Rapporter från Jennys kull

I lördags flyttade sista kattungen, Sackie (Sacré-Coeur) o det är tur att jag har haft fullt upp. Det är såklart väldigt tråkigt och ledsamt när kattungarna flyttar till sina nya hem. Men att få se glädjen och hur mkt de nya familjerna har väntat på sina skatter är helt underbart.

Vi har redan fått rapporter om alla 3 kattungarna o det har gått bra. Det verkar ha gått ovanligt bra tycker jag. TACK för att ni tar hand om våra små kattungar så bra.
 
Något som jag upptäckte i fredags var att Ella hade fått sina morrhår kapad på ena sidan. Jag misstänker att det kan vara Sackie, men helt säker är jag inte. Att bita av morrhåren är något mammorna gör när dom tycker att kattungen är för vild o busig. Det har inte hänt så ofta i våra kullar o detta är första gången jag ser att en mamma katt råkat ut för det.
 
Här kommer några mobilbilder på Jennyskull.
 
Denna kull var väldigt svårflörtad när det gällde att äta blömtat, de föredrog torrfoder länge o väl. Till slut kom jag på varför de inte var så ivriga på blötmat, de ville helst ha egna skålar. När jag väl kom på det (något jag inte upplevt med tidigare kullar) så var blötmat väldigt gott.
 
Ofta gjorde dom så här, dvs bråttom upp på matbordet för att äta. De kunde även gå mellan olika skålar och Ella väntade snällt och tålmodigt på att de skulle vara klara så att även hon skulle få äta.
 
De sista veckorna lärde sig kullen att hoppa upp på fönsterbrädan. Nu, när man ser denna ampellilja, är det svårt att föreställa sig att den en gång hade väldigt många blomskott. Så går det när kullen är busig
 
Denna kull hann bara gå ut i kattgården ett par ggr, som vanligt är Ella med och övervakar det hela.
 
Det här klätterträdet är sen Marussia var liten kattunge (2009). Sen dess har 7 kullar använt det så ja, det är en bra kvalité på klätterträdet, men nu börjar det ge upp lite. Vi ska försöka linda/limma fast snörena som har gått upp.
 
Både Siri (Minnie Mouse) och Kit and Clowder flyttade i fredags så då blev det bara Sackie (Sacré-Coeur) kvar. Detta är på fredag kväll o Ella sitter och håller koll så att inte Sackie ska försvinna hon oxå.
 
Dagen efter flyttade Sackie o som vanligt gör vi så att mamma katt (Ella i detta fall) får vara själv ett tag så att hon hinner inse att alla kattungar har flyttat.

Idag har hon träffat Sakhi (rätt obrydd) o medan Sakhi var i vardagsrummet o undersökte alla dofter (dock missade han faktiskt kattungematen) så var Ella ute i kattgården. Vi tar små steg o tar det lugnt, allt för att inte stressa Ella o de andra katterna.
Spara
Spara
Spara

Ute i kattgården för första gången

Det blev tyvärr inte så mkt utevistelse för Jennys kull men de hann i alla fall gå ut och testa snön och det gick väldigt bra. Det var ingen som var direkt rädd och dom verkade inte tycka illa om att vara i kattgården med snö.
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 13 resp 11 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 13 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1672

Flyttar till Umeå

Sacré-Coeur (byter namn till Sackie)

N 24

112

1724

Flyttar till Malå

Kit and Clowder

N 24

114

1748

Flyttar till Umeå

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 11 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

1322

Flyttar till Luleå

Plebejus argus

N 09 24

122

1440

Flyttar till Umeå

Boloria frigga

N 09

117

1490

Flyttar till Lycksele, för att bo med sin faster.


Fjärilskullen är 11 veckor

O tiden går fort för Fjärilskullen oxå. Bilderna blev lite si o så, men nästa vecka ska jag o maken ta med oss studion o försöka få några bra bilder så att jag kan sätta ut på hemsidan. Det har inte hunnits med ännu, de senaste två kullarna.
 
 
Så var det problemet att få till kullbilderna. Antingen är Frigga borta ell så är det Argus. Helle sitter snällt kvar o väntar, hon är så bedårande vacker o en blivande fotomodell.
 
Men vi fick till några kullbilder till slut. 
 
Några bonusbilder
 
Wendella håller sig ganska ofta undan när jag kommer för att fota. Jag tror att hon är lite less på kullen nu. Men nu är det bara 15 dagar kvar innan den första flyttar.
Spara
Spara
Spara

Slutbesiktning o vacc 2

Vilken fröjd det är att åka bil med denna kull. Hittills har det bara varit något enstaka pip och idag när jag tog Jennys kull till stan o veterinär var det ingen som sa något.

Själva kullbesiktningen och vaccinationen gick bra, inga oklarheter alls. Kit var ivrigast ut, flera ggr - även efter hon fått sin spruta - medan Siri däremot inte tyckte det var så roligt/trevligt att lämna hennes transportbur.
 
Men nu är vi hemma igen och alla 3 är utsvultna, trots att dom åt bara en dryg timme före jag for in med dom.

Sista kullfotograferingen för Jennys kull

Det känns konstigt att det redan har gått 13 veckor sen dom föddes. Nu ska dom slutbesiktigas idag och imorgon tar vi det lite lugnt o myser med dom innan dom sen flyttar till sina nya hem.
 
Vi hade främmande i måndag som hjälpte till med kullbilderna och tur var väl det, för det var verkligen inte lätt att få till, som ni kommer märka.
 
Samt två bonusbilder.
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Katthjul

I mellandagarna fick jag hem ett katthjul som jag hade beställt. Det är beställt i första hand till Ella, som har väldigt mkt energi, men såklart även till de andra katterna oxå.

Vi satte hjulet först till Marussia o Dolce o efter ett kort tag hade dom fått kläm på det hela. Vi hörde hur hjulet gick då o då och så pratade Dolce lite oxå efter att hon hade använt hjulet. Antingen ville hon uppmärksamma oss på att hon var duktig ell så ville hon ha godis.
 
Kattungarna går gärna på det, ibland en o en o ibland alla 3 samtidigt. Ella har dock inte hunnit testa hjulet så mkt pga kullen. Men snart flyttar ju kullen o då ska vi träna Ella oxå.
 
Även Sakhi använder katthjulet o det är ju bra för hans hjärta.
 
Just nu är katthjulet lite nedsatt och då tänkte jag passa på att göra lite reklam för det. Vi beställde strax före jul o det kom på mindre än en vecka. Lätt att montera oxå.
 
Jag har några filmer på instagram som visar hur dom använder hjulet. Vi är väldigt nöjda med hjulet och det tar inte så stor plats heller.
 
Den tål vikter upp till 11.4 kg o diametern är 122 cm. Det funkar bra till Sakhi, som är vår längsta katt. 
 
 
Spara

Jennys kull

Igår blev Jennys kull 13 veckor och ibland undrar jag hur mkt mamma katt vet. Ella har på slutet öppnat upp mjölkbaren igen och hon ligger ganska länge med kullen. Hur vet Ella att det snart är dags för bebbarna att flytta?
 
Detta har jag sett med alla mina honor (dvs Jivara, Marussia o Ella) och jag blir lika fascinerad varje gång.

Idag är det dags för vaccination 2 och även slutbesiktning. Imorgon blir det att mysa med bebbarna för på fredag flyttar 2 och den sista flyttar på lördag.

 
Spara

Vår dörrstopp

Ella ligger gärna och agerar dörrstopp, jag vet inte varför hon gör det och hon gör det mot de flesta dörrar.
 
 

Majken

Ett snabbt kort hann jag ta på Majken,i samband med att jag fotade Fjärilskullen när dom blev 10 veckor.
 
Vackra o så otroligt snälla Majken.
 
 
Spara
Spara
Spara

HCM-tester

När en katt har använts klart i avel är det viktigt att fortsätta testa den katten regelbundet.
 
Det gör jag såklart med Sakhi (som har HCM o där vi vill ha koll på om han ev behöver mera ell andra mediciner) men jag har varit noga med att fortsätta testa Jivara och Marussia.
 
När Lennart Nilsfors var uppe o testade i veckan så tog jag med mig papperen från Marussias två senaste tester, berättade att hon har avkomma som ska gå vidare i avel (Pina, som bor hos Carina) och om jag behöver testa henne en gång till. Det behöver jag inte tycker Lennart, då Marussia har så fina värden. 
 
De katter som kommer testas i år blir därför Dylan, Trisse, Ella, Majken och Pina.

Jivara

Jivara fyllde i december 10 år och hela hösten har hon varit lite låg. Hon som aldrig har haft problem med att hoppa högt valde nu att helst mellanlanda på stolar innan hon sen hoppade upp på nästa sak.
 
Jag trodde att hon kanske skulle ha artros så i början av januari gjorde jag en hälsokoll på henne o det togs även röntgenbilder på henne. Dom såg bra ut, skönt nog.
 
Dock visade det sig att hon hade tappat två tänder (TR ell Forl, som var den gamla benämningen) samt att hon hade två TR-tänder kvar som skulle dras.
 
Jivara hade riktigt ont på slutet och här kommer två bilder från hur hon gärna låg, för att försöka undvika att ha hakan direkt på bordet.
 
I samband med undersökningen fick Jivara en lugnande spruta, då hon är en liten drake ibland. En snäll drake, som mest muttrar men ändå. Dessutom skulle hon röntgas och det är inte alla som är så hjälpsamma då.
 
Det är aldrig kul att se sitt älskade husdjur vara olik sig själv.
 
Till slut kom dagen då det var dags att avlägnsa de två tänderna som hon hade ont i och det gick fort och lätt. Hon var lite groggy mer eller mindre hela kvällen. Jivara skulle få medicin mot smärtorna ett par dagar efteråt och redan 2 dagar efter operationen var hon väldigt mycket bättre o piggare o jag kände igen Jivara som hon var tidigare.
 
Här har hon kommit hem och Jivara tyckte det var skönt att åka o slippa gå.
 
Det syns kanske inte alltför tydligt men här lutar hon sig mot väggen för att få lite stöd.
 
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullen är 10 veckor

Även Fjärilskullen var helt omöjlig när jag skulle fota dom i veckan. Jag hade hjälp av en köpare o vi busade med kullen över en timme, men inte att dom blev trötta. Så ja, bilderna är lite annorlunda mot vad dom brukar vara.

Vad gäller kullbilderna så gick det inte alls utan det slutade med att Johan fick hålla dom i famnen. Det kanske syns på bilderna hur mycket dom sprattlar o vill komma loss?
 
En hög med bonusbilder.
 
Något säger mig att faster Yin kommer att få fullt upp med Frigga!
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Jennys kull är 12 veckor

Denna vecka var det en svårflörtad kull och veckobilderna var väldigt svåra att få bra. Trots att vi försökte trötta ut dom var det helt omöjligt att få dom att bli trötta.
 
De flesta bilderna såg ut så här.
 
En bonusbild på Sackie.
Spara
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 12 resp 10 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 12 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1623

Tingad

Sacré-Coeur (byter namn till Sackie)

N 24

112

1589

Tingad

Kit and Clowder

N 24

114

1611

Tingad

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 10 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

1170

Tingad

Plebejus argus

N 09 24

122

1310

Tingad

Boloria frigga

N 09

117

1332

Tingad


Igår var en fullspäckad dag

Dels lyckades vi - till slut - fota kullen, både veckobilder (fast det var inte lätt att få till fina bilder) o enskilda bilder. Sen var vi iväg och kollade Sakhis hjärta.
 
Sakhi har snart haft sin diagnos halva sitt liv och veterinären var nöjd med Sakhis värden, i synnerhet med tanke på att Sakhi nyss fyllt 9 år. Sakhi har gått ner lite i vikt men framför allt så upplever vi att Sakhi har blivit piggare.
 
Sakhi använder katthjulet lite då o då, men får såklart inte vara där så länge, och han busar även på ett helt annat sätt än tidigare. Vilket såklart känns väldigt bra!
 
Idag ska jag fara o fota Fjärilskullen, det är otroligt att tänka sig att Jennyskull nu är 12 veckor och idag blir Fjärilskullen 10 veckor. Oj, vad det bara svischar till så är dom flyttklara.
 
Jag har fullt upp idag o kommer inte hinna bearbeta bilderna utan det får bli imorgon em/fredag bilderna på båda kullarna kommer upp.
Spara
Spara

HCM-test

Ikväll ska vi fara med Sakhi o testa hans hjärta igen. Jag hoppas att hans värden ser bra ut, trots allt.

Han fick diagnosen HCM 2012 o har nu levt halva sitt liv med sjukdomen. Sakhi är otroligt duktig på att ta den dagliga medicinen, som tydligen smakar gott, men även den medicin han tar var 3e dag - som inte smakar lika gott.
 
Vid det här tillfället så hade Sakhi haft sin HCM-diagnos i drygt drygt 6 månader.
 
Spara

Vikterna för Jennys kull och Fjärilskullen

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 11 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1437

Tingad

Sacré-Coeur (byter namn till Sackie)

N 24

112

1426

Tingad

Kit and Clowder

N 24

114

1452

Tingad

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 9 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

1026

Tingad

Plebejus argus

N 09 24

122

1162

Tingad

Boloria frigga

N 09

117

1190

Tingad


Har du kattkoll?

Något som cirkulerar på facebook just nu är denna sida. Du hittar texten här. Tyvärr är det väldigt vanligt att man tror att man har köpt en raskatt då det är två olika raser inblandade, men så är det inte. Läs mera nedan.
 
 
 
En raskatt eller en HUSKATT...

En katt som saknar stamtavla (registreringsbevis) från ett kattförbund är en HUSKATT. Detta gäller även om föräldrarna till katten har stamtavlor. Om avkomman saknar en egen stamtavla så finns det inget som intygar vilka föräldrarna är.

En del katter sägs bestå av en viss del raskatt, t.ex 25 % Perser och 50 % Norsk Skogkatt. Detta är en varningssignal för att säljaren inte är seriös. Kattungarna i en sådan kombination är helt enkelt HUSKATTER. Man kan aldrig korsa två olika raser och hävda att avkomman är en raskatt. Procentblandningar anges ofta för att göra HUSKATTER mer attraktiva för köpare och används som skäl för att ta ut ett högre pris.

Att blanda olika raskatter kan även bidra till en en oönskad pälskombination som kräver mycket jobb. Ibland kan det räcka med att blanda en semilånghårig katt med en korthårig katt för att pälsproblem ska uppstå. Observera att det kan dröja tills katten är något år innan den fått sin slutgiltiga pälskvalité.

Det finns ingen ras som heter Skogskatt men ofta kallas långhåriga HUSKATTER för Skogskatt i folkmun. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt och är alltid registrerad i ett kattförbund och har således en stamtavla.


Hur säljaren lurar dig att köpa oregistrerad katt...

Säljaren hävdar att katten säljs oregistrerad för att hon/han inte är med i någon kattklubb. Det kostar dock endast ca 350 kr per år att vara med i en kattklubb. Alla uppfödare måste nämligen vara med i kattklubb för att kunna registrera sina kullar. Kattklubben ser till att uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En säljare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl blivit utesluten pga att denne inte skött sig enligt reglerna.

En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att ”fler ska ha råd med en raskatt”. En katt utan stamtavla är som sagt en HUSKATT . En registrering kostar 200 - 300 kr per kattunge.

Säljaren visar upp kopior på kattmammans och kattpappans stamtavlor och säger att det är kvitto på att katten är en raskatt och att stamtavla inte behövs så är det helt fel. Kattungen är en HUSKATT om inte säljaren registrerat den.

Säljaren säger att du kan få stamtavla om du som köpare kontaktar kattförbundet Sverak. Sverak utfärdar inte stamtavlor till någon annan än till uppfödaren som i sin tur lämnar över stamtavlan till kattens nya ägare

Säljaren säger att kattungen är en raskatt eftersom mamman är en Norsk Skogkatt och pappan är en Ragdoll och båda har stamtavlor. Detta innebär en blandrasparning och stamtavlor för katten kommer inte att utfärdas. Kattungen är således en HUSKATT.


Fler varningssignaler...

Säljaren berättar att kullen är under registrering och du får stamtavlan vid ett senare tillfälle.

Säljaren svarar ej på vilka föräldrarnas fullständiga namn är utan säger att föräldrarna finns att se i hemmet.

Säljaren svarar inte på vilken kattklubb hon/han tillhör. Är man en uppfödare så måste man som sagt tillhöra en kattklubb för att kunna registrera kullen.

Säljaren använder begrepp som härstamningsbevis, härkomstbevis, stamträd mm för att köparen ska förmoda att katten har en riktig stamtavla.

Säljaren använder tingnings- och överlåtelseavtal utskrivna från kattförbundets hemsida utan att ha registrerat kullen. Detta för att framstå som en seriös uppfödare inför köparen. Vem som helst kan skriva ut dessa avtal.


Om du ändå överväger att köpa en katt utan stamtavla...

Föräldrarna till HUSKATTEN kommer troligen inte att vara hälsotestade. Hjärtfel, njursjukdom och virussjukdomar är några exempel på vad som eventuellt inte är kontrollerat. En seriös uppfödare kontrollerar sin avelsindivid innan den sätts i avel. Det finns olika hälsoprogram beroende på vilken ras man föder upp.

En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte ska avla vidare på. Det är en vanlig orsak till att man egentligen inte får ta kull på katten. Katten har alltså avelsförbud. Detta problem kommer säljaren runt genom att låta bli att registrera avkommorna efter den avelsförbjudna katten. För hög inavelsgrad är också en vanlig anledning till att säljaren inte registrerar kullen. För hög inavelsgrad kan leda till defekter och hälsoproblem.

​En HUSKATT får inte livförsäkras för mer än 1000 kr hos många av de vanligaste försäkringsbolagen oavsett om inköpspriset är högre än detta belopp.


Slutligen...

Jag vill poängtera att en HUSKATT inte är mindre värd än en raskatt. En HUSKATT är en underbar individ och den behöver inte några procent raskattinslag för att bli bättre eller finare. Men lägg ner lite tid på att ta reda på vad det är du köper samt vilka risker du tar. Att kräva att HUSKATTEN är avmaskad, vaccinerad, ID-märkt och veterinärsbesiktad är något som fler borde göra. Att se till att detta är utfört innan katten levereras är ett rimligt skäl till att höja priset på HUSKATTEN. Förhoppningsvis kommer dessa åtgärder bli lagstadgade så småningom.

Man kan enkelt kontrollera om katten finns registrerad hos det svenska kattförbundet Sverak genom att söka på kattens namn i deras stambok FindUs: http://stambok.sverak.se/
Spara

Två filmsnuttar

Oftast filmar jag väldigt korta snuttar och slänger ut på instagram, men ibland filmar jag lite längre o slänger ut både på instagram och lägger upp här oxå. :)

Här är en film från både Jennyskull, då dom är trötta o pömsiga på kvällen. Detta kan jag se hur många ggr som helst, utan att tröttna.
 
Det är Kit and Clowder, Siri (Minnie Mouse) o på slutet blir nog Sackie (Sacré-Coeur) för varm.
 
 
Film 2 är från Fjärilskullen, tagen förra veckan när dom var 8 veckor gamla. Såklart busiga som bara den.
 
Spara
Spara

Vänskapskullen fyller 9 år

Idag fyller Vänskapskullen hela 9 år och vår uppfödning startade om igen.
 
Sakhi föddes först, tätt följd av sin tvilling (?) Vinur (ell Findus som han kallas nu), sen kom Mellon (som tyvärr inte längre lever), sist i kullen kom enda honan, Podruga.
 
Podruga var min första export, till Norge, där hon blev avelshona i ett nystartat katteri. Just nu ligger det katteriet på is, men jag hoppas att det startar upp igen längre fram.

Här är dom inte gamla.
 
Det är Podrugas matte som har gjort om bakgrunden till detta kort. En sekund senare hoppade Mellon (längst till vänster) ut ur korgen. Jag har ingen aning om vem som är vem sen av trillingarna men jag gissar att nr 2 är antingen Sakhi ell Findus, sen Podruga o så är det Sakhi ell Findus längst till höger.
 
Här gissar jag oxå när jag skriver att det är Sakhi, Mellon, Findus och Podruga.
 
Sakhi, 6 veckor gammal och helt underbar. Han ligger inte längre så här i famnen, men han är fortfarande en stor myspropp.
 
Ett mer nytaget kort på Sakhi.
 
Ett kort på Findus
 
Ett kort på Mellon
 
O så detta kort på Podruga som jag bara älskar. Podruga kan se sååå grym ut, men hon är verkligen en så fin o snäll katt. 
 

        
 

 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullen är 9 veckor

Och det är inte lätt att fota kullbilder med en svart solid katt (Frigga) medan Argus har - precis som sin mor - kritvita tassar. Det är lite extra svårt att få fina bilder då jag har bara den vanliga kameran med mig när jag fotar dom, men innan dom flyttar har jag tänkt dra dit hela studion och försöka få några bilder. Vi får väl se hur det kommer att gå?! Blir mkt att släpa på i såna fall.
 
I veckan fick dom åka bil till veterinären för att få sin första vaccination och även chippningen. Frigga var den som reagerade starkast på chippet (som dom fick först) o likaså vaccinationen. Jag tycker mig se en tendens till att om de är större att kattungarna reagerar mera på chippningen.
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Jennyskull är nu 11 veckor

och jag vet att alla nya ägare väntar på att få hämta hem sina skatter. Nu går tiden fortare och fortare för mig och maken medan den nog går ganska sakta för de nya ägarna.
 
Denna vecka ville jag ha hoppbilder och jag har ju sett vilken läcker färg det blir med grön bakgrund, så vi valde grönt idag.
 
Men nja, jag är inte tillräcklig duktig ännu på att bearbeta med grön bakgrund. Jag har kvar bilder jag har tänkt sitta och leka med längre fram, när kullarna har flyttat.
 
Kit var väldigt skeptisk till vippa, tills vi kom på att hon tycks föredra orange vippor.
 
Vi lyckades med att trötta ut Jennyskull även denna vecka, ja i alla fall vad gäller kullbilderna! Kit är helt utslagen.
 
Vi har gjort som så med denna kull att vi tar de enstaka bilderna och kullbilderna för sig. Lättaste o bästa (?) sättet när vi bara är två.
 
Några bonusbilder från sessionen med Kit. Ella vill alltid lägga sig på bakgrunden när vi har tagit fram den.
 
Även Ella kom igång oxå med vippan.
 
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Mobilbilder på Fjärilskullen, 9 v

Fick dessa bilder av fodervärdarna idag.

På bild 1 o 2 är det Frigga, Argus och Helle.
 
Argus, Frigga, Helle och i bakgrunden fina Majken.
 
 

Att väga för mycket

Övervikt är aldrig bra för någon. Jag fick ett mail från Djurmagazinet, vars text jag lånar o klistrar in här.

Det är så viktigt att man inte bara tittar på vågen utan istället bör man klämma och undersöka sin katt/katter.
 
 

Det är av välvilja man vill skämma bort sina husdjur och överösa dem med både kärlek och godsaker. Det första kan man aldrig få för mycket av men ibland kan det bli för mycket av det andra, precis som för oss människor.

Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem:

  • Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
  • Övervikt kan leda till sjukdomen diabetes.
  • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
  • Vid kraftig övervikt får katter problem att hålla sig rena eftersom de inte kommer åt att putsa sig naturligt vilket leder till tovor, mjäll och hudproblem.

Vad kan du som djurägare göra om ditt husdjur lider av övervikt?

Om du vet att ditt husdjur lider av övervikt finns det en hel del du kan göra. Tänk på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen så innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör djuret genomgå en hälsoundersökning hos veterinär.

Kost och måltider

Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din DjurMagazinet-butik eller Vettrisklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just ditt djur. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen.

 

All mat behöver inte serveras i matskålen. Det finns stimulerande  aktivitetsleksaker och matskålar att köpa i butiken som gör måltiden både längre och roligare. Matglada hundar och katter kan också få en del av foderransonen i form av godis, ofta är det givandet i sig som djuret uppskattar.

Aktivitet

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll. Katter är mer svårmotionerade men att ställa mat- resp vattenskål på olika våningsplan eller med höjdskillnad kan ge lite smygträning. Spännande katträd lockar också till rörelse.

Tips för att hjälpa ditt husdjur att hålla formen

Kroppens ämnesomsättning påverkas av mängden motion i förhållande till mängden kalorier man får i sig under dygnet. Därför är det viktigt att ha goda rutiner och som djurägare lära sig att ha kontrollen; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

 

Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att hålla reda på den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek och att inte överskrida den.

 

Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. Även om man bara bjuder små bitar kan det bli ganska mycket mängd under ett dygn från köksbord, TV-soffa, skärbrädor och matresttallrikar. Det är ofta en vanlig kaloribov vid övervikt!

 

Djurgodis och tuggben är också extra kalorier vilket måste vägas in i den totala mängden kalorier per dygn. En hund förstår när den gör rätt och belönas gärna med en liten godisbit. Det behöver inte vara flera stycken samtidigt och man ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid.

 

Kom in till din Vettrisklinik och väg din hund eller katt ibland! Ju tidigare man lägger märke till en viktuppgång desto lättare går trenden att vända.

 

Pigga och friska djur med blanka pälsar och mycket spring i benen är målet! På vägen får vi själva gärna hänga med mot en hälsosammare livsstil. Kärleken till ditt djur går inte genom magen, den går genom dig.

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Vikter för Jenys kull och fjärilskullen, 10 resp 8 veckor

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 10 veckor

Status

Minnie Mouse (byter namn till Siri)

N 24

104

1296

Tingad

Sacré-Coeur (byter namn till Sackie)

N 24

112

1336

Tingad

Kit and Clowder

N 24

114

1351

Tingad

 

Namn

Färg

Födelsevikt

Vikt 8 veckor

Status

Lycaena helle

F 24

128

898

Tingad

Plebejus argus

N 09 24

122

1045

Tingad

Boloria frigga

N 09

117

1088

Tingad


Förra veckans bilder

Nu är äntligen de enstaka bilderna utlagda. Jennyskull hittar du här och Fjärilskullens bilder finns här

En bild på Fjärilskullen

En av kullens köpare har gjort denna fina målning o jag har snällt nog fått lov att lägga upp bilden här.
Alla kattungar har fått sina fjärilar på sig oxå.
 
 

S*Deltas Lycaena helle är reserverad en vecka

Helle är nu reserverad en vecka o som vanligt kommer bilder från nyfödd till förra veckan. På bild 2 ser man högst upp till vänster Wendella och nedanför henne ligger Majken och sträcker ut en tass till Helle.
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara

Fjärilskullen är 8 veckor nu

Och även här händer det mycket saker o på kort tid.
 
När jag fotade dom idag så tog batterierna till blixten slut så jag fick skynda mig iväg för att köpa nya. Då var Helles blivande familj där, så jag hade 2 assistenter som försökte hjälpa mig med att ha dom stilla ett tag. Vilket inte var så lätt....
 
Jag har en hel del såna här kort på Frigga, hon är inte helt lätt att fota då hon ständigt är i rörelse.
 
De blev tvunga att fara och jag satt kvar ett tag med kullen och busade upp dom. Efter ett tag kom Majken och dom fick smutta på henne.
 
Så här trötta blir man efter att ha fått smutta på mamma.
 
Spara
Spara
Spara

Jennys kull är 10 veckor

Och nu är det bara 3 veckor kvar tills dom börjar flytta. Ella är lite less på sina busiga barn ibland, i synnerhet om Ella ligger hos mig och försöker vila och en kattunge kommer till mig och Ella. Det ska dock sägas att kullen fortfarande får smutta på Ella, ibland väldigt korta stunder, men oftast lite längre stunder.

 
Vi provar oss fram med olika färger på bakgrunderna, som ni märker. Nästa gång blir det grön bakgrund tänkte jag.
 
Eftersom det bara är jag och maken nu som fotar så har vi fått tänka om vad gäller fotandet. Denna gång gick det väldigt bra att få kullbilderna. De var såååå trötta och stannade snällt kvar medan vi fotade.
 
Vi använder oss fortfarande av färgade halsband när vi tar kullbilderna. Sackie har ett vitt halsband o det syns på vissa bilder. Jag tycker dom är väldigt bra och använder dom oftast när vi får besök oxå, eftersom dom är så väldigt lika varandra.
 
Spara
Spara
Spara

Just nu

Just nu är det totalt kaos, en fullbokad almanacka etc som gör att jag visserligen har fått veckobilderna på båda kullarna, men inte hinner bearbeta alla bilder.
 
Som det ser ut nu hinner jag inte vara på datorn imorgon-sö så mkt, så just nu kommer jag lägga upp enbart veckans kullbilder ikväll/inatt.

Jag kommer att bearbeta dom andra bilderna när jag hinner och så lägger jag till dom i rätt inlägg sen.
 

 

Vackra, underbara Ella

Vilken skillnad det är mot förra dräktigheten. Denna gång mådde Ella bara lite illa i början av dräktigheten, hon åt rätt bra o hon gick upp bra i vikt. När man tittar på dessa bilder så är det svårt att förstå att Ella har 3 livliga kattungar (Jennyskull) som vid fototillfället var 9 veckor.
 
Så fort vi gör i ordning studion, o framförallt drar ner bakgrunden, kommer Ella direkt och ska vara med på bild.
 
Spara
Spara
Spara

RSS 2.0