Olagligt att lämna katten ensam

Det är nog inte många som tänker på att man gör något olagligt om man lämnar katten ensam över natten, med lite extra mat och vatten.

Detta är ingen ny lag alls, den kom redan 2008, men mycket jobb återstår fortfarande för att höja kattens status.
 
Nedanstående text hittar du här;

Du ska vara borta en natt och tänker ställa fram extra mat och vatten till katten. Därmed planerar du att begå en kriminell handling.
 
Sverige tros hysa runt 1,3 miljoner katter. Frågan är hur många av deras ägare som är bekanta med den föreskrift som slår fast att en katt ska ha tillsyn minst två gånger varje dag.
 
– Det här är inte en känd regel. Många tänker att katter klarar sig, så man kan lämna dem ensamma ganska länge. Men regeln finns och ska följas, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
 
Att bryta mot föreskriften är straffbart enligt djurskyddslagen, betonar även informationschef Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund.
 
– Tillsyn betyder att man ska se till att djuret inte är skadat, inte visar sjukdomstecken och att det finns mat och vatten.
 
Skyldigheten gäller såväl ute- som innekatter. En utekatt måste ägaren eller kattvakten försöka locka till sig två gånger per dygn — oavsett om katten behagar dyka upp eller inte.
 
Denna tillsynsplikt gäller sedan 2008. Veterligen har ingen ännu lagförts för att ha lämnat sin katt ensam en eller ett par dagar, men att kattägare trotsar lagen betvivlar inte Linda Andersson på Jordbruksverkets sällskapsdjursenhet.
 
– Vi får frågan med jämna mellanrum.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0