PKD (Polycystic Kidney Disease)

Det har på senare tid uppdagats att även sjukdomen PKD (Polycystic Kidney Disease/Polycystisk njursjukdom på svenska) förekommer hos våra svenska sibiriska katter. PKD är en ärftlig sjukdom som nedärvs dominant vilket betyder att det räcker med att en av föräldrarna är bärare av sjukdomen för att kattungen ska kunna drabbas.

 

PKD innebär att det bildas cystor på njurarna som växer sig större med åren och som till slut leder till njursvikt. Cystorna finns redan vid födseln men förstorade njurar och njursvikt har visat sig uppträda  vid sju års ålder i medeltal. Symptomen innefattar ökad törst och urinering, minskad aptit, viktnedgång, depression och allmänt dålig kondition.

 

Idag finns tyvärr ingen behandling som stoppar utvecklingen av cystorna, men sjukdomen kan lätt begränsas inom rasen genom att alla PKD–positiva katter tas ur avel.

 

Det finns idag två sätt att testa katter för PKD – via ultraljud eller genetiskt test (DNA). Ultraljudsscanning är det säkraste sättet att testa för sjukdomen hos vår ras och är således den metod vi rekommenderar att man använder sig av. Ultraljudsscanningen utförs en gång och bör utföras efter att katten fyllt ett år.

 

Det genetiska testet visar bara om katten bär på en särskild mutation som ger PKD (vilken är vanligt förekommande hos t ex perser). Det genetiska testet fångar bara upp vissa fall av sjukdomen hos sibirisk katt. Har katten visat positivt vid ultraljud så är det dock av intresse ur studiesynpunkt att även DNA-testa katten för att se om det är just PKD1-genen som katten har eller inte.

 

För att kunna ta fram anpassade testrekommendationer inför avel för vår ras behöver vi större kunskap om sjukdomens spridning. Vi önskar därför att alla som har testat sina katter vill anmäla detta via den dedikerade rapportfunktionen.

 

https://sv.surveymonkey.com/r/PKD-resultat

 

Ambitionen är att framöver skapa ett öppet register för detta likt det för PK-brist. Vill man att ens katt ska vara med i detta måste man aktivt ange det i rapportfunktionen.

 

(Ovanstående text har jag lånat från Sällskapet Sibirisk katts hemsida)

Kommentera här: