Fjärilskullen fyller år

Idag fyller Fjärilskullen 4 år. Detta är min första kull, där båda föräldrarna kommer från min uppfödning. Lite extra speciellt. 

Pappa till denna kull är Don Magnifico, som snabbt fick namnet Dylan. Han bor tillsammans med en perser som kallas för Hendrix.
 
Mamma är Manipura, som snabbt fick namnet Majken. Majken har nyligt fått en liten lillebror, att ta hand om. 
 
Temat för denna kull blev fjärilar, även denna kull är en hyllning till min kompis. Tack A o J för all hjälp med att ta fram förslag o information på norrländska fjärilar.
 
Det blev tyvärr en ängel oxå, Callophrys rubi (grönsnabbvinge). 
 
Den lilla grönsnabbvingen är den första dagfjärilen som kläcks på våren. Den är bara drygt 2 cm bred och vingarna är vackert smaragdgröna på undersidan.

 

Grönsnabbvingen trivs i många olika miljöer, bara det är soligt och varmt. Larverna lever bland annat på blåbär, lingon och tranbär. Grönsnabbvingen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet förutom i fjällkedjan.

 
  
Lycaena Helle var först ut. Hon kallas för Helle o bor tillsammans med stora*syster" Kitty. Mer vild än tam när hon växte upp, något hon hade gemensamt med sin syster Frigga. En riktig liten virvelvind. 
 

Den violetta guldvingen är en liten dagfjäril som lever på slåtterängar och strandängar. Vingarnas ovansida är violetta på brunorange botten. Larverna lever på en växt som heter ormrot.

 

Den violetta guldvingen var förr vanlig i det traditionella, småskaliga jordbruket med fäbodvallar och regelbunden slåtter på blomrika ängar. Den klarar sig inte alls lika bra i det storskaliga moderna jordbruket, där traditionella metoder att hävda ängar har upphört.

 

Arten är därför starkt hotad i Norden och finns bara på ett fåtal lokaler i Sverige. En sådan plats är Holmön utanför Sävar i Västerbotten.

 

Artnamnet är taget efter Helle i den grekiska mytologin. Hon var dotter till molngudinnan Nefele.

 
Sen föddes Plebejus Argus, som kallas Argus ell Agge. Han bor tillsammans med en annan sibbe, store*bror* Dexter. De två kommer väldigt bra överens.  Agge var kullens filosof.  
 
Ljungblåvingen är en ganska vanlig liten blåvinge som trivs i alla slags magra öppna skogsmarker, t.ex. tallhedar och hällmarker. Hanarnas vingovansidor är vackert blå med svarta kanter, medan honorna är bruna.I Sverige förekommer ljungblåvingen från Skåne och upp till Västerbotten.
 
Larverna lever på ljung, odon och olika ärtväxter. Larverna utsöndrar en söt vätska som svartmyror gillar. Svartmyrorna tar därför hand om blåvingarnas larver, vårdar dem och försvarar dem mot rovdjur – trots att fjärilslarven äter upp myrornas egna ägg och larver!
 
I den grekiska mytologin var Argus en jätte med hundra ögon.
 
 O så har vi Boloria Frigga, som kallas för Frigga. Frigga bor tillsammans med en annan avkomma från mig, S*Deltas Yin (från Kinesiska filosofikullen). Frigga o Helle busade på under tiden de växtre upp o båda dom två är virvelvindar.  Att fota Frigga var verkligen inte lätt, jag lägger in bara ett ex av hur det kunde se ut när vi skulle fota veckobilderna. 
 
(Friggas pärlemorfjäril), Friggas "storasyster" är även hennes faster (då Yin och pappa Dylan (Don Magnifico) är halvsyskon).
 
Friggas pärlemorfjäril förekommer på torvmossar i hela Norrland. Larverna lever på hjortronblad. Vingarnas ovansidor är orange med svarta markeringar, medan undersidan är vackert tecknad i olika roströda nyanser.
 
Friggas pärlemorfjäril kan variera ganska mycket i utseendet. De blir mörkare i färgen ju längre norrut man kommer – i norra Lappland är de nästan helt svarta!
 
I den nordiska mytologin var Frigga härskarinna i Asgård och maka till Oden. Hon var synsk och hade vetskap om alla människors öden.
 

 Några kullbilder lyckades vi få till. I synnerhet på slutet, när vi satte dom i ett annat rum, i en fåtölj och var 3 (!) som hjälptes åt att fixa bilderna. 

Det här var en vanlig syn vid veckofotograferingen. Att hålla fast dom. 

 
En annan vanlig syn, här är det Helle som är på vift. 
 
Denna fina teckning fick jag av en köparna. Så fin. 
 
Grattis på er dag, hoppas att ni får lite gott idag. 
 
 
 

Kommentera här: