Utekatter

Vi har valt att ha våra katter som innekatter, de får gå ut i kattgård, i katthage (vi sätter upp den framför altanen varje sommar o de är lösa med oss) o även ibland att vi tar ut dom i sele o koppel.
 
Att ha innekatter innerbär att du får anstränga dig mera för att aktivera katten/-erna, men det är något vi gärna gör. 

Att ha utekatt/-er är problematiskt på många sätt. De kan bli bortjagade, påkörda, instängda, hamna i slagsmål, råka ut för att bli förgiftade o även att människor kan plåga dom. 
 
För många år sen var det en katt, på ett område i stan, som blev instängd i en tvättmaskin o sen körde gänget igång tvättmaskinen. Såklart gick det inte bra för katten ifråga. 

Vi är rädd om våra katter och vill dom väl. 
 
Som jag har skrivit om tidigare har vi fått nya grannar, som har två utekatter. Dessa katter kommer in på vår tomt, nära både kattgård o katthage. En gång orsakade det att ett rejält bråk mellan våra 4 katter, som inte kom åt katten på utsidan. 

Så nu sitter vi lite på spänn, när alla 4 är i hagen med oss. Vad gäller kattgården så får de nu för tiden oftast bara gå ut en o en. 
 
Ella - o även Dolce - har nu blivit värsta polisen. Ella sprang ut en dag, när jag öppnade ytterdörren för att skrämma bort katten. Ella for som skjuten ur en kanon, tur nog bara runt hörnet, där hon satte sig ner. Nöjd med att ha jagat bort katten o jag kunde plocka upp henne.

Marussia o Dolce, som hänger med varandra hela tiden, råkade ut för en händelse i fjol när katterna (o grannarna) nyss hade flyttat hit. Dom två var i kattgården, med fönstret stängt. När jag tittade till dom efter ett tag fräste Dolce åt Marussia o var uppskakad. Jag tror att Marussia hade gått på Dolce, pga att det var en (ell båda) utkatten/-erna som var vid kattgården.  
 
Det värsta med utekatter är att vi har inga som helst rättigheter, utekatter får göra vad dom vill utan att grannarna behöver engagera sig. Tex om våra katter slåss med varandra, så att vi behöver uppsöka veterinär så är det vi som får betala räkningen. 

Likaså om vi skulle sätta upp ett stängsel, det är vi som får betala det. Det skulle iofs inte hindra utekatterna att kunna komma o reta våra katter dock.
 


Kommentera här: