Ella, 8 månader

Tidigare i veckan blev Ella 8 månader men jag har bara inte haft tid att lägga upp bilderna förrän idag. Hon går inte upp mycket i vikt, trots att hon får den fetaste maten och får mest mat också. Men så rör hon sig konstant, det är inte långa stunder hon är lugn, det händer väl bara när hon sover faktiskt.
 
Ella är inte kräsen i mat utan tvärtom duktig på att äta, går fortfarande gärna och rensar alla fat. Hon kan tom äta Dolces diet-torrfoder, tokiga Ella-stumpan.
 
Ella är fortfarande väldigt duktig på att leka själv och får tokryck då och då. Hon gör precis som Dolce vad gäller vippor, dvs drar iväg dom.
 
Dolce brukar dock oftast komma med en vippa för att hon vill att man ska busa med henne, Ella gör oftast tvärtom, hon drar bort den till ett gömställe (ofta samma gömställe) o leker själv. Ibland händer det dock att hon kommer dragandes med den till oss.
 
Några bilder på Ella bus.
 
Med dessa bilder önskar jag er en trevlig helg, nästa vecka är - just nu - lite lugnare, så jag hoppas på mer än ett inlägg i alla fall.

Undrar eg vad folk tänker om oss?

Det har varit en otroligt rolig, spännande, givande och framförallt väldigt intressant helg. Föreläsningen som Ulrika Olsson höll var så bra.
 
Det var eg bara två saker som jag hade önskat skulle ha gått att göra annorlunda, ja om det gick alltså. Dels mer om tid (så man kunde haft längre tid till gruppdiskussionerna) och så den mindre viktiga saken, en sluttande föreläsningssal, då det ibland var svårt att läsa vad som stod längst ner. Tidsaspekten kan ju vara svår att fixa men jag hade inte haft något emot att kanske köra 2-3 timmar på fredag (ja, alltså om det skulle ha gått att ordna).
 
Det är väldigt trevligt, intressant men framför allt lärorikt att träffa uppfödare av andra raser. Man lär sig så mkt.
 
Vi var 29 stycken (om jag minns rätt) och det var en salig blandning av raser. Dock var det en hel hög med sibbeuppfödare (+ en sällskapsägare), vi var den största gruppen med 10 stycken.
 
På lördagkväll for vi ut hela sibbegänget och åt mat och surrade ett tag innan det blev hemfärd. Jag kan verkligen inte med ord säga hur glad jag är över att ha fått lära känna så många trevliga kattmänniskor.
 
Ja, om ni undrar över rubriken så är det så att sibbegänget hörs ganska väl. Och om man inte känner oss - och vår humor - så kan man nog bli lite fundersam kanske. Det bästa med vårt samarbete är att vi har väldigt högt i tak, där alla ryms och där allas åsikter är lika viktiga. Tack gänget, ni är bäst!

I veckan har jag fullt upp med besök på hälsocentraler (fortfarande inte jag som är sjuk) och annat. Detta gör att det kanske inte kommer något mer inlägg i veckan, även om jag siktar på att få till ett inlägg med Ella som idag blir 8 månader, hon ska såklart både vägas och fotas idag!

En trevlig men intensiv helg

Jag (o flera från norra lokalgruppen) kommer i helgen att gå på en föreläsning som Ulrika Olssson håller i. Klipper in direkt från BJK:s information.
 
Skogkattslingan, Björkstakatten & Agria bjuder in till föreläsning Avel med framgång. Föreläsare är Ulrika Olsson, som har stor erfarenhet av hälsofrågor på katt
 
Innehåll:
* Syfte och mål med din uppfödning.
* Val av avelsdjur.
* Tankar kring nedärvning.
* Värderingssystem för dina avelsdjur.
 
Avla så att genetiska sjukdomar undviks samt HCM (inkl. hälsoprogram), dag 1
Genfrekvens, effektiv population, inavelsdepression, slumpmässig genetisk drift, linjeavel/inavel. Hantera misstänkt genetiska problem hos enskilda katter och hos hela raser, lägga upp hälsoprogram. HCM, ultraljudsundersökning av hjärtat, när testar man, hur ofta testar man, vad betyder allt på blanketten, rekommendationer för avel. DNA‐test. Obduktion. (ca 6 1/2 timmar + pauser)
 
Avel och selektion, dag 2
Skillnad mellan avel och kattungeproduktion, uppställandet av avelsmålet, prioriteringar i aveln, avelsvärderingssystem, rasers utveckling, extremavel, selektion och genetisk variation, samarbete i aveln och delat ansvar. (ca 5‐6 timmar + pauser)
 
Dessutom har vi, i norra lokalgruppen, tänkt träffas och surra en stund efteråt på lördagen. Det blir nog en lång, men väldigt, väldigt trevlig lördag. Ser verkligen fram emot denna helg och att få träffa allt trevligt folk igen!

Yin & Yang (aka Sunny)

fyller idag 1 år. Stort grattis till båda tjejerna!
 
När Marussia väntade sin andra kull (Kinesiska filosofikullen) så gick hon upp lika mycket som när hon väntade sin första kull (Änglakullen). I Änglakullen var det 5 kattungar o dom hade bra vikter vid födseln (98-125 g).
 
Vid kull 2 gick Marussia visserligen över tiden ett par dagar men Yin vägde otroliga 131 g och Yang (aka Sunny) kom inte långt efter med sina 127 g. Stora tjejer verkligen o jag är tacksam över att det bara blev två ungar eftersom det kanske hade gjort Marussia helt uttröttad (o med risk för kejsarsnitt).
 
Korten på pappa Casper är tagna sept 2011.
 
Korten på Marussia är tagna under 2012.
 
Några kort på Yin o Sunny (Yang) medan de bodde här och sen bilder från deras nya hem.
 
Värt att tänka på  när man ser bilderna av systrarna är att Yin var 10 mån då jag besökte henne, att jämföra med Sunny som var 8 mån och det gör faktiskt en del skillnad.
Yin
 
Sunny (Yang)

Livet rullar på

väldigt fort för mig just nu och jag har redan haft några datorfria dagar (vilken lyx det är att själv kunna välja det) och det kommer jag fortsätta med. Just nu är det otroligt mycket omkring mig (tom snäppet mer än i somras) så jag har valt att försöka ta det lite lugnt.
 
Bloggen kommer såklart uppdateras, kanske inte lika flitigt som tidigare men i alla fall en gång/vecka. När man inte har kattungar så händer det inte så mycket heller. 
 
Jag kommer förstås fortsätta med att ta emot testpersoner, men kanske inte varje vecka utan sprida ut dom/er lite grann. När tid finns att vara hemma kommer jag som sagt låta datorn stå vissa dagar men framför allt bara njuta av familjen och katterna.
 
Imorgon fyller Yin och Yang (aka Sunny) hela 1 år. Otroligt så fort tiden ändå har gått. Ett inlägg dyker upp imorgon, skrivet för ett tag sen. Mycket behändigt med tidsinställda inlägg.

Avslutar med ett kort, taget för ca 2 år sen, av Linda. Ett kort som jag bara älskar, detta är verkligen Dolce i ett nötskal! Dolce som charmar alla som ser henne, vare sig det är via foto eller i verkligheten.

En salig Ella

På slutet har jag sytt mycket och Ella älskar att hänga med mig då, eller rättare sagt att ligga på tygstycket som jag syr.
 
När vi klipper till tygstycken brukar vi oftast sätta ut Marussia för att hon brukar vilja "sladda" på tyget. Dolce kan ibland också få åka ut men Ella, ja hon åker alltid ut för hon kan inte låta bli det.
 
Häromdagen låg tygstycket kvar på golvet medan jag snabbt kollade lite på datorn. Ella kom in o blev överlycklig när hon upptäckte att det fanns en "halkbana" inne. Hon sprang fram och tillbaka och bara sladdade, hon får så bra fäste på tyget så det var verkligen en högtidsstund för henne. Vårt älskade monster.

Jag har fått bilder på

Yang, dvs Sunny. En trött liten dam.
 
Jag blir alltid lika glad varje gång jag får bilder på utflyttade katter, det kan aldrig bli för många. Tack H!

En rejäl förkylning

och ändå en hel del att göra har gjort att datorn har fått vila ett tag. Utöver de inbokade sakerna gör jag så lite som möjligt, allt för att snabbt bli frisk.
 
Ett gammalt kort på Marussia, där hon är drygt 6 mån gammal.
 
Önskar er en riktigt trevlig helg!

Jivara

Jag har idag varit och hälsat på Jivara (samt såklart min mamma). Jivara mår hur bra som helst hos mamma, där hon blir riktigt ordentligt bortskämd.
 
Jag brukar passa på att kamma igenom Jivara ordentligt lite då och då och här är det kul att se hur duktig hon har blivit. Jivara är en katt med en stor och stark personlighet. Bland det värsta hon vet är när vissa människor håller fast henne, så att HCM-testa henne har aldrig varit direkt lätt som en plätt.
 
Eftersom Jivara alltid har haft en så bra päls så borstade jag/vi henne inte så ofta i början och det fick vi minsann äta upp. När jag nu på slutet har börjat kamma igenom Jivara ordentligt och regelbundet så tyckte hon det var väldigt, väldigt jobbigt. Hon fräste och försöka på så sätt skrämma mig.
 
När jag kammar katterna kammar jag alltid på samma sätt o håller helst också till på samma ställe. På så sätt vet dom att det är dags för kamning och hur långt jag har hunnit.
 
Sakhi är den som uppskattar kamningen mest, han kan ligga kvar länge efter kamning + pussen som talar om att nu är det slut.
 
I alla fall Jivara.... Hon kan fortfarande ibland låta lite (mest bara suckar) men det går otroligt bra. Hon slingrar sig inte längre som hon gjorde först.
 
Jag tog dock inte med kameran idag utan tar med den om ett par veckor så att jag har relativt nytagna bilder. Jivara fyller 6 år i december (samma dag som Dolce o Gabbana, aka Teo, fyller 3 år). Det är otroligt så fort tiden har gått.
 
Det bästa med att vara testhem är glädjen när det funkar att köpa en katt för jag kommer så väl ihåg känslan av att få hem en liten, liten busig kattunge som numera är en stor och vacker dam.
 
En hel hög med gamla bilder på Jivara. Kortet med svart bakgrund har Linda tagit, bara älskar det kortet - det är verkligen så Jivara!Kull nummer 6

Jag hade eg tänkt para Marussia redan under hösten, men pga att en anhörig blev dålig flyttade jag fram det till jan, 2013. Nu har det hänt lite saker som gör att jag känner att jag inte kommer att kunna ägna en kull all den tid och uppmärksamhet som jag vill.
 
Därför har jag nu tagit det tråkiga beslutet att inte para Marussia alls för tillfället. Det blir en lång paus då jag väljer att para henne först nov 2013. Ella kommer att paras jan/feb 2014.
 
Ett tråkigt beslut eftersom det är så otroligt roligt att ha kull men jag vill verkligen kunna ägna mig helhjärtat åt varje kull och det känner jag inte att jag kan just nu. Istället får jag nöja mig med att se på bilder på alla fina kullar som finns o även hälsa på dom.
 
Sen har jag ju även många fina kattungebilder jag kan sitta o titta på. Här kommer kullbilder från de 5 kullar vi hittills har haft. Jivara har fått 3 kullar och Marussia har fått 2 kullar.
 
Kull 1, Vänskapskullen
 
Kull 2, Bilkullen
 
Kull 3, Fashionkullen
 
Kull 4, Änglakullen
 
Kull 5, Kinesiska filosofi-kullen
 
Måste bara avsluta med denna bild, som tydligt visar att även om det bara är två katter i en kull (här är det Dolce & Gabbana, aka Teo) så är det inte helt lätt att ta bra bilder.

Besök hos Yin

Till slut är det dags att visa upp bilderna från när jag besökte Yin mitten av september, strax före hon skulle fylla 10 mån, och oj, vilken stor katt hon är!!
 
Hon vägde vid besöket 5,4 kg, alltså 1.8 kg mer än Marussia. Hon är inte fet ännu och hon har inte heller en påse under magen (som så många kastrater kan få). Yin har väldigt mycket päls, betydligt mer än mamma Marussia. Men trots det så har vi pratat lite om foder etc.
 
Hon brås på sin far Casper en hel del. Både till päls, benstomme (väldigt kraftig) och storlek. Yin är väldigt lik sin mor (o mormor Jivara) i ansiktet och färg samt mönster, men det är väl nästan det enda. Annars är det nog mest sin far hon liknar. (Kortet på Casper är taget sept 2011)
 
Det är svårt att tro att hon bara skulle bli 10 månader vid besöket och att hon är en tjej, på vissa bilder jag tog av Yin ser hon nästan ut som en ung hane.
 
En hel hög med bilder på stora, fina Yin. Första korten är bland de sista jag tog av Yin, här med matte Susanne.
 
Några bilder på Yin där man tydligt ser att hon är lik mormor Jivara men även mamma Marussia.
 
Så här såg Marussia ut sept 2011.


Yin bor inte själv utan hon har sällskap av några andra djur. Jämthunden hunden Kira som är så fin.
 
Fiskar
 
och två nymfparaktiter, Gösta och Stina.

Ella löper fortfarande

och hon vrålar på. Vi är ju bara vana vid Jivaras och Marussias löp, där dom mest "kuttrar" och vid något enstaka tillfällen kan prata lite högt. Sån är absolut inte Ella, nej hon vrålar väldigt ofta.
 
Ibland blir det tyst och man hinner tänka att nu, nu är det kanske på väg att avta men så börjar hon genast om på en gång.
 
För tillfället så är Sakhi den stora favoriten, Ella går gärna till Sakhi och rullar framför honom. Tyvärr kan han ju inte hjälpa till längre. Det han gör är att tvätta Ella och det gör även Marussia. Annars håller de andra katterna sig gärna borta från Ella, dvs de går inte fram frivilligt till henne men kommer hon fram till dom så är dom snälla med henne.
 
Ella är ordentligt i löp just nu. Det räcker att klia henne bakom öronen eller bara klappa på huvudet lite lätt så står hon och trampar och viker undan svansen ordentligt. Att hålla Ella är också lite svårt för så svårt man närmar sig bakdelen så blir hon en styv pinne.

I samband med Sundsvallsutställningen 2012

var vi förbi och hälsade på Shekinahs (aka Kiara) familj. Tack för en väldigt god middag och för att vi fick komma förbi och hälsa på er samt se era snygga killar Ivar och Åke. Båda två kommer från Marinettes uppfödning.
 
Ivar är en mycket snygg kille och vilken underbar utstrålning. Jag hade nästan bara ögon för honom, trots att Åke (Jazpar) fortfarande var en liten kattunge vid det tillfället och eg rent automatiskt bör man väl bara ha ögon för en liten busig kattunge?
 
Jag börjar med fina, busiga och väldigt charmiga Åke. Ett riktigt charmtroll eller hur?
 
 
 
Sen bilder på Ivar, som är en så otroligt fin och stilig katt. Han har - för mig - något speciellt, det där "det". En underbar katt!!
 
På de tre följande korten ligger han på samma ställe, ovanför köksön har familjen hängt upp ett "galler" (med redskap under) där Ivar låg och vi fick så himla fina kort på honom där och då. Det var alltså inte bara för att Ivar var slö och låg kvar på samma ställe.
 
Avslutar med en bild på killarna tillsammans och jag kan bara tänka mig hur stor Åke ska ha blivit nu!

RSS 2.0