Denna kull har jag varit lite lat

med att fota med systemkameran. Jag har istället lagt upp massa bilder/filmer på Instagram o youtube o skickat till de nya ägarna.
 
En anledning till att jag har varit lite slö är att jag har inte alltid haft systemkameran nära mig men däremot har jag ofta mobilen nära till hands.
 
Här är i alla fall två bilder på hur dom ofta ligger, Scott, Kata o Harvey tillsammans och så Pina för sig själv. Det kommer bli full fart när Pina hamnar i sitt nya hem (hos Carina), så det är kanske lika bra att vila upp sig innan Pina flyttar.
 

Nytagen bild på Ella

När Ella fyllde 4 år så tog vi denna bild på henne.
 
 
 

7veckorsbilderna

Till slut kommer så veckobilderna. Vi lyckades fota i lördags men sen tog det ett tag innan jag kunde bearbeta bilderna.
 
I år tog vi fram påskägget, ett stort som första gången det användes var till Bilkullen, dvs när Marussia var liten kattunge. Då valde jag att ge varje kattunge varsitt eget inlägg så det är svårt att hitta rätt, men inlägget finns under april månad och om du sen scrollar ner till ett inlägg som heter "Massa bus" så finns det en del bilder på första kullen som lekte med ägghalvorna. Otroligt att det har hållit så bra ändå.
 
Scott
 
Pina
 
Kata
 
Harvey
 
Kullbilderna
 
 

I år fick vi en liten påskhare

utklädd till katt. Titta på Scotts öron, dom står upp precis som en liten hare.
 
 

Operakullen blir 1 år

Idag fyller Operakullen 1 år och vi grattar så mkt till alla 3 katterna. Hoppas att ni får lite extra gott ell kanske en leksak när ni fyller år.
 

 
 
 
12 dagar
 
Några enstaka bilder o vi börjar med Pamina.
 
Tatayana (Tanja)
 
Don Magnificio (Dylan)
 
Dylan ska bli min avelshane och nu i veckan var han till veterinär och gjordes avelsklar. Han ska såklart även kolla HCM. Dylan var en så lugn och cool kille. Han sa inget när veterinären rakade honom eller tog blod.
 
Det kommer bli väldigt intressant att följa hans liv som avelshane. Jag är väldigt säker på att han (om allt går det vill...) kommer få fina avkommor. Han är helt otroligt lugn och har ett väldigt bra psyke och det har han nog fått från båda sina föräldrar, Marussia och Jurij.
 
En mobildbild när vi hade kommit från veterinären.
 
Några tidigare bilder på Dylan och hans storebror, persern Hendrix, alla bilder är tagna under hösten 2015.
 
 
 
 
 
 

GIC S*Frostuddens Ella Fitzgerald

Idag fyller Ella 4 år. Det firar vi med något extra gott till henne och de andra katterna.
  
 
Operakullen fyller 1 år idag och dom får ett eget inlägg senare idag.
 
Jag har inga nya bilder på Ella, men visar upp bilder som ni säkert har sett tidigare.
 
Nyfödd Ella
 
drygt 2 månader gammal
 
Första dagen hos oss
 
4 mån
 
5 mån
 
6 mån
 
8 mån
 
9 mån
 
Första snön var inte rolig (ca 9 mån), men nu älskar hon att vara ute i snön.
 
1 år
 
 
1,2 år
 
2 år
 
2,3 år
 
2,8 år
 
3 år
 
3,5 år. Om ni undrar varför det är så stor färgskillnad på korten så är det för att jag har bearbetat det nedre kortet i RAW.

Idag blir Cykelkullen 7 veckor

men pga sjukdom så kommer bilderna att komma upp en annan dag. Vi ska försöka ta bilderna idag men sen ska dom oxå bearbetas etc.
 
Tillsvidare lägger jag upp dessa två filmer som jag har glömt att lägga upp tidigare.
 
Film 1 visar hur Pina (Pinarello) står och äter med god aptit. Pina var den som först började äta babymousse och mjölkersättning vid 5 veckor, medan Harvey i bakgrunden och Kata samt Scott i bädden var lite mer skeptiska.
 
 
Film 2 är när dom busar. De har fått sova i hagen, nattetid, men nu har vi tagit bort hagen helt så nu har de tillgång till hela vardagsrummet och dom är överallt och busar.  Jag tror att alla 4 nu har lärt sig att hoppa upp på skivan som är under soffbordet.
 
Kata busar i den rosa kattbädden, Pina är längst ner i klöstunnan och Scott (inne i tunnan) och Harvey busar tillsammans.
 

Trésor, aka Trisse, fyller 2 år

Idag fyller Trisse 2 år och här kommer några bilder från hans tid som fertil avelshane. Trisse är nu kastrerad och har skrivits över på fodervärdarna.
 
Trisse har gett fina avkommor i varenda kull han har fått o det har varit kul att kunna ha möjligheten att titta på hans kattungar, det är bara kullen i Gävle som jag inte har sett.
 
Dom tre första bilderna är tagna av Kicki Eriksson, S*Lince.
 
Carina stod som ägare på Trisse och jag fick vara med och samäga honom. De följande tre bilderna är samma dag som när vi kom hem med honom, till våra fodervärdar. Vi flög till Stockholm över dagen för att hämta Trisse, som var opåverkad av att både åka tunnelbana, buss, flygplan och sen även bil. På bild 2 somnade han tom när jag skulle kloklippa honom.
 
6 månader
 
11 månader
 
1,5 år

 
En bild på våra fodervärdar, med Trisse som 3 månaderskattunge och 6 månader. Tack för att ni tog hand (o tar hand) om Trisse så bra!
 
 

 
 

Några mobilbilder tagna i veckan

Bra med lite städhjälp
 
Kycklinghjärta brukar nästan alla katter tycka om. Just nu är Marussia helt galen i dom. Här fick kullen smaka på kycklinghjärta, uppskuret i små, små bitar. Det blev inget morr - vilket var vad jag hade väntat mig faktiskt - men det blev inte heller mkt kvar till Marussia. Bara två små smulor....  
 
Scott visar hur kvällens vägningar går till.
 
Pina har hittat en egen favoritplats och dit går hon gärna för att få sova, helst själv.

 
 

S*Deltas London, aka Ivan

För ett par dagar sen hälsade jag på Ivan väldigt snabbt. Oj, vilken utveckling på denna snygga kille.
 
 
Ivan är bara 2,5 år och det är ett år sen jag såg honom sist. Han har verkligen utvecklats fint!! Här kommer några mobilbilder på honom, nästa gång jag hälsar på honom ska jag ta med systemkameran och få bättre bilder, men tillsvidare får dessa bilder duga.
 

Bonusbilder från fotograferingen vid 6 veckor

Det gick så himla bra o enkelt att ta de enstaka bilderna så här kommer en bonusbild på varje kattunge.
 
Scott var väldigt fundersam över att vippan bara helt plötsligt försvann.
 
Pina
 
Cervélo
 
Harvey
 
O ibland blev det så här...
 
Ibland kryper alla ihop och lägger sig tätt tillsammans men lika ofta händer det att ex en kattunge lägger sig för sig själv. Men här fick jag med systemkameran ett kort på alla i den blå blomman, ett riktigt trött gäng.
 
 
 
 

Cykelkullens vikter vid 6 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 6 veckor

Status

Scott Addict

N 24

128

858

Flyttar till Umeå

Pinarello Dogma
(byter namn till Pina)

F 09 24

128

839

Flyttar till fodervärd, S*Fairlines i Yttersjö

Cervélo S5 (byter namn till Kata)

F

121

819

Reserverad

Bianchi Racer (byter namn till Harvey)

N 09 24

108

838

Flyttar till Umeå


Redan 6 veckor

och snart är det halvtid. Nu blir dom bara mysigare och mysigare och mer olika individer. Det är underbart att se och vem behöver väl titta på tv när man har sån här härlig underhållning?! 
 
Denna veckas bilder gick bra att ta, vi började med att ta de enskilda bilderna o sen fick de vila ett tag och de hann tom somna innan vi sen försökte med kullbilderna. Nja, det gick inte så bra. Dom blev väldigt pigga och alerta på en gång!
 
Men vad som är bra är att dom har lärt sig att kolla på vippor, något Chakrakullen inte lärde sig att lyssna på.
 
Jag har varit ovanligt slö på att uppdatera bloggen med denna kull, men på instagram är jag desto flitigare. Där heter jag deltas.katter och det är ett öppet konto.
 
Scott Addict
 
Pina (Pinarello Dogma)
 
Cervélo S5
 
Harvey (Bianchi Racer)
 
Kullbilderna, ja det blev ju i alla fall en som blev ganska så lyckad. På bild 4 är dom framme vid kanten av papperet, men dom går i samlad tropp, alltid något.
 

Första bilturen

Idag har hela gänget fått åka bil för första gången. Jag börjar alltid med att köra väldigt kort, bara runt kvarteret och idag kröp jag fram på 10 km/h, då det var så knaggligt
 
I början tar det alltid mkt längre tid att stoppa in dom i buren, bära ut dom till bilen, spänna fast dom än att köra med dom en kort sväng.
 
Det kommer att bli namnbyten även i denna kull och Pinarollo kommer att kallas för Pina, Cervélo byter namn till Kata och Bianchi byter namn till Harvey. Vi får väl se om det blir namnbyte även på Scott.

Cykelkullens vikter vid 5 veckor

Jag har haft fullt upp sen jag kom hem från Stockholm. Det har varit en bra helg och väldigt lärorikt o så är det alltid väldigt trevligt att träffa dom man inte träffar så ofta annars.
 
 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 5 veckor

Status

Scott Addict

N 24

128

699

Flyttar till Umeå

Pinarello Dogma
(byter namn till Pina)

F 09 24

128

688

Flyttar till fodervärd, S*Fairlines i Yttersjö

Cervélo S5 (byter namn till Kata)

F

121

664

Reserverad

Bianchi Racer

N 09 24

108

652

Flyttar till Umeå


Kattungarna är nu knappt 5 veckor

men eftersom jag for till Stockholm tidigare idag så valde vi att ta korten igår.
 
Jag har fått en väldigt snygg logga av Linda, som jag bara älskar! Tack vännen, en underbar överraskning!
 
Detta är en väldigt lugn kull, förutom när det gäller fotografering, då är dom väldigt mkt mer livliga.
 
Denna gång funkade det hela dock väldigt bra. Vi har fått många fina bilder och det var inte helt lätt att välja ut bara 3 bilder/kattunge.
 
Scott
 
Pina (Pinarello)
 
Cervélo
 
Bianchi
 
Kullbilderna o Bianchi var så trött, så trött under fotograferingen.
 

Seminarium: Avel och selektion

I samband med SäSK årsmöte (som är nu på lördag) i Stockholm (dit jag är på väg nu) så har dom som vanligt en utbildningsdag på söndagen. I år blir det om avel och selektion.
 
November 2012 gick jag Ulrikas hela kurs, nu blir det en liten kortare kurs med uppdateringar, och det ser jag fram emot att få uppdatera mig på och även fräscha upp vissa kunskaper.
 
Så här ser inbjudan för söndagen ut. 
 
 

 

Vi  är glada att kunna presentera ett av många önskat seminarium om ”Avel och selektion”. Ulrika Olsson har i samarbete med SäSK genomfört ett liknande seminarium 2005, men mycket har hänt sedan dess och många nya uppfödare har tillkommit i vår rasring.

 

Ämnet är mer aktuellt än någonsin också med tanke på den snabba tillväxten av den Sibiriska kattrasen i vårt land.

 

Seminariet  ”Avel och selektion” kommer att beröra skillnad mellan avel och kattungeproduktion, uppställandet av avelsmålet, prioriteringar i aveln, avelsvärderingssystem, rasers utveckling, extremavel, selektion och genetisk variation, samarbete i aveln och delat ansvar.  

 

Vi hälsar Ulrika Olsson, grundare av Pawpeds, tidigare domare och med stor erfarenhet av hälsofrågor på katt varmt välkommen som föreläsare.

 

Ulrika är en eldsjäl med ett stort engagemang för hälsofrågor på katt och är den som har startat hälsoprogrammet för Maine Coon. Ulrika har också startat Pawpeds, där vi alla kan lägga in stamtavlor, göra testparningar och analysera parningskombinationer ur ett HCM-­‐perspektiv.

 

Pawpeds är också en gedigen undervisningsportal och ett bibliotek på nätet. Förutom att ansvara för Pawpeds leder Ulrika kurser och föreläser om hälsofrågor och genetik.  

 

Ulrika är uppfödare av Maine Coon under stamnamnet S*Ylletrollets.


Reserverade kattungar

Alla kattungar i kullen är nu reserverade/tingade. För en gångs skull så hamnar samtliga nära mig, vilket ju gör det lätt när jag vill fara o hälsa på.
 
Det kommer bli några namnbyten och dom jag vet om just nu är Cervélo som byter namn till Kata och att honan jag ska ha på foder, Pinarello, byter namn till Pina.
 
Pina kommer att hamna hos en mkt god vän och även uppfödare. Vi samägde Trésor (aka Trisse) tillsammans. Pina kommer att hamna i Yttersjö, hos Carina.

Det börjar bli lite mer aktivitet

När jag är hemma o i vardagsrummet brukar jag nu öppnna hageen så att dom ska få utforska världen. Av någon konstig anledning så går dom gärna tillbaka till hagen. Scott är den stora utforskaren. Han går gärna långt bort från hagen. De andra tre är lite närmare hagen men går även dom ut från hagen såklart.
 
Marussia är en lugn och cool mamma och hon är inte rädd för dammsugaren. Detta är såklart extra bra när vi dammsuger en hel del i vardagsrummet. För även om vi har havregryn i sandlådan (istället för icke-klumpbildande sand) så blir det ändå att havregrynen hamnar utanför sandlådan.
 
Jag tömde hela sandlådan idag och till min stora glädje (man blir sååå glad varje gång en ny kull lär sig) har någon kattunge kissat i lådan. Bara nu när jag skriver detta har Pinarello kissat på lådan.

Vad gäller mat är det lite svårare. Pinarello äter både blötmat (ibland) och torrfoder. Scott äter torrfoder med bra aptit. Scott och Bianchi har lärt sig dricka vatten. Cervélo tycker än så länge att mammas mjölk är överlägset bäst.
 
Pinarello är en klättrare, hon klättrar gärna på travarna av böcker/pärmar som vi har satt upp vid hagen/ena kattbädden.
 
Scott är en myskille, han sitter gärna i famnen/knäet och vill vara med. Bianchi myste jag med i eftermiddags ett tag.
 
Alla har börjat busa med varandra och även med små lätta lekssaker. Dolce tittar gärna in i hagen och undrar säkert när hon kan börja busa med småttingarna. 
 
Marussia äter och äter, det går åt väldigt mkt mat. Marussia är i vanliga fall rätt kräsen men inte när hon har kull, då går det mesta ner. Det som hon ev lämnar kvar brukar Dolce snällt nog äta upp.
 

Dags att börja med smakportioner

Jag har börjat att ge små smakportioner. Torrfoder o såklart vatten står redan framme. Pinarello tycker att torrfoder är gott och även Scott äter torrfoder.
 
När jag kom med första tallriken babymousse o mjölkersättning var det ingen som ville äta, ja förutom Marussia och Dolce då.
 
Tallrik nr 2 gick det desto bättre. Pinarello stod och åt med god aptit medan de andra var rätt skeptisk.
 

Cykelkullens vikter vid 4 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 4 veckor

Status

Scott Addict

N 24

128

557

 

Pinarello Dogma

F 09 24

128

546

Under utvärdering

Cervélo S5

F

121

567

 

Bianchi Racer

N 09 24

108

522

 


4 veckor

och som vanligt springer tiden iväg. Det händer mkt nu, varje dag. Pinarello äter torrfoder med bra aptit o hon har även smakat på blötmat, Scott tycker oxå att torrfoder är gott. Medan Bianchi och Cervélo tycker att det är onödigt när man har det så mysigt hos mamma, när man ska äta. 
 
Scott är en riktig äventyrare, han vill väldigt gärna ut i hela rummet och undersöka. Det går bra om någon av oss sitter nära hagen och kan haffa honom efter ett tag. Då ligger Marussia en liten bit bort och tittar på. Jag som trodde att det skulle vara Bianchi Racer som skulle vara ivrigast att få komma ut och undersöka världen. Han hade ju så bråttom i bolådan, småttingarna var inte ens ett dygn gammal när han kröp iväg bort från mamma och syskonen. 
 
Vi testade att fota kullbilderna på en kattbädd då jag trodde/hoppades på att dom skulle vara lite mera stilla och det stämde. Vi fick riktigt bra kullbilder. Bianchi är dock jättetrött på bild 1 o 2. 
 
Denna vecka blir det även bonusbilder. Det är för att jag nästa vecka åker till Stockholm för att vara med på årsmötet och på söndagen en utbildningsdag. Vi kommer försöka fota redan på torsdag, eftersom jag är borta hela fre-sö. Jag kan inte garantera att bilderna hinner komma upp före jag åker. Därför kommer här många bilder på kullen.
 
Jag vet inte hur tydligt ordningen syns, men det är Bianchi Racer, Scott Addict, Pinarello Dogma och Cervélo S5.
 
 
Scott
 

 
Pinarello
 
Cervélo

Bianchi
 
 
 

Kullen är 4 veckor idag

och bilderna kommer att komma upp imorgon då jag inte hinner med ikväll. Men en bonusbild på Pinarello kommer här, till att börja med.
 
 

Vi har en rymling

som tycker att det blir på tok för litet att vara i lekhagen. Scott går ut ur kattbädden (eg en hundbädd) och piper när han vandrar omkring i hagen.

Marussia blev lite stressad över att han gick o pep (hennes förra kull, Operakullen, var det Tatyana (Tanja) som var rastlös o skrek) så Marussia valde att flytta till sin favoritplats, dvs under databordet.

Marussia skulle eg gärna få ha småttingarna där men det är bara ett problem, det är svårt att hägna in området och jag vill inte att kullen (som blir 4 v på lördag) ska få fri tillgång till vardagsrummet riktigt ännu.
 
Det här är när Marussia hade dom i bolådan, en av de allra första dagarna och Pinarello var ute och vandrade.
 
Det här är från första bygget av hagen, vi har gjort den liten o lite övertäckt. Jag ber om ursäkt för allt stök i bakgrunden, det är sen vi tog bort bolådan, flyttade om lite saker och satte upp hagen.
 
Den är som sagt liten, men ändå så att det finns plats för första sandlådan. Jag använder nu för tiden alltid havregryn den första tiden, då det är så mkt bättre (tycker jag) istället för att ha icke-klumpbildande sand. Den sanden är hopplös att få upp när dom väl har börjat använda sandlådan. Bianchi närmast kameran och sen är det Pinarello.
 
Hela kullen sover gott. Från vänster till höger är det Cervélo, Scott, längst bak ligger Bianchi och sen är det Pinarello.
 
Dolce blev jätteglad att få ett eget ställe, mörkt och skönt.
 
Marussias bästa ställe är som sagt under databordet och det här var för ett par dagar sen, medan dom snällt stannade kvar (trodde jag). Jag känner något på foten, tittar ner och ser att Scott är på väg att rymma medan Cervélo snällt väntar in storebror. 
 
Men nu har vi byggt om lite i hagen och så får vi se vad Marussia säger om det. Två likadana bäddar står mittemot varandra så Marussia kan flytta dom om hon känner för det, alt att Dolce får en egen koja.  Igår satt jag och jobbade vid datorn när jag hör att någon smaskar på blötmaten. Tittar dit och ser att Pinarello med god aptit äter maten.
 

Hemsidan är ordentligt uppdaterad

Linda Karlström har varit en stor klippa och hjälp när hon har haft tålamod med att göra om alla ändringar på min gamla hemsida.
 
Det är fortfarande samma adress, men den har väldigt mycket nytt o uppdaterat.
 
Sen måste jag själv tex uppdatera utställningslistan, då den släpar en del. I år blir det nog dessutom bara två utställningar för mig.
 
I april far jag på BJK:s utställning 9-10/4. Där ställer jag Ella och även Manipura (aka Majken). Ett par veckor senare far jag till Östersund och ställer där ut Ella, det blir 30/4-1/5. Kanske, kanske att jag anmäler mig till Skellefteå (14-15/5) oxå, jag har inte helt bestämt mig ännu.
 
På min nya hemsida har alla katter jag har haft (inklusive de som jag har haft/har på foder) en egen mapp.
 
På tidigare kullar har alla kattkullar fått en egen mapp, dock saknas ett kort till Cykelkullen. Anledningen är enkel, jag saknar ett kort där alla tittar mot kameran.
 
 

Första ordentliga rymningen

Scott var först med att rymma en lite längre sträcka. Pinaretto både vill och inte vill medan Cervélo, som var först med att rymma, nöjer sig med att titta ut lite snabbt. Bianchi sov gott under hela tiden.
 

RSS 2.0