Presentation av Fjärilskullen

Precis som Jennyskull betyder Fjärilskullen väldigt mkt för mig. Dels är denna kull oxå en hyllning till min vän Jenny. Men det visar sig att Fjärilskullen passar även för fodervärdarna.

 

Johans syster, Emma, har illustrerat denna bok. Tryck på bilden om du vill beställa boken. 

Min fjärilsbok

 

Anna har tagit fram informationen om fjärilarna.

 

Detta blir en lång berättelse av de sista dagarna av dräktigheten, samt lite om förlossningen, presentation och många bilder.  Det började med att jag satt kattvakt två dagar när fodervärdarna jobbade. Majken var ganska obrydd och likaså även Wendella.

 
Jag hade tagit med mig lite material så att jag skulle kunna göra annat och Majken var gärna nära mig och även mitt lunchsällskap båda dagarna. Men Majken var inte långt ifrån Wendella heller.
 
Vackra, ståtliga damen Wendella som är 12 år gammal.
 
 
Dag 65 kom och jag jobbade med andra saker hemma. När Anna kom hem vid 17-tiden efter jobbet hade Majken väntat in henne. Jag kom till fodervärdarna kring 18.40 o Majken tydde sig till båda fodervärdarna (här Anna) men även till Wendella. Kort två är taget av fodervärdarna.
 
 
 
Kattunge nr 1, Lycaene helle, var stor och tung, vägde 128 g. En sköldpadda, ev med vitt. SIB f (09) 23/24.

Lycaena helle (violett guldvinge)

Den violetta guldvingen är en liten dagfjäril som lever på slåtterängar och strandängar. Vingarnas ovansida är violetta på brunorange botten. Larverna lever på en växt som heter ormrot.

 

Den violetta guldvingen var förr vanlig i det traditionella, småskaliga jordbruket med fäbodvallar och regelbunden slåtter på blomrika ängar. Den klarar sig inte alls lika bra i det storskaliga moderna jordbruket, där traditionella metoder att hävda ängar har upphört.

 

Arten är därför starkt hotad i Norden och finns bara på ett fåtal lokaler i Sverige. En sådan plats är Holmön utanför Sävar i Västerbotten.

 

Artnamnet är taget efter Helle i den grekiska mytologin. Hon var dotter till molngudinnan Nefele.

 

 

Kattunge nr 2, Plebejus argus, vägde 122 g. En svart hane, med vitt. SIB n 09 23/24.

Plebejus argus (ljungblåvinge)

Ljungblåvingen är en ganska vanlig liten blåvinge som trivs i alla slags magra öppna skogsmarker, t.ex. tallhedar och hällmarker. Hanarnas vingovansidor är vackert blå med svarta kanter, medan honorna är bruna.I Sverige förekommer ljungblåvingen från Skåne och upp till Västerbotten.

 

Larverna lever på ljung, odon och olika ärtväxter. Larverna utsöndrar en söt vätska som svartmyror gillar. Svartmyrorna tar därför hand om blåvingarnas larver, vårdar dem och försvarar dem mot rovdjur – trots att fjärilslarven äter upp myrornas egna ägg och larver!

 

I den grekiska mytologin var Argus en jätte med hundra ögon.

 
 

Eftersom Majken hade en jobbig förlossning samt att jag upplevde henne lite värksvag skulle vi precis fara till Vännäs när kattunge nr 3, Callohrys rubi, SIB d, en vacker röd hane kom. Vi fick torka av honom och även bädda in Majken, bebbar och bur ordentligt så att det inte skulle bli kallt.

 

Väl i Vännäs fick vi veta att Majken bar på en till kattunge, som oxå föddes naturligt senare. Veterinären upptäcker att Rubi har gomspalt så vackra Rubi fick somna in där. Veterinären behandlade Rubi väldigt värdigt och med stor respekt hela tiden. Medan Rubi fick sin spruta smekte jag honom hela tiden. Rubi vägde vi inte.

 

Callophrys rubi (grönsnabbvinge)

Den lilla grönsnabbvingen är den första dagfjärilen som kläcks på våren. Den är bara drygt 2 cm bred och vingarna är vackert smaragdgröna på undersidan.

 

Grönsnabbvingen trivs i många olika miljöer, bara det är soligt och varmt. Larverna lever bland annat på blåbär, lingon och tranbär. Grönsnabbvingen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet förutom i fjällkedjan.

 

Kattunge nr 4, en solid hona med två vita fläckar, vägde 117 g. SIB n 09.

Boloria Frigga (Friggas pärlemorfjäril)

Friggas pärlemorfjäril förekommer på torvmossar i hela Norrland. Larverna lever på hjortronblad. Vingarnas ovansidor är orange med svarta markeringar, medan undersidan är vackert tecknad i olika roströda nyanser.

 

Friggas pärlemorfjäril kan variera ganska mycket i utseendet. De blir mörkare i färgen ju längre norrut man kommer – i norra Lappland är de nästan helt svarta!

 

I den nordiska mytologin var Frigga härskarinna i Asgård och maka till Oden. Hon var synsk och hade vetskap om alla människors öden.

 
Hemma och Majken gör precis som mamma Ella, dvs hon vill gärna ha sina småttingar så nära som det bara går. Gärna ha matskålen så att hon står och äter medan kullen är gömd under henne. Här har vi precis kommit hem från Vännäs och Majken väljer att bo i transportburen, precis som Ella gjorde med bla Majken den första tiden.
 

Kullbilder då dom är 5 dagar samt två bonusbilder på duktiga Wendella som har så bra koll på kullen o kollar att allt går rätt till samt även tömmer dom vid behov.

 
 
 
 
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara

Kommentera här: