Vi önskar er alla

ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!


Flyttar

ja, inte jag men ikväll när jag pratade i telefonen kom yngsta sonen och berättade att Jivara hade hunnit flytta båda ungarna. Nu var det bara jag och han hemma så vi letade i bolådan (om hon gömt ungarna bakom kattbädden), under borden, sofforna, i hallen etc. Det allra första stället vi letade på var i vårat sovrum dock eftersom hon är ganska förtjust i en garderob men inga kattungar där.

Sönerna har övervåningen för sig själv så vi gick dit och letade. Skulle just dra ut sänglådorna och leta i/bakom dom när jag bara skulle bädda till hans säng. När jag lyfter på täcket så hittar jag två små söta kattungar.  Vi har dessutom riktigt kallt ute, runt -21 sist jag tittade, så jag ville inte ha dom någonstans krypandes på golvet.

När vi bar ner dom så försökte hon direkt flytta dom igen, så nu har jag stängt in Jivara och Dolce&Gabbana i sovrummet, i garderoben hon gillar. Samt satt dit kattbädden med en filt för. Jag har självklart burit in vatten, mat, sand och även Feliway. Får se om hon är lugn i natt eller om hon bara vill krafsa på dörren för att komma ut.

Gabbana börjar vilja krypa ut ur kattbädden, vilket ju inte är så bra och i synnerhet inte nu.   Dolce har idag bara fått en mål mat och hon har själv gått upp några gram sen imorse. Sista medicinslurken fick dom ikväll så nu är det slut, vilket känns bra.

Fashion-kullen 2 veckor

Det är helt otroligt så fort tiden går, dom har redan hunnit bli 2 veckor idag. Sen förra måndagen har Dolce öppnat först ena ögat och sen det andra, Gabbana valde att vänta ett tag innan hans ögon började öppnas samtidigt igår.

Här kommer några bilder på skönheterna.Det går bra med alla katterna eftersom Jivara fick ett utbrott och satte Sakhi o Marussia på plats en kväll. Tur nog förstod Sakhi o Marussia snabbt att det är Jivara som bestämmer.

När vi fotade Dolce först och sen Gabbana satt Jivara på soffkanten hela tiden och tittade på.


Gabbana är en ganska snabb kille som gärna kryper iväg men några kort hann vi få även på honom.


Sen var det ju detta med att ta kullkort. Man tycker att det ska vara lätt att fota när det bara är två stycken, men knappast. Vi har många såna här kort....


och såna här kort har vi också gott om.....


men är bara tillräckligt envis så får man till slut bättre kort.


Viktmässigt ökar Gabbana väldigt bra medan däremot Dolce inte är lika duktig på att öka. Som det är just nu så ger vi henne allt mellan 1--3 stödmatningar/dag. Detta tar ju förstås en hel del tid men det är ju bara tillfälligt, tror det blir bättre när hon börjar äta själv.

Båda två har i alla fall sprängt 200-gram-strecket o Gabbana närmar sig med rasande fart 300 gram.

En bonusbild på Dolce

Hon är så underbar söt och gosig och ligger ofta så här när hon sover, helt däckad. Hon har öppnat ena ögat helt och hållet och det andra ögat är också på väg att öppnas. Gabbana väntar ett tag till. Just den här bilden har jag för tillfället som skrivbordsunderlägg.


Julafton

En för tidig julklapp var ju att vi fick hämta hem Sakhi. Natten mot julaftonen slog jag in julklappar. Jag hade 2 medhjälpare, som till slut tröttnade. Så här låg dom länge, säkert 20 min innan jag blev tvungen att hämta kameran.Jivara låg med sina kattungar i bolådan under tiden. Hon har fått tillbaka mjölken och Gabbana går snabbt upp i vikt, Dolce är det lite sämre med så vi har börjat om igen med att stödmata henne ett tag till.

När Jivara inte är nära sina kattungar så ligger hon gärna på soffbordet, det har blivit en riktigt favoritplats för henne. Det spelar ingen roll om vi fikar


eller vi öppnar julklappar.


Med skulle hon vara nästan hela tiden, men när det var dags för henne att få öppna sitt paket då ville hon inte vara med.


Sakhi var inte heller så brydd om sitt paket, detta är ju ändå hans andra jul.


För Marussia var det hennes första jul, men själva paketet var inte så intressant utan snöret var mycket roligare att leka med.


Marussia har förresten fått en ny favoritplats. Eller nygammal, hon låg ju där redan som liten. Här ligger hon återigen på förstärkaren och värmer sig men det är lite mer besvärligt nu än när hon var en liten kattunge att kunna komma in och lägga sig på förstärkaren.


För övrigt är det väldigt lugnt och stilla hemma, vi gör inte så mycket. Vi stödmatar Dolce och njuter sen av alla katter. Jag kommer nog inte uppdatera bloggen förrän på måndag, då Dolce & Gabbana blir 2 veckor gamla.


Äntligen bilder på D&G

Igår satt jag med katt-bädden i famnen och bara myste med Jivara och D&G. Underbart och verkligen precis det jag behövde!  Idag har vi bara matat en gång eftersom dom ökar mellan gångerna jag väger dom idag, 3 ggr har det blivit idag. Får se om vi stödmatar dom en gång imorgon. Sen klarar Jivara det på egen hand.

Först ut är ljuva Dolce. Hon gör verkligen skäl för sitt namn och bestämd ung dam är hon också.Gabbana är också en bestämd ung man. Han är otroligt snabb på att vrida sig när man ska fota honom.


Nu blev det ju tyvärr bara två i kullen o man tycker att det ska vara lätt att fota, speciellt så här tidigt men icke... Dom kravlar hela tiden iväg (i synnerhet Gabbana) åt varsitt håll. Här är en bild på syskonen tillsammans.


Idag har jag och äldsta sonen äntligen fått hämta hem vår underbara solstråle, dvs Sakhi. Han har gått och pratat lite, hunnit träffa Jivara, möta sina nya småsyskon och även hunnit busa ett tag med Marussia.

Fashion-kullen 1 vecka

Ja eg var dom ju 1 vecka igår men jag hann inte fota dom då. Dessutom glömde jag helt bort att Bilkullen blev hela 10 månader! Stort grattis till alla småbilar.     Tack för påminnelsen L, J och Smilla! 

Inatt har både 2 gått upp i vikt av sig själv, detta innebär att jag kommer trappa ner på stödmatningen. Jag fortsätter dock ge medicin en hel vecka till. Nu har jag absolut ingen aning om vad som har hjälpt, medicineringen (som i alla fall inte har skadat) eller att vi har stödmatat, men bara lite/gång, eller att vi har gett Jivara resterna av mjölkersättningen och mycket god mat som hon gillar. Eg spelar det verkligen ingen roll, huvudsaken är att det har funkat!

Igår när jag satte ner handen i katt-bädden för att säga godnatt till D&G så kom Gabbana snabbt fram och började smutta på min hand. Hur charmigt som helst. Nu när det har vänt så tror jag att Gabbana kommer bli en väldigt stor och fin kille, precis som pappa Adik.

Idag har det varit premiär för att flytta kattungarna. Jag är lite förvånad över att det har dröjt så lång tid. Kanske Jivara har tyckt att vi har behövts tills mjölken kommit tillbaka på henne? Just nu ligger dom i sovrummet igen, i min garderob. Ska snart flytta ut dom igen till vardagsrummet.

Ska försöka fota ungarna, en och en samt ett första kullkort, och förhoppningsvis hinna lägga ut här ikväll. Annars blir det imorgon.

Fashion-kullen

är redan en hel vecka gammal. Svårt att förstå att det redan har gått en hel vecka.

Självklart ligger dom väldigt långt efter dom andra kullarnas vikter men det är ju inte så konstigt då Jivara av någon anledning fick lite mjölk denna gång.

Igår fick jag mail och bla 2 uppfödare "skällde" lite på mig. Jag läste, tog till mig och inatt har vi inte stödmatat. Dom fick mat strax före kl 23 igår och imorse fick dom frukost vid 7-tiden. Till min stora glädje hade då Dolce ökat 2 gram under natten och detta tyder ju på att Jivara har börjat få mjölk igen. Gabbana låg kvar på samma vikt, men han är jag inte orolig för. Ni skulle bara se så snabbt Gabbana suger på nappflaskan. På ett par sekunder har han fått i sig det han ska ha och även lite till. Det är verkligen lätt att han får för mycket ersättning. Även ljuvliga lilla Dolce har börjat förstå hur man ska suga från nappflaskan.

Eftersom det hade gått så bra inatt så kunde jag fara ner på stan en snabbis för att fixa lite julklappar, sönerna tog hand om matningen en gång. Nu när dom har fått näst sista dagsransonen så har Dolce ökat ytterligare 2 gram.

Inga kullbilder har det blivit idag då jag inte har hunnit. Ska försöka få till det imorgon istället.

God jul o gott nytt år


e-Julkort 2009 - Gunilla Falk

Forska Utan Djurförsök - e-Julkort 2009

Måndag igen

Inatt är första natten vi inte har gett dom lite extra mat och till min stora förvåning och glädje så hade Dolce (tjejen) ändå gått upp 2 gram. Detta betyder ju att Jivara har lite mjölk ändå! Gabbana låg kvar på samma vikt som igår, efter matningen.

Han har nu fått väldigt bra kläm på detta med att suga och använder nappflaskan. Det är inte lätt att låta honom suga begränsad mängd mat utan han vill gärna suga tills allt är slut! Vi försökte ta bort nappflaskan idag men han hängde envist kvar.

Snart hoppas jag kunna ta hem Sakhi också. Jag saknar honom otroligt mycket!

Igår kläddes julgranen och Marussia var ju självklart väldigt nyfiken på vad det var för något. Hon försökte några gånger att vara där och nafsa, både på mjukt pynt (längst ner) och även på själva plastgranen. Får se vad som händer när både Sakhi o Marussia är hemma! Om granen fortfarande kommer stå kvar utan surrning....

Dolce & Gabbana

Vi fortsätter vår stödmatning o i synnerhet på Dolce. Hon är så söt o rackarns vilket humör hon har den tjejen! Hon vrider o vänder på huvudet, piper högt etc. Gabbana har bara fått några enstaka stödmatningar men han är nästan värre. Sen är det en otroligt stor skillnad på dom två ungarna. Gabbana är ju mycket större.

Jag får mycket stöd & support från uppfödare och andra kompisar och det är jag väldigt tacksam för. Stor kram till er alla, ni är bäst!

Idag kontaktade jag jourhavande veterinär och fick medicin utskrivet till kattungarna. Dom ska ha 4 droppar, 2 ggr/dag, i totalt 10 dagar. Det är inte det lättaste att ge dom små trollen medicin direkt.

Jivara har lugnat ner sig väldigt mycket och vi behöver inte låsa dörren längre. Hon hoppade hela tiden mot dörrhandtaget men nu är det lugnt.

När vi matar Dolce kommer ju självklart Jivara fram, ofta tycker hon att vi är dum mot hennes baby men lika ofta nöjer hon sig med att vi förklarar att vi är snäll mot Dolce. Då ligger hon sig i bolådan (som fortfarande står kvar i sovrummet) och bevakar oss.

Marussia kommer gärna och tittar vad vi håller på med. Jag testade lägga ner Dolce på Marussia, som faktiskt inte reagerade så mycket. Ibland har det hänt att vi har haft Dolce i mitten och på ena sidan Jivara och på andra sidan Marussia.

Sakhi är kvar hos mamma tillsvidare. Tycker det är onödigt ta hem honom och riskera att Jivara ev blir stressad/orolig. Han har det så bra hos mamma och han fortsätter att vara en riktig stor gose-katt.

Nu är det dags att ge Dolce lite mera mat, vi försöker att ge bara lite så att inte Jivaras mjölk ska försvinna helt, o sen sova ett par timmar innan det är dags för nattmatningen. Fort blir jag seg och långsam då jag är så trött.

Återkommer med mer info en annan dag.

Strulet fortsätter

Vi har nu varit 3 ggr till veterinären och tur nog har vi haft samma veterinär alla tre gångerna. Idag tyckte hon att Jivara kändes mindre hård på juvren. Igår röntgades och togs blodprov. Båda var u.a. Hon fick även en spruta smärtsillande samt lite anti-inflammatorisk i sig igår. Hon har fått mer vätska idag och jag försöker vätska upp Jivara ännu mera, bla har hon fått lite mjölkersättning och det var mumsigt. Hon slukade allt så Marussia fick bara slicka ett par droppar.

Jivara har alltså lite mjölk men det är bara att kämpa på, ev får jag stödmata Dolce & Gabbana. Gabbana är jag inte så orolig för, mera för Dolce som idag hade gått ner till 85 gram.

Det är ju tur att jag har katterna försäkrade. Det är helt klart ett måste för vid såna här tillfällen drar det snabbt iväg annars. Jag fick direktreglering igår och fick tom tillbaka lite pengar, önskar det var så vid varje besök.

Just nu plockar jag undan så att vi ska kunna ha bolådan i vardagsrummet igen. Jivara vill gärna att vi sitter vid bolådan men i sovrummet kan jag inte göra så mycket, bättre ha henne i vardagsrummet.

Jag återkommer med flera rapporter men än så länge är läget under kontroll och även om veterinären förberedde mig på att kullen kan dö så VÄGRAR jag gå med på det. Dom ska baske mig leva, det räcker med dom två kattungar vi redan har förlorat i denna kull.

Min hemsida

har jag nu avslutat då den har strulat ordentligt. Jag får hjälp av Linda med att göra en ny och den är snart på gång. Jag återkommer såklart när den är färdig.

Igår fick vi göra en akututryckning till jourhavande veterinär. Jivara var annorlunda igår, dels kom hon upp i famnen på oss o hos mannen slocknade hon nästan. Sen var det som att hon frös, så jag ringde jourhavande och vi hann komma in precis före kl 20. Hon hittade inga fel och tempen var samma som vi fick hemma men för säkerhets skull så vätskades Jivara upp. 

Eftersom vi hade så kallt igår så sprang jag med kattungarna i en filt direkt in medan mannen körde in bilen. Jag tänkte mig inte för utan lade dom i bolådan och nu tror Jivara att vi har glömt hennes kattungar ute. Detta gör ju då att Jivara helst av allt vill ha mig i sovrummet, nära bolådan. Annars springer hon rätt ofta o letar efter sina ungar. 

Sakhi hade jag tänkt plocka hem idag men jag väntar en dag till så att Jivara får lite mer lugn och ro. Iofs skulle Sakhi behövas nu eftersom Marussia är superbusig idag. Så fort jag närmar mig henne så springer hon iväg, med svansen högt lyftad.  

Får jag presentera kull 3

Äldsta sonen kom redan i september på temat till denna kull. Men efter att ha pratat med en kompis ikväll som hade dom perfekta namnen till kattungarna så har jag ändrat temat. Tack Faranak för hjälpen med vackra namn!  Sonens förslag sparas till en annan kull. Temat för denna kull blir FASHION.

Kattunge nr 1, heter Dolce.


Kattunge nr 2 heter Gabbana.


Kattunge nr 3 har fått namnet Chanel. Då denna kattunge är så kraftigt missbildad väljer jag att inte visa bilden här.

Kattunge nr 4 har fått namnet Chapurin, en rysk modeskapare. Om det går så försöker jag alltid få med ett ryskt inslag på namnen. Då även denna kattunge är så kraftigt missbildad väljer jag att inte visa bilden här.

Tack Guro

kolla vilken fin present jag fick av Guro idag! Katterna har fått lite godis som dom ska få smaka senare ikväll. Nu måste jag nog baka lite pepparkakor.


Kullvakt

Marussia är än så länge väldigt fascinerad av kattungarna och hon är gärna i närheten. När jag kom in i sovrummet för en liten stund så låg hon på sängen. Det gäller att ha koll på kullen, även om mamma Jivara är i närheten.


Jivara

är så otroligt bra kattmamma. Trots att det har gått så kort tid sen förlossningen så får vi i familjen nu lyfta dom. Jag kunde tom väga ungarna idag trots att Jivara var i närheten. Roligt nog har Jivara även blivit en liten knäkatt, hon satt länge hos mig och det brukar hon inte göra annars. Det är ju mest äldsta sonen som bara duger. Vår mycket speciella underbara gumma! 

Så här såg det ut för ett litet tag sen och jag vill bara pussa dessa små gosiga magar.


Här är varsin bild på kattungarna. Först ut är tjejen.


Sen är det killens tur o han är så snabb att vända sig bort från kameran. 


S*Deltas Vinur, aka Findus

För ett tag sen var jag och hälsade på hos Findus. Det var typ 1,5 år sen jag såg honom sist! Jag hade med mig min nya våg och han väger ungefär lika mycket som Sakhi, runt 5.4 kg. Om jag inte minns fel så väger Findus pyttelite mer än Sakhi, knappt 5,5 kg.

Så här ser han ut idag.


Trots att han snart fyller 2 år är han en bestämd ung herre som minsann vet vad han vill. Han blev tex inte så glad över att adventsljusstaken blev uppsatt i ett fönster, där han brukar sitta och titta ut. Otroligt busig katt är han också - ser ni förresten vad som är upp och ner på sista bilden -  och självklart superfin. Tack H för att jag fick komma och hälsa på honom!Bildbombning

Efter maten och lite annat så tog jag och mannen några kort. Yngsta sonen fick försöka distrahera Jivara och det var inte lätt, trots att han lockade henne med skinka. Men eftersom det bara blev 2 ungar så gick det ganska snabbt att få kort.

Jag kommer berätta om själva förlossningen en annan dag. Jivara är som sagt en väldigt duktig mamma, ofta ligger hon så här, njuter och har det bra.Ibland tycker hon jag är för jobbig med kameran eller att det har varit för mycket för hennes kattungar. Då brukar hon lägga sig så, med ungarna framför henne.


För att kunna fota bara hennes barn så gäller det att antingen "slänga iväg" ett kort eller två när hon inte är i bolådan och då kan det så ut så här. På bilden ligger kattunge nr 2 till vänster och nr 1 till höger. Nr 1 målade jag svanstippen lite lila för att kunna skilja dom åt och jag brukar avvakta tills nästa unge har kommit så jag inte stör Jivara under tiden. Som ni ser är unge nr 2 större än nr 1.


Tidigare idag på eftermiddagen såg det ut så här. Marussia är nere i bolådan men väldigt vaksam på vad Jivara ska göra. Än har Jivara inte sagt till Marussia, men jag har ingen som helst tvekan om att det kommer komma - ja, om Jivara anser att det behövs förstås.


Lite senare på kvällen (men då hade jag inte kameran till hands) så låg Marussia nära kattbädden. Jivara var inte i närheten och Marussia sträckte ut en tass för att peta lite på ungarna. Även fastän Jivara kom tillbaka och efter att ha sniffat in Marussia ordentligt så låg Marussia kvar. När Jivara la sig i kattbädden så var Marussia framme med tassen igen. Vår lilla tok-gumma!  Nu ska det bli kul att se hur det kommer funka och om det funkar lika bra som det gjorde med Sakhi och Bilkullen. Sakhi hoppas jag hämta hem snart, senast fredag. Det är nog värst för mamma som blir utan katt igen.

Avslutar med ett kort på syskonen tillsammans. Jag har även börjat spåna lite bland alla namn men jag vill att det ska bli bra namn även för kattunge nr 3 och nr 4. Återkommer längre fram med namn etc.

TACK

för allt stöd, alla samtal, sms o mail som har kommit både igår och idag! Vi uppskattar det verkligen!

Eftersom det blev sent igår innan vi hade bytt i bolådan (x antal ggr), plockat bort allting och även det faktum att Jivara var lite stressad så valde vi att låta bolådan stå kvar i vardagsrummet. Äldsta sonen lovade att titta till henne då och då innan han gick i säng, självklart med väckning av mig om Jivara blev ännu mera orolig.

Natten blev orolig för min del och jag funderade faktiskt på att lägga mig i soffan och sova där. Lite obekvämt men vad gör man inte sina älskade katter.

Carina kom förbi idag och tittade på kattungarna och vi pratade länge och mycket om allt. Sen har telefonen mer eller mindre gått varm idag och allt jag kan säga igen är TACK!

Jivara är lite orolig, har kutat efter mig och så fort vi har försökt röra kattungarna o dom har pipit har hon självklart snabbt velat ta tillbaka dom. Sent på eftermiddagen gjorde vi i ordning i sovrummet, skurade bolådan igen och bar den till sovrummet. Jivara var väldigt fundersam på varför vi flyttade bolådan.

Eftersom ungarna än så länge i en katt-bädd (med halvt tak) så var det enkelt att stoppa in Jivara och bära in familjen till sovrummet. Med Feliway inkopplad i väggen så kunde vi till slut släppa ut stackars Marussia.

Hon hade ju fått sitta instängd knappt ett dygn. Men hon är för underbar, denna lilla galning!  Trots att hon har fått sitta instängd där - och självklart fått många besök - så var hon inte sur på oss. Tvärtom extra mycket gosig och visste inte riktigt hur hon skulle kunna gosa med oss.

Det har inte blivit något slagsmål mellan tjejerna, ännu, men jag räknar med att Jivara kommer säga till Marussia på skarpen. Marussia har varit ner i bolådan, då Jivara låg med kattungarna i katt-bädden, och det gick bra. Men det räckte med "onda ögat" från Jivara för att Marussia skulle hoppa ur bolådan.

Sen var jag idag en snabbis till Sakhi, dels skulle jag hämta lite saker och dels ville jag hälsa på honom ett tag. När jag pratade med mamma imorse och sa att om allt går vägen så  hämtar vi nog Sakhi imorgon, men det ville inte riktigt mamma. Hon och Sakhi går väldigt bra ihop och han är ju alltid gosig med henne men denna gång har det varit mycket mera än vanligt.

BILDER kommer på ungarna. Jag väntar bara på att få hjälp och tänkte då passa på att uppdatera bloggen under tiden. Vi måste ju vara två i sovrummet, en fotograf och en som håller (i synnerhet när vi ska kolla vilket kön dom har). Sen måste killarna distrahera Jivara, vilket inte är det lättaste.

Jag smög in i sovrummet för att väga dom och trots att Jivara fick skinka satt hon hela tiden utanför sovrummet och väntade.

Nr 1 har idag gått upp ett gram, till 90 gram.
Nr 2 har idag backat lite, till 115 gram.

En omtumlande dag

Först fick jag beskedet om Bhumi Bol men sen började det hända lite saker efter mitt förra inlägg. I nuläget har vi 2 levande kattungar och 1 död, född med tarmarna utanpå kroppen. 
                   
Vi har låtit Jivara få lugn och ro och bara vägt och märkt dom. Unge nr 1 väger 89 gram och unge nr 2 väger hela 118 g. Unge nr 3 väger 93 gram. Den som kommit närmast kattunge nr 1 är Lamborghini från Bilkullen. Hon vägde vid födseln 92 gram.

Jag har tagit kort före o under förlossningen men jag har inte bearbetat dom ännu. Jag väntar på att det ev kommer komma kanske en till kattunge. Färg och kön kommer senare, likaså temat.Nu har unge nr 4 kommit, vägde 86 gram. Tack o lov var denna kattunge dödfödd då den också var missbildad. Jag har självklart tagit kort men kommer inte visa dom här.


Nu hoppas jag att det är sista gången, gärna på flera år, som jag behöver använda denna dikt.

Regnbågsbron

Det finns en bro som förbinder himmel och jord. Den kallas Regnbågsbron för sina många färger. På den här sidan Regnbågsbron finns ett land med ängar, kullar och dalar med frodigt grönt gräs.

När ett älskat husdjur dör, kommer det till den här platsen. Det finns alltid mat, vatten och varmt vårväder.
De gamla och sköra djuren är unga igen. De som varit skadade har blivit hela igen. De leker hela dagen med varandra.
Det är bara en sak som fattas. De är inte med den speciella person som älskade dem på Jorden.

Så varje dag springer de och leker till den dagen kommer när någon plötsligt slutar leka och ser upp.
Nosen skälver, Öronen är uppåt, Ögonen stirrar och plötsligt springer den här från gruppen.

Du har blivit sedd och du och din speciella vän möts. Du tar dem i dina armar och kramar om. Ditt ansikte blir kysst igen och igen och åter igen ser du in i ögonen på ditt trogna husdjur.

Sedan korsar ni Regnbågsbron tillsammans…

för att aldrig mer skiljas


av Paul C. Dahl 

  


Det går sakta

Vid 14.30 började Jivara visa tecken på att det var på gång men nu (kl 19) har fortfarande inget hänt. Bara för att vi är ivriga på att få se vad som göms i magen har hon denna gång bestämt sig för ett långt öppningsstadium (kan hålla på upp till 24 timmar) så vi får väl se vad som händer. Tror det blir en låååång natt.

Jivara vill gärna vara nära oss och hon tvättar oss, om o om igen.

Marussia stackarn sitter i tvättstugan då Jivara först attackerade henne lite grann. Då struntar Marussia klokt nog i Jivara MEN vår lilla galning kan inte låta bli att leka nära Jivara - som självklart blir lite stressad. Om allt går lugnt (förra kullen gick det väldigt snabbt när det väl började) så hinner jag kanske uppdatera mellan varven. Annars blir det när alla är födda.

Tråkiga nyheter

Jag fick ett mail från Louise, S*Stengränds, idag. Där berättar hon att vackra o underbara charmiga Bhumi Bol är död. Bhumi Bol var ju resultatet mellan Sakhis och Signes träff. Bhumi Bol fick sitt nya namn, Morris, och hade sällskap av en annan sibir. Morris var utekatt och blev tyvärr överkörd förra helgen.

Mitt hjärta blöder för Morris ägare (o självklart även för Louise) och mina tankar går till er.

Tre bilder på Morris, lånade från Louises sida.Regnbågsbron

Det finns en bro som förbinder himmel och jord. Den kallas Regnbågsbron för sina många färger. På den här sidan Regnbågsbron finns ett land med ängar, kullar och dalar med frodigt grönt gräs.

När ett älskat husdjur dör, kommer det till den här platsen. Det finns alltid mat, vatten och varmt vårväder.
De gamla och sköra djuren är unga igen. De som varit skadade har blivit hela igen. De leker hela dagen med varandra.
Det är bara en sak som fattas. De är inte med den speciella person som älskade dem på Jorden.

Så varje dag springer de och leker till den dagen kommer när någon plötsligt slutar leka och ser upp.
Nosen skälver, Öronen är uppåt, Ögonen stirrar och plötsligt springer den här från gruppen.

Du har blivit sedd och du och din speciella vän möts. Du tar dem i dina armar och kramar om. Ditt ansikte blir kysst igen och igen och åter igen ser du in i ögonen på ditt trogna husdjur.

Sedan korsar ni Regnbågsbron tillsammans…

för att aldrig mer skiljas


av Paul C. Dahm

Ja må hon leva

 
Idag är en speciell dag för Jivara fyller hela 3 år. Det firar hon såklart med att få god mat och få presenter som består av ännu mera mat. Det är det enda hon tänker på just nu.

Inget har än så länge hänt, det har varit en lugn natt och just nu ligger hon och sover på sin favoritmatta.

Fortfarande lugnt

Inget har ännu hänt, trots att äldsta sonen fick vara vaken i natt och så gick jag upp tidigt, när mannen gick i säng. Nu blir det spännande att se hur vilken dag kattungarna behagar komma på. Om det blir idag, som jag tror, eller som mannen och Carina hoppas på, imorgon kring 14-tiden. Sen är ju förstås den stora frågan, hur många är det denna gång och kommer det passa till temat som äldsta sonen valde redan i september?

Bild från igår

Så här ligger Jivara gärna, helst hos sönerna. Här ligger hon hos favoriten, äldsta sonen, och bara myser.
Det som har hänt idag är att hon har blivit lite smalare, när man ser henne uppifrån. Mannen hoppas att kattungarna inte ska ha så bråttom ut, så han hinner vara med på förlossningen. Han jobbar natthelg hela helgen och då blir det mest att sova, äta lite och sen fara till jobbet igen. Men jag tror att kattungarna kommer tidigare än så. Jag har gissat på att dom kommer på söndag, gärna dagtid, men dom kanske kommer ev redan i natt.

Sakhi har det bra hos min mamma. Han är fortsatt gosig, sover i hennes säng och inatt när hon gick upp ett tag så följde han efter henne. Satte sig på köksbordet och bara tittade på henne. Mamma säger att det syntes hur trött han var så när mamma sa att Sakhi kunde gå och lägga sig igen så gick han.
Marussia, vår busgumma som har blivit en knäkatt.  Här sitter hon visserligen hos sin favoritperson (husse) men hon kommer även till mig och yngsta sonen också. Äldsta sonen kan hantera henne hur han vill utan att hon protesterar. Katterna dras verkligen till honom. Men det är bra att äldsta sonen tränar henne så att hon kan klara utställningar och bedömningar bra.

Champion

På senaste utställningen blev Podruga Champion. Stort grattis, både till Podruga och matte Guro. Jag blir lite avundsjuk på Guro som har möjlighet att ställa ut året om, vilket vi här uppe inte har. Då blir det till att åka långt, mycket längre än 30 mil (enkel väg). Men i april då ställer jag ut både Sakhi och Marussia och det ser jag fram emot!

Kortet på Podruga tog jag i oktober när jag var och hälsade på Podruga, hennes kull (ca 6 veckor?), Alvina och matte Guro. Podruga kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta då jag funderade på om jag skulle behålla henne eller Sakhi. Jag har aldrig ångrat valet men visst är hon fin! Tänk på att här smuttade ju kullen på henne då och då.


Allt är lugnt

Jivara är gärna med oss i samma rum och eftersom vi är mycket i vardagsrummet så ligger hon gärna på soffbordet. Imorgon ska jag till kyrkan för att se yngsta sonen lussa för mellanstadiet. Äldsta sonen passar då Jivara och så ringer han mig om det behövs. Jivara är väldigt gosig och hon kommer en stund till oss i sängen och ligger nära mannen. Men det märks att hon börjar bli less nu.

När Jivara ligger på bordet och jag håller handen på hennes mage ell kliar henne så vet hon inte riktigt hur hon ska göra, för det är ju inte så lätt att vända upp magen. Hon är så gosig nu.  Jag har börjat väga henne varje dag nu, fram till förlossningen och än så länge följer hon Vänskapskullens viktkurva så jag tror fortfarande det blir max 4 kattungar.

Sakhi flyttade till mamma igår och var sååå gosig med henne inatt och idag. Han vet inte HUR han ska göra för att kunna gosa ordentligt. Han är så social och helt underbar  förutom när han tycker att Marussia ska vara alfahona.

Marussia har förvånat mig flera gånger de två senaste dagarna. Dels så har hon börjat sova vid mina fötter - hon har i princip aldrig övergett min man annars. Idag när vi såg lite tv hoppade hon först upp till husse och la sig tillrätta där. Efter ett tag går hon rakt över bordet och lägger sig i mitt knä. Där låg hon så länge att jag blev lite sen. För självklart hade jag inte hjärta att knuffa ner henne. Vår underbara älskade galning!

Tittar på gamla bilder

och bla så här såg det ut när Bilkullen föddes. Sakhi var med under hela förlossningen, oftast låg han på ett högt klätterträd men här står han och tittar över kanten till bolådan. Inget har hänt ännu vid denna bild.Här däremot har det kommit några kattungar som Sakhi är lite fundersam över.


Sakhi fortsätter att vara lika gosig som vanligt, tom mer eftersom han får sitta instängd. Det känns inte bra men det är skönt att det bara är tills imorgon, då mamma kommer hem och snällt nog tar hem Sakhi. Tack M&M för att ni erbjöd er, det var så snällt av er!

Tjejerna har - just nu - fullständig harmoni och Marussia är också väldigt gosig. Dom ligger nära varandra och tom nosar på varandra, vilket Jivara alltså inte tillät tidigare. Jag har ju Feliway i väggen så den bidrar säkert, även om dosan sitter i hallen och vi oftast är i vardagsrummet.

Lite lätt kaos just nu

Det hela började med att Marussia började löpa igen (trots att det bara var en vecka sen hon slutade löpa). På söndag väcks vi vid 7-tiden av kattvrål. Jag och son 1 rusar för att se vad som händer. Son 1 tar upp Jivara på sitt rum, där hon inte vill vara. Kring 8.30 så är det dags igen.

Först trodde jag att det var Jivara som skulle sätta katterna på plats, inför förlossningen. Andra gången stoppade vi undan Sakhi i tvättstugan. Direkt inföll sig lugnet.

Jag pratade med Sussie och fick några goda råd (tack Sussie!). Tyvärr hade jag inte så många val utan det var bara att ge Marussia p-piller och avbryta löpet (något jag inte gillar eg), ha Sakhi instängd tillsvidare, Feliway i väggen och även att ge Jivara ett eget rum (fast hon gillar inte bli "instängd").

På söndagen var Sakhi förstås extra gosig när vi gick in till honom. Han kurrade och visste inte hur han skulle bete sig. En gång dreglade han tom.  Igår var jag borta rätt länge så Sakhi fick sitta i tvättstugan, bla var jag o hälsade på Findus (Vinur) o bilder kommer självklart på honom.

På kvällen stoppade vi undan tjejerna och Sakhi fick komma ut, han inspekterade bolådan och var nog lite allmänt förvirrad över att han var ensam katt. In med honom i tvättstugan igen och när jag är på väg i säng så kommer Sakhi gåendes. Då hade han lyckats öppna dörren.

Denna gång åkte han in på toan. Efter en timme, när jag nästan hade somnat, är det slagsmål igen. Marussia stackarn är jätterädd när mamma och brorsan bråkar. Den här gången låste vi in Sakhi i sonens rum och hittills har han inte lyckats låsa upp dörren.

Annars är det väldigt lugnt mellan tjejerna, dom nosar på varandra utan att Jivara fräser till.

Imorgon är Jivara på dag 59 och då börjar jag väga henne varje dag. Jag hoppas att hon inte får kullen ännu, att detta inte har påverkat henne så mycket. Men vi är förberedd på henne. De få gånger jag måste iväg nu sitter alltid någon med henne o "vaktar" henne. Köpte igår mjölkersättning, engångshandskar är inköpt sen tidigare så nu är det bara att ta fram våg, papper och penna etc och sen vänta.

Vår underbara älskade gumma

Om ett par timmar kommer sista testbesökarna, sen är det uppehåll till slutet av januari. Detta för att Jivara ska få så mycket lugn och ro som möjligt. Hon är beräknad till nästa tisdag men jag skulle tro att kull 3 kommer födas någon gång under nästa helg, då hon hittills har fött kullarna lite tidigare än dag 65.

Det här är kort tagna idag och jag tycker inte att hon ser så stor ut eg men det blir spännande att se vad som döljer sig i hennes mage. Kort taget bakifrån och så på en matta jag fick i fjol. Den är så fin så jag vill inte smutsa ner den utan katterna får ligga på den. Jivara ligger gärna på mattan och njuter, vi har ju även golvvärme på nedre plan så det är nog väldigt varmt och skönt för henne.Efterlysning, Kristina_Z

För ett tag sen kommenterade Kristina i bloggen. Jag har mailat dig men vet inte om du har fått mailet. Jag ska maila igen och så kan du kanske kolla om det har fastnat bland skräpposten?

Emma... ja, det är den vågen jag köpte på Claes O. Mycket behändig storlek och lättare/nättare än den våg jag hade mig med när vi vägde Triumph. Kan klart rekommendera den vågen. Men man behöver en skål dock.


S*Deltas Ferrari, aka Smilla

Jag var o hälsade på denna busiga dam när hon nyss hade blivit 9 månader. Hon är jättefin, lite blyg men det gick över. Jag satt och pratade i soffan först med ägarna och sen flyttade jag mig till golvet där jag satt och lekte med Smilla hela tiden. L & J berättar att hon numera får sova i sovrummet och så fort dörren öppnas dit så springer hon dit, släpper allt hon har för "tassarna". Smilla är också en väldigt duktig tjej på att bära saker i munnen. Dom visade mig en ask och jag förstår inte hur hon kan bära det i munnen.

Nu när jag har ett kort uppehåll med testbesökare hos oss är Smilla en katt man kan få komma och hälsa på. Hör av till mig så vidarebefodrar jag kontakten i så fall.

Här kommer ett litet urval av korten jag tog på Smilla. Jag luktade ganska intressant för Smilla och det förstår jag med tre andra katter, hemma.


Väldigt lik sin pappa tycker jag o i synnerhet på denna bild.Hon gillar att ligga o spana lite grann. Ett favoritställe är bakom gardinen.
Visst är hon vacker? Förutom kameran hade jag med mig våg och vi vägde henne också. Hon vägde då 3,8 kg och är mycket tyngre än Marussia. Att Marussia är fertil och Smilla kastrat spelar kanske in till viss del men ändå inte helt tror jag. Smilla är inte ett dugg fet utan kändes bra och kompakt.

Några saker att tänka på

Var förbi Apoteket idag och såg att dom har i sitt senaste nummer även lite om katten och vad den inte bör äta. Följande, mer utförlig, info om blommor är taget från agria

Många av våra krukväxter eller snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.

Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem.

Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar, kräks eller har diarré, kontakta Giftinformationscentralen eller närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären.

Här är några av de vanligaste växterna i hemmet som kan vara farliga för din katt:

KRUKVÄXTER

Giftiga
Julros
Oleander
Änglatrumpet

Mindre giftiga

Amaryllis
Azalea
Cyklamen
Hortensia
Korallbär
Liljeväxter

Irriterande växtsaft

Flitiga lisa
Fredskalla
Gullranka
Julstjärna
Prickblad
Rosenkalla


SNITTBLOMMOR

Giftiga
Ginst
Liljekonvalj
Liljor

Mindre giftiga
Amaryllis
Anemon
Hyacint
Iris
Mistel
Påsklilja
Vallmo

Irriterande växtsaft

Kalla
Rosenkalla


Ny våg

I veckan köpte jag en ny våg, som går upp till 10 kg. Detta för att även kunna hålla koll på Sakhi och såklart även Jivara. Min gamla våg gick bara upp till 5 kg. Den nya lilla vågen är otroligt lätt och behändig, nackdelen är att det behövs en stor skål för att rymma Sakhi.

Jag är nu fullbokad vad gäller testbesökare men ring ell maila så vidarebefodrar jag kontakt till er som vill prova allergin. Jag har fått tag på folk som är snälla och ställer upp, både i Umeå och i Robertsfors.


RSS 2.0