Giftiga växter för katten i advents- och juletid

Varje år får jag från Agria ett nyhetsbrev om giftiga växter för katten. Nu har vi inte dessa sorter men det är bra att bli påmind ändå.
  
 
Snart är det advent och full fart mot jul. Julrosor, hyacinter och amaryllis är exempel på växter som är vanliga i våra hem under denna tid på året. Men se upp - alla dessa växter och fler därtill är giftiga för katter! Läs mer om vilka växter som är särskilt giftiga för katter här.

 

Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du köper hem om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

 

Tecken på förgiftning Om katten visar tecken på förgiftning, om han/hon har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta sin veterinär då de kan ge katten bestående njurskador.I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.

 

Här är några av de vanligaste växterna som kan vara farliga för din katt:

 

KRUKVÄXTER
Giftiga Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Julros Oleander Änglatrumpet

Mindre giftiga Amaryllis Azalea Cyklamen Hortensia Korallbär
Irriterande växtsaft Flitiga lisa Fredskalla Gullranka Julstjärna Prickblad Rosenkalla

 

SNITTBLOMMOR
Giftiga

Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Ginst Liljekonvalj Påsklilja
Mindre giftiga Amaryllis Anemon Hyacint Iris Mistel Vallmo
Irriterande växtsaft Kalla Rosenkalla

Kommentera här: