Backyard Breeding, BYB

Min kattklubb (BJK) lade ut denna text på sin facebooksida och jag tycker att texten är så pass bra och viktig att jag vill lägga ut den här oxå. För att göra den lite luftigare o lite mer lättläst (då det är mycket text) har jag gjort några extra radbrytningar.
 
Texten är skriven av Malin Sundqvist, www.kattstatus.se.
 
 
Back yard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln.
 

Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa.

 

Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning.

 

Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet.

 

Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!


För att läsa hela artikeln o framför allt för att se hela tabellen på skillnader mellan en BYB och en seriös uppfödare, gå hit o läs.
 
 

1.    En seriös uppfödare kommer som regel inte att avla på katter under ca 1 år några få undantag finns (t ex Siameser/Orientaler som är extremt tidiga med löp men även vissa medicinska själ som då ofta kan styrkas med veterinärintyg).

 

En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen:

 

Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av. Försäkringsbolag har numera uppmärksammat de hälsoprogram som finns och har uttalat ett krav på offentligt registrerade hälsoresultat för utbetalning av försäkring gällande sjukdomar omfattade av hälsoprogram inom vissa berörda raser.

 

2.    Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger att deras ras/linje är problemfri.

 

Det finns inga problemfria linjer och inte heller problemfria raser. Däremot finns raser som inte har behovet, men alla duktiga uppfödare är medvetna om att problem finns inom alla raser och även hos huskatter och är medvetna om att även om de idag inte har ett behov så vet man aldrig när en dold genetisk åkomma kan dyka upp.

 

En välrenommerad uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av ”sällskapskvalitet”. Katter som inte ska gå i planerad avel mår bäst av att kastreras. P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmoderinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdomstillstånd. 

 

3.    En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt bevis på försäljning. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation,  ev. Återköps policy.

 

4.    En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt om hemmet inte är lämplig.

 

5.    En seriös uppfödare kommer att hålla på kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.

 

6.    Många kommer inte att gå med på att sälja en kattunge till ett ensamhem där familjen jobbar hela dagarna utan kommer då att rekommendera dig att även köpa två.

 

De kommer att rekommendera dig att du gärna kan ta dig an en katt från katthem ihop med din nya lilla kattunge, alternativt köpa en äldre omplaceringskatt eller en annan liten kattunge.

 

7.    Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara ren och välskött. Acceptera inte att möta en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här!

 

8.    En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag - en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år t ex. Däremot en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.

 

9.    En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.

 

10.  Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det.

 

11.  En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt,  om det uppstår svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem.

 

12.  En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan 12 veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt.

 

 

Malin Sundqvist

www.kattstatus.se

Kommentera här: