Nu kommer kylan

 

Dags att börja tänka sig för

Varje år brukar jag skriva ett litet inlägg om de faror som det innebär med olika blommor, presentsnören etc inför december så nu är det dags igen.
 
Jag har lite mer info om allt som katter kan råka ut för nu under jultider. Värt att tänka på är att många blommor (de flesta) är giftiga för katter.

Informationen kommer från Agria.
 

Vackra paket, väldoftande blommor i fönstren och levande ljus. Julen är härlig, men kan också innebära fara för katter. Faktum är att i december drabbas flest katter av förgiftning och måste behandlas akut på klinik.

 

Genom att tänka till innan kan de flesta av julens faror undanröjas och katterna kan njuta lika mycket av julen som resten av familjen. De flesta katter drabbas när paketsnören, glitter och pynt lämnas obevakat. I en katts ögon är detta lockande leksaker, men farligt eftersom det kan orsaka livshotande skador på tarmen om det sväljs.

 

Ta därför för vana att instruera alla gäster att plocka undan alla snören efter julklappsutdelningen. Och påminn gästerna om att inte mata djuren med matrester och godis och lämna inte mat, halvfulla tallrikar och godis framme.

 

- En förgiftad katt får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

 

Julpynt

Paketsnören och glitter är roligt för katten att leka med, men plocka bort undan när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i kattmagen och orsakar livsfara.

 

Levande ljus

Levande ljus är spännande för en nyfiken katt, som gärna använder tassarna för att jaga lågan och ljuset. Förutom brandrisken med omkullvälta ljus, kan katten bränna tassar och svans.

 

Etylenglykol

När graderna faller ute fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en katt eller hund, men livsfarliga även i små mängder.

 

Blommor och dekorationer

Liljor är fantastiskt vackra, men kan vara giftiga för katter. Julgranen betraktas som vilket träd som helst av en lekfull katt. Se till att den står stadigt och inte välter om katten klättrar i den. Girlanger och glitter är roliga för en katt, men gör stor skada om de hamnar i magen.

De vanligaste julväxterna:

 • Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
 • Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
 • Julkaktus: Ofarlig.
 • Julros: Hela växten är giftig.
 • Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
 • Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
 • Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
 • Novemberkaktus: Ofarlig.
 • Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
 • Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
 • Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

HCM-tester

Förra veckan tog jag med Sakhi och Ella för HCM-tester.
 
Sakhi, som blir 11 år i jan, hade såklart försämrats lite grann. Men veterinären var ändå nöjd med honom, skönt nog.
 
Ella, som blir 7 i mars, hade ett fint, friskt hjärta. Denna gång - som blev hennes sista - tyckte hon inte alls om det. Hon pratade hela tiden, vilket hon inte har gjort tidigare.
 
Bilderna är tagna av Maria Westling, WMartphoto.
 
 

Yin fyller 7 år

Idag fyller Marussias andra kull, Kinesiska filosofikullen 7 år. Detta var länge den allra busigaste kullen vi hade, trots att det bara var 2 kattungar.
 
Yin är fortfarande den tyngsta kattungen som fötts i vårt katteri med sina 130 g. Tätt efter kom Yang (som kallades Sunny) med sina 128 g.

 
 
 
 
 
Mycket ovanlig syn att Marussia är med på bilder.
 
Grattis Yin och vi tänker på Sunny oxå idag.
 
 

Storstadskullen fyller 5 år

Idag fyller Storstadskullen 5 år o denna underbara kull. Man får alltid en favorit som man blir lite extra kär i. Den här gången började jag med London (kallas nu för Ivar), tog tjejerna och slutade med Moscow (som kallas Leo).
 
Dom var verkligen otroligt underbara. Detta var Marussias tredje kull (av fem) o Marussia var lika duktig som vanligt. Sen bodde, mer eller mindre, moster Dolce med Marussia och kullen.

Dolce har alltid fått vara med o hjälpa till o titta till kullen. Fast bäst var nog när vi skulle fota kullen (då hon snabbt var framme o ville bli fotad) och även maten såklart!
 
Några bilder från uppväxten o så några kullbilder oxå.
 
 
 
 
 

 
Nr 1. Moscow. Nr 2. Tehran. Nr 3. Venice. Nr 4. London.
 
 
 Stort grattis alla storstäder.
 
 

Fjärilskullen fyller år

Fjärilskullen blev ett bra tema, dels för att jag kunde fortsätta hylla min vän men även för att det passade bra in med fodervärdarna oxå. Anna var snäll och tog fram all text om fjärilarna och tillsammans kom vi fram till dessa 4 fjärilar. 
 
Fjäril 1 blev Lycaena helle (violett guldvinge), SIB f 24. Helles "storasyster" heter Kitty.

Den violetta guldvingen är en liten dagfjäril som lever på slåtterängar och strandängar. Vingarnas ovansida är violetta på brunorange botten. Larverna lever på en växt som heter ormrot.

 

Den violetta guldvingen var förr vanlig i det traditionella, småskaliga jordbruket med fäbodvallar och regelbunden slåtter på blomrika ängar. Den klarar sig inte alls lika bra i det storskaliga moderna jordbruket, där traditionella metoder att hävda ängar har upphört.

 

Arten är därför starkt hotad i Norden och finns bara på ett fåtal lokaler i Sverige. En sådan plats är Holmön utanför Sävar i Västerbotten.

 

Artnamnet är taget efter Helle i den grekiska mytologin. Hon var dotter till molngudinnan Nefele.

 
 
 
Fjäril nr 2 blev Plebejus argus (ljungblåvinge), SIB n 09 24. Argus "storebror" heter Dexter.

Ljungblåvingen är en ganska vanlig liten blåvinge som trivs i alla slags magra öppna skogsmarker, t.ex. tallhedar och hällmarker. Hanarnas vingovansidor är vackert blå med svarta kanter, medan honorna är bruna.I Sverige förekommer ljungblåvingen från Skåne och upp till Västerbotten.

 

Larverna lever på ljung, odon och olika ärtväxter. Larverna utsöndrar en söt vätska som svartmyror gillar. Svartmyrorna tar därför hand om blåvingarnas larver, vårdar dem och försvarar dem mot rovdjur – trots att fjärilslarven äter upp myrornas egna ägg och larver!

 

I den grekiska mytologin var Argus en jätte med hundra ögon.

 
 
 
Fjäril nr 3 blev Callophrys rubi (grönsnabbvinge), SIB d.
Rubi hade dock tyvärr gomspalt o fick somna in hos veterinären när vi kom dit på natten.
 
Den lilla grönsnabbvingen är den första dagfjärilen som kläcks på våren. Den är bara drygt 2 cm bred och vingarna är vackert smaragdgröna på undersidan.

 

Grönsnabbvingen trivs i många olika miljöer, bara det är soligt och varmt. Larverna lever bland annat på blåbär, lingon och tranbär. Grönsnabbvingen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet förutom i fjällkedjan.

 

Fjäril nr 4 blev Boloria Frigga (Friggas pärlemorfjäril), SIB n 09. Friggas "storasyster" är även hennes faster (då Yin och pappa Dylan (Don Magnifico) är halvsyskon).

Friggas pärlemorfjäril förekommer på torvmossar i hela Norrland. Larverna lever på hjortronblad. Vingarnas ovansidor är orange med svarta markeringar, medan undersidan är vackert tecknad i olika roströda nyanser.

 

Friggas pärlemorfjäril kan variera ganska mycket i utseendet. De blir mörkare i färgen ju längre norrut man kommer – i norra Lappland är de nästan helt svarta!

 

I den nordiska mytologin var Frigga härskarinna i Asgård och maka till Oden. Hon var synsk och hade vetskap om alla människors öden.

 
O här kan man tro att Frigga alltid är lugn o stillsam, men icke. Skenet bedrar.
 
 
 
Bonusbilder;
 
 
Vackra, underbara Wendella, som stod ut med busiga Fjärilskullen. ♥
 
 
 Typisk bild på Frigga, redan som pytteliten var hon på väg.
 
Det blev många såna här bilder på Frigga, då hon hade svårt att vara stilla. ♥
 
 
 Ett stort grattis till alla fjärilar på 2-årsdagen!
 
 
 

Föreläsning

 Nu på söndag, dvs då det är Fars Dag, kommer en domare - Elin Hoffner - till Umeå för att föreläsa om katter, inbjuden av Björkstakatten. Elin har varit hos BJK en gång tidigare, då var jag oxå där o lyssnade på henne.

Här kommer lite information om dagen. Anmäl dig gärna o kom, det kommer nog bli en väldigt intressant föreläsning. Föreläsningen kostar, inkl fika, 200 kr. 100 kr om du är medlem i BJK.
 
 
OBS! Lokalbyte till Pettersson-Bergersalen i Umeå Folkets Hus.

En föreläsningsdag av och med huskattägare, raskattuppfödare och utställningsdomare Elin Hoffner!

PROGRAM

Kl 10 Katten som livskamrat
Kattens behov och dina förväntningar.

Kl 11 Livet blir sällan som vi planerar
Strategi, problemlösning, inspiration och diskussion.

Kl 12 Lunch
Var och hur du vill.

Kl 13 Kattens som hobby
Kattföreningar, utställning, uppfödning.

Kl 14 Fika och workshop
Relevanta frågor som stöd för framtida kattverksamhet.

Kl 15 Inte bara en katt
Kattens betydelse i samhället.

Kl 16 Avslutning av dagen

”Vi som lever med katt vet att vardagsdramatiken bjuder kärlek, spänning och humor. Våra fyrbenta vänner har så mycket att lära oss, inte minst att vara här och nu och att njuta stunden. Den här dagen ger oss möjlighet att byta erfarenheter och kunskap med varandra, medvetandegöra, utveckla, hitta mål och att skapa min plan för mitt framtida liv med mina katter. Man skulle kort kunna beskriva dagen som ett tillfälle att frossa i kattens alla förträffligheter.”
Elin Hoffner

ANMÄLAN till anciburman@gmail.com om du vill ha säker plats och fika. Meddela namn och e-postadress för betalningsinfo. Deltagaravgift 200 kr inkl fika. 100 kr för BJK-medlemmar.

Inträde kan även betalas vid entrén, i mån av plats kvar.

Tack till våra medarrangörer Agria Djurförsäkring och Studiefrämjandet Umeå.

Kattfolk

Hittade denna på fb, tycker att den är rätt kul - o kanske lite sann oxå?

 

Kattfolk är en speciell ras som inte är godkänt av SVERAK.

 

- De tenderar att ha röriga hus, men de områden där katterna får mat och där sandlådor står är fläckfria.- De har alltid en lista av utställningar inom räckhåll.
- De har barn som vet mer om blommor och bin när de är fem än de flesta vet när de är 40.
- Kattfolk kan köra många mil, spendera tusentals kronor på bensin, hotellrum och mat för att få chansen att ta hem ett pris eller en rosett.
- Det är ovanligt att träffa på dom på helgerna, om du inte råkar befinna dig på samma utställning.

 

- De har problem med att komma i tid till jobbet, men är på en veterinärbesiktning vid prick 07:00.
- Kattfolk kan sälja sina lyxiga hem i den bästa stadsdelen till förmån för ett skjul med en bra plats för kattgården.
- Kattfolk betalar räkningen tio dagar för sent, men glömmer aldrig första inbetalningsdagen för en utställning.
- Kattfolk kan glömma tandläkartiden, men glömmer inte att få en vaccination innan karantänperioden före nästa utställning.
- Kattfolk kan prata i timmar i telefon med andra kattmänniskor på ett språk som bara dom förstår.

 

- Kattfolk tillbringar flera timmar varje dag på nätet för att hänga med i vad som händer i kattvärlden, titta på andra kattmänniskors hemsidor och titta på andras kattungar.
- Kattfolk har ofta ett separat rum i huset (om de har plats), som kallas "kattrum".
- Kattfolk har föräldrar och familj som tycker att de är galna, grannar som tycker att de är konstiga och kattvänner som tycker att de är fantastiska!


Pina

Nu har vi släppt p-pillren för Pina så nu får vi se när hon börjar löpa o när jag kan fara med henne till hanen. Det kan gå fort, men det kan ta oxå ta ett bra tag. Det är bara att hålla tummarna för att Pina löper om ett par veckor.
 
Både jag och Carina tror att hon kommer bli en bra mamma, då hon gärna hjälper till med kullarna hos Carina (där hon bor på foder).
 
 
Några bilder tagna nu i okt 2018 av Maria Westling, WMartphoto. Hon är otroligt skicklig med kameran o har stort, stort tålamod för Pina brås verkligen på mamma Marussia o vill inte titta in i kameran.
 
 
Älskar såna här morrhårsbilder.
 
 
 

Trevlig halloween/Alla helgons dag

Ett kort taget av Maria Westling, WMartphoto. Fler bilder på Pina kommer.
 
 

RSS 2.0