En lite längre berättelse

Som jag redan nämnt hade vi Ella hos oss i sovrummet en natt, tanken var att vi skulle göra så varje natt. Bara för att vara säkra på att få lite sömn men ändå kunna ha koll på henne, utifall att förlossningen skulle starta mitt i natten.
 
Det är väldigt olika hur lång tid första stadiet tar. Med Marussia tex tar det mkt längre, med Ella gick det otroligt fort. Här kommer några tider och små fakta, kanske mest av intresse för mig.
 
Ella har haft en jobbig dräktighet och förlossning. Jobbig dräktighet då kattungarna har ätit av henne, för Ella gick bara upp + 406 g under hela dräktigheten - att jämföra med ex Marussias senaste kull där Marussia gick upp + 1575 g.

Så Ella har haft ont och det har framför allt varit proppfullt i magen. För att få vara ifred för retstickan Marussia har Ella gärna krypit in under soffan och legat där, men de två senaste dagarna kom hon inte dit då magen blev för stor för henne.
 
 
Måndagkväll 13/7, när Ella är på dag 63, börjar hon bli lite mer orolig/extra gosig. Ett tecken på att förlossningen börjar närma sig, men återigen detta första stadie kan ta låååång tid oxå.

Kl 21.15 Ella är mer orolig och vill ha sällskap. Går med på att ligga i bolådan (vilket Marussia inte brukar göra). Då Ellas mage har blivit så stor och i vägen har hon de senaste två dagarna fått svårt att tvätta sig i rumpan, så jag har hjälpt henne.

Kl 22.15. Börjar tvätta sig ordentligt, riktiga värkar.

Kl 22.30. Krystvärkar och blåsa 1 syns.

Kl 22.48 kattunge nr 1 föds (med ansikte först). Det är alltid jobbigt att få ut första kattungen så Ella hade riktigt, riktigt ont här och skrek flera ggr. Höll vi handen för länge på henne högg hon efter oss, men det var värken som "pratade". Kl 22.55 Moderkakan kommer. Kattunge nr 1 föds med ett litet, litet hål på buken och tarmarna ligger utanför.
 
Kl 22.55 . här är jag lite osäker på tiden då allt skedde så fort och Ewa inte hade hunnit komma ännu - föds kattunge nr 2, oxå med huvudet först. Kl 23.05 kommer moderkakan.

Kl 23.22  Krystvärkar. Kl 23.27 kattunge nr 3 föds, med huvudet först. Vet inte vilken tid moderkakan kommer.

Kl 23.30 Kattunge nr 4 kommer. Kl 23.52 Moderkakan kommer.
 
Kl 00.07 Krystvärkar. Kl 00.13 kattunge nr 5 kommer, även den med huvudet först. Vet inte vilken tid moderkakan kommer.

Kl 00.25 Kattunge nr 6 föds, med svansen först. Tyvärr dödfödd. Här vet jag inte heller vilken tid moderkakan kommer.
 
Här tror vi felaktigt att det är slut och vi tre sitter och pratar vid bolådan. Jag är precis på väg att föreslå en kopp te när....

Kl 01.40 krystvärk kommer och kl 01.42 kattunge nr 7 föds, även den med hvudet före. Kl 01.57 moderkakan kommer.
 
Kl 02.05 krystvärk kommer och kl 02.06 syns en blåsa. Denna gång är Ella ordentligt trött och slut och det tar lång tid innan kl 02.15 kattunge nr 8 föds, med benen först. Här var Ella så trött att hon denna gång inte orkade krysta fram sista moderkakan så efter att vi hade väntat ett tag lirkade Ewa ut den och avnavlade även kattungen. Minns jag rätt avnavlade Ewa 2 ell 3 st kattungar.

Vi stödmatade alla ungar en gång igårkväll och det är en svår balans då vi inte vill ge för mycket så att dom inte orkar dia på Ella, men samtidigt vill vi inte att dom tappar för mkt i vikt heller.

När vi stödmatade kullen fick yngsta sonen hålla Ella sällskap i ett annat rum. Hon hör skönt nog inga ljud men när hon kom tillbaka lade Ella sig ganska demonstrativt på kullen, så att vi skulle lämna småttingarna i fred.
 
Bilder kommer att komma upp, jag har i alla fall lagt upp en bild på Instagram, där jag finns under namnet "deltas.katter".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0