Citykatten är den nya sommarkatten

Det är verkligen tråkig läsning, som man hittar här. Jag kopierar även in hela texten. För mig är det helt otänkbart att man har råd att åka på semester, men inte råd att låta katten komma till kattvakt/kattpensionat under tiden.
 
 
 

Citykatten är den nya sommarkatten. Stressade storstadsbor åker på semester och kommer på att de inte har tid för katterna och inte hittar kattvakt. Nu larmar katthem om att allt fler katter överges under sommarmånaderna.

 

– Det är krisartat, säger Kattstallets ord­förande Lotta Hell.

 

I Stockholm ser man inte längre så många så kallade sommarkatter – katter som köps på sommaren och överges på hösten. I stället har citykatten blivit allt vanligare, katten som man inte har tid med längre för att man ska på semester.

 

På Kattstallet i Vällingby, som tar emot övergivna katter, är trycket rekordstort under sommarmånaderna.

 

– Det är väldigt många som överger sina katter på sommaren. Folk släpper ut katten och inbillar sig att den ska klara sig. Vi får också mejl från folk som skriver att de plötsligt blivit allergiska, andra är helt uppriktiga och skriver att de ”har inte tid för katten, ta den ni”, säger Kattstallets ordförande Lotta Hell.

 

På Kattstallet finns just nu 82 katter, fler får inte plats och kön är lång. Många har kommit in de sen­aste veckorna, övergivna av perso­ner som inte anser sig ha tid för dem.

 

– Det gör mig arg, vi är inte till för privatpersoner som bara tröttnat på sin katt. Behöver du omplacera katten på grund av allergi eller tidsbrist finns det andra vägar att gå, men många är väldigt lata, säger Lotta Hell och fortsätter:

 

– Kan du åka i väg tre veckor på semester har du råd att sätta katten på ett kattpensionat. Har du inte råd att göra den prioriteringen ska du inte ha husdjur.

 

Fler kattägare id-märker sina katter, köper bra mat till sina katter, försäkrar sina katter. Ändå ser Lotta Hell samma problematik med semesterkatter år ut och år in.

 

– Som vanligt är det krisartat. Alla katthem är fulla, det föds kattungar överallt ute och det hittas övergivna katter på det ena stället värre än det andra. Det som känns tröstlöst är att det egentligen inte verkar bli bättre. Så fler tar bra hand om sina djur, men vanvården verkar inte minska.

 

Anledningen till att människor lämnar katterna vind för våg tror Lotta Hell beror på att många skaffar husdjur utan att ta reda på vad som krävs som ägare.

 

– Det är det stora problemet. Katter är tyvärr lätta att få billigt, vilket gör att många tycker att katter är ett billigt djur att ha, men det är det inte. Du ska ha bra mat, försäkring, vaccinering, råd att gå till veterinären om den blir sjuk. Det kostar mellan 8.000 och 10.000 kronor om året per katt.

 

Under vår och sommar föds flest kattungar. Flera av honorna som kommer hit har precis fött ungar och några kattungar är här ensamma. Kastrerar man inte sin katt tar det inte lång tid för en katt att bli flera, och vissa som inte vill ha kattungar slänger då ut hela familjen, vilket snabbt ökar antalet hemlösa katter.

 

– Det är ohållbart och ger upphov till väldigt mycket lidande. De flesta kattungar överlever inte de första månaderna, men tillräckligt många överlever för att ge upphov till ännu fler katter och det blir mycket sjukdomar, parasiter, olyckor, skador förfrysning och svält, förklarar Lotta Hell.

 

Varje månad omplacerar Kattstallet ungefär 25 katter i nya hem, men nya katter i behov av hjälp kommer in direkt. En av dem är Stjärna som kom hit för några dagar sedan.

 

Hon är en liten grå kattunge med stora blå ögon. Hon kommer nyfiket mot oss när vi kommer in i rummet. Hon jamar högt, men när hon blir upplockad ersätts det hjärtskärande ljudet med högt kurrande och hon klamrar sig fast vid handen som är lika stor som henne själv. Stjärna hittades för några veckor sedan bakom en husvägg. Hennes mamma, som var övergiven, lämnade henne där när hon flyttade sina ungar och sedan dess har grannar gett henne mat tills hon fick plats på Kattstallet. Här bor hon nu med en annan kull kattungar och några vuxna katter.

 

Stjärna har tur som är så liten, många vill köpa kattungar och hon kommer troligen att få en bra framtid, trots den knaggliga starten. De äldre katterna har svårare att hitta nytt hem.

 

– Vissas katter har svårare att anpassa sig, de har kanske varit med om någonting som gjort dem skygga och passar inte för alla. De är svåra att hitta ett nytt hem till.

 

Katterna placeras i olika rum beroende på personlighetsdrag och i rummet för de mer tillbakadragna katterna gömmer sig de flesta när vi kommer in. För att göra de skygga katterna mer sociala och våga lita på människor igen – eller för första gången – finns det volontärer som umgås med katterna flera gånger om dagen.

 

Om man är intresserad av att ta hand om en övergiven katt kostar det 1.500 kronor. På Kattstallets hemsida finns bilder på katter som behöver ett nytt hem.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0