Julens faror för katt

Jag har lite mer info om allt som katter kan råka ut för nu under jultider. Värt att tänka på är att många blommor (de flesta) är giftiga för katter.

Även denna information kommer från ett utskick från Agria.
 

Vackra paket, väldoftande blommor i fönstren och levande ljus. Julen är härlig, men kan också innebära fara för katter. Faktum är att i december drabbas flest katter av förgiftning och måste behandlas akut på klinik.

 

Genom att tänka till innan kan de flesta av julens faror undanröjas och katterna kan njuta lika mycket av julen som resten av familjen. De flesta katter drabbas när paketsnören, glitter och pynt lämnas obevakat. I en katts ögon är detta lockande leksaker, men farligt eftersom det kan orsaka livshotande skador på tarmen om det sväljs.

 

Ta därför för vana att instruera alla gäster att plocka undan alla snören efter julklappsutdelningen. Och påminn gästerna om att inte mata djuren med matrester och godis och lämna inte mat, halvfulla tallrikar och godis framme.

 

- En förgiftad katt får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

 

Julpynt

Paketsnören och glitter är roligt för katten att leka med, men plocka bort undan när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i kattmagen och orsakar livsfara.

 

Levande ljus

Levande ljus är spännande för en nyfiken katt, som gärna använder tassarna för att jaga lågan och ljuset. Förutom brandrisken med omkullvälta ljus, kan katten bränna tassar och svans.

 

Etylenglykol

När graderna faller ute fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en katt eller hund, men livsfarliga även i små mängder.

 

Blommor och dekorationer

Liljor är fantastiskt vackra, men kan vara giftiga för katter. Julgranen betraktas som vilket träd som helst av en lekfull katt. Se till att den står stadigt och inte välter om katten klättrar i den. Girlanger och glitter är roliga för en katt, men gör stor skada om de hamnar i magen.

De vanligaste julväxterna:

  • Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Julkaktus: Ofarlig.
  • Julros: Hela växten är giftig.
  • Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
  • Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
  • Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
  • Novemberkaktus: Ofarlig.
  • Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
  • Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

 

The  Catington Posts foto.

Kommentera här: