Finkels vikt

Jag var ikväll förbi en snabbis och hälsade på Finkel (Raphael). Han väger idag 4.6 kg. Fortfarande samma myspropp som vanligt. Nu hade jag för en gångs skull även med mig godis, jag brukar alltid tänka att jag ska ta med godis men så glömmer jag det.

Sonen, Sirius, höll låda och pratade på bra. Jag berättade att Finkel snart fyller ett år och då började Sirius genast sjunga "Ja, må han leva" för honom. Han är bra snäll Sirius!

Ett gammalt kort på Finkel.

Sirius o Finkel

Finkel (Raphael) bor på foder hos Lea, som bor i Umeå. Hon har en ung son (Sirius fyllde nyss 2 år). Jag ville väldigt gärna att Finkel skulle hamna hos en som har ett litet barn då jag ville att Finkel skulle behålla sin mysiga personlighet. Det har han gjort också. Alltid när jag kommer dit så kommer han glatt fram för att hälsa och har inget emot att bli upplyft i famnen.

Men ibland kanske Sirius tycker att Finkel är för nära Lea. Jag har fått låna både text o bild av Lea. Tack vännen! Tycker det är en så charmig historia.
När Finkel en dag kom för nära Lea skriker Sirius "Nej! Det är min mamma!! Min Lea!"


Här hjälper Finkel till när Lea ska plugga.

Kloklippning

är något som vi brukar göra varje vecka. Inte för att det behövs utan mera för att vänja dom. Förra veckan låg Sunny helt stilla o avslappnad på rygg medan husse klippte klorna på henne. Det är dock inte varje vecka dom är så här samarbetsvilliga utan ibland får man lirka o prata lite med dom medan man klipper.

10-veckors bilderna

Just nu, när jag skriver detta, är det lugn och ro. Alla katter sover och har gjort så ett tag. Men snart är det full fart på hela gänget igen. Marussia stackarn är lite rastlös och vill gärna gå ut från vardagsrummet men nu är det inte länge kvar för henne att få komma ut till hela huset igen - eller för Yin & Sunny (Yang) att flytta till deras nya hem.

Jag har lite dåligt samvete för att jag inte har hunnit uppdatera bloggen så flitigt denna kull men det har varit en del omständigheter som har varit mer viktiga att ta hand om. Jag hoppas ni har förståelse för det, även om jag vet att i synnerhet Yin o Sunnys nya familjer ivrigt väntar på bilder.

Som vanligt börjar jag med bilderna på Yin.Bilderna på Sunny (Yang)


samt några kullbilder. Jag tar även med några misslyckade bilder denna gång så ni får se hur dom var igår - dvs helt galna!  Mina assistenter hade det inte lätt!


Underbara älskade Dolce

Ibland är ord helt överflödiga!

Vikter vid 10 veckor, 120129

Namn               Färg    Födelsevikt    Vikt 10 veckor    Status
Yin                    n 23    131 g             1464 g               Flyttar till Lycksele
Sunny (Yang)   n 24   127 g               1336 g               Flyttar till Flurkmark10 veckor

är tjejerna idag. Vi har fotat dom och jag kommer försöka få upp korten imorgon. Men det var verkligen inte lätt idag. När den ena satt still ställde sig alltid den andra framför etc. Jag har bara tittat på korten via kameran men jag hoppas att jag fick till någon kullbild också.

Marussia är ju inte den som frivilligt sätter sig på fotobordet men idag, när jag hade plockat bort blixtarna satt hon där så fint. Tyvärr hann jag inte byta till rätt blixt (vi har en särskild blixt till blixtarna) innan hon såklart hoppade ner. Dock fotade jag Dolce. Hon satt så fint på bordet, med ryggen mot mig. Husse kunde dock enkelt snurra henne rätt så det blir ett kort även på Dolce.

I veckan som gick fotade jag både Yin o Sunny när dom skulle kloklippas. Dom var lite trötta, i synnerhet Sunny, och låg rätt stilla på rygg medan husse klippte klorna. Kommer lägga upp även dom bilderna.

Till veckan hoppas jag kunna fota dom i "gluggen" som jag brukar sätta in dom i. Här är Marussia när hon är 10 veckor.


Lätt o luftigt

När man har kattungar är det alltid mycket saker framme, bara alla leksaker tar en stor plats. Idag har vi städat i vardagsrummet. Plockat bort kattsakerna, förutom alla leksaker är det även ett klätterträd o en klöstunna. Vad vi däremot inte har plockat bort är blixtarna, men resten är studion är också borta. Så otroligt stort vardagsrummet helt plötsligt blev.

Marussia o småtjejerna är för tillfället i vårt sovrum medan DolceSakhi får vara i tvättstugan. Dolce vill gärna smita ut medan Sakhi är lite mer avslappnad o lugn. Marussia o tjejerna låg o sov när dom fick lunch. Det är mycket för Yin o Sunny att utforska. Ett helt nytt rum!!

Varför vi städar och har oss samt plockar bort katterna är att vi ska ha främmande. Vi har tre vänner som inte tål katterna och alla tre reagerar tyvärr på dom. Nu är det dock bara en av dom tre som kommer idag. Hoppas det går bättre för honom denna gång.

Lägger upp ett gammalt kort på min fina nallebjörn, Sakhi. Kortet är taget i maj 2011 av duktiga fotografen Linda.

Önskar er alla en trevlig helg!Det är väldigt mycket just nu

så därför är det ovanligt tyst här på bloggen. Jag far fram och tillbaka och gör både det ena och det andra men om ett par veckor har det lugnat ner sig.

På söndag blir Yin o Sunny (Yang) hela 10 veckor. Jag kan inte förstå hur snabbt tiden har gått ändå. Lite rastlös är dom nog över att behöva vara instängd i vardagsrummet, det är tur att vi har ett stort vardagsrum. Det är nog värre för Marussia som inte får komma ut förrän ungarna har flyttat.

Jag har bakat en tårta ikväll inför helgens firande och Sakhi lade sig på köksbordet ett tag. Han var även väldigt intresserad av att hjälpa till. Han försökte flera gånger men till slut gav han upp, då jag inte fattade att han bara ville "hjälpa" till.

Lägger upp ett gammalt kort av linslusen/charmtrollet Dolce.

Apropå Yin o Sunny

Just nu är dom överallt, vi har tom fått ta ut kameran från vardagsrummet. Något som aldrig har hänt tidigare. Vi flyttade snabbt ner kameran på golvet med denna kull men dom är verkligen vilda och vackra!


Nya bilder på Picasso

Har fått nya härliga bilder på Picasso (Michael från Änglakullen) o hans bror Dumle. Jag ler när jag ser dom. Även om jag förstår att matte o husse kanske inte tyckte det var lika roligt som jag gör. Tack för bilderna K!

Jag uttrycker mig nog milt när jag säger att Picasso gillade att vara i granen. 
Se så stilig Picasso o Dumle är med sina fina rosetter. Det är tack vare K som jag till slut tog tag med att fixa en rosett till julkortet på våra hemmahörande katter.


Här har han busat så att rosetten har lossnat lite. 

Det här kortet är så fint tycker jag!


9-veckors bilderna

Den här gången är jag lite snabbare på att få upp bilderna.

Som vanligt är det Yin som är först ut.


Yang, som sen kommer kallas för Sunny.


Vi har lärt oss att alltid börja med kullbilden och dom var så trötta idag, i synnerhet Sunny.


Eftersom tjejerna var så otroligt trötta idag så kunde vi (för en gångs skull) enkelt "vrida o vända" på dom och dom satt kvar. Tom Yin!! (OK, kanske inte hela tiden men en stor del av tiden satt tom hon kvar). Vi fick i alla fall varsin hyfsad profilbild på dom.

Yin i profil


Sunny i lätt profil


Namnbyte och ny blogg

När det upptäcktes att Yang är en tjej ville familjen byta namn och hennes nya namn kommer att bli Sunny. Familjen har skaffat sig en blogg, som ni hittar här.

Här är Sunny inte gammal, bara drygt 2 veckor.


Vikter vid 8 veckor, 120115

Namn                 Färg    Födelsevikt     Vikt 8 veckor    Status
Yin                      n 23    131 g                1137 g              Flyttar till Lycksele
Sunny (Yang)    n 24    127 g                1067 g              Flyttar till Flurkmark

Busigt värre

Idag är Yin o Yang (som byter namn till Sunny) busiga! Vi plockade fram studion och gjorde klart allt medan de låg och sov. När allt var klart och vi bara skulle lyfta fram dom hade Sunny hoppat på Yin och så var det kört! Vi fick vänta ett par timmar men till slut fick vi en del kort.

Båda tjejerna var trötta idag, dom satt hela tiden stilla så vi fick faktiskt flytta dom lite för att få lite skillnad på korten. Yin är den busigaste av tjejerna medan Sunny är lite mera trött och idag märktes det verkligen!  Enda fördelen var att det gick fort att fota idag! 

Korten kommer upp imorgon, så ni får vänta ett litet tag till.

Nyss hemkommen

efter en väldigt trevlig helg. Vi i SÄSK:s norra lokalgrupp träffades igår hos Ylva. Det var jag från Umeå, Karin från Boden och resterande kom från Kåge, Skellefteå, Boliden o Jörn. Totalt 11 stycken blev vi. Vi började med att äta en god hemlagad köttsoppa, sen blev det massa kattprat för att diskutera bla utställningar, vårens träffar etc innan vi till slut for för att titta på Ylvas tre kattungar, 15 dagar igår. Så söta men oj vad små dom är när jag jämför med Yin o Yang.

Vi har alltid lika kul när vi träffas i norra lokalgruppen, vi skrattar och skämtar friskt med varandra. Vi ställer alltid upp för varandra och har man problem är det lätt att ta upp o diskutera i gruppen. De flesta av oss ställer också ut regelbundet och nu börjar snart utställningsperioden om här uppe. Det blir en spännande vår om allt går som planerat.Efter många timmars surr o skratt for vi till slut hem. Jag har sovit hos Helena så att jag inte skulle behöva köra så långt på en och samma dag. Där blev jag bjuden på god mat & vin med efterrätt samt fick förstås träffa hennes fina katter o kattungar. Helenas kull är ju några veckor äldre än min och oj vad dom också är fina. Jag är väldigt, väldigt svag för Candy men Sonic, Skye och Neon är också riktiga "heartbreakers".

Melissa och Katzy Kay är så fina och sist jag såg Katzy Kay (lite längre stund) var när jag och Helena delade rum i Sundsvall. Vad Katzy hur hunnit växa och bli stor på denna korta tid. Det är dock inte lätt att busa när det finns 4 stora småttingar i huset.

Nu är jag hemma igen med våra två små troll som är så charmiga men ack så busiga. Det är tur att dom är instängda i vardagsrummet annars skulle det vara totalt kaos överallt. Dom hoppar, klättrar, leker med varandra så att dom tom välte ut en kanna vatten igår.

Nu kommer den jobbiga tiden. Jobbig av två orsaker, dom är verkligen överallt men sen också för att det inte är länge kvar innan dom fllyttar. Idag blir Yin & Yang 9 veckor och just nu går det verkligen inte att fota dom, dom ska få sova en stund först.


8-veckors bilderna - till slut

Jag ber om ursäkt för den långa förseningen men här är till slut bilderna.

Två bilder på Yinoch två bilder på YangKullbild där Yang sitter till vänster och Yin till höger.


Yin var helt hopplös när vi tog korten så jag måste bara lägga upp ett kort av henne hur sonen fick hålla för att hon skulle lugna ner sig lite.


medan Yang var betydligt mer lugn o trött.


Dolce

Dolce är van att väldigt ofta få all vår uppmärksamhet och ibland kan hon nog bli avundsjuk. Yang låg och sov i husses knä förra veckan när helt plötsligt Dolce hoppade upp och lade sig på Yang.

Jag sitter och har börjat bearbeta 8-veckors bilderna medan jag väntar på att Yangs nya familj ska komma och hälsa på henne o Yin.

I helgen far jag bort. Imorgon bitti blir det att fara iväg tidigt då jag först ska hämta upp lite folk från Skellefteå och sen fortsätter vi till Ylva. För att sen slippa köra så långt på en o samma dag sover jag hos Helena och hinner då även på att titta lite mera på hennes fina kull.

Pappa Bellman

Idag, 19/1, fyller pappa Bellman 2 år. Grattis kommer från änglarna. Grattis o hurra säger vi till Bellman, Hermonia och Hedvig!

Kortet på Bellman är taget september 2010.
Två nya saker

Igår körde jag runt kvarteret med Yin, Yang och Marussia. Dumt gjort att ta med Marussia. Jag ville ha med henne som sällskap och trygghet för även om hon inte gillar att åka bil så brukar hon inte låta direkt. Igår började hon prata direkt hon kom in i bilen.

Idag var det dags för en längre biltur då det var dags för tjejernas första spruta. Yang somnade på vägen in (vi hade Yins transportbur) medan Yin pep 1-2 ggr. Väl hos veterinären fick vi vänta ett tag innan vi fick komma in, men inte ett ljud hördes av tjejerna.

Varken då eller när dom fick sprutan. På väg hem gjorde vi två korta stopp men tjejerna var helt tysta. Så duktiga dom är!

Jag är ledsen att 8-veckorsbilderna inte har hunnit komma upp ännu. Jag jobbar på det o hoppas jag har mer tid imorgon. Nu ska jag i alla fall äta middag innan jag sen direkt far till BJK för att lyssna på när dom pratar om hur man kan aktivera innekatten. Det blir nog intressant!

S*Deltas Raphael

Raphael, som numera kallas för Finkel, har jag idag skickat in för att komma med i SÄSK avelshaneregister. Annonsen bör komma in om ett par dagar. Ni hittar hans stamtavla här.

Han är HCM-testad 11/1 2012, med ett friskt hjärta. Fritestad för FIV/Felv och har blodgrupp A.

Finkel är på foder, bor i Umeå, och är en riktig myspropp. Varje gång jag/vi har hälsat på kommer han alltid glatt fram emot en, är nyfiken och social (vilket jag tycker är viktiga egenskaper). Han har dock ett "problem", nämligen svårt att stå upp när man ska fota, det blir mååånga kort där han ligger ner, antingen på mage eller också på rygg.

Finkel ställde jag ut som fertil på 3 utställningar. Dels en tvådagars i Luleå, där han fick EX1 båda dagarna, samt på söndagen även BIV. Jag hade också anmält honom till Sundsvalls sibirutställning - där det visade sig att jag fick med alla tre katterna jag hade anmält - och där fick han också EX1.

Några bilder på Finkel sen han föddes fram till nu. Vi börjar med en bild där han är nyfödd.


Här är han ungefär 1 månad gammal och har absolut inga som helst problem med att ligga på rygg.


4,5 vecka.


6 veckor


9 veckor


Redan som liten kattunge ville han gärna ligga ner, fortfarande 9 veckor.


Vecka 12


Måste ju lägga upp även denna bild, även om man inte ser så mycket av Finkel framifrån. Här ligger han och Dolce och myser.


En avslappnad kille, ungefär 4 månader.


September 2011, Linda har tagit kortet av Finkel på Sibirutställningen. Här är han ungefär 6,5 månad gammal.


Ett mobilfoto som fodervärden tagit, okt -11. Fodervärden kallar honom - med rätta - för Finkel livsnjutaren!


Ett foto där Finkel är drygt 9 månader, tillsammans med fodervärdens son, Sirius. Dom kommer väldigt bra överens trots att Sirius bara är 2 år gammal.


En fotoserie tagen i november.


Kort tagna nu i janauri, då jag lämnade tillbaka honom efter provtagningarna (HCM, fiv/felv, blodprov).


8-veckors bilderna kommer

men idag har jag varit upptagen med att vila, prata i telefon samt nysa x antal ggr. Verkligen inte roligt med denna förkylning.

Just nu håller jag på med ett inlägg om Finkel (Raphael) som jag tänkte försöka få upp ikväll.

Sitter och surfar runt

och hittar en längre, mer utförlig lista på giftiga växter. Tänkte att jag lägger upp den här och om ni vill spara den som bokmärke så hittar ni sidan här.
Akleja
Amaryllis
Azalea, rododendron
Ballongblomma
Belladonna
Benjaminfikus
Benved
Berberis
Bittermandel
Björnloka, Jätteloka
Blodört
Blomman för dagen
Blåregn
Bocktörne
Bok
Bolmört
Brakved, Getapel
Buskrosling
Buxbom
Böna
Cyclamen
Druvfläder
Ek
Eldkrona
Filodendron
Fingerborgsblomma
Flamingoblomma
Fotblad
Fredskalla
Fräken
Färgginst
Grönlilja
Gullranka
Gullregn
Hampflockel
Harsyra
Hortensia
Humlelusern
Hundrova
Hyacint
Hästkastanj
Idegran
Indianhampa, hampa
Iris
Johannesört
Judekörs, japansk lykta
Julros
Järnek
Kabbeleka
Kalmia
Kermesbär
Klänglilja
Klätt
Kobrakalla
Kroton
Lagerhägg
Liguster
Liljekonvalj
Lin
Lobelia
Luktärt
Lupin
Löjtnantshjärtan, fänrikshjärtan
Mistel
Mjölbuske, gummiplanta
Monstera
Morgonstjärna
Mose brinnande buske
Munkhätta
Murgröna
Nakna jungfrun
Nysrot
Nässla
Odört
Oleander
Olvon
Ormbär
Paternosterärt, paternosterböna
Prickblad
Påsklilja, pingstlilja
Rabarber
Rams
Ranunkel
Ricin
Riddarsporre
Robinia
Rosenkronill
Rödsvingel
Sidenört
Sippa
Skatta, besksöta, potatis, korallbär
Skelört
Smörboll
Snöbär
Snödroppe
Spikklubba, änglabasun, änglatrumpet
Sprängört
Stormhatt
Stånds
Syra
Såpnejlika
Sävenbom
Sötväppling
Taggvallmo
Tibast
Tobak
Trolldruva
Try, kaprifol
Törelväxter, julstjärna
Vallmo
Vinterrrosling, rosling

Förkyld

har jag blivit och jag har bara gjort det allra nödvändigaste idag. Bilderna på kullen är tagna, nu gäller det att välja ut några bilder och bearbeta lite lätt (som jag alltid gör) innan jag kan lägga upp dom här. Men det blir inget av det idag. Jag har inte haft (o har inte nu heller) ork för att göra detta.

Viktmässigt ligger tjejerna väldigt bra. Båda är över 1 kg, Yang är dock fortfarande lite lättare än storasyster Yin.

Överallt är fortfarande det ord som beskriver dom allra bäst. På soffbordet låg dom i går och smuttade på mamma Marussia, dom är även på matbordet och busar/brottas gärna där. Att gå i blomkrukor är jättekul - tycker dom ja, men inte vi!

Fullt upp hela dagen

Dels har vi haft Yins familj på besök och dom har busat med kattungarna. När Yin slocknade var det full fart på Yang och tvärtom. Efter det har jag suttit i två långa o trevliga telefonsamtal.

Men 8-veckors bilderna kommer, förhoppningsvis i morgon.

Om jag med bara ett ord

ska beskriva Yin o Yang just nu så är det ÖVERALLT! Yin är bättre på att hoppa långt (än så länge) medan Yang är bättre på att hoppa högt (än så länge).

De är på ena fönsterbrädan, går till de stora blomkrukorna. Yang lyckas, hur vet vi inte riktigt ännu, ta sig upp på matbordet. Detta trots att stolarna är indragna till bordet. Mest troligt så hoppar hon via symaskinen (som jag har på golvet), till fönsterbrädan och sen vidare till bordet.

Överallt och full fart är ord som beskriver systrarna bäst just nu. Självklart rätt jobbigt ibland men ack så mysigt. Nu är det ju inte så många veckor kvar innan dom flyttar och nästa kull blir nog omkring december, om allt går som jag vill, så nu gäller det att njuta.

Finkels resultat

Finkel (Raphael) är fritestad på FIV/Felv och har blodgrupp A, samt dessutom ett fint hjärta. Nu ska jag lägga ut honom i avelshaneregistret.

IC S*Busungarnas Valrhona Jivara

Jag var förbi mamma o Jivara en snabbis idag och så här ser Jivara ut idag.

Veckans bild hos Sverak

Om ni går till Sverak (denna vecka kan ni trycka direkt på smakprovet av bilden, som finns på framsidan) o väljer veckans bild så kommer ni se denna bild.

Yin & Yang, 5 veckor.


Vikter, 120112

Sakhi    6032 g
Dolce    4010 g
Marussia    4025 g

Podruga, 4 år

Podruga föddes som nummer 4 och hon är enda tjejen i kullen. Hon vägde 122 gram och var näst tyngst. Hon var min första export och det kändes lite speciellt då jag tvekade mellan henne och Sakhi att behålla i mitt katteri.

Hon flyttade till Norge och hennes matte, Guro, startade en liten uppfödning, (N) Sjakkmatt's.

På Podrugas första utställning (maj 2008) blev hon BIV o NOM. 

Även här kommer bilder på henne som nyfödd och som 12veckors-kattunge.


Jag o Sakhi flög ner till Oslo i samband med att det var en utställning. Jag hade bestämt mig för att hälsa på Podruga när hon fick sin första kull (av 3) 2009. En underbar vacker tjej och jag har alltid varit svag för hennes bitvis grymma look. En look som Sakhi helt saknar. Kolla även in hennes otroligt vackra gröna ögonfärg.

Här är två favoritbilder på Podruga som Guro har tagit.


Podruga väger nu, efter kastreringen, 5 kg. Sennes väger 3.6 kg. Tack Guro för alla fina bilder du har skickat på Podruga o hennes syster, Sennes. Jag tröttnar aldrig på att få bilder på katterna allt eftersom dom växer upp. På vissa bilder av Podruga tycker både jag o Lars att hon är väldigt lik sin mamma Jivara.


Sennes är från Guros egen uppfödning.


Mellon, 4 år

Mellon var den tredje hanen som föddes och han var lättast med sina 109 g. Jag har fått en hel hög fina bilder, tack M!

Men först tänkte jag visa en bild på Mellon som liten och som 12veckors-kattunge.


Här kommer fler bilder på Mellon samt två på hans syskon. Njut!

När dom är i stugan så åker dom båt över, det finns inga bilar så Mellon, Fjollan o Igor har det bra där. Mellon gillar verkligen att få vara ute och fånga byten.


Myser hemma


och försöker förstöra mattes stolthet, den egenhändigt odlade citronen.


Mellon är ett stort matvrak och jag har tidigare skrivit om hur han som liten inte gillade mat. Han föredrog istället att mysa hos mamma Jivara och smutta på henne. Trots att han gillar mat är han inte så tung utan väger runt 5.5 kg.

Han är familjens mysnisse, charmig, mjuk och go, och den av katterna som pratar mest. Ingen tuffing precis utan lite som en lurvig tonåring som aldrig riktigt blir vuxen. Matten kallar honom "den evige tonåringen".

Fjollan, som är mellankatten, blir hela 9 år i år och heter Staffansgårdens Tatjana.


Igor, som blir 11 år i år, föddes i den andra svenska sibbekullen. Här sitter han i båten på väg ut till stugan. Han heter Staffansgårdens Pavel.Findus, 4 år

Findus (Vinur) föddes som kattunge nr 2 o vägde mest med sina 126 g. Visar bilder även på honom som liten och som 12veckors kattunge.


Blir tvungen att lägga upp även denna bild. Findus är den enda kattungen, hittills, som varit totalt obrydd när vi klippte hans klor.


Findus fick tyvärr urinsten i mellandagarna o blev inlagd för natten. Han vägdes då in på 5 kg. Jag har fått två mobilbilder som jag lägger upp här. Tack för bilderna H.

Sakhi, 4 år

Det är ofattbart hur fort tiden har gått. Jag kommer ihåg att kullen är född lite för tidigt o att våra middagsgäster satt i vardagsrummet medan vi andra var i ena sonens sovrum, då Jivara tyckte det var bra att föda i en sänglåda. Hur jag gick ner och sa att nu har 1:an kommit och det visade sig vara Sakhi.

Jag var rätt tveksam vem jag skulle behålla, Sakhi eller Podruga, men det blev så rätt med Sakhi med tanke på att han är min solstråle, min nallebjörn etc. Han kommer oftast upp till mig i sängen när jag har lagt mig och så ska vi gosa en stund.

Han är alltså min allra första egna sibbe. Han var näst lättast med sina 113 gram. Jag lägger upp en bild från det att han var nyfödd och från det att han var en 12veckors-kattunge. Sen kommer några (läs: MÅNGA) bilder till, så ni kan följa honom under hans uppväxt, so far. Inte för inte så är Sakhi min stora fluffiga, mjuka, gosiga nallebjörn.


Söt som socker, redan vid 6 veckor.


6 månader gammal och trasslade snabbt in sig i stolen, hans första sommar.När han var 11 månader fick han börja träffa tjejer, det här kortet är taget strax före hans första flickvän.Han var vår första avelshane och han skötte sig väldigt bra som fertil hane. Nu har vi haft tur som har min mamma boende i närheten så att hon kunde ta Jivara när jag släppte pillret på henne innan det var dags för henne att träffa Bilkullens pappa, S*Kazols Alexandrovich Fetisov.

Jag visste ju inte hur Sakhi skulle vara som fertil hane så jag köpte en blöjbyxa åt honom (som Finkel lånar just nu)


men han skötte sig som sagt väldigt bra. Han fick träffa 3 honor (från Sundsvall, Boden och strax utanför Gävle) och fick 2 kullar. Tyvärr gick han ner sig väldigt mycket i vikt och det gjorde beslutet lättare att fatta att låta kastrera honom när han var ca 1,4 år. Så här såg han ut i maj, strax före kastreringen, när han hade sista honan på besök. Stackars Sakhi.....


Här är han 1 år.


Ungefär 1.7 år gammal.


Här är han 2,4 år.


Ett felexponerat kort tyvärr men jag tycker väldigt mycket om det. Han är verkligen som tjuren Ferdinand ibland! Här är han ungefär 2.5 år gammal


Måste bara ta med detta maffiga kort, dels då han är ungefär 2.9 år gammal (som Linda har tagit)


och så ett där han är 3 år gammal.


Två kort från i år (3,7 år samt 3.9 år)


Jag gillar inte att plumsa i snö så det blir inte så många snöbilder (även om vi både ifjol o nu har mkt snö) men en snöbild hittade jag i alla fall. Här är han 3 år gammal, ute i kattgården.


Sakhi går bra ihop med både Dolce och Marussia men när Marussia har kull är han inte populär. Här hade Änglakullen flyttat och direkt var Sakhi framme hos Marussia och skulle mysa.


Vad gäller utställningar så var han bara på tre utställningar som fertil (där han fick EX1 på samtliga). Sen blev han kastrat och han har gått nästan raka vägen (med två undantag) till GIP.

Han blev PRemier i Umeå, juni 2009.


IP (Internationell premier) i Drammen, Norge, okt 2009. I samband med den utställningen var det också en liten sibirspecial och där blev han Storsjarmøren/hjerteknuseren.


GIP (Grand internationell premier) i Luleå, aug 2011.


Sin allra första NOM tog han i Sundsvall, sept 2011. Jag tycker det är otroligt roligt att han blev NOM just på en ren sibirutställning och dessutom slog han ut en hane på 8 år! Det här kortet har Ingrid tagit.
Spara

Vänskapskullen blir 4 år idag
Denna bild var det en ren slump att dom satt stilla alla 4. Sekunden efter detta kort hoppade Mellon ut ur korgen.

Den enda jag är helt säker på är Mellon, sen tror jag att det är Sakhi, Podruga och Findus (Vinur).

Kortet gjorde Podrugas matte om och la till denna bakgrund. Klart mycket bättre än min bakgrund.


Stort grattis till alla vännerna, jag hoppas att ni alla blir ordentligt bortskämda idag med god mat och kanske lite extra godis.

Alla ungarna i kullen får varsitt eget inlägg under dagen.

Spara

En lång dag

som började tidigt imorse med att jag for o hämtade Finkel (Raphael) hos fodervärden. Sen bar det av till Skellefteå där det var HCM-test.

Jag är väldigt glad över att han har ett fint o friskt hjärta, men mindre glad över hur jobbigt det ändå är för vissa katter. Nu hade ju stackars Finkel åkt bil (som han ogillar) i nästan 2 timmar. Ungefär halvvägs till Skellefteå slutade han jama hela tiden utan då blev det bara lite då och då.

Det verkar som om jag har hittat rätt sorts musik till honom, nämligen Queen. Vips så var jag tillbaka på 70-talet!Så vi diggade loss i bilen, alla 3 (äldsta sonen var med för att hjälpa till att hålla Finkel). Vi kom fram i god tid och kunde börja tidigare än beräknat.

Finkel ville inte gärna komma ut ur buren så vi öppnade locket, vägde honom (han väger 4.6 kg) och skulle börja undersökningen. För att göra en lång historia riktigt kort så blev han väldigt stressad, ja tom så stressad att han bet stackars Sussie ordentligt! Jag hoppas att det inte blir några problem med handen.

Efter HCM-undersökningen for vi till nästa veterinär, där vi skulle ta fiv/felv/blodgrupp. Nilsfors tyckte att dom skulle sätta en tratt på Finkel så jag sa till om tratt. Han sa inte ett pip denna gång. Just detta att bli nedtryckt och fasthållen är det ju inte många katter som gillar, Finkels mormor Jivara är likadan. Men hon har inte bitit utan "bara" vrålat - och jo, jag menar vrålat!

Eftersom jag hade dåligt samvete för att min katt bet Sussie köpte jag lite blommor + present till henne. När jag kommer tillbaka så är stora delar av utställningsgänget samlat. Verkligen trevligt att få prata lite med Catharina o Lisa, Camilla o Marica samt Helena.

Vi lämnade av Finkel hos en förkyld matte (krya på dig vännen) och tog några kort innan vi for hem igen. Här kommer några kort på en fertil myskille, som nog gärna vill börja träffa lite tjejer. Tyvärr är det få kort där han står eftersom han bara vill ramla ihop i en mysig hög.

Jag har en hel del såna här kort


Men vi lyckades få till några stående kort på Finkel också. Här kommer två av dom.


Men oftast ville han bara sjunka ihop till en härlig hög.


Igår

så plockade vi bort lekhagen, dom har fått lov att vara ute nattetid ändå. Vi dammsög och satte fram den stora toalådan (som Marussia, Dolce använder) bredvid Yin & Yangs nya lite större än baby-kattlådan. Idag upptäcker jag att båda kattungarna är på den stora kattlådan.

Vi har visserligen en ny dammsugare som inte låter så högt men dammsugaren brukar ändå vara rätt farlig att gå nära men båda två var faktiskt väldigt duktiga på att vara rätt så närgångna och en av dom (tror det var Yang) gjorde små utfall mot dammsugaren, precis som mamma Marussia.

Vi har tagit tillbaka klösträdet o det säger bara svisch så är båda två högst upp. Vi har inte hunnit lära dom att slå volter men det går alldeles utmärkt att gå ner med huvudet före och sen hoppa sista biten. Tokiga småstollarna.

Sakhi får nu hålla tillgodo med tronen, dock inte i vardagsrummet utan i hallen såklart.


Grannfrun var över igår och tittade på kattungarna, dom har hunnit växa till sig bra sen sist hon var här. Nu var dom dock trötta men efter att ha fått smaka kokt skinka så vaknade dom till ordentligt och sprang som bara den. Yin tar pinnar och beter sig nästan som en hund, när hon har dragkamp om pinnen. Yang hon ställer upp sig på sidan för allt och alla. Dom är sååå charmiga just nu.

Igår fick dom smaka fisk och det var väldigt, väldigt gott.

På söndag kommer Yins familj och då hoppas jag att även storhusse kan följa med o se dessa två små galningar.

Vikter vid 7 veckor, 120108

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 7 veckor

Status

Yin

n 23

131

994 g

Flyttar till Lycksele

Yang

n 24

127

934 g

Flyttar till Flurkmark


7veckors-bilderna

I veckan som gått har dom hunnit bli blöta, Yang har äntligen kommit på att mat är gott. Det började med att dom fick smaka älgfärs (tack Susanne!) och på nyårsafton fick dom smaka räkor som min mamma hade med sig. Mycket gott var det! Sen fick jag lirka rejält med Yang ett par dagar men till slut så förstod hon att det är väldigt mumsigt med mat. De senaste dagarna har hon ätit helt och hållet själv, utan att jag har behövt lirka.

Yin är väldigt lik sin halvbror Finkel (Raphael), hon har en härligt avslappnad stil medan Yang fortfarande har väldigt mycket spring i benen och bara någon enstaka gång kan slappna av i famnen. Båda två föredrar att ligga på förstärkaren ett tag innan dom till slut går och lägger sig i en av kattbäddarna.

Just nu har vi kallt men snart har jag tänkt ta ut dom i bilen (som är varm) o åka en kortare sväng. Dags att börja träna bilåkning.

Två bilder på Yin,


samt två bilder på Yang.


Kullbilden, 7 veckor.


Vilda kattungar

fast dom är eg mer söta än skrämmande.
Yin


och Yang.


Vi ska sälja

lite saker, bla en tripptrapp-stol. Jag lägger inte ut denna bild, även om det kanske hade varit lätt att få stolen såld om jag sa att katten följer med på köpet. Medan jag gick o hämtade kameran så satte hon sig upp, när jag såg henne så LÅG hon tom i stolen och sov.

Rea hos

Zooplus i Danmark, som har 20% till 11/1 2012. Är lite sugen på att beställa ett klätterträd. Tycker dom har bra priser sen tidigare och nu lite rea på det. Hmm, ska nog fundera lite till.


Marussia

När vi tog 6veckorsbilderna så hoppade plötsligt Marussia upp på fotobordet. Här kommer några kort på henne med hennes småttingar.


Tänk vilka fina kort detta kunde ha blivit.


Stackars Yang som är intryckt i mitten.


Till slut så kommer 6-veckorsbilderna

på Yin & Yang. Det har varit intensiva dagar då jag haft lite ork för att sitta och bearbeta bilder. Denna gång blir det 3 bilder var, då jag hade svårt att välja ut bara 2 bilder.

Bilderna på Yin. Jag vet inte hur tydligt det syns på bilderna men hon har fina tofsar redan nu.


Bilderna på Yang, som också har fina tofsar redan nu.


Två kullbilder.


Nu förstår jag varför

Yang fortfarande ligger efter i viktligan. Jag har hela tiden skyllt på att han, precis som Mellon (från Vänskapskullen) varit en slö liten rackare som föredragit mammas mjölk. Jag har många förklaringar men alla är bara ursäkter och faktum kvarstår jag har gjort fel.

Japp, som ni kanske förstår så är Yang numera en tjej. Det första Sussie sa när hon såg Yang var att det var en tjej (o då hade hon bara tittat på ansiktet). Tänk så lätt det är att lura sig själv. Tack för hjälpen vännen!
Vikter vid 6 veckor, 120101

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 6 veckor

Yin

n 23

131

882 g

Yang

n 24

127

786 g


Däckade

Alla kattungar upptäcker förr eller senare förstärkaren och kryper dit och lägger sig. Där är det väldigt varmt och skönt och dom njuter. Nu i denna kull är det ju bara 2 kattungar så dom behöver inte trängas.


Här ligger dom i famnen hos Yins blivande familj. Yin ligger hos Andreas och Yang ligger hos Oscar.

Skulle ha gått i säng för ett bra tag sen

men fastnade bla hos kattungarna. Har gett dom maten och ikväll fick dom smaka rått kycklinghjärta, vilket uppskattades.

För att Marussia enkelt ska kunna ta sig in/ur lekhagen har jag satt en stol på insidan och så en på utsidan då. Nyss upptäckte jag att Yin, den smarta tjejen, kunde kasta sig upp mot stolen och så med hjälp av vassa klor dra sig upp via stolsdynan. Jag vek undan stolsdynan och hon försökte flera ggr innan hon till slut gav upp.

En liten klöspelare har dom också haft i lekhagen. Både kattungarna upptäckte att om man klättrar upp i toppen av klöspelaren så kunde man sen ta sats o hoppa över till stolen.

Jag har faktiskt funderat på om detta blir min första kull av kattungar som kommer klättra i gardinerna.

Snö och lite annat

Idag har det snöat rejält, mycket att skotta. Tur vi har en snäll granne som ibland kommer med snöslungan.

Imorgon är jag upptagen, har tyvärr inte haft tid att bearbeta kullkorten ännu. Ska försöka se om jag kanske, kanske hinner i alla fall kullbilden imorgon innan jag far bort för att göra lite ärenden.

Yins familj

var här förra veckan och hälsade på. Som jag skrev tidigare så kunde tyvärr inte blivande stor-husse följa med då deras ena hund blev dålig. Vi hoppas att Kira snabbt kryar på sig och att det inte blir några bestående men.

Här kommer en liten presentation av vilka husdjur Yin kommer att möta i sitt nya hem. Vi börjar med Gösta och Stina (Gösta är en grå nymfparakit och Stina är grå- o vitmelarad), dom blir 3 år i februari.


Kira är en jämthund som blir 3 år i januari.


Smulan, som är av rasen Phalene, blir hela 14 år i juni.


Här har vi pratat lite om hur viktigt det är att Smulan får lite lugn och ro från Yin, att vi måste tänka även åt det hållet och inte bara hur hundarna kommer att uppträda mot Yin.

Smulan och Kira tillsammans.


Förutom dessa djur så har familjen även "katt-tv", dvs akvarium. Det blir nog mycket för Yin att titta på/hålla reda på.


Familjen har dessutom en kanin som bor ute och som inte kommer in i huset.

Jag har fått lov av samtliga tre hussar att lägga ut bilderna på dom och Yin o Yang. Andreas (till vänster) håller i Yin o Oscar håller i Yang.


Marussia ligger på bordet och har lite koll på Yin & Yang.


Simon håller i Yin, det var väldigt trötta kattungar efter att familjen hade farit hem.Myser med mamma

Idag har jag varit hos min kompis och hjälpt henne lite. Det är tungt och tufft men livet måste ju (tyvärr) gå vidare. Våra tankar går ofta till henne och familjen.

Det har hunnit hända mycket här senaste veckan och jag kommer lägga ut en del bilder. Idag har tex Yin & Yang blivit 6 veckor, dvs halvtid redan. Trevligt för de nya familjerna men lite tuffare för oss, ibland önskar jag att man kunde pausa tiden.

En mysstund med mamma i en av kattbäddarna. Kattungarna är ungefär 5,5 vecka och det är Yin som ligger ovanpå mamma Marussia, medan Yang redan ligger rätt.

RSS 2.0