Har du kattkoll?

Något som cirkulerar på facebook just nu är denna sida. Du hittar texten här. Tyvärr är det väldigt vanligt att man tror att man har köpt en raskatt då det är två olika raser inblandade, men så är det inte. Läs mera nedan.
 
 
 
En raskatt eller en HUSKATT...

En katt som saknar stamtavla (registreringsbevis) från ett kattförbund är en HUSKATT. Detta gäller även om föräldrarna till katten har stamtavlor. Om avkomman saknar en egen stamtavla så finns det inget som intygar vilka föräldrarna är.

En del katter sägs bestå av en viss del raskatt, t.ex 25 % Perser och 50 % Norsk Skogkatt. Detta är en varningssignal för att säljaren inte är seriös. Kattungarna i en sådan kombination är helt enkelt HUSKATTER. Man kan aldrig korsa två olika raser och hävda att avkomman är en raskatt. Procentblandningar anges ofta för att göra HUSKATTER mer attraktiva för köpare och används som skäl för att ta ut ett högre pris.

Att blanda olika raskatter kan även bidra till en en oönskad pälskombination som kräver mycket jobb. Ibland kan det räcka med att blanda en semilånghårig katt med en korthårig katt för att pälsproblem ska uppstå. Observera att det kan dröja tills katten är något år innan den fått sin slutgiltiga pälskvalité.

Det finns ingen ras som heter Skogskatt men ofta kallas långhåriga HUSKATTER för Skogskatt i folkmun. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt och är alltid registrerad i ett kattförbund och har således en stamtavla.


Hur säljaren lurar dig att köpa oregistrerad katt...

Säljaren hävdar att katten säljs oregistrerad för att hon/han inte är med i någon kattklubb. Det kostar dock endast ca 350 kr per år att vara med i en kattklubb. Alla uppfödare måste nämligen vara med i kattklubb för att kunna registrera sina kullar. Kattklubben ser till att uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En säljare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl blivit utesluten pga att denne inte skött sig enligt reglerna.

En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att ”fler ska ha råd med en raskatt”. En katt utan stamtavla är som sagt en HUSKATT . En registrering kostar 200 - 300 kr per kattunge.

Säljaren visar upp kopior på kattmammans och kattpappans stamtavlor och säger att det är kvitto på att katten är en raskatt och att stamtavla inte behövs så är det helt fel. Kattungen är en HUSKATT om inte säljaren registrerat den.

Säljaren säger att du kan få stamtavla om du som köpare kontaktar kattförbundet Sverak. Sverak utfärdar inte stamtavlor till någon annan än till uppfödaren som i sin tur lämnar över stamtavlan till kattens nya ägare

Säljaren säger att kattungen är en raskatt eftersom mamman är en Norsk Skogkatt och pappan är en Ragdoll och båda har stamtavlor. Detta innebär en blandrasparning och stamtavlor för katten kommer inte att utfärdas. Kattungen är således en HUSKATT.


Fler varningssignaler...

Säljaren berättar att kullen är under registrering och du får stamtavlan vid ett senare tillfälle.

Säljaren svarar ej på vilka föräldrarnas fullständiga namn är utan säger att föräldrarna finns att se i hemmet.

Säljaren svarar inte på vilken kattklubb hon/han tillhör. Är man en uppfödare så måste man som sagt tillhöra en kattklubb för att kunna registrera kullen.

Säljaren använder begrepp som härstamningsbevis, härkomstbevis, stamträd mm för att köparen ska förmoda att katten har en riktig stamtavla.

Säljaren använder tingnings- och överlåtelseavtal utskrivna från kattförbundets hemsida utan att ha registrerat kullen. Detta för att framstå som en seriös uppfödare inför köparen. Vem som helst kan skriva ut dessa avtal.


Om du ändå överväger att köpa en katt utan stamtavla...

Föräldrarna till HUSKATTEN kommer troligen inte att vara hälsotestade. Hjärtfel, njursjukdom och virussjukdomar är några exempel på vad som eventuellt inte är kontrollerat. En seriös uppfödare kontrollerar sin avelsindivid innan den sätts i avel. Det finns olika hälsoprogram beroende på vilken ras man föder upp.

En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte ska avla vidare på. Det är en vanlig orsak till att man egentligen inte får ta kull på katten. Katten har alltså avelsförbud. Detta problem kommer säljaren runt genom att låta bli att registrera avkommorna efter den avelsförbjudna katten. För hög inavelsgrad är också en vanlig anledning till att säljaren inte registrerar kullen. För hög inavelsgrad kan leda till defekter och hälsoproblem.

​En HUSKATT får inte livförsäkras för mer än 1000 kr hos många av de vanligaste försäkringsbolagen oavsett om inköpspriset är högre än detta belopp.


Slutligen...

Jag vill poängtera att en HUSKATT inte är mindre värd än en raskatt. En HUSKATT är en underbar individ och den behöver inte några procent raskattinslag för att bli bättre eller finare. Men lägg ner lite tid på att ta reda på vad det är du köper samt vilka risker du tar. Att kräva att HUSKATTEN är avmaskad, vaccinerad, ID-märkt och veterinärsbesiktad är något som fler borde göra. Att se till att detta är utfört innan katten levereras är ett rimligt skäl till att höja priset på HUSKATTEN. Förhoppningsvis kommer dessa åtgärder bli lagstadgade så småningom.

Man kan enkelt kontrollera om katten finns registrerad hos det svenska kattförbundet Sverak genom att söka på kattens namn i deras stambok FindUs: http://stambok.sverak.se/
Spara

Kommentera här: