Vi önskar er alla

ett riktigt gott slut och ett gott nytt år!

 
 

Kort uppdatering om den upphittade katten

Dagen efter vi hade lämat in katten till ett jourhem skickade jag ett sms för att fråga hur det hade gått.
 
Det hade gått bara bra, katten hade fått äta lite men ofta och så fort som magen fungerade som den skulle skulle hon få komma ut o träffa en kompis. Katten var inte chippad så det kan bli svårt att hitta ägaren.
 
Jag fick en ny uppdatering idag och hon mår bra, även om magen är totalt utslagen - bara diarré men annat var inte att vänta då hon haft en period av svält. Tovorna är borta nu och i em blir hon polisanmäld som upphittad.
 
Jag har verkligen funderat och funderat och vad hjärtat vill och hjärnan vet är verkligen två olika saker. Jag har haft väldigt svårt att släppa tankarna på denna vackra katt. Jourhemmet säger - precis som vi oxå upptäckte - att det är en väldigt social katt, vill vara mycket i famnen och mysa. 
 
Hade det inte varit för min kattallergi (då jag kände av henne) och att Sakhi har HCM hade jag tagit tillbaka katten på en gång. Men nu måste jag tänka förståndigt, även om det är tufft.
 

Upphittad katt

Jag blir så arg, ledsen och förtvivlad. Trots att det har gått ett par timmar har jag fortfarande en stor klump i magen och mitt hjärta gråter.
 
Idag hörde min man en katt som jamade och jamade. När han gick närmare kom en snygg svart katt fram och var så otroligt gosig. Det var inga problem med att lyfta upp katten ifråga, tvärtom var hon väldigt nöjd med att få lite kärlek och omtanke.
 
När min man lyfte upp katten frös hon så hon skakade. Det var som att lyfta luft och jag tror faktiskt att våra kattungar, som flyttar hemifrån när de är minst 12 veckor, väger mera.
 
En väldigt vacker, kelsjuk, social och framför allt hungrig och väldigt, väldigt utmärglad katt som fick lite mat (utblandat med vatten). Katten ifråga hade fullt med tovor - som ett halsband - och hon var så mager och utmärglad att man kände av ryggraden och revbenen. Hon fick bo i vårt garage och hann få lite mat ett par gånger innan vi fick tag på Djurskyddet Västerbotten.
 
Eftersom vi har andra katter inne - men mer pga min kattallergi - fick hon därför tyvärr stanna kvar i garaget. Efter ett par timmar kunde vi skjutsa in henne till ett hem och oj, vad det var svårt att lämna ifrån sig denna vackra och sociala katt.
 
Hon från Djurskyddet tröstade mig med att katten nu fått komma in i värmen och en annan bra sak är att hon har mer kunskaper än vi har vad gäller att ge utmärglade katter mat. Honan får nu eget rum en natt så hon får lugn och ro. Sen blir det till att kolla om hon är chipmärkt.
 
Det är ju inte lätt att veta vad som har hänt, om katten inte hittar hem, inte har ett hem eller vad det nu kan bero på men jag personligen kan inte förstå varför man släpper ut sina katter vind för våg.
 
 
Jag hoppas verkligen att honan hittar hem (om det nu är så att hon har rymt), eller att hon får ett nytt bra hem, där hon blir älskad.
 
Så otroligt fin, social, kelsjuk och gosig. Jag hade kattburen i mitt knä när vi åkte in till stan med henne och jo, jag kände av allergin en hel del tyvärr.
 
Jag är full av beundran för hur Djurskyddet jobbar och sliter och vi är så tacksamma att dom hade möjlighet att ta emot denna skönhet så snabbt o hjälpa henne. Kvinnan från Djurskyddet sa att katten nog inte skulle ha överlevt en köldknäpp. Jag har bett om att få uppdateringar om vad som händer så jag kommer nog skriva en rad här och berätta.

Lite information om hur man kommer i kontakt med Djurskyddet.
Kontakta oss på vår telefon 090-14 21 11 om du undrar över något.
Vi lyssnar av telefonen 1 gång per dag och ringer upp i mån av tid.
Glöm inte att lämna ditt telefonnummer, för vi ser inte det!
De finns även på Facebook; sök på Djurskyddet Västerbotten.
 
Här kommer några obearbetade bilder på hur hon ser ut. Vacker som en dag - eller hon kommer bli det när hon får lite kärlek och omvårdnad.
 

 

God jul

önskar vi er alla och vi passar även på att ta ett par dagars ledigt från datorn och bara umgås med familj och katterna.
 
 

Årets kattjulkort

blev faktiskt två stycken. Ett med svensk text, på Marussia, och ett med engelsk text, på Ella.
 

Tänk på katten

Nedanstående bild och text har jag lånat från SVERAK.
 
 

Visst är juletid en härlig tid - men den kan också vara farlig för våra husdjur.

Vi tänder ljus, slår in paket och tar in växter i hemmet som vi i vanliga fall inte har hemma - det finns en del för oss kattägare att tänka på!

 

Tillsyn minst två gånger om dagen...
Alla firar inte jul hemma och har kanske inte möjlighet att ta med sig katten till julfirandet. Om du lämnar katten hemma - tänk då på att katten ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Om katten följer med dig på resan bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen.

 

Levande ljus
Levande ljus är vackert - tänk på att aldrig lämna ett tänt ljus obevakat och glöm inte att släcka, både för katten och för din egen skull.

 

Grönt kan vara farligt skönt
Ja visst är det härligt med blommor av olika slag - men för en kattägare gäller det att hålla koll. Många katter tycker om att tugga på blommor och då ska man tänka på att flera av de kruk- och lökväxter vi har i juletid kan ha irriterande växtsaft och till och med vara giftiga. Placera dem så att katten inte kommer åt.

Detta gäller julstjärna, hyacint, amaryllis och många fler. Tänk på att liljeväxer och julrosor är mycket giftiga!

Misstänker du att katten blivit förgiftad - kontakta veterinär omgående för hjälp och rådgivning.

Julgranen kan vara en dröm för katten - har du en äkta gran ska du undvika näringsmedel i vattnet i julgransfoten eftersom en nyfiken katt kanske vill dricka. Om katten vill klättra i granen kan man förankra den (ståltråd fäst i krok mot tak eller vägg till exempel) så den inte ramlar omkull.

 

Julgranskulor och pynt
Tänk på att julgranskulor och annat pynt av glas kan gå sönder och katten kan skära sig.

 

Paketsnören, glitter mm
Många katter tycker att vanliga paketsnören är jätteroligt - men detta är ingen leksak. Snören, glitter, nystan... listan kan göras lång över saker som katten kan svälja och som kan orsaka stora skador i mun och tarmar.

 

Påsar och kassar
Kassar och påsar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse - klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar.

Låt aldrig katten leka med och i plastkassar eller plastpåsar.

 

Julekök och julestök
Under julen bakas och lagas mat som aldrig förr. Se upp med varma spisplattor och plåtar - katten kan få rejäla brännskador på tassarna.

Julmat och godis är gott - det kanske även katten tycker - men det finns en del mat som kan orsaka stora problem för katten:

  • Julskinka - feta kanter är inte nyttigt för katten. Häng ut svålen till fåglarna istället.

  • Lök eller mat med lök (till exempel köttbullar) - ska katten aldrig äta! I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.

  • Revbenspäll och andra ben - små benrester kan fastna i matstrupen och kan vara livsfarligt för katten.

  • Nötter och nötskal - kan vara vassa och ibland så små så katten kan få in dem i munnen.

  • Russin och vindruvor - är inget för katten och kan i värsta fall orsaka njurskador.

  • Choklad - är giftigt och är absolut inte något godis för katten.

 

Fyrverkerier
Många av våra sällskapsdjur reagerar kraftigt på fyrverkerier och smällare. Om din katt är orolig kan du prova att låta den vara i ett rum utan fönster. Distrahera den genom att leka med den, spela musik på hög nivå eller liknande.


Parningsresor

Jag far gärna en bit på parning, allt för att få till en bra parning och även för att få in lite nytt blod/linjer. Satt och tänkte på det häromdagen och jag har verkligen åkt en bra bit.
 
Om jag börjar med Jivara så var hon till Stockholm, för kull 1, dvs Vänskapskullen (dit fick hon åka flyg med kompis svärmor o så bilade vi ner och hämtade henne).
Bild på hanen, som heter S*Knjaze Juhznij Znoj. Här blev det 4 kattungar.
 
 
För kull 2, dvs Bilkullen, åkte Jivara till Timrå.
Bild på hanen, som heter S*Kazols Alexandrovich Fetisov. Här blev det 5 kattungar.
 
 
 
För kull 3, dvs Fashionkullen, åkte Jivara igen till Stockholm.
Bild på hanen, som heter S*Milashka's Adik. Här blev det 2 kattungar.
 
 
 
Marussia har inte åkt lika långt.
För hennes kull 1, dvs Änglakullen, åkte hon in till stan.
Bild på hanen, som heter S*Siberietass Bellman. Här blev det 5 kattungar.
 
 
För hennes kull 2, dvs Kinesiska filosofikullen, åkte hon till Öjebyn. Men eftersom Marussia är en fin dam och behöver mycket uppvaktning fick vi hämta hem Marussia o hanen till oss efter en vecka. Detta då husse i familjen fick uppsöka vård pga sin kattallergi. Väl hos oss tyckte hon att hon hade blivit tillräckligt uppvaktad och det blev flera parningar.
 
Både Jivara och Marussia har krävt/kräver väldigt mycket uppvaktning, helst en veckas uppvaktning, innan de går med på att para sig.
 
Bild på hanen, som heter Charmalov. Här blev det 2 kattungar.
 
 
För hennes kull 3, dvs Storstadskullen, fick vi låna hem en hane. Det tog evigheter tyckte vi innan hon började löpa och vi var nästan på väg att ge upp när hanen till slut fick para sig med henne.
Bild på hanen, som heter S*Frostuddens Eddie Cochran. Här blev det 4 kattungar.
 
 
Vad gäller Ella så har hon varit på två parningsresor.
 
Den första var till Lingarö, strax söder om Sundsvall. Hon har däremot inget emot att para sig bara hon får vila upp sig efter bilfärden. Det blev parning redan dagen efter men tyvärr blev Ella skendräktig.
Bild på hanen, som heter S*Lexington ChopChop.
 
 
Den andra parningsresan Ella var på gick till Stockholm. Jag och Ella bilade dit och även denna gång ville hon vila upp sig ett dygn innan dom började para sig. Tyvärr blev hon skendräktig även denna gång.
Bild på hanen, som heter SE*SuzNoOne's Big Bonus. 
 
 
För tillfället är Marussia på parning.
För hennes - förhoppningsvis blivande - kull 4, fick hon åka till Bollnäs.
Bild på hanen, som heter S*Taigasouls Jurij Gagarin.
 
Superstilig, snäll och väldigt, väldigt tålmodig hane. När hon kom ner fick de se varandra genom en nätdörr och innan vi for hem så gick det så pass bra att vi kunde släppa ihop dom. Jurij gick och nosade Marussia i rumpan utan att hon brydde sig, men tyvärr har det inte hänt så mycket mera ännu.
 
Marussia har blivit väldigt kär i matten och det här är en bild som jag har fått. Så här gör Marussia aldrig hemma (möjligen med sönerna) men hos matte Ramani vill Marussia vara nära, nära.
 
Bilden är obearbetad. 

Fashionkullen fyller 5 år idag

Jivaras tredje och sista kull föddes samma dag som Jivara fyllde 3 år, så idag firar vi både Jivara och Fashionkullen.
 
Dolce och Gabbana fick modeskaparna heta och Dolce var det inte meningen att vi skulle behålla men tur nog så blev det så. Dolce förgyller vår tillvaro på så många sätt.
 
Gabbana, som nu heter Theo, bor i Boden och har det bara bra. Han är ensamkatt o jag och äldsta sonen passade på att hälsa på honom och familjen för ett par somrar sen. Det var såklart väldigt kul att se honom och jag blev lite förvånad över att se hur otroligt lik han och Dolce är, då dom inte var så lika som små.
 
Samtidigt så är Theo väldigt lik Sakhi (dvs halvbror). Samma kropp o färg, även om Sakhi är svartguld (ny) medan Theo är svart (n).
 
Dolce har en egen kategori, då hon stannade kvar hos oss och den hittar du här.
 
Mamma Jivara med hennes sista kull. Dolce o Gabbana (Theo) är här 2 dagar gamla.
 
Theo åkte tåg till Boden när han skulle flytta, helt obekymrad över att åka tåg.
 
 
Några bilder på Theo från när vi hälsade på honom (sommaren 2012). Lik store(halv)bror Sakhi men även väldigt lik storasyster Dolce. Kolla in hans benstomme - wow är allt jag säger!
 

Många bilder på Dolce, fram till idag.
 
Det här är en väldigt vanlig syn när vi fotar kattungar. Linslusen Dolce älskar att vara med på bild.
 
 Här är hon 3 år gammal.
 
Stort, stort grattis till två stora charmtroll!

Hipp hipp hurra

för idag fyller Jivara 8 år och Dolce fyller 5 år. Dolce o Gabbana får ett eget inlägg senare ikväll för nu vill jag hylla Jivara ordentligt.
 
Jivara är vår första sibiriska katt och som vi längtat efter att ha katt igen. Glädjen var väldigt stor när vi kom hem med henne och jag kommer fortfarande ihåg hur lycklig och glad vi var att vi kunde ha katt igen, trots att jag hade blivit allergisk mot katt. Tack Sussie för denna underbara, speciella diva till katt.
 
Jivara köptes för att bara vara sällskapskatt då jag - i samband med att vi hade Brittiskt korthår - hade varit på utställningar och även hunnit ta en kull på den honan. Tur nog så ändrade jag mig och har varit med Jivara på utställningar.

Hon blev IC (dvs Internationell Champion) innan hon sen fick gå i pension av två skäl. Det första var att hon inte tyckte det var så kul med utställningar och den andra orsaken var att hon inte skulle kunna gå så mycket längre än IC. Hade jag inte gett Jivara ett löfte att hon nu var klar med utställningar skulle jag gärna testa henne nu, för jag tycker att hon har fortsatt utvecklas och blivit så mycket bättre. Men, ett löfte är ett löfte.
 
Jivara fick som sagt tre kullar. I den första kullen (Vänskapskullen) föddes Sakhi som vi behöll som avelshane. I kull två (Bilkullen) föddes Marussia som vi oxå behöll. I kull tre (Fashionkullen) behöll vi Dolce.
 
Jivara visade sen att hon var lite less på att bo med andra katter så hon flyttade tillfälligt till mamma. Något som blev så bra för alla parter inblandade, inte minst för Jivara. Vår familj mår bra av att veta att hon mår så mycket bättre nu när hon är ensamkatt, mamma njuter av att ha Jivara som håller henne sällskap och bäst mår nog Jivara, som blivit ganska bortskämd hos mamma.
 
Några bilder på underbara Jivara i lite blandade åldrar. På de två sista korten är hon 6 år resp 7 år.
 

Ett riktigt stort grattis till Jivara (som kommer att få lite kycklinghjärta idag som present) och även till kullbrodern Manjari, som bor hos Camilla. Grattis på 8-årsdagen!
 
                               
 
 

Visste jag inte bättre....

Under tiden jag och maken har varit borta har Ella, till slut, börjat löpa efter sin skendräktighet. När vi kom hem möttes vi av en väldigt pratig Marussia och jag blev så glad - tänkte att det var ju en perfekt tajmning.
 
Under kvällen ville Marussia ligga nära mig (vilket hon alltför sällan vill) och om jag inte visste bättre skulle jag säga att Marussia var dräktig och att det var början på en förlossning. Hon kanske blev lite sympatiskendräktig med Ella??
 
Marussia låg länge hos mig och kurrade, njöt av tillvaron och mjölktrampade. Hon har varit lite kelig idag också, men inte pratat lika mycket tyvärr. Så Marussia måste verkligen ha saknat oss!
 
När Marussia väl börjar löpa på riktigt, förhoppningsvis kommande vecka, kommer jag fara med henne. Jag ser verkligen fram emot denna parning. Det kommer bli en väldigt bra parning och jag tror och hoppas att det blir fina kattungar. Men först måste Marussia löpa så hon får träffa den snygga hanen jag har fått tag åt henne.

Sitter och rensar bland gamla inlägg

när jag hittar detta. Det är från Umeå, oktober 2012. Med min lilla fina skrutta, Ella. Hennes andra utställning men första på egen hand. Jag tror faktiskt att hon saknade Sakhi o Marussia....
 
På lördagen mötte Ella sin halvsyster Doris Day och även charmiga "ryska terroristen" Uteha, fast under utställningen var hon bara ett stort charmtroll! 
 
Ella blev än en gång slagen av Doris Day (EX1) o även av Uteha. På dag 2 var inte Doris Day med utan det var bara Ella och Uteha och där tog faktiskt Ella hem EX1.
 
Några bilder på Ella, lördagens mycket trevliga domare Lena som Ella blev väldigt förtjust i. Hon kröp nära intill domaren. Bilder från den mycket trevliga domaren på söndag, Bertil, har jag tyvärr inte.
 
S*Frostuddens Ella Fitzgerald blev på lördagen EX3 och på söndagen EX1 o fick då sin första rosett.
 
"Gungan" på sista bilden är lånad av Catharina.
 
 

Ett litet avbrott

blir det nu i veckan då jag är bortrest, jag kommer hem igen på fredag kväll och kommer som vanligt inte kolla mailen medan jag är borta.

RSS 2.0