Gör det straffbart att överge katter

Jag såg denna artikel och vad ska man säga. Hur kan folk lämna kvar djur (i detta fall katt), bara för att man inte orkar ta hand om dom. Djur är ingen slit-o-släng-vara som man kan hantera hur man vill.
 
Har man väl skaffat sig en katt (oavsett om du har fått den gratis eller betalat lite/mycket för den) så ska man ta sitt ansvar. Det innebär att man inte reser bort utan att se till att katten har det bra, med regelbunden tillsyn.
 
Det innebär även att om man tröttnar, tar sitt ansvar och placerar om katten. Det innebär inte att man lämnar sin katt/katter någonstans med risk för att de får svälta.
 
Man lämnar ju inte hundar vind för våg så varför ska man göra det med katter??
 
Här kommer artikeln inkopierad.
 

En lägenhet ekar tom. Förutom två små katter som ensamma har lämnats kvar. Frånflyttade. På en sopstation står en kattlåda med sand i, en transportbur med filtar och vid sidan av sitter en skitig, ensam katt. Övergiven, lämnad, bortkastad som om katten var sopor. Inne i en tät buske kämpar tre kattungar. Ungar som har kastats bort. Inget värda.

 

Inte längre något värda. Oönskade och bortkastade.

 

Detta är vardag i Sverige 2015. Historierna är lika många som det finns katter. Man räknar med att det finns mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter idag. En högst osäker siffra. Många av de övergivna katterna ser du inte, de är rädda, skrämda och på flykt i en värld där vi gjort dem oönskade.

 

Och inte har de någon hjälp av lagen. Våra politiker blundar och vill inte se. Övergivna och hemlösa katters lidande är ett oerhört stort problem som vi inte får fortsätta blunda för eller ignorera.

 

Kattens status måste höjas. Vi kan inte längre tillåta att okastrerade katter springer ute fritt. Det måste bli straffbart att överge en katt. Straffa den som lämnade katterna kvar i lägenheten. Kräv märkning av djur så att den som dumpade sin katt hittas, åtalas och får ett straff.

 

Skänk eller slumpa inte bort kattungar. Köper du en kattunge ska den leva vid din sida i uppemot tjugo år oavsett om du skaffar barn eller ska ut och resa. En kattunge är bara kattunge en mycket liten period av sitt liv. Skaffar du katt tar du på dig ett stort ansvar under väldigt lång tid. Ta det ansvaret.

 

Ser du någon ensam, rädd och vilsen själ där ute så våga agera. Gå inte förbi, titta inte bort, blunda inte. De är så många, så många. Vi måste alla hjälpas åt att höja deras status. Vi måste hjälpas åt att väcka politikerna som sover. Vi måste bli de övergivna kisarnas höga rop efter hjälp.

 

Marie Jönsson

 

Kommentarer
Postat av: Therese

kan bara hålla med.
Gör även märkning till en lag.

2015-07-30 @ 11:25:07
URL: http://theresekattblogg.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0