Att väga för mycket

Övervikt är aldrig bra för någon. Jag fick ett mail från Djurmagazinet, vars text jag lånar o klistrar in här.

Det är så viktigt att man inte bara tittar på vågen utan istället bör man klämma och undersöka sin katt/katter.
 
 

Det är av välvilja man vill skämma bort sina husdjur och överösa dem med både kärlek och godsaker. Det första kan man aldrig få för mycket av men ibland kan det bli för mycket av det andra, precis som för oss människor.

Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem:

  • Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
  • Övervikt kan leda till sjukdomen diabetes.
  • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
  • Vid kraftig övervikt får katter problem att hålla sig rena eftersom de inte kommer åt att putsa sig naturligt vilket leder till tovor, mjäll och hudproblem.

Vad kan du som djurägare göra om ditt husdjur lider av övervikt?

Om du vet att ditt husdjur lider av övervikt finns det en hel del du kan göra. Tänk på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen så innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör djuret genomgå en hälsoundersökning hos veterinär.

Kost och måltider

Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din DjurMagazinet-butik eller Vettrisklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just ditt djur. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen.

 

All mat behöver inte serveras i matskålen. Det finns stimulerande  aktivitetsleksaker och matskålar att köpa i butiken som gör måltiden både längre och roligare. Matglada hundar och katter kan också få en del av foderransonen i form av godis, ofta är det givandet i sig som djuret uppskattar.

Aktivitet

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll. Katter är mer svårmotionerade men att ställa mat- resp vattenskål på olika våningsplan eller med höjdskillnad kan ge lite smygträning. Spännande katträd lockar också till rörelse.

Tips för att hjälpa ditt husdjur att hålla formen

Kroppens ämnesomsättning påverkas av mängden motion i förhållande till mängden kalorier man får i sig under dygnet. Därför är det viktigt att ha goda rutiner och som djurägare lära sig att ha kontrollen; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

 

Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att hålla reda på den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek och att inte överskrida den.

 

Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. Även om man bara bjuder små bitar kan det bli ganska mycket mängd under ett dygn från köksbord, TV-soffa, skärbrädor och matresttallrikar. Det är ofta en vanlig kaloribov vid övervikt!

 

Djurgodis och tuggben är också extra kalorier vilket måste vägas in i den totala mängden kalorier per dygn. En hund förstår när den gör rätt och belönas gärna med en liten godisbit. Det behöver inte vara flera stycken samtidigt och man ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid.

 

Kom in till din Vettrisklinik och väg din hund eller katt ibland! Ju tidigare man lägger märke till en viktuppgång desto lättare går trenden att vända.

 

Pigga och friska djur med blanka pälsar och mycket spring i benen är målet! På vägen får vi själva gärna hänga med mot en hälsosammare livsstil. Kärleken till ditt djur går inte genom magen, den går genom dig.

Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Kommentarer
Postat av: Therese

har läst att 1kg övervikt på en 4kg katt är lika med 16kg övervikt hos människor. Idun skulle behöva ner lite... men svårt med kattungemat som står framme ;-)

2017-01-10 @ 23:26:40
URL: http://theresekattblogg.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0