak. Snören, glitter, nystan... listan kan göras lång över saker som katten kan svälja och som kan orsaka stora skador i mun och tarmar.

 

Påsar och kassar
Kassar och påsar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse - klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar.

Låt aldrig katten leka med och i plastkassar eller plastpåsar.

 

Julekök och julestök
Under julen bakas och lagas mat som aldrig förr. Se upp med varma spisplattor och plåtar - katten kan få rejäla brännskador på tassarna.

Julmat och godis är gott - det kanske även katten tycker - men det finns en del mat som kan orsaka stora problem för katten:

  • Julskinka - feta kanter är inte nyttigt för katten. Häng ut svålen till fåglarna istället.

  • Lök eller mat med lök (till exempel köttbullar) - ska katten aldrig äta! I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.

  • Revbenspäll och andra ben - små benrester kan fastna i matstrupen och kan vara livsfarligt för katten.

  • Nötter och nötskal - kan vara vassa och ibland så små så katten kan få in dem i munnen.

  • Russin och vindruvor - är inget för katten och kan i värsta fall orsaka njurskador.

  • Choklad - är giftigt och är absolut inte något godis för katten.

 

Fyrverkerier
Många av våra sällskapsdjur reagerar kraftigt på fyrverkerier och smällare. Om din katt är orolig kan du prova att låta den vara i ett rum utan fönster. Distrahera den genom att leka med den, spela musik på hög nivå eller liknande.


Årets julkort

är inte taget nu men det är så mkt omkring mig och jag har inte haft tid att ta fram studion. Så detta är då ett par år gammalt men jag gillar det ändå. Vackra, underbara Dolce!
 

Idag fyller Fashionkullen 6 år

När Jivara fyllde 4 år fick hon sin tredje och sista kull, Fashionkullen, Dolce o Gabbana (som nu heter Theo).
 
Här kan man läsa o framför allt se bilder på Dolce o Theo.
 
Några rätt nya bilder på vår linslus Dolce, som har en egen kategori. De två första bilderna är från i somras, tagna med mobilen, när Dolce får vara "på grönbete" - något som hon älskar.
Hipp hipp hurra för er båda idag! 
 

Idag fyller Jivara 9 år

Stort, stort grattis till denna primadonna!
 
Hon har fått det så bra hos min mamma o hon är en helt annan katt. Nu har hon bott längre hos min mamma än hon bodde hos oss, men det känns trots allt väldigt bra. Det är såklart tråkigt att vi inte kunde behålla henne hos oss men jag träffar Jivara varje vecka ändå.
 
Jivara har alltid haft en stark personlighet och trots att hon blev kastrerad redan när hon var 5 år så har hon fortfarande en väldigt stark revirkänsla. Det är viktigt att kolla reviret på morgonen, före frukost, och så även på kvällen.
 
 Här hittar ni några äldre bilder Jivara, inlägget skrevs i fjol när hon fyllde 8 år.
 
Dessa bilder är tagna för bara ett litet tag, bara med mobilen dock. Som ni ser åker hon ibland rullator och ibland lägger hon sig även i korgen. Våran tokfia!
 
 

Mobilbilder på Chakrakullen

Jag har fått många bilder på Chakrakullen och här kommer bilder, dels såna som jag har tagit men även bilder som jag har fått skickat till mig. Tänk att dom redan är 5 månader.
 
Kullbilder från när kullen var pytteliten o tills dom blev större och flyttade.
 
Så här stod gärna Ella och åt, kullen under magen så hon hade stenkoll på var dom var. Älskade underbara Ella, så otroligt duktig hon var som förstagångsmamma.
 
Här rymmer Hjärta gång på gång, och Ella väntar tålmodigt på honom.
 
Chakrakullen var väldigt livlig så när alla utom Majken hade flyttat, kunde vi ha blommor framme igen.
 
Enstaka bilder på småttingarna, som snabbt blir stora. Grattis på 5-månadersdagen!
 
Luna (Svadhisthana). Det kommer att komma fler bilder på Luna när jag väl har tid att sitta och bearbeta bilderna jag tog med systemkameran, bilderna i detta inlägg är tagna med mobilen.
 
 
Majken (Manipura)
 
Majken med Ella, när Majken var enda kattungen kvar.
 
 
Juno (Anahata)
 
Bilder sen hon flyttat hemifrån
 
Hjärta (Vishuddha)
 
Hjärta med Alice
 
Hjärta har även en storebror, som heter Fester.
 
 
Innan Hjärta flyttade hem till familjen brukade Signe klappa på Hjärta när jag hade lagt upp veckobilderna.
 
Cleo (Sahasrara) som bor tillsammans med Ceasar.
 
Jag skickar alltid med lite leksaker och en sån här råtta. Cleo gillar den o bär omkring på den.
 
Ceasar var lite avvaktande i början mot Cleo, men efter att ha fått ett bad (så de båda luktar likadant) så gick det bättre.
 
 

La Perm

I veckan var jag och äldsta sonen och hälsade på, för en god väns räkning, en kull kattungar av rasen La Perm.

Detta är bara ett av många kort jag tog, detta kort är taget med mobilen o inte bearbetat.
 
Han heter Rurik och kommer flytta i januari, så jag hoppas att vi kan komma dit en gång till. Det var full fart på gänget och även om vi försökte busa med kullen, för att kunna ta kullbilder, så var Rurik den som var livligast.
 
 

Till slut så kommer bilder

på när Chakrakullen flyttade. Jag har valt att ta dom i den ordning dom flyttade och jag har fått lov att lägga ut bilder på när dom hämtade sina kattungar.
 
Vi brukar fota när mamma katt säger hejdå till sina kattungar och så gjorde vi även denna gång.
 
Jag tränar på att bearbeta i RAW o träning är ju det enda sättet att lära sig, ell hur? Tänkte bara förklara så ni vet vad det beror på om det skiljer en del mellan korten.
 
Först ut är Hjärta, Vishuddha.
 
Marcus, Alice, Ellen o Signe med deras lilla prins Hjärta (som bara växer och växer).
 
Sen var det dags för Juno att flytta.
 
Här hämtar Viktor o Josefin Juno.
 
Sovstund ett tag för resten av kullen innan Luna sen flyttade.
 
Luna flyttar.
 
Jessica, Isak och Engla hämtar Luna.
 
Sen blev det Cleos tur att flytta.
 
Cleo med Karin som fyllde år samma dag hon hämtade Cleo o fick en underbar present. Husse Fredrik var bortrest.
 
Vi hade turen att få ha kvar Majken lite längre, då fodervärdarna skulle åka bort. Men till slut kom dagen då dom hämtade Majken.
 
Anna o Johan hämtar Majken.
 

Bilder på Majken (Manipura)

Jag har fått en hel del bilder på Majken (de andra i kullen får ett separat inlägg längre fram) o tänkte att jag vill visa upp hur fin min blivande avelshona ser ut.
 
Tack Anna o Johan för att ni tar hand om Majken så bra!!

Alla dessa bilder har Anna ell Johan tagit o på några kort ser ni även Majkens storasyster Wendella.
 
 
 
 

Djurskyddet i Västerbotten

Djurskyddet i Västerbotten gör ett otroligt bra arbete. Skänk gärna en gåva, bli medlem, bli månadsgivare eller fadder eller bli jourhem för att stötta verksamheten.
 
Da'n före julafton 2014 hittade min man en utsvulten svart hittekatt. Det har jag skrivit om här. Jag gjorde även två uppdateringar, som jag skrev om här och här.
 
Honan blev en hane, som sen utvecklades till en snygg katt o på så kort tid efter att ha fått äta upp sig är helt fascinerande. Skuggan har jag tänkt på många gånger och hade det inte varit för min kattallergi hade han nog fått stanna kvar hos oss, för han var så otroligt mysig och fin.
 
Jag har som sagt inte kunnat sluta tänka på katten så jag slängde iväg ett sms till jourhemmet, där han fick bo kvar och for dit en snabbis i början av sommaren.
 
Nu har Skuggan tyvärr blivit lite reserverad mot främmande människor, men matte K gillar han rejält. Så mkt att han tom sover i sängen. Sen han kom dit har han gått upp 2 kg och det är mycket för att vara så kort tid.
 
Matte K har såklart tillstånd enligt 16§ DL, o hon har huset fullt med vackra, upphittade katter. Det som slog mig när jag var där var att det var så tyst och harmoniskt, trots den stora kattgruppen.
 
En del är lite blyga o reserverade men det är väl kanske inte så konstigt med tanke på vad de har varit med om, men jag tyckte det gick bra ändå. Jag fick hälsa - lite försiktigt såklart - på väldigt många katter.
 
Jag är ganska frågvis av mig så jag frågade mycket och hon berättade om katterna och hur hårt liv en utekatt har. Det skär i hjärtat att höra alla historier men vad som gladde mig var hennes svar på min fråga om hittekatter får kortare liv. 
 
Det finns såklart alltid undantag men annars så får även hittekatter ett bra liv, efter att dom har fått chansen att äta upp sig, få må bättre och får hitta ett nytt och bra hem.
 
Här kommer några obearbetade bilder (tagna med mobilen bara) på många vackra katter.
 
Och till slut ett kort på Skuggan.


Jag lägger upp två bilder på Skuggan, från dec 2014, samt några kort tagna i juni 2015. Det är svårt att tro att det är samma katt och jag blir så glad att han har fått ett så fint och bra hem och även kompisar om han vill busa.
 
Bilder på Skuggan som jag har fått skickade, eftersom Skuggan var lite blyg och reserverad när jag hälsade på.
 

Vikter på våra katter

Innan parning vägde Ella 4,1 kg o nu tänkte jag hon hade blivit så tung så jag tippade att hon vägde 4.3 kg. Fel av mig.
 
Ella väger drygt 4,5 kg
Dolce väger knappt 3.9 kg
Marussia väger knappt 4 kg
Sakhi väger drygt 5.6 kg.

Nu har Trésor blivit pappa igen

Igår föddes hos Carina hela 6 st kattungar. Cherokee hade lite bråttom och snuvade mig och Ewa på de 4 första kattungarna men nummer 5 o 6 hann vi se födas.
 
Det är verkligen ett mirakel att vara med på förlossningar och även om detta var min 14e kattförlossning så blir jag ändå ödmjuk inför varje mirakel som föds.
 
Cherokee hade en väldigt lätt förlossning och hon gjorde precis som Ella, tog en paus och så kom sen två till bebbar. En mobilbild på kullen, mer information hittar man hos Carina. Men en sak är säker, det blir inte så lätt för Carina att skilja dom åt i början.
 
 

RSS 2.0