Vishudhha är reserverad en vecka

Vishuddhas utveckling från nyfödd till vecka 6. Han kommer även att byta namn till Hjärta, som äldsta dottern så fint hittade på.
 
Jag har tagit med två bonusbilder på Hjärta i samband med stödmatningen.
 

Anahata är reserverad en vecka

Så här ser Anahatas utveckling, hittills. På vecka 4 tog jag med en bonusbild, där hon sover gott i äldsta sonens händer.
 
 
1 dag gammal
 
 

Tur i oturen

har jag verkligen haft nu.
 
Jag har ju varit fundersam på om Vishuddha har varit golden och tänkte att jag avvaktar tills jag skulle få besök från kattfolk från Sundsvall (på väg till Luleå för att ställa katter där i helgen).
 
Dom kommer o vi pratar, jag frågar om Vishuddha är golden och att jag inte tror det, att hon bara är varmt brun.
 
Kicki tar upp Vishuddha, tittar och funderar och så kommer "dråpslaget". Vishuddha är inte en hona, utan en hane och då är det ju inte så konstigt att han (ovant säga han om Vishuddha) är tyngst i kullen.
 
Så här gör vi när vi får kattungar. Vi hjälper till vid förlossingen om det behövs. Vi avvaktar med att väga kattunge nr 1 tills kattunge nr 2 har kommit och mamma katt är upptagen med den kattungen.

Då lånar vi första kattungen och passar på att väga och märka kattungen. De flesta märker på klorna, men jag vill inte störa vid matningen. Vi märker istället längst ut på svanstippen så kan man enkelt o försiktigt lyfta på svansen när dom ligger och snuttar.
 
Dagen efter förlossningen lånar vi en kattunge i taget och går iväg till ett annat rum. Där fotar vi kattungen framifrån, sidorna, magen och rumpan. Det är så mkt lättare att titta på datorn istället för att försöka hålla en sprattlande och pipande kattunge. Kattungen piper eftersom den inte längre ligger i värmen hos mamma och syskonen.
 
Sen tittar jag på bilderna på datorn och bestämmer färg, mönster och kön. Skickar runt till några andra för att se om jag har gissat rätt. 
 
Kull 5 gjorde jag så o fick tummen upp och att jag hade en av varje kön. Även denna gång hade jag tur att kullen inte var så gammal att jag hade hunnit skicka iväg för registrering av stamtavlorna. Då kom Sussie på besök och det första hon säger är "Det är ju en tjej".
 
Sen kull 5 gör vi som vanligt, dvs vi fotar och kollar på datorn. Är det oklart så fotar vi om efter ett par dagar den/dom det gäller.

Jag har haft folk här som alla varit inne på att det är fem tjejer. Men... å andra sidan så har jag upptäckt att veterinärer är inte alltid heller så duktiga, så det känns ju lite skönt.
 
Så, får jag presentera Vishuddha. SIB n 24, hane (o ett riktigt, riktigt stort charmtroll).
 

Chakrakullens vikter, 6 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 6 veckor

Status

Svadhisthana

F 24

64 g

632 g

 

Manipura

F 09 24

70

632 g

Stannar i katteriet, fodervärd sökes.

Anahata

F 09 24

74 g

600 g

 

Vishuddha

F 09 24 (ev Fy 09 24)

60 g

637 g

 

Sahasrara

F 24

59

502 g

 


Det är väldigt mycket nu

och jag kommer inte ha tid att sitta framför datorn och bearbeta bilder. Jag är upptagen hela denna vecka och nästa vecka innan det sen blir lugnare.
 
Däremot lägger jag ut bilder o några filmsnuttar (bla en idag på Svadhisthana, som klättrade lite för högt) på instagram, där jag heter deltas.katter.
 
Ikväll har jag har haft en kompis på besök. Precis när det är dags att avrunda besöket så kom kullen igång och började busa, springa och hoppa så det var bara att sätta sig ner ett tag till och titta på småttingarna.
 
Ikväll har Sahasrara gått över 500 g, men det är en framåt tjej, trots att hon är lättast i kullen.
 

Chakrakullen, 6 veckor

och denna gång var det allt annat än lätt att få till bilder. Ni kommer förstå vad jag menar när ni ser kullbilderna.
 
Denna gång lyckades vi faktiskt få till en bra bild på Anahata där man ser hur vacker hon är! Den som är lite mindre vacker på bilderna är Manipura, men jag skyller på att fotografen (dvs inte jag ) inte såg att hon hade skräp vid nosen.   
 
Det här blev den bästa bilden av de få kullbilder vi tog.
 
 

 
 
 
 
 

Ännu en vecka har gått

och idag är dom redan 6 veckor, det är helt otroligt så fort tiden går. Snart är det halvtid dessutom.
 
Vi har börjat släppa ut dom ur hagen lite då och då och det är så roligt att se hur dom blir modigare och modigare för varje gång. Jag önskar att jag kunde få med ljudet när dom galopperar omkring som små hästar, det är ett sånt härligt ljud!
 
Här är det Vishuddha och Svadhisthana som busar, utanför hagen. Man ser även Anahata o på slutet kommer Manipura in.
 
 
De har även fått testa lite vatten, dvs att vi tar dom till handfatet och blöter ner dom lite. För mig är det viktigt att dom är van vid vatten då jag brukar sälja till allergiker och då är det bra om katten är van vid vatten. Innan kullen flyttar hemifrån får dom alltid testa bada en gång, med schamponering. Det är visserligen inte ett utställningsbad, men ändå ett bad.
 
Tuffaste kattungarna vad gäller att bli blöt var Sahasrara, tätt följd av Vishuddha. Ja, alltså det gällde igår, när det var premiär. Sen vet man ju inte hur det går.
 
Bilåkning är den andra saken som jag tycker är viktigt att dom har fått prova på. Ibland funkar det väldigt bra (som med förra kullen) och ilband funkar det inte alls, trots att dom får åka en hel del bil.  Så veckans projekt blir att börja träna dom att åka bil.
 
Längre fram kommer dom såklart få gå ut i kattgården och det kommer nog vara väldigt uppskattat.
 
När man sitter i hagen så kommer dom gärna fram till en och vill klättra upp i knäet. Jag hoppas det fortsätter så. Utanför hagen har dom - än så länge - inte tid att gosa.
 
Alla går på lådorna och denna gång har vi två lådor med havregryn, som jag tycker är väldigt bra o behändigt att ha i lådorna när de ska lära sig att använda toaletten. Manipura tex åt gärna av havregrynen i början.

Kullen är fortfarande väldigt social och vill gärna vara med. När man kommer på morgonen för att ge Ella mat kommer alltid Vishuddha först och vill bli upplyft och gosad med ett tag. När man sätter ner Vishuddha är det Sahasraras tur.
 
Lilla Vishuddha, som var den vi fick stödmata i början, är nu tyngst i kullen. Hon är tyngre än vår lilla flodhäst Manipura.
 
Jag har jour som kattmorska och väntan på förlossningen är lång men snart kommer nog småttingarna ut. Jag och maken var förbi där förra söndagen och tittade på Smilla och både jag och maken tyckte att hon bar ungarna under magen, dvs ett tecken på att förlossningen är nära.

Både jag och maken trodde att förlossningen skulle komma igång snart och att hon skulle få före helgen, men se det ville inte Smilla vara med om, så nu väntar vi fortfarande.
 
Bilder kommer senare, såvida jag inte har fått vara iväg på förlossningen vill säga.

Nu är kullen drygt 5 veckor

och nu känner jag att jag kan börja annonsera ut dom, då dom har börjat visa sina personligheter lite mera.
 
Överlag så är alla ovanligt lika. Det är en väldigt social kull. Direkt när man kommer fram till hagen (som dom är i just nu) så är det alltid någon som kommer fram direkt. Oftast är det Vishuddha eller Anahata, även om dom andra oxå kommer fram snabbt.
 
Manipura (som jag söker fodervärd åt, max 5 mil från Sävar, då jag vill ha möjlighet att enkelt kunna hjälpa till) är en stor tvättare.Hon kommer gärna i knäet och vill sitta där. När vi har haft smakportioner till kullen har Manipura dock varit den som längst nobbat tallrik. Istället har hon velat äta ur handflatan. När vi tex har gett köttfärs så har hon snällt slickat handflatan. 
 
Vishuddha, som var den vi stödmatade mest, är inte alls lika tålmodig. När hon fick smak på att äta köttfärs ur handflatan så var det bara att mata på med mera köttfärs, annars trodde hon att det fanns mera köttfärs och letade ivrigt o glupskt efter maten.
 
Bortsett från att vara en liten piraya vad gäller köttfärs är Vishuddha, en mysig tjej. Precis som sina systrar. Hon kan oxå ligga i knäet och sova. Vishuddha är - för tillfället - kullens Duracell-kattunge. Hon går och går och är den som är minst nöjd med att vara i hagen.
 
Svadhisthana är äldst och har länge varit den som har varit tyngst. Det har gått ganska bra för Svadhisthana att lära sig äta mat, även om det är så mkt mysigare att ligga hos mamma Ella och dia. Det är hon inte ensam om, alla 5 tjejerna har tyckt att vanlig mat har varit onödig.  Svadhisthana kan oxå komma och ligga i knäet, när hon känner för det.
 
Anahata, vår vackra tjej. Ibland har Ella tvättat henne så att Anahata förvandlas till en riktig punkare, där Anahatas röda fläck (i bakhuvudet) sticker upp. Även Anahata är en mysig tjej som oxå kan komma och sova i knäet, men som alltid är det på kattungarnas villkor. Anahata kommer mer än gärna fram och vill gärna bli upplyft från hagen.
 
Anahata och Sahasrara delar på samma spene, så ibland vandrar Anahata en runda och ibland får Sahasrara vandra en runda.
 
Sahasrara, vår yngsta och lättaste tjej. Jag och maken försökte stödmata henne en morgon och det gick hon inte alls med på. Hon skrek, vände bort huvudet och protesterade på alla möjliga sätt över att vi försökte ge henne lite ersättning. Till slut var det Sahasrara som vann och vi fick stoppa ner henne till Ella igen.
 
Sahasrara har blivit starkare och tar för sig mycket mer än för bara ett par veckor sen. Även hon vandrar omkring, kan gärna ligga i den lilla vågskålen (själv ell med en syster) likaväl som hon kan ligga i knäet.
 
Till denna kull har jag satt in två lådor till kattungarna och alla går duktigt på lådan. Jag använder mig av havregryn och det är väldigt tacksamt när man ska rensa kattlådorna. Nu har jag inte koll på vilka som använder lådan, men jag tror nog att alla använder den. Alla är åtminstone där och krafsar.
 
Det ska bli intressant att se dels hur länge vi kan hålla dom i hagen (knappast inte så länge som vi vill) och dels hur busiga dom kommer att bli sen och då lär nog Ella få fullt upp, när dom har hela vardagsrummet att utforska.
 
Vi sitter ofta i hagen och bara njuter av kullen. Sahasrara älskar att vandra på benen när vi sitter med dom. Jag måste ju även skriva ett par ord om mamma Ella.
 
Ella som fick en tuff start på sin förlossning och första dagarna efter det. Men hon kom tillbaka och finner sig i att det är folk som är o tittar på kullen. Ofta ligger hon utanför hagen, men om ungarna piper för mycket så går Ella in till småttingarna och tittar till dom.
 
Det är helt otroligt så duktig Ella är, hon är nästan lite för duktig tycker vi! Vi ser fram emot att kullen ska få gå ut i kattgården, men det dröjer ett tag till.
 
 
 
 
 
 

Chakrakullens vikter, 5 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 5 veckor

Status

Svadhisthana

F 24

64 g

513 g

 

Manipura

F 09 24

70

490 g

Stannar i katteriet, fodervärd sökes.

Anahata

F 09 24

74 g

467 g

 

Vishuddha

F 09 24 (ev Fy 09 24)

60 g

508 g

 

Sahasrara

F 24

59

382 g

 


Fodervärd sökes

Vi har bestämt oss för att vi kommer behålla Manipura i katteriet, men på foder.
 
För att bli fodervärd så är det viktigaste kravet att man bor max 5 mil från Sävar, annat kan vi prata om när vi träffas.
 
Är du intresserad skicka ett mail (deltaskatter@gmail.com) eller ring mig på 070-831 87 31.
 
Att vara fodervärd innebär att man "arbetar" av katten. Jag står för allt som rör aveln, medan fodervärden står för det övriga. Som ex mat och sand.
 
Här kommer några bilder på Manipura, från dag 1 till igår.
 
 

Chakrakullen är redan 5 veckor

och nu är det full fart på dom. Dom har äntligen förstått att köttfärs är bra, men vi har verkligen fått kämpa med denna kull.
 
När man ska börja ge små smakportioner så är det alltid någon kattunge som tycker att det är så mycket mysigare att ligga hos mamma och snutta. I denna kull var det alla 5!!
 
Men skam den som ger sig, smakportion nr 7 ell 8 förstod framför allt Vishuddha att det var gott. Hon var en hungrig piraya och nafsade efter husses fingrar.
 
 
Sen förstod även Anahata att det var gott och dom kunde börja äta från tallrik. Svaddhisthana och Sahasrara var dom som sen förstod det och Manipura är den som visserligen kan äta från handen men inte riktigt förstått det där med att äta från tallrik.
 
Det har hänt mycket på bara en vecka, dom är mkt mer aktiva och mer ivrig att rymma. Då vi har födelsedagar som kommer upp (med gäster som kommer) så vill jag gärna behålla dom i hagen ett par veckor till. Ja, om det går vill säga. Vishuddha är en riktig rymmare o hon kommer att bli kullens Duracell-kattunge.
 
Ella är fortfarande väldigt mån om sina kattungar o därför tar vi fortfarande bara några kullkort innan vi sen tar de enskilda korten.
 
 

Detta med färger är inte helt lätt

Jag bad för ett par veckor sen två kompisar komma och titta på Manipura, som jag trodde kanske ev kunde ha golden i sig. De kom o tyckte att  alla i kullen såg blå ut.
 
Eftersom pappa Trisse har rött med vitt och han ger sin röda färg till sina döttrar så har alla tjejer mer eller mindre rött (Svadhisthana och Sahasrara har väldigt lite rött).
 
Färgutfallet skulle kunna bli svarta ell blåa hanar (med ell utan vitt, med ell golden) och för honor kunde det bli svartsköldpaddor eller blåsköldpaddor (med ell utan vitt, med ell golden).
 
Hade utfallet på tjejer kunnat bli blått (med ell utan vitt, med ell golden) så hade det varit mkt lättare. Nu blev jag väldigt osäker då det i så fall skulle vara blåsköldpaddor.
 
Det här är ett kort taget när dom är 3 dagar och som ni ser är alla väldigt svarta
 
och här kommer ett kort taget när dom är 2.5 veckor. Viss skillnad.
 
Dessa kort är tagna när kullen är 2,5 veckor och vi satt och försökte kolla om dom var svarta paddor eller blåa paddor. Här är det Vishuddha som visar upp sina fina profil (jag ber om ursäkt för att kortet är lite mörkt, men det är taget på kvällen)
 
Manipura vill inte vara sämre.
Charmtrollet och busfröken Vishuddha.
 
Igår kom en skogisuppfödare förbi o tittade, stort tack för hjälpen Birgitta!!
 
Ingen av tjejerna är blå, Vishuddha har ev golden. Att tre av tjejerna har vitt hade jag redan sett, men jag tänkte att jag väntar tills Birgitta har varit och tittat innan jag går ut med alla färger. 
 
Så här kommer nu de nya färgerna.
 
Svadhisthana, SIB f 24
 
Manipura, SIB f 09 24
 
Anahata, SIB f 09 24
 
Vishuddha, SIB f 09 24 (ev SIB fy 09 24)
 
Sahasrara, SIB f 24.
 
Avslutar med en film på busgumman Vishuddha. Hon är en tjej som bara går och går, mkt bus i henne!
 
Här rymmer hon, gång på gång, och Ella tycker inte om det. Vishuddha är så söt, för när hon såg att jag såg henne, skulle hon antingen backa in i hagen igen eller oxå satt hon blickstilla och trodde inte att jag skulle se henne.
 

 
 
 
 
 
 

Söta Anahata

Äldsta sonen, som har magiska katthänder, var hemma ett tag. Det spelar ingen roll vilken katt - ell kattunge - han plockar upp. Alla blir lugna hos honom. Här är det Anahata som sover gott. 
 
 

Vikter, 4 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 4 veckor

Status

Svadhisthana

F 24

64 g

414 g

 

Manipura

F 24

70

409 g

Under utvärdering

Anahata

F 24

74 g

364 g

 

Vishuddha

F 24

60 g

388 g

 

Sahasrara

F 24

59

317 g

 


Chakrakullen är nu 4 veckor

och det är intressant att se hur Ella gör när hon har kull. Tex bara en sån enkel sak som att vilja flytta kattungarna. Både Jivara och Marussia (mor o dotter) har envisats med att vilja flytta kattungarna tidigt. Ingen av dom har riktigt gillat bolådan, medan Ella har varit väldigt nöjd med att låta dom ligga i bolådan. 
 
Kattungehagen som jag och Carina har är väldigt bra och denna gång valde vi att göra en väldigt liten yta, något Ella tyckte var helt OK. Vi har sen dess öppnat upp hagen mer och mer och nu måste jag bara flytta om vissa saker så att hagen får bättre plats.
 
Ella är fortfarande en väldigt hängiven mamma, vid minsta pip så kommer hon på en gång. Ibland tycker hon det är skönt att sova utanför hagen men oftast ligger hon inne i hagen, bredvid småttingarna.
 
Kattungarna börjar mer och mer visa sina personligheter och Manipura (som var störst i början) var rätt orörlig i början, men nu är hon oxå ute och vandrar. Anahata och Vishuddha är dom två som snabbast kommer fram till en, tätt följd av Sahasrara och Svadhisthana. Det är en väldigt social kull och i synnerhet Vishuddha pratar en hel del.
 
Vi har testat att ge dom lite köttfärs men det var ingen hit alls. Det är såååå mkt mysigare att ligga hos mamma Ella och dia. Men skam den som ger sig, till slut kommer småttingarna inse att mat är gott. Jag har medvetet valt att ge dom små smakportioner redan nu då jag tycker att framförallt Sahasrara är lite lätt.
 
Det går såklart inte att jämföra denna kull med föregående kull - ell överhuvudtaget med någon av de kullar som vi har haft. Dels har varken Jivara ell Marussia fått så många kattungar i en kull och dels har dom haft bättre viktökning än Ella har haft.

Ella blir fortfarande lite lätt stressad när vi ska ta kullbilderna så även denna gång har vi bara tagit några få bilder och så får ni hålla tillgodo med de bilderna.
 
Men först de enskilda bilderna.
 
Vad gäller kullbilderna brukar vi försöka ställa upp dom i den ordning dom föddes, mest för att kunna veta helt säkert vem som är vem.

Denna gång var dom snabba på att röra på sig och byta platser vilket Vishuddha och Anahata gjorde på två bilder , även om jag bara har skrivit rätt ordning på en bild. Det är bild 1 och 2 Vishuddha och Anahata har bytt plats. 
 

Två små filmer

Jag har haft paus från datorn ett tag men jag är desto flitigare på instagram, på att visa bilder på våra katter o kullen.
 
För ett tag sen köpte jag en Robotfisk till katterna, det är väl mest tänkt till kattungarna o här testar Sakhi den. Tror småttingarna kommer att gilla den när dom blir lite större.
 
Chakrakullen blir 4 veckor nu på måndag och här är en liten snutt på dom oxå. Det är inte alltid lätt att hitta sin spene i mjölkbaren och Ella är väldigt tålmodig måste jag säga.
 
Vi har utökat lekhagen lite i taget och kattungarna tultar omkring i hagen.
 
Jag pratade med några kompisar och sa att vi har inte 5 kattungar utan vi har 1 flodhäst (Manipura, som har stor mage men nu har hon börjat bli lite mera rörlig) och 2 travhästar. Anahata och Vishuddha kommer alltid bara man närmar sig lekhagen.

Just nu

hinner jag inte ta så många bilder med vanliga kameran utan det blir mest med mobilen och då hamnar dom bilderna på instagram. Gå dit och titta på bilderna av framförallt kullen som läggs upp lite då och då.
 
Jag heter på instagram "deltas.katter".

Chakrakullens vikter, 3 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 3 veckor

Status

Svadhisthana

F 24

64 g

335 g

 

Manipura

F 24

70

331 g

 

Anahata

F 24

74 g

292 g

 

Vishuddha

F 24

60 g

288 g

 

Sahasrara

F 24

59

267 g

 


Chakrakullen, 3 veckor

Igår fick vi till slut tid att fota kullen. Först de enskilda bilderna och Ella var lite orolig vad vi gjorde med hennes småttingar, men hon är så snäll att när jag pratade med Ella och bad henne vänta så litade hon på oss. 
 
Det blev betydligt jobbigare när kullbilderna skulle tas, så vi tog bara några få. Allt för att inte stressa Ella, som fortfarande tar sin mammaroll på väldigt stort allvar. Vår älskade gumma, till slut så har även Ella fått små kattungar att ta hand om. Tar hand om dom gör hon verkligen!!
 
Igårkväll tog vi även bort bolådan och satte upp lekhagen. Vi valde att göra hagen väldigt liten för att så småningom kunna göra den större efter ett par dagar.
 
Anahata är den som har vandrat mest i bolådan, så hon blir nog nöjd att få mer attt röra på sig. Vad gäller hur de skötte sig vid veckofotograferingen så var det Vishuddha som hade mest bråttom på bordet. 
 
Bilderna kommer i den ordning dom är född. Den först bilden på Svadhisthana var lite fel inställt tyvärr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Redan 3 veckor

Idag är kullen redan tre veckor. Allt är bra med kullen och Ella är en fortfarande en väldigt plikttrogen mamma, som ogärna lämnar kullen för några längre stunder.
 
De andra katterna är lite förvånade över att det inte är Marussia som i vardagsrummet och Dolce är nog förvånad över att hon inte får komma in till vardagsrummet.
 
Det går dock bra att bara stänga dörren, utan att låsa, när vi är där inne. Men ibland händer det att Dolce försöker smita in.
 
Som vanligt kommer vi att fota kullen men eftersom vi behöver vara minst 3 stycken, för att fota kullbilderna, blir det ikväll. Bilderna kommer upp imorgon.
 

RSS 2.0