Feber hos katt
Vad är feber hos katt?
Kroppstemperatur över 39 grader Celsius rektalt, räknas som förhöjd och kan innebära feber hos katt. Normaltemp för en katt skall ligga mellan 38-39 ℃.
Orsaker till kattens temperaturhöjning
Orsaker till förhöjd temperatur, utöver infektion och inflammation kan vara immunologiska sjukdomar, tumörsjukdomar, traumatiska vävnadsskador, reaktion på vissa läkemedel som t ex vaccin, värmeslag, kramper, allergiska reaktioner, smärta, stress eller kraftig motion. Utekatter som råkar hamna i slagsmål kan också få feber i samband med inflammation och/eller infektion efter kattbett.
Symptom på feber hos katt
Vanliga symptom hos en katt med feber:
-
Slö
-
Orkeslös
-
Har nedsatt aptit
-
Dricker mer
-
Är rödare i tandköttet än normalt
-
Har hög puls
-
Drar sig undan
Diagnos - så tar du reda på om din katt har feber
För att veta om din katt har förhöjd kroppstemperatur behöver du ta tempen i ändtarmen. Man kan tyvärr inte ta tempen i kattens öra, eller bedöma genom att känna på öronen, nosen, tungan, tassarna eller liknande. Normalt ligger temperaturen i vila runt 38 - 39 grader.
Hur tar jag tempen på min katt?
När man tar tempen på en katt kan det vara en fördel att vara två personer som hjälps åt så att den ena personen lugnt håller katten medan den andra mäter temperaturen. En handduk kan användas för att linda in katten i under mätningen. Temperaturen tas i ändtarmen med en rektal febertermometer. Sätt eventuellt ett tempskydd på termometern om du har, och använd någon form av fet salva (t ex vaselin) att smörja på termometerns topp. Smörj gärna lite vaselin även på ändtarmsöppningen på katten, det underlättar och minskar obehag vid tempningen. Håll upp svansen med ena handen och för försiktigt in termometern i ändtarmsöppningen cirka 1-1,5 cm och vänta på att termometern mätt klart.
Tips! Här kan du se hur du tar tempen på djur.
Behandling av feber hos katt
Om din katt har en lindrig temperaturhöjning men har gott allmäntillstånd, äter och dricker som den ska går det ofta bra att avvakta och hålla extra koll på katten. Det kan även vara en god idé att kontakta en veterinär för rådfrågning. Se till att din katt får vila och får i sig vatten och mat. Om du har en utekatt så håll den gärna inomhus under den här tiden så att du lättare kan hålla uppsikt.
Om katten är påverkad eller inte blir bättre behövs ibland en klinisk undersökning. Ofta tas blodprover och ibland även röntgen eller ultraljudsundersökning beroende på vad veterinären misstänker för problem. Behandlingen beror på om och vilken orsak till febern som hittas. Ibland rekommenderas inskrivning för t ex dropp eller annan vård.
När bör man kontakta veterinär?
Om din katt har förhöjd kroppstemperatur med nedsatt allmäntillstånd eller andra symptom bör du kontakta veterinär. Du kan börja med att boka ett videosamtal med veterinär hos oss på FirstVet för en första bedömning. Om temperaturen är över 40 grader bör du snarast uppsöka veterinär. Temperatur över 41 grader kan bli livshotande. Det kan även vara bra att veta att en del individer kan vara känsligare för en temperaturhöjning, t ex kattungar eller äldre katter.
Kan jag förebygga feber hos min katt?
Det är svårt att skydda sig mot infektioner. Se till att din katt får de rekommenderade vaccinationerna, äter ett bra foder och är i god kondition. Var uppmärksam på om allmäntillståndet förändras eller om det uppstår andra symptom och undvik att katten delar vattenskålar, matskålar och leksaker med andra djur.