Påskpynt kan vara farligt för katten

Jag har mina katter försäkrade i Agria och får då bla deras nyhetsbrev. Idag damp det ner ett nytt nyhetsbrev och jag tänkte att det kanske kan vara av intresse att läsa. Det är lätt att glömma hur ivriga vissa katter kan vara på att vilja utforska saker och ting....
 
                                                 
 
Nu runt påsk pyntar vi våra hem med blommor, påskris och andra småsaker. Tänk på att vissa saker kan vara farligt för katten. Du behöver inte avstå från ditt påskpyntande men var lite extra försiktig så inte katten råkar ut för en olycka.

 

Var försiktig med ljus Levande ljus ska man alltid var mycket försiktig med när man har djur. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittar lite för nyfiket på dem. Och katter är nyfikna djur som gärna kollar in allt nytt. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas i pälsen eller i bostaden med intensivvård på djursjukhuset som följd.

 

Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten. Ett bra alternativ till vanliga ljus är ljusstakar som hänger på väggen och täckta ljuslyktor som katten inte kan bränna sig på. Men även då måste du vara uppmärksam på att katten inte välter en ljuslykta så den orsakar en brand.

 

Håll koll på fjädrar och påskris Fjädrar och ris är roliga saker för en katt. Även påskpynt av olika slag är skojiga att busa med. Att ta bort främmande föremål ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och dyr sådan för matte och husse. Lek gärna med katten men låt den inte ha små saker eller saker som den kan tugga i sig när den är för sig själv.

 

Se upp med blommor På påsken köper vi fler blommor till hemmet. Katter brukar gilla att tugga på blommor. Tänk på att många av våra blommor kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft. Även snittblommor kan vara giftiga och kan ge katten så svåra skador att den dör. Påskliljan till exempel, som finns i nästan alla hem så här års, kan vara giftig för katten.

 

Har du en katt som visar intresse för växter av olika slag bör du placera de som kan vara farliga för katten på en plats där den inte kan nå dem.

 

Agrias telefonveterinär Om katten visar tecken på förgiftning, om den dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Du kan också kontakta Agrias telefonveterinär som har öppet kvällar och helger då det kan vara svårt att få tag på din vanliga veterinär.

 

Naturligtvis ska du på alla sätt du kan försöka undvika att din katt råkar ut för en olycka men om olyckan ändå är framme brukar man bli tacksam om katten är försäkrad.

Kommentera här: