Att tänka på inför jul

Det är lätt att glömma bort allt som är mindre bra, tom ibland även dödligt, för katterna under jultiden. Här kommer en påminnelse igen, som jag alltid gör strax före juletider.
 
Snart är det advent och full fart mot jul. Julrosor, hyacinter och amaryllis är exempel på växter som är vanliga i våra hem under denna tid på året. Men se upp - alla dessa växter och fler därtill är giftiga för katter! Läs mer om vilka växter som är särskilt giftiga för katter här.

 

Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du köper hem om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

 

Tecken på förgiftning Om katten visar tecken på förgiftning, om han/hon har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta sin veterinär då de kan ge katten bestående njurskador.I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.

 

Här är några av de vanligaste växterna som kan vara farliga för din katt:

KRUKVÄXTER
Giftiga Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Julros Oleander Änglatrumpet

Mindre giftiga Amaryllis Azalea Cyklamen Hortensia Korallbär
Irriterande växtsaft Flitiga lisa Fredskalla Gullranka Julstjärna Prickblad Rosenkalla

 

SNITTBLOMMOR
Giftiga

Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Ginst Liljekonvalj Påsklilja
Mindre giftiga Amaryllis Anemon Hyacint Iris Mistel Vallmo
Irriterande växtsaft Kalla Rosenkalla

 

                    
 
Nedanstående text har jag lånat från SVERAK.
 
 
Visst är juletid en härlig tid - men den kan också vara farlig för våra husdjur.

Vi tänder ljus, slår in paket och tar in växter i hemmet som vi i vanliga fall inte har hemma - det finns en del för oss kattägare att tänka på!

 

Tillsyn minst två gånger om dagen...
Alla firar inte jul hemma och har kanske inte möjlighet att ta med sig katten till julfirandet. Om du lämnar katten hemma - tänk då på att katten ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Om katten följer med dig på resan bör den åka i en rejäl transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen.

 

Levande ljus
Levande ljus är vackert - tänk på att aldrig lämna ett tänt ljus obevakat och glöm inte att släcka, både för katten och för din egen skull.

 

Grönt kan vara farligt skönt
Ja visst är det härligt med blommor av olika slag - men för en kattägare gäller det att hålla koll. Många katter tycker om att tugga på blommor och då ska man tänka på att flera av de kruk- och lökväxter vi har i juletid kan ha irriterande växtsaft och till och med vara giftiga. Placera dem så att katten inte kommer åt.

Detta gäller julstjärna, hyacint, amaryllis och många fler. Tänk på att liljeväxer och julrosor är mycket giftiga!

Misstänker du att katten blivit förgiftad - kontakta veterinär omgående för hjälp och rådgivning.

Julgranen kan vara en dröm för katten - har du en äkta gran ska du undvika näringsmedel i vattnet i julgransfoten eftersom en nyfiken katt kanske vill dricka. Om katten vill klättra i granen kan man förankra den (ståltråd fäst i krok mot tak eller vägg till exempel) så den inte ramlar omkull.

 

Julgranskulor och pynt
Tänk på att julgranskulor och annat pynt av glas kan gå sönder och katten kan skära sig.

 

Paketsnören, glitter mm
Många katter tycker att vanliga paketsnören är jätteroligt - men detta är ingen leksak. Snören, glitter, nystan... listan kan göras lång över saker som katten kan svälja och som kan orsaka stora skador i mun och tarmar.

 

Påsar och kassar
Kassar och påsar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse - klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar.

Låt aldrig katten leka med och i plastkassar eller plastpåsar.

 

Julekök och julestök
Under julen bakas och lagas mat som aldrig förr. Se upp med varma spisplattor och plåtar - katten kan få rejäla brännskador på tassarna.

Julmat och godis är gott - det kanske även katten tycker - men det finns en del mat som kan orsaka stora problem för katten:

  • Julskinka - feta kanter är inte nyttigt för katten. Häng ut svålen till fåglarna istället.

  • Lök eller mat med lök (till exempel köttbullar) - ska katten aldrig äta! I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.

  • Revbenspäll och andra ben - små benrester kan fastna i matstrupen och kan vara livsfarligt för katten.

  • Nötter och nötskal - kan vara vassa och ibland så små så katten kan få in dem i munnen.

  • Russin och vindruvor - är inget för katten och kan i värsta fall orsaka njurskador.

  • Choklad - är giftigt och är absolut inte något godis för katten.

 

Fyrverkerier
Många av våra sällskapsdjur reagerar kraftigt på fyrverkerier och smällare. Om din katt är orolig kan du prova att låta den vara i ett rum utan fönster. Distrahera den genom att leka med den, spela musik på hög nivå eller liknande.

 

Kommentera här: